Schmitt Pál Orbán Viktor államfőjelöltje

Inforadio.hu

Schmitt Pált javasolja államfőnek Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP frakció számára – jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetőknek, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor a döntés előtt konzultált a Fidesz országos elnökségével, megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt mondta: az új házelnök személyéről még nincs olyan döntés, amit nyilvánosságra hozhatna. Az államfőválasztást jövő kedden tartják az Országgyűlésben.

Tegnap a kormánypárti képviselőcsoportok az MSZP államfőjelöltjét hallgatták meg. Balogh András beszédében független, baloldali értelmiséginek nevezte magát, akinek van programja.

A thaiföldi nagykövet azt mondta: államfőként össznemzeti érdeket képviselne, de jelezte: tudja, hogy az őt jelölő frakció nem tud többséget szerezni a parlamentben a megválasztásához, ha mindenki a pártja iránti lojalitásnak megfelelően szavaz. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: az MSZP alkalmas jelöltet állított.

A pásttól a Sándor-palotáig

Schmitt Pál 1942. május 13-án született Budapesten.

1965-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán kapott diplomát, 1992-ben a Testnevelési Egyetemen doktorált, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

1955-ben párbajtőrvívóként kezdte sportolói pályafutását, kétszer nyert magyar bajnokságot egyéniben. 1965-77 között 130 alkalommal szerepelt a válogatottban. A párbajtőrcsapat tagjaként 1968-ban és 1972-ben olimpiai bajnoki címet szerzett, s 1970-ben, majd 1971-ben világbajnok is lett.

1965-től a HungarHotels Vállalatnál kezdett dolgozni. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgató-helyettesévé. A szállodaiparból 1981-ben visszatért a sport területére, a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki. 1983-88-ban az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.

A Magyar Olimpiai Bizottságban 1983-tól főtitkár, majd 1989 óta a testület elnöke. 1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke volt.

1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába. 1991-től a NOB végrehajtó bizottságának tagja lett, 1995-ben a NOB alelnökévé választották, 1999 óta a NOB protokollfőnöke. Emellett 1995-től a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, 1999-2007 között az Olimpikonok Világszövetségének elnöke is volt.

Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, 1995-ben akkreditálták Andorrában is. 1999-ben Svájcban lett nagykövet, s akkreditálták Liechtensteinben is.

2002-ben független jelöltként az ellenzéki Fidesz és az MDF támogatásával elindult az önkormányzati választásokon Budapest főpolgármesteri címéért.

2003-ban belépett a Fideszbe, majd 2003-2007-ben a párt alelnökeként dolgozott. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, az Európai Parlament tagja lett, majd 2009-től az Európai Parlament elnökségének tagja, s egyik alelnöke volt.

2010 áprilisában a Fidesz országos listáján nyert képviselői mandátumot, majd május elején lemondott EP-mandátumáról.

2010. május 14-én a parlament alakuló ülésén a képviselők az Országgyűlés elnökévé választották.

Forrás: Inforadio.hu

71 hozzászólás “Schmitt Pál Orbán Viktor államfőjelöltje” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Emlékezzünk csak, öt éve Sólyom megválasztása előtt hogyan zajlott a köztársaságielnök-jelölt állítása. A Fidesz nagy csinnadrattával hónapokig tartó kampányt, “nemzeti konzultációt” rendezett, az “emberek jelöltjét” kereste, aláírást gyűjtött az utcán, mini népszavazást tartott, Sólyom mellett 245 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

    Most meg? A választás előtt néhány nappal Orbán levélben közli az akaratát, hogy ki legyen a köztársasági elnök. A frakció pedig majd automatikusan megszavazza.

    Ez magáért beszél. De a bamba nép ezt is megeszi.

    Ahogy azt is megeszi, hogy egy tehetségtelen alak, egy pártkatona legyen a köztársasági elnök.

  2. munkásököl szerint:

    Gönczöt is megette, mit csodálkozol? Vagy az nem volt baj? Pali is kiszolgált már jó sok segget…

  3. Manitu szerint:

    Csepeli! Miért nem a saját pártod pártkatona jelöltjét szapulod? Schmitt jómunkásember. Amíg pártok szavaznak a köztársasági elnökről és nem véletlenszerűen sorsolják őket, addig pártok emberei lesznek a köztársasági elnökök. Ez logikus. Az MSZP meg soha nem tudott köztársasági elnököt adni? A ti bajotok.

  4. Felix szerint:

    Hát Palinak bejött.
    Addig házalt a függetlenségével, amig jól el nem tudta adni.
    Ő az ágensek mintaképe.
    / csak nehogy kiderüljón az ,,ügynök” multja/

  5. " ?! " szerint:

    Mi a helyzet Félix?
    Mit tudsz Schmidt Pál ügynökmúltjáról?
    Neked mint volt III/3-as tartótisztnek tudnod kell, hogy volt vagy nem volt ügynök múltja.

  6. Földhözragadva szerint:

    Hm, majd elolvasom a külföldi sajtó véleményét. Arra többet adok, mint a hazai két végletre (hüle vs. isten)…Persze azok meg nem sokad foglalkoznak vele, majd a harmincadik oldalon lesz egy cikk…:(

  7. CsepeliNo1 szerint:

    Már csak ez hiányzott!
    Schmitt a köztársasági elnök.

    Ehhez csak gratulálni lehet. A Fidesz már most ássa a 4 (??????) év múlva létrejövő sírját!

  8. Lexon szerint:

    Manitu! Scmitt mint munkásember? Munkás?! Soha életében nem dolgozott. Amit meg tett, azzal csak hátrébb vagyunk. A mai magyar sportdiplomácia semmit nem ér, gyakorlatilag megszûnt, tönkretette.

  9. Manitu szerint:

    Attól függ, hogy mit nevezünk munkának. Ha azt, amire gondolsz, akkor te se dolgoztál még soha a büdös életben. Amit meg tett, azzal nem vagyunk hátrébb, sőt. Én persze megértem, ha páran dühösek, amiért nem védett meg doppingolókat, de hát a sport ugyebár akkor se a dopping legalizálásáról szól, ha sokan úgy csinálják.

  10. grün szerint:

    Hej, ha nekem összejönne annyi spórolt pénzem, hogy Bulgáriában üdülhessek, még órát sem vinnék magammal, nemhogy azon agyaljak ki legyen otthon a köztársasági elnökjelöltem!
    Lássuk be őszintén, nagy gond ám! Mert mi van, ha esetleg nem kapja meg a szavazatok kétharmadát?
    Sólyom László választásakor is voltak akik nem vették be a gyógyszerüket, csak hosszas huza Vona után! De akkor is győzött a demokrácia!

  11. BaráTOM szerint:

    Lázár János szerint alkalmas jelöltet állított az MSZP, Balogh András személyében. Hazudott Lázár, vagy diktatúra van a Fideszben?
    Vagy csak az van, hogy Smidt semmire sem jó, ellenben Fidesz bábnak az ország elnökeként éppen megfelel?

  12. csöves szerint:

    NEM LÉTEZIK ,HOGY EZ AZ EMBER ENNYI MINDENHEZ ÉRT EGYSZERRE. ÉN ÖRÜLÖK HA AZ EGY MUNKAHELYEMEN MEGFELELŐEN TELJESÍTEK, SAJNOS NEM MARAD IDŐM ,HOGY MÉG NÉHÁNY JÓLFIZETŐ MUNKÁM LEGYEN . SZERINTEM BENNEM VAN A HIBA.

  13. grün szerint:

    Nagyon meg vagyok elégedve Schmitt Pállal! Kár lett volna egy rendes embert odatenni!
    Balogh András mosolygós országot szeretett volna, de így akár még röhej is lehet!

  14. Földhözragadva szerint:

    “A lista végén nincs jelentős változás: az utolsó előtti helyen az újságírók állnak, akikben tavaly a megkérdezettek 29, idén pedig 31 százaléka bízott. Ez nemzetközi összehasonlításban is kedvezőtlen adat. Ennél rosszabb bizalmi index csak a politikusoknál figyelhető meg.” …sikerszakmák…:) http://www.fn.hu/belfold/20100623/nem_szeretjuk_politikusokat/

  15. Nyugger szerint:

    Megigérem!
    -nem küldöm vissza megfontolásra,
    -nem küldöm tovább az AB-re,
    -gondolkodás nélkül aláírom.
    Maradok őszinte híve: SP

  16. tibor szerint:

    Természetesen most minden balos elfelejti, 1998 és 2002 között a kormányzók akarták, hogy a közt. elnököt ne a nép, hanem a Parlament válassza meg.
    Most a Parlamenti többség választ.
    Csepeli, Felix meg a többiek eltévesztették a postaládát.

    Kérdezzék meg vezéreiket, hogy kormányozhattak(???) olyan sz@rul, hogy ennyire a méretes zakó lett ( és lesz ősszel) a vége?

    U. i.:Elnököt a többség képviselői választanak. Demokratikus, nem?

  17. " ?! " szerint:

    Kedves Érdeklődők, Fanyalgók és Kötözködők!
    Az alábbiakban olvasható tömörítve Schmitt Pál pályafutása.

    Schmitt Pál (Budapest, 1942. május 13.)

    130-szoros válogatott párbajtőrvívó. Világbajnok és Világ Kupa Győztes. Kétszeres olimpiai bajnok. 1977-ben fejezte be a sportolói pályafutását.

    1965-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán.
    1992-ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

    1966-tól 1976- ig a Hungarohotels Vállalat alkalmazottja.
    1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé.
    1981-től, 1983-ig a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatója.

    1983 és 1986 között az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban.
    1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
    1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke.

    1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába.
    1991 és 1995 között a NOB végrehajtó bizottságának tagja.
    1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke.
    1995-től 2007-ig a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.
    1999 és 2007 között a World Olympians Association (Olimpikonok Világszövetsége) elnöke volt.

    1993–1997 között Magyarország madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövete.

    Politikai pályafutása:
    2002-ben a Fidesz és az MDF támogatásával független jelöltként indult Budapest főpolgármesteri tisztségéért. Demszky Gábor mögött, a szavazatok 35,85%-át szerezte meg.

    2003-ban belépett a Fideszbe. Ugyanebben az évben megválasztották a Fidesz egyik alelnökévé. Ezt a tisztségét 2007-ig töltötte be.

    A 2004-es EP-választáson az Európai Parlament tagjává választották és a Fidesz EP-delegációjának vezetője lett.
    2009-es EP-választáson ismét mandátumot szerzett.
    2009–2010-ben az Európai Parlament egyik alelnöke, az Európai Parlament eddigi legmagasabb rangú magyar tisztségviselője volt.

    A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listáján indult, onnan szerzett mandátumot. Megválasztása után lemondott EP-képviselői és alelnöki tisztségéről.

    2010. május 14-én választották meg a Magyar Országgyűlés elnökévé.

    2010. június 23-án Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Schmitt Pált javasolta a Fidesz és a KDNP köztársasági elnökjelöltjének, a Fidesz és KDNP frakciók részére.

    Felesége Makray Katalin tornász, a tokiói olimpián ezüstérmes.
    Három lánygyermekük (Gréta, Petra, Alexa) és hat unokájuk van.

    Akinek mindez kevés, az nevezzen meg az életút ismertetésével egy méltóbb személyt!
    Ha viszont ilyet nem tud megnevezni, akkor ne károgjon.

    Én a magam részéről előre gratulálok Schmitt Pálnak és a köztársasági elnöki tisztségéhez sok sikert és jó egészséget kívánok.
    Hajrá Pali!

  18. Lexon szerint:

    Ebben az életrajzban nincsenek benne a kudarcok. Így könnyû… 😀

  19. CsepeliNo1 szerint:

    Lexon:
    2010. június 23., szerda 15:15-kor
    Manitu! Scmitt mint munkásember? Munkás?! Soha életében nem dolgozott. Amit meg tett, azzal csak hátrébb vagyunk. A mai magyar sportdiplomácia semmit nem ér, gyakorlatilag megszûnt, tönkretette.
    – Ezzel csak egyetérteni lehet.

    csöves:
    2010. június 23., szerda 15:52-kor
    NEM LÉTEZIK ,HOGY EZ AZ EMBER ENNYI MINDENHEZ ÉRT EGYSZERRE.
    – Csöves. Az MSZP-nek is van “egy” ilyen Jolly Jokere. Kiss Péternek hívják. Az is volt már majdnem mindenfajta miniszter. Majdnem miniszterelnök is.

    Kíváncsi lennék a külföld véleményére, az mit szól most hozzánk. De azok is majd 4 év múlva fognak majd véleményt mondani, pont akkor amikor majd kell! Folyamatos baklövéseket csinál a Fidesz. Lásd, hiány meghatározása (az európai uniónak már az első héten be kellett rendelnie ezt a marha Orbánt, és a szőnyeg szélére állította), akkor ott van még a kettős állampolgárság. És 1 hónapja vannak kormányon . . .

  20. LB szerint:

    ?!

    Sőlyom László!

    És meggyőződésem, hogy ha választani lehetne közte és Pali madár között, akkor az Elnök Úr torony magasan nyerne.
    De ő túlságosan szuverén és független ahhoz, hogy Orbánt kiszolgálja, így mennie kellett! Jön helyette egy lakáj, aki készségesen és gondolkozás nélkül minden papírt aláír, amit az orra alá dugnak.

  21. Ditte szerint:

    Nem rossz, ballibék megszerették Sólyom Lászlót! Csak ne ekézték volna előtte annyit.

  22. Nyugi szerint:

    Az enyhítő körülményekre is legyetek tekintettel: Bulgáriában már hetek óta kánikula van. Levélírás közben könnyen lehet napszúrást kapni. OV megkapta! Aztán elküldte…
    a levelet a hűséges alávalóknak, bocsánat: alattvalóknak.
    Nézzük optimistán: lehetett volna rosszabb is. Helyszűke miatt a fideszes névsorolvasástól most eltekintenék.

  23. Nyugger szerint:

    Igaz Göncz Árpád is pártpolitikus volt mielőtt elnök lett, de megválasztása után egy pillanatra sem lehetett érezni politikai hozzátartozását, tettei, megnyilvánulásai példamutatóak az Őt e poszton követőknek. Ezidáig utódainak ezt nem sikerült elérni, tartok tőle most sem sikerül.

    Azt nem értem a fideszben:
    – miért kellett SP-t kiküldeni EP képviselőnek, ha hazahívták házelnöknek,
    – miért kellett házelnöknek, ha 2 hónap múlva KE lesz?
    Ezekben a fontos beosztásokban nem volt ideje maradandót alkotni, hisz a szék se melegedett meg a hátsó fele alatt. Vagy ez nem számít?

  24. islander szerint:

    :-)))

    én egy KV-t kérnék….sok tejszínnel

  25. " ?! " szerint:

    Ugye kedves “csepeli munkásökör lexon Földhözragadt grün félix BaráTOM LB Nyugi”, 2006-ban tapsoltatok volna, ha Szili Katalin személyében egy igazi mszp-s pártkatona lett volna köztársasági elnök?

    Tehát most ne sivalkodjatok olyan nagyon azért, hogy egy olyan ember lesz megválasztva aki 61 éven keresztül nem volt tagja egyetlen pártnak sem, és a Fidesznek is csak nem egészen 7 éve tagja.

    Miután Schmitt Pált jól ismerem, biztosíthatlak benneteket, hogy értékesebb ember mint Ti kilencen együttvéve, és több elismerést szerzett Magyarországnak, mint Ti a leszármazottaitokkal együtt szerezni fogtok.

  26. BaráTOM szerint:

    “?! “!
    Engem most miért? Meg sem szólaltam! :))))
    De ha már, akkor mondom.
    Szó nincs arról, hogy Sólyom ne lenne elkötelezett Fidesz fan! Szó nincs arról, hogy Sólyom ne járatta volna le magát délen, keleten, és északon. Szó nincs arról, hogy Szólyom szimpatikus lenne.
    Igen, tapszoltam volna, ha Szili Kati lett volna az elnök.
    Most meg Balogh Andrásnak Tapsolnék! Eddig stimmel.
    Csak az szól Sólyom mellett, hogy ő kivételesen ért ahhoz, amihez a Köztársasági elnöknek értenie kell, történetesen az alkotmányjogra gondolok.
    Smidt Pál viszont csak jó arc, és minden hangszeren játszik, ellenben szó nincs arról, hogy aki nemzetközileg elismert (?) sport diplomata, az Közt. elnökként alkalmas, és elismert ember lesz. (nem térek ki a személyeskedésed mibenlétére, mert értékesség kérdésében nem tudom, hogy mi a mérce? Azt viszont tudom, hogy a szeretője rendkívűl pocsék, igénytelen nő, viszont jó hír, hogy nem pasival csalja a feleségét! 😀 )
    Sólyom szakmailag alkalmas arra, hogy a Fidesz ámokfutásán valamicskét csillapítson.
    Ennyi.

  27. Felix szerint:

    Kedves Irásjelek.
    Egy kissé tályékozatlan vagy, de nagyon.
    A csepeli MSZP nem javasolta Szili Katalint köztársasági elnőknek, sőt ellen javaslata volt.

  28. LB szerint:

    ?!

    Tévedsz! Én 2006-ban annak örültem volna, ha Glatz Ferencet jelölte volna az MSZP! De miután nem így lett, számomra Sólyom teljesen elfogadható volt és eddigi munkásságával igazolta, hogy tökéletesen alkalmas köztárssági elnöknek.
    Schmidt Pál általában jókor volt jó helyen, kiszolgálta Horn Gyulát, kiszolgálta Orbán Viktort. Ha most nem lenne szükség Orbánnal szemben egy ellensúlyra, akár még alkalmas is lenne köztársasági elnöknek. de mivel Orbán nem visel el semmilyen korlátozást, így egy bábra van szüksége, amire Pali madár tökéletesen alkalmas. 🙁

  29. islander szerint:

    felix!

    “tályékozatlan”

    istenem….nem magyar szakos vagyok, de ettől beájultam….

  30. Felix szerint:

    Soha sem tikoltam és mindig be vallottam, hogy nem tudok helyesen irni.
    De ha most beszélgetnénk akkor észre sem vennéd.
    Minden törekvésem ellenére nem ment sohasem, annyira nem, hogy a tovább tanulásomnak is csak ez vólt az egyetlen gátja.
    Nekem sem öröm, de ezt cipelem.

  31. Manitu szerint:

    Göncz Árpád a legganajabb pártpolitikus köztársasági elnök volt. Sólyom meg magasan a legjobb és legtökösebb.

    Pártok vannak a Parlamentben. Sólyom ezért nem csak az egyetlen független egyéniség volt, de egyben az utolsó is. Én sajnálni fogom, de Schmitt jó kiállású krapek, és mivel Magyarországon gyenge köztársasági elnök van, ezért majdnem mindegy is az egész.

    A kérdés az, hogy egy új alkotmány után milyen lesz a köztársasági elnök, és hogy választják. Ez az igazi kérdés.

  32. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Most már biztos, hogy meglesz a Budapesti olimpia.

    Egyébként, ha annyira polgári, keresztény stb. ember lenne akkor nem töltötte volna be a múlt rendszerben ezeket a poziciókat.

    1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé.
    1981-től, 1983-ig a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatója.

    1983 és 1986 között az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban.

    Helyezkedésben profi és ilyen ember kell nekünk.

  33. Nyugger szerint:

    Manitu! Tegnap már egyszer leírtam, fontold meg az alábbiakat:

    “Hadiösvényen járva, a musztáng hátán ügetve soha ne tartsd vissza a szellentést, mert az végigvágtat a gerinceden, be az agyadba, és innen jönnek aztán a szar ötletek.”

  34. " ?! " szerint:

    Kedves “bekaphatjamindkétoldal”!

    Ha Te is felnőttként éltél 1975 és 1989 között ebben az országban, akkor magad is láthattad, hogy ebben az időszakban már pusztán jó teljesítménnyel is előre lehetett jutni egyes területeken.
    Különösen akkor, ha az illető megfelelő szakmai végzettség mellett, korábban sokak által példaképnek tartott világbajnok és olimpiai bajnok élsportoló volt.
    Csak az iskolázatlan, elzüllött és fegyelmezetlen élsportolóknak kellett erősen helyezkedni. Schmitt Pál viszont nem ezek közé tartozott.

    Vagy Te úgy gondolod, hogy a nemzetközi szervezetekben (a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, az Olimpikonok Világszövetségében, és Európai Parlamentben is elég volt a helyezkedés, hogy a legmagasabb tisztségeket betölthesse?
    Van fogalmad, hogy ez mennyi profi helyezkedőnek nem sikerült?

  35. nagyapó szerint:

    Általam kevésbé tisztelt komcsik (a felsorolást mellőzöm)!
    Schmitt úr, és nem Pali, a prolik szerint nem dolgozott, mert munkát csak a kötényes munkások végeznek. Bezzeg Horn, Kovács, Bajnai, Tóth, Orosz, Szentecky, stb. et-ak keményen dolgoztak. Ők az igazi munkások.
    Schmitt Pál, érdekes módon minden helyen, ahová kinevezték, megválasztották – nem csak itthon – megfelelt. Nagykövetként, kis híján NOB elnökként, EP elnökhelyettesként. Ilyen magas nemzetközi pozíciót magyar még nem ért el.
    Egy ilyen, nemzetközileg elismert ember, emeli Magyarország jó hírét.
    Kár lenne, jó szoci stílus szerint, lerántgatni a mocsokba. Az ország látná kárát.
    Sólyom az adott időben jó választás volt, de egy újabb, polgári korban, nem egy bürokrata elnök kell. Az elnök ne legyen a legfőbb bíró, a legfőbb alkotmánybíró (erre ott van a mindenhez értő, csokornyakkendős alkotmányjogászunk, Kolláth György).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  36. csepeli szerint:

    Az alkotmány kimondja, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell képviselnie. Ez pedig azt jelenti, hogy a parlamenti pártok megegyezése alapján, konszenzussal kellene jelöltet állítani. Ez persze eddig sem így volt, de legalább történtek kísérletek a konszenzus kialakítására. Most viszont kísérlet sem történt, a Fidesz már a látszatra sem ad, gátlástalanul leköpi az alkotmányt és maga Orbán jelöli ki a köztársasági elnököt, aki minden korábbi elnöknél pártkatonább pártkatona.

  37. "*" szerint:

    Boldogok a lelki szegények, mert övék az Orbán országa.

  38. Nyugger szerint:

    Melyik alkotmány Csepeli?
    Most már a nemzet egységét a szent korona tan fogja képviselni, vagy ha ez kevés lenne akkor az alkotmányba szerkesztett jóisten mindenkori magyar helytartója fogja ezt megtestesíteni. Mert ugyebár a forradalom, az a wigwamban is forradalom.

  39. Öreg halász szerint:

    Kár, hogy a kormányfőről az Alkotmány nem mondja ki, hogy a nemzet egységét kell képviselnie. Gyurcsány ugyanis nemzetének árulója volt, és “csepeli” még mindig imádja.

    Amúgy a nemzet egységét kétségtelenül a Fidesz teremtette meg, és egy nemzetáruló párt jelöltje nem tudja képviselni. Tehát az MSZP jelöltje, akik többek között a székely-magyarok ellen folytattak gyűlöletkampányt, aligha jöhet szóba.

  40. Nyugger szerint:

    Ugyanúgy kimondhatná azt is, hogy az ellenzék vezére is ezt tegye!

  41. nagyapó szerint:

    Ki az ellenzék vezére?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  42. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!

    Véleményem szerint Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc útjára lép Schmitt Pál kötársasági elnökké tételével. Nem véletlenül írtam elnökké tételt a választás helyett, hiszen ez így már csak egy szánalmas hárítása a diktatúra vádjának.

    Gyurcsány volt az első csaló közpolitikus a magyar demokrácia kialakulásának történetében, Nevéhez fűződik a gátlástalan politikai önteltség diadala; a köztörvényes politikai működés zushlag-hagyó-mutyi modell hétköznapi elterjesztése; a magyar baloldal módszeres szétverése, hiteltelenítése.

    Gyurcsány a választók megtévesztésével kezdte, és a választói akarat figyelmen kívül hagyásával koronázta működését.

    Orbán most ugyanúgy megtéveszti a választókat, hiszen Schmitt Pált nem szupermennek, hanem Európa Parlament képviselőnek, illetve később magyar parlamenti képviselőnek választották meg.

    Valójában a fidesz bábúként, még egyik választott posztján sem bizonyított!

    Alkalmas-e egyáltalán ezekre a posztokra? Lehet, hogy csak sz…ban van a fidesz hr-ese, mert nincs a kiemelkedő posztokra alkalmasnak mondható más, közismertségnek örvendő, párthű ember?

    Nem is olyan rég, még attól zengett a magyar közélet, hogy Schmitt az első EP elnökhelyettes, és ez milyen hatalmas szó! Akkor most hogy is van ez? Csak azért lett Ő, mert ismert nemzetközi téren?

    Ez az orbáni döntés lejáratja Schmitt Pált is, hiszen jogosan merül fel a gyanú: alkalmatlan lehetett a választott pozícióira?

    Orbán Viktor új politikát hirdetett, mközben az elmúlt 20 év gyakorlatát folytatja: a hatalmon levő mindig erőből politizál; nincs helye párbeszédnek.

    Ez a “jaj a legyőzötteknek” stílus egyetlen dolgot felejt el: való igaz a gyurcsányi matematika, hogy a többség diktál a politikában – sőt! 2/3-dal minden elérhető.
    De ez az ösvény törvényszerűen a bukás felé vezet, hiszen a szavazók 53 %-a csak akkor az egész nemzet, ha a másik oldal hangja is hallható; ha esély van rá, hogy a más gondolatot is figyelembe veszik.

    Tény, hogy Sólyom Lászlót mindkét böszme párt utálta, és mindkettő azt köpködte rá, hogy a másik felé részrehajló – ami egyiknél sem volt igaz.

    Egy azonban biztos: Ő volt eddig az egyertlen köztársasági elnök, aki fityiszt mutatott a pártokráciáknak; aki döntéseit nem pártpolitikai alkuk (MUTYI!), hanem szakmai érvek alapján hozta; aki nem csupán a magyarság érdekeit, hanem ÉRTÉKEIT képviselte.

    Egy államférfi nagyvonalú, és magasabb szempontok vezérlik, mint a pillanatnyi érdekei.
    Nem választ az általa kiépítendő rendszer ellenőrzésére, kontrolljára hűséges vazullust, hiszen számára a döntés objektivitása fontosabb mint a megvalósítás kényelmi szempontjai.
    Mindig a háborút kell megnyerni, nem a csatát!

    Most majd meglátjuk, hogy a fidesz képviselői között vannak-e olyan demokraták, akik szerint EGYETLEN valószínű jelöltből választás nem demokrácia, hanem a kárdárizmus továbbélése.

    A magyar demokrácia sorskérdése tehát, a fidesz frakció, a fidesz képviselők döntése: demokrácia, vagy kádárista diktatúra.
    Ha Sólymot a fidesz nem is jelöli, úgy az egyetlen potenciális vetélytárs nélküli “választás” egyértelmű orbáni diktatúrát ígér.

    Sólyom jelölése az esélyt jelentheti ahhoz, hogy egyáltalán választásról beszélhessünk.
    Üdv menyus

  43. Manitu szerint:

    Tisztelt Menyhért Úr!

    Nem az a diktatúra, amikor a választók által felhatalmazott pártok jelölik a köztársasági elnököt, hanem az, amikor egyetlen ember vagy pár ember dönti el feltétel és vita nélkül, hogy mi legyen.

    A köztársasági elnököt Magyarországon a parlamenti képviselők titkos szavazáson választják. Most is így fog történni. Ez demokratikus, és megfelel a szabályoknak.

    Mivel a magyar köztársasági elnök felhatalmazását tekintve a gyenge köztársasági elnökök közé tartozik, ezért nem is volna értelme közvetlenül választani. Nincs akkora tétje.

    Sólyom nem a Világ. Az eddigi legjobb elnök volt, de lejárt az ideje. Most meglátjuk, hogy lesz-e nála is jobb.

  44. " ?! " szerint:

    Menyus!

    Azt írod, hogy “Schmitt még egyik választott posztján sem bizonyított”.
    Ezzel szemben a valóság az, hogy számtalan területen bizonyított, amellyel veled ellentétben mindenhol sikereket és elismerést ért el.

    Azt állítod, hogy “ez az ösvény a bukás felé vezet”.
    Ebben igazad van, de csak azért, mert demokráciákban a választási győzelmet törvényszerűen előbb vagy utóbb bukás követi ugyanúgy, mint a születést a halál.
    A fideszes kormány bukására azonban neked még sokat kell várnod, és addig Te még ugyanúgy sok hozzád méltó apró bukást fogsz elszenvedni az LMP vagy más túróként összeállt csoportosulás színeiben, mint eddig.

    Azt is írod, hogy “EGYETLEN valószínű jelöltből választás nem demokrácia, hanem a kárdárizmus továbbélése”.
    Tájékoztatlak, hogy most is minimum két alkalmasnak ítélt jelöltből fognak választani, de ha ez kevés, akkor fogjon össze az LMP a Jobbikkal. Ebben az esetben lenne a jelöltek között egy turul, akit ha a hasad nem akadályozna megdughatnál háturul.

  45. Jeniszej szerint:

    Faterom mondja – nem jó!
    Mi a nem jó? – hát az, hogy egy karrieristát választani az ország első emberének.
    Túlzottan sok minden volt már ez az ember. Ilyen nyugtalan embertől semmi jót nem várhatunk.
    Az ország első emberének az való aki nyugodt és bölcs ember.

  46. Jeniszej szerint:

    A fater ritkán téved, de azt hiszem most az egyszer melléfogott. 😀

  47. Gordon szerint:

    csepeli!

    Csak hogy tisztázzuk!

    Alk. III. fejezet
    A köztársasági elnök

    “29.§ (1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.”

    “29/A.§ (1) A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja.
    (2) Köztársasági elnökké megválasztható minden választójoggal rendelkező állampolgár, aki a választás napjáig a harmincötödik életévét betöltötte.
    (3) A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet
    újraválasztani.”

    Amiről te beszélsz (első idézetem) az nem a megválasztásáról szól. A megválasztásról a második idézetem szól (az általam idézetnél bővebben van leírva). Sehol nem ír az alkotmány a teljes konszenzus feltételéről és arról hogy a köztársasági elnököt csak minden parlamenti képviselő és/vagy parlamenti (esetleg parlamenten kívüli – mert ugye az ő szavazóik is a nemzet részei, tehát az un. “teljes nemzeti konszenzushoz” ők is kellenének) párt egyetértésével lehet választani.

    Ne beszél ződségeket. 🙂 Szövegértésből elégtelen.

  48. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Manitu!
    A formális demokrácia szabályai szerint semmi gond, hiszen amegválasztott parlament miniszterelnöke javaslatot tett a 2/3-ot szerzett kormányzó pártnak, amelyik természetesen Schmitt Pált fogja megválasztani.
    Ez így papíron rendben is van.
    2006-ban Orbán Viktor azt írta és hirdette szóban is, hogy a gyurcsányi mszp visszaél a formális demokráciával, ezért az mszp antidemokratikus párt.
    Én úgy gondolom, hogy igaza volt. De akkor most miért nem mutat erkölcsi fölényt; miért nem ad valós lehetőséget az ellenzéknek?
    Ez a stílus ellentmond a logikus és tisztességes viselkedésnek – nem véletlenül utaltam a “jaj a legyőzötteknek”-re.
    Nem értem, miért fél a fidesz egy olyan köztársasági elnöktől, aki pártatlan és elismert jogtudós; aki magas szakmai szinten tudná kontrollálni a leendő alkotmányozás folyamatát?
    Mit veszíthetnének a gyenge elnöki kritikától? Semmit, ha azt nem, hogy rámutatna a szakmai hibákra.
    Végeredményben egy cimbora kontroll semmiben nem különb a gyurcsányi “majd megunják és hazamennek” pökhendiségétől.
    Ha a fidesz így fog viselkedni, elveszti a szavazóbázisának gondolkodó részét, és a vakhittel rendelkező fideszesek nem lesznek elegen már a következő választáson sem!
    Jó üzlet a beképzeltségért cserébe a jövőt elveszteni?
    Üdv menyus

  49. Menyhért Péter szerint:

    Kedves ” ?! ” senkiházi!

    Jellemed most is megnyilvánult, hiszen nem bírod megállni hogy névtelen senkiként ne mocskolódj.

    Ez a topic nem rólam szól, hanem a magyar köztársasági elnökről.

    Egyébként is tévedésben vagy: a fórumok nem azért vannak, hogy megalázd, földbe döngöld a másik felet, hanem arról hogy érvelj, meggyőzz.

    Szánalmas alak vagy.

  50. Gordon szerint:

    Menyhért írja ezúttal nem nekem:

    “Egyébként is tévedésben vagy: a fórumok nem azért vannak, hogy megalázd, földbe döngöld a másik felet, hanem arról hogy érvelj, meggyőzz.”

    Előtte ezt írja:

    “Kedves ” ?! ” senkiházi!”

    Utána ezt írja:

    “Szánalmas alak vagy.”

    Aki szerint hiteles az tegye fel a kezét! 🙂

  51. " ?! " szerint:

    25.
    Dr. Lampert Mónika mszp-s miniszter egy mszp-s zártkörű rendezvényen mondta 2006. október 8-án (a legtöbb helyen a Fidesz által megnyert önkormányzati választások után):

    “Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat.
    Én olyan javaslatot fogok a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak, a szocialista politikusoknak erős lehetőségeket és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsokban.
    Értitek ugye?”

  52. Kovács Ernő szerint:

    Pártkatona

    Bologató Pál lesz a Fidesz szimpatizánsok köztársasági elnöke!
    Orbán Viktor embere lesz Magyarország köztársasági elnöke! Szégyen,gyalázat, hogy egy olyan ember lesz ebben a pozicióban, aki egész életében helyezkedett, simulékony volt!
    http://www.kommentalok.eoldal.hu/cikkek/politika/partkatona

  53. " ?! " szerint:

    Itt olvasható tömörítve “a sikertelen” Schmitt Pál pályafutása.

    Schmitt Pál (Budapest, 1942. május 13.)

    130-szoros válogatott párbajtőrvívó. Világbajnok és Világ Kupa Győztes. Kétszeres olimpiai bajnok. 1977-ben fejezte be a sportolói pályafutását.

    1965-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán.
    1992-ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

    1966-tól 1976- ig a Hungarohotels Vállalat alkalmazottja.
    1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé.
    1981-től, 1983-ig a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatója.

    1983 és 1986 között az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban.
    1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
    1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke.

    1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába.
    1991 és 1995 között a NOB végrehajtó bizottságának tagja.
    1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke.
    1995-től 2007-ig a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.
    1999 és 2007 között a World Olympians Association (Olimpikonok Világszövetsége) elnöke volt.

    1993–1997 között Magyarország madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövete.

    Politikai pályafutása:
    2002-ben a Fidesz és az MDF támogatásával független jelöltként indult Budapest főpolgármesteri tisztségéért. Demszky Gábor mögött, a szavazatok 35,85%-át szerezte meg.

    2003-ban belépett a Fideszbe. Ugyanebben az évben megválasztották a Fidesz egyik alelnökévé. Ezt a tisztségét 2007-ig töltötte be.

    A 2004-es EP-választáson az Európai Parlament tagjává választották és a Fidesz EP-delegációjának vezetője lett.
    2009-es EP-választáson ismét mandátumot szerzett.
    2009–2010-ben az Európai Parlament egyik alelnöke, az Európai Parlament eddigi legmagasabb rangú magyar tisztségviselője volt.

    A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listáján indult, onnan szerzett mandátumot. Megválasztása után lemondott EP-képviselői és alelnöki tisztségéről.

    2010. május 14-én választották meg a Magyar Országgyűlés elnökévé.

    2010. június 23-án Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Schmitt Pált javasolta a Fidesz és a KDNP köztársasági elnökjelöltjének, a Fidesz és KDNP frakciók részére.

    Felesége Makray Katalin tornász, a tokiói olimpián ezüstérmes.
    Három lánygyermekük (Gréta, Petra, Alexa) és hat unokájuk van.

    Hajrá Pali!

  54. LB szerint:

    Simulékonysága Schmitt fő értéke

    Schmitt Pál Horvátország EU-csatlakozásának támogatásán kívül soha semmilyen politikai kérdésben sem vállalt karakteres szerepet. Diplomáciai érzéke, jó megjelenése és feltétlen lojalitása miatt lehet köztársasági elnök, vélekednek még a fideszes politikusok közül is többen. Schmitt várhatóan gyenge elnök lesz, szerepe kifejezetten protokollárisnak ígérkezik.

    ….már fontos állami sportvezető volt, amikor Magyarország szovjet kérésre bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, és ezzel sok élsportoló karrierje derékba tört. Schmitt a döntés idején Szófiában volt egy konferencián, a bojkottról nem szavazott, de a kínos döntés ellen sem tett semmit.

    Schmitt lojális volt a diktatúrához is, míg az előző elnökök közül Göncz Árpád évekig börtönben ült 56-os forradalmi tevékenysége miatt, Sólyom László a 80-as évek végén ellenzéki mozgalmakban vett részt, és Mádl Ferenc 1990-ig csak tudományos területen épített karriert. Vagyis Schmitt lesz a rendszerváltás óta az első államfő, aki már a szocializmus alatt is a politikai elithez tartozott.

    http://index.hu/belfold/2010/06/24/jo_megjelenese_schmitt_fo_erteke/

  55. LB szerint:

    2009 nyara óta szédületesen ível karrierje. Előbb az EP egyik alelnökévé választották, aztán a magyar parlament elnöke lett, augusztustól pedig köztársasági elnök lesz. Egy éven belül három olyan tisztséget szerez, amelyből egy is egy politikai karrier csúcspontja lenne.

    Hiába no, Pali madár magasan szárnyal!

  56. Ditte szerint:

    Kedves “?!”, a Menyhértnek írott leveledben az indulatot értem, a trágárságot nem. Csaknem a ballib írófejedelmeket kívánod lekörözni? Ezt hagyd meg szerintem csepelinek, tőle már megszoktuk.

  57. Tóth Mária szerint:

    csak halkan jegyzem meg, hogy Schmitt Pál azelőtt is hírnevet hozott Mo-nak, mielőtt Fideszes lett!

    olimpiai bajnok több nyelven beszél stb. ezeket az érdemeket nem az mszp-nek köszönheti, hanem csak saját magának!

  58. grün szerint:

    Tóth mária!
    Viktor pedig tübb foci VB-n is részt vett! Bőven megérdemli a belé helyezett bizalmatokat!

  59. " ?! " szerint:

    Kedves Ditte!
    Ha ismét elolvasod Munyus csütörtökön 9:13-kor beírt hozzászólását megállapíthatod, hogy a csütörtökön 10:21-kor elküldött hozzászólásomban (az utolsó mondat kivételével) semmivel sem használtam keményebb kifejezéseket, mint amelyekkel Menyus illette Schmitt Pált és Orbán Viktort, valamint a fideszes tábort.
    Az utolsó mondattal pedig egy kis csipkelődésként csak arra utaltam, hogy miközben Munyus a kb. 200 kilójával lassan már csak két székre tud leülni, Schmitt Pál 68 évesen is a Magyar Köztársaság megjelenítésére alkalmas olyan jó megjelenésű ember, mint amilyennek egy edzőtáborozás során 1965-ben a tatai edzőtáborban megismertem.

    Az alábbiakban sűrítve idézem Menyus kijelentéseit:
    -Véleményem szerint Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc útjára lép Schmitt Pál köztársasági elnökké tételével.
    – Orbán most megtéveszti a választókat.
    – Schmitt Pál valójában fidesz bábú és még egyik választott posztján sem bizonyított.
    – Jogosan merül fel a gyanú, hogy Schmitt Pál alkalmatlan lehetett a választott pozícióira.
    – Sólyom Lászlót mindkét böszme párt utálta, és mindkettő köpködte.
    – A magyar demokrácia sorskérdése a fidesz képviselők döntése: demokrácia, vagy kádárista diktatúra.
    – Ha Sólymot a fidesz nem is jelöli, úgy a választás egyértelmű orbáni diktatúrát ígér.

    Kérdezem, hogy a fenti kijelentések után, milyen alapon háborodik fel egy ilyen pitiáner alak mint Menyus, ha a másik oldalról valaki egy kis csipkelődéssel fűszerezve válaszolja meg a kijelentéseit?

  60. islander szerint:

    LB, LB…

  61. Tóth Mária szerint:

    grün/zöldike/ te nem vagy százas! hogyan lehet a két dolgot összehasonlítani? Na, jó, tudom “viccnek” szántad, de nagyon blödre sikerült!

  62. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Ditte!
    Hallgattassék meg a másik fél is mondja a köz.

    Az írásjeles véglény valóban heves indulatokat vált ki belőlem, mert a legundorítóbb dolog a névtelenség sötétjébe bújva mocskolni másokat, még akkor is, ha az illető valóságos dolgokat torzít el ezek eszközéül.
    Ha valaki ismeretlenül poénkodik a kóros dagadtságomon, lehetőségem van elégtételt venni a sértésért, a gyáva rejtőzködő azonban bárkin köszörülheti a nyelvét büntetlenül.
    Ha mozgássérült lennék, biztos azon „csipkelődne”, hogy milyen bicebóca vagyok, bezzeg a Schmitt Pál milyen szépen szökellt amikor vele együtt volt edzőtáborban.

    Nagyképűen játssza a jólértesült nagyokost, de érdemben egyik felvetésemre sem válaszolt.
    Az általa „sűrített kijelentéseim” ékes bizonyítékai annak, hogy vagy olvasás-megértés problémái vannak, vagy szándékosan ragadja ki összefüggéseiből, és torzítja el az általam véleményként, és nem kijelentésként írtakat.

    Mellékesen semmilyen minősítést nem írtam Schmitt Pálról, mivel engem nem a személy, hanem a módszer aggaszt.

    Mivel a véleményemmel kapcsolatban a névtelen senkitől értékelhető választ nem, csupán rosszindulatú kötözködést kaptam, természetesen csak a személyeskedő kötözködésen volt okom felháborodni.

    Végül, lehet, hogy én pitiáner alak vagyok, de nekem pitiánerként is több a becsületem, mint a névtelen senkinek, aki még egy pitiáner alaktól is retteg.
    Üdv menyus

  63. Vica szerint:

    Kedves Menyus!

    Sose izgasd magad. Állítólag kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek lágyszívűbbek, kedvesebbek, megértőbbek, jóindulatúbbak és boldogabbak, mint a gezemicék 🙂 .

    Legalábbis ezzel vígasztalják magukat a kerekded formák képviselői, miért is ne? Még az is lehet, hogy igaz. 🙂

  64. " ?! " szerint:

    Az MSZP köztársasági elnök-jelöltjének életrajza:

    Balogh András 1944. március 6-án született Budapesten.

    1967-ben az ELTE bölcsészettudományi karán szerzett tanári diplomát. Ezután az egyetem új- és legújabbkori történelem tanszékén tanított.
    1976-ban védte meg a történelemtudományok kandidátusi értekezését.
    1996-ban védte meg az akadémiai doktori értekezését.

    1976 és 1983 között a MSZMP Központi Bizottsága külpolitikai konzultánsa volt.

    1985 és 1988 között a Magyar Politikatudományi Társaság alelnöke.

    1988-ban kinevezték Magyarország újdelhi nagykövetévé.

    1994 és 1999 között a Horn-kormány külügyminiszterének főtanácsadója, majd a Külügyi Intézet főigazgatója volt.

    1999 és 2000 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

    2003-tól 2005-ig Medgyesi Péter miniszterelnök stratégiai tanácsadója volt.

    2003-tól az MSZP jelenleg Gyurcsány Ferenc által vezetett alapítványának, a Táncsics Alapítványnak a kuratóriumi elnöke is volt.

    2005 óta Magyarország bangkoki nagykövete.

    Az MSZP kongresszusa, majd a frakciója egyhangúan támogatta köztársasági elnökké jelölését.

  65. " ?! " szerint:

    A FIDESZ-KDNP pártszövetség köztársasági elnökjelöltjének életrajza:

    Schmitt Pál (Budapest, 1942. május 13.)

    130-szoros válogatott párbajtőrvívó. Világbajnok és Világ Kupa Győztes. Kétszeres olimpiai bajnok. 1977-ben fejezte be a sportolói pályafutását.

    1965-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán.
    1992-ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

    1966-tól 1976- ig a Hungarohotels Vállalat alkalmazottja.
    1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé.
    1981-től, 1983-ig a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatója.

    1983 és 1986 között az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban.
    1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
    1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke.

    1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába.
    1991 és 1995 között a NOB végrehajtó bizottságának tagja.
    1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke.
    1995-től 2007-ig a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.
    1999 és 2007 között a World Olympians Association (Olimpikonok Világszövetsége) elnöke volt.

    1993–1997 között Magyarország madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövete.

    Politikai pályafutása:
    2002-ben a Fidesz és az MDF támogatásával független jelöltként indult Budapest főpolgármesteri tisztségéért. Demszky Gábor mögött, a szavazatok 35,85%-át szerezte meg.

    2003-ban belépett a Fideszbe. Ugyanebben az évben megválasztották a Fidesz egyik alelnökévé. Ezt a tisztségét 2007-ig töltötte be.

    A 2004-es EP-választáson az Európai Parlament tagjává választották és a Fidesz EP-delegációjának vezetője lett.
    2009-es EP-választáson ismét mandátumot szerzett.
    2009–2010-ben az Európai Parlament egyik alelnöke, az Európai Parlament eddigi legmagasabb rangú magyar tisztségviselője volt.

    A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listáján indult, onnan szerzett mandátumot. Megválasztása után lemondott EP-képviselