Több mint két év letöltendő börtönre ítélte Stohl Andrást a bíróság

MTI, Mno.hu, Origo


Két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl András színész-műsorvezetőt az általa okozott közlekedési baleset miatt indított büntetőperben csütörtökön első fokon a Budakörnyéki Bíróság.

Stohl Andrást súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta az ügyészség. A vádat időközben az orvosszakértői vélemény alapján maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettére módosították.

A színész 2010. május 8-án hajnalban Fót közelében, szeszes italtól befolyásolt állapotban, a megengedettnél gyorsabban hajtva nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő másik két autónak. A karambol következtében egy ember súlyos, egy másik könnyű sérülést szenvedett. A baleset után a színész elhagyta a helyszínt, a rendőrök később otthonából állították elő, majd vért vettek tőle és kihallgatták. (Stohl vérében a szakértők drogot is találtak, de mivel a színész vállalta, hogy elterelésre jár, ezt a vádpontot ejtették.)

A vádlott ügyvédje, Péchy Kristóf csütörtökön méltányos ítéletet, illetve felfüggesztett büntetést kért védencére. Stohl András pedig az utolsó szó jogán ismét bocsánatot kért tettéért.

Az ítélet indoklásaként Léhmann Zoltán bíró elmondta: a vádlott csak a második kihallgatásán tett vallomást, amit (az időközben megismert bizonyítékok hatására) többször módosított. Először például azt állította, hogy több nappal a baleset előtt fogyasztott kábítószert, később elismerte, a karambol éjszakáján kocsijában ülve szívott fel egy adag kokaint. A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe az ittas vezetéses, illetve a gyorshajtásos esetek elszaporodását, melyekkel kapcsolatban a jogalkotó zéró toleranciát alkalmaz.

Stohl többszörösen és durván megsértette az érvényes közlekedési szabályokat – közölte Léhmann Zoltán. Hozzátette: a baleset előtt a vádlott több órán át ittasan, illetve kábítószer hatása alatt közlekedett a városban, emberek testi épségét veszélyeztetve, majd a megengedettnél nagyobb sebességgel haladva karambolozott, több ember sérülését (egy ember enyhe fokú maradandó károsodását) okozva. Később élettársára akarta hárítani a felelősséget, majd – még mindig ittasan – ismét autóba ült, s nem várva meg a rendőri intézkedést, hazahajtott (ismét veszélyeztetve a közúton közlekedőket).

A bíróság szerint a súlyosbító körülményeket szaporítja, hogy Stohl korábban már volt büntetve ittas vezetés miatt (egy 2001-es gyulai motoros esete miatt pénzbüntetésre ítélték) . Mint elhangzott, enyhítő körülményként csupán az vehető figyelembe, hogy a vádlott három gyermek eltartásáról gondoskodik, hogy elismerte, amit tett, együttműködött a hatóságokkal, illetve hogy bocsánatot kért a karambol súlyos sérültjétől, Kaincz Páltól, s a sértett megbocsátott neki. A bíró hangsúlyozta: a vádlott által elkövetett bűncselekmény legfeljebb 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A bíróság ezúttal – a súlyosbító és enyhítő körülményeket figyelembe véve – kellően visszatartó erejű ítéletet kívánt hozni, amikor 2 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, s 3 évre eltiltotta őt a közügyektől, melyek gyakorlására méltatlanná vált. Stohl 5 évig nem kaphatja vissza a jogosítványát, de ebbe beleszámít az irat elvétele óta eltelt idő is – mondta Léhmann.

A tárgyaláson tanúként meghallgatták a maradandó egészségkárosodást szenvedett, még mindig sántító Kaincz Pált is, aki Stohl András felé fordulva elfogadta a színész újbóli bocsánatkérését, mondván, „ő is csak egy ember”, de utána többször megjegyezte: fájdalmai miatt már soha nem élhet olyan életet, mint a karambol előtt, így kártérítésre is igényt tart majd. Mamlecz László ügyész tudomásul vette az ítéletet, Péchy Kristóf, Stohl védője, illetve a színész-műsorvezető fellebbezett, így a per másodfokon folytatódik.

Forrás: MTI, Mno.hu

16 hozzászólás “Több mint két év letöltendő börtönre ítélte Stohl Andrást a bíróság” bejegyzésre

  1. Feri szerint:

    Egy “átlagos” állampolgár többet kapott volna.

  2. SOS szerint:

    Egy átlagos állampolgár ?????
    Ez csak cinizmus, és a télire eltett savanyúságra emlékeztet. Nekem is rossz lett, hát neki is az legyen, lépjünk túl rajta, hátha miénk jobb lesz 🙂
    Soha senki nem gondolt még arra, hogy ha figyelünk egymásra, se a savanyúság nem lesz rossz, sem a szánk íze…………. ?

  3. Papi szerint:

    Kevés! Többre, többre!

  4. Feri szerint:

    Ez nem cinizmus! Sajnos nem egyformán mérnek bennünket. akinek több pénze van, ” az kedvezőbb” helyzetbe kerülhet.
    Hallottam olyan esetről, amikor egy válogatott sportoló halálra gázolt valakit ittasan, semmilyen büntetést nem kapott, de egy ” másik ” ember megkapta a börtönéveket.

    És ezek tények.

  5. SOS szerint:

    Papi 🙂
    Többet akkor kapsz és kívánhatsz ha , te is többet adsz 🙂
    De mit …… 🙂 fának levelet 🙂 rétnek füvet 🙂 erdőnek fát 🙂 embernek rosszat ???????

  6. Jeniszej szerint:

    Mit tudhatunk az ügyről?
    A tettes sokat ivott és kábítószerezett (Szépen mondva – úgy kulturáltan, – tudat módosító szereket fogyasztott)
    Megengedettnél jóval nagyobb sebességgel közlekedett.
    Több ember társa terhére balesetet okozott.
    Otthagyta a helyszint, magára hagyta az áldozatokat, így vagy úgy. – vajon miért?
    Miután több ember terhére elkövetett súlyos balesetet okozott, ismételten részegen bedrogozva autóba szállt és elszáguldott a helyszínről.
    Véletlen vajon, hogy a tettes sorozatosan részegen vezet?
    Azt hiszen nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem!
    Ez a cselekedete már annak tudatában történt, hogy a súlyosabb büntetés alól kibújhasson.
    Ez a Cselekedete egy „SZAR” ember jellemére vall!
    Az ítélet kimondottan enyhének mondható, hogy a halmazat végül nem szerepelt a vádiratban, dacára annak, hogy az első információk nem erre engedtek következtetni. (A sértett a tárgyaláson is állította, hogy Stohl megpróbálta meggyőzni a barátnőjét, vállalja el hogy ő vezetett. Ha ez a bizonyíték önmagában vádképes lett volna, máshogy alakul az ügy kimenetele, beáll a halmazat, és legalább 3 és fél éves letöltendő lett volna az ítélet.) Enyhe továbbá a később elkövetett bűncselekmények ítélkezési gyakorlatához képest is, hiszen a középmérték felfelé orientálta az addigi bírói gyakorlatot.

    Ahhoz képest, hogy Császár Előd halálos balesetért, amiért – felfüggesztettet kapott., – sok.
    Menyit kapott volna az elkövető ha nincs a rengeteg súlyosbító körülmény.
    Megdicsérték volna?

  7. grün szerint:

    “Több mint két év letöltendő börtönre ítélte Stohl Andrást a bíróság”
    Még nem!
    “A vacsora nem előzheti meg a disznóvágást!” mondta egy nagy magyar gondolkodó!
    Egyelőre még csak a malac lopásnál járunk!!!

  8. Jeniszej szerint:

    Képzelem a tettes gyerekei milyen büszkék apjukra a “Nagy Szin-észre”

  9. Belekotkot szerint:

    Nem védem Őt, de Császár Előd halált okozó közúti balesetért csak 1 év felfüggesztettet kapott. Vagy az volt enyhe, vagy ez súlyos. KI ki döntse el.

  10. zed szerint:

    Még maga Stohl is keveselte a kiszabott büntetést, nem véletlenül súlyosbításért fellebbezett. Az ügyésznek egyébként megfelelő volt az ítélet. Úgy vélem ez egy szép gesztus volt Bucitól. Szerintem már várja, hogy bevonulhasson a börtönbe, csak előbb még szeretné elrendezni a dolgait. Úgy vélem színművészként jó hatással lesz majd a többi elítéltre, enyhíti a börtönlakók kulturális éhségét, közreműködésével emelheti a börtönszínház színvonalát, mondhatni egy fontos misszió előtt áll.

  11. Tóth Mária szerint:

    Belekotkot: nézz utána, ki volt Császár édesanyja!!!!!!!! és mindent megértesz.

  12. zed szerint:

    Jaj, bocs, tárgyi tévedésben vagyok. Enyhítésért és felmentésért fellebbezett. Ez viszont ellentétben áll azon korábbi kijelentéseivel, hogy elfogadja a rá kirótt ítéletet. Furcsállom azt is, hogy Pali bátyám megbocsátott neki, mert korábban hajthatatlan volt. Hiába, Buci jó színész. Bayer Zsolt vajon elégedett az ítélettel? 🙂

  13. Gordon szerint:

    Elfogadja azt ami jogerős lesz.

    Nem nagy kegy hisz nem is tehetne mást.

  14. donquijote szerint:

    zed:

    Szerintem Pali bácsi bocsánata igen borsos árú lehetett.

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    Stohlság
    Álláspont

    “Nem tudom elhinni, hogy egy baleset szenvedő alanyai hazudjanak. Egyszerűen nincsen rá okuk. Ezért elhiszem, amit mondtak.

    Azt mondták, hogy Stohl András, miután nekik hajtott a szemközti sávba áttérve, kiszállt az autójából, odament hozzájuk, és cigarettát kért. S hogy szemmel láthatóan részeg volt. Majd felhívta a barátnőjét, s odarendelte a baleset helyszínére. A nő meg is érkezett, Stohl pedig megkérte, vállalja magára a balhét, majd távozott a helyszínről. (Az illetékes rendőrkapitánysági közlemény ez utóbbit alátámasztja, lévén Stohl Andrást otthonából állították elő, egy órával a baleset után.)

    Akkor pedig ez így ittas vezetés, ittasan közúti baleset okozása (egy súlyos sérült!) és cserbenhagyás. Ha pedig Stohl a barátnőjére akarta testálni a dolgot, akkor talán a hatóság félrevezetésének kísérlete is megáll.

    Hadd összpontosítsak most az utóbbiakra. A cserbenhagyásra először.

    Miféle ember az, aki egy baleset okozójaként cigarettát kér a sérültektől, azután pedig lelép a helyszínről? Miféle?
    S miféle ember az, aki az egészet megpróbálja rálőcsölni a nőjére, mert annyira azért nem részeg, hogy ne mérje fel: bűncselekményt követett el, ráadásul visszaesőként. Miféle?
    Stohl-féle ember az ilyen. Ez egy létező típus. Ez korunk hőse.

    Stohl András nem volt tehetségtelen ember. Aztán elkapta a gépszíj, bedarálta a média. Meg az a súlyosan beteg közeg, amit mindez jelent, az a súlyosan beteg közeg, ami Alföldi „nemzeti” színházát jelenti. És Stohl Andrásból az lett, ami. Egy önkontroll nélküli, gyáva szarjankó. Aki piásan száguldozva veszélyezteti önmaga és mások életét, aki kábítószeres ügyekbe keveredik, aki hajlandó eljátszani mindent, s aki vállalja a „celebséget”, s mindazt, ami azzal jár.

    Stohl András legemlékezetesebb pillanatai immáron azok, amikor a show-műsorban kezével T betűt formálva, drámai arccal jelzi, hogy lejárt az idő, s az, hogy tökrészegen vezetve cserbenhagyja áldozatait. S hogy a nőjével vitetné el a balhét.

    Lám, egy dörzsölt ügyvéd már meg is szólalt az ügyben. Kifejtette, ha Stohl azt fogja vallani, hogy otthon, a sokk hatására ivott, nem lesz bizonyítható az ittas vezetés. Ha pedig telefonált a mentőknek is, mielőtt lelépett, akkor a cserbenhagyás sem.

    Stohl pedig ezt fogja vallani.
    És így meg is fogja úszni.

    Miképpen megúszta annak idején egy Császár Előd nevű celeb is, aki bekokózva rendőrt ölt (!), majd elkövetett egy biztosítási csalást is gyorsan… és semmi. A sztárügyvéd kisikálta a bajból, a mocsokból, a börtönből. Amiért bárki más kóterba ment volna, azért Császár Előd nem kapott semmit.

    Stohl sem fog.
    Illetve…

    Illetve most még reménykedem. Reménykedem, hogy az új szelek, az új hatalom majd ebben is újat hoz. Hogy Stohl – akit a régi hatalom a Tűzvonalban című tévésorozat sztárjává tett, csak azért, hogy feledtessék valahogyan a 2006. október 23-i gyalázatot – ezt mégsem fogja megúszni. Mert nem úszhatja meg. Mert ha megússza, akkor nem lehet rendet tenni az országban, s a társadalom lelkében, fejében.

    Akkor nem lesz itt semmi sem.
    Reménykedem, hogy ennek a gennyes celebvilágnak valahogyan vége lesz egyszer. Reménykedem, hogy az Alföldi-féle „nemzeti” színházból is Nemzeti Színház lesz hamarosan, s abban nem lesz helye többé Stohl Bucinak.
    Mert nem érdemli meg.

    Nem a piálásért. A gyávaság, a cserbenhagyás, a szaremberség miatt.

    Reménykedem, hogy Stohl András most végre és mégis azt fogja kapni, amit valóban megérdemel. Ha igen, akkor tudhatjuk, elindultunk egy másik úton. Ha nem, akkor baj van.”
    REMÉNYKEDEM!

  16. Gizike aki gőzeke szerint:

    Ti most irigyek vagytok?!

Itt lehet hozzászólni !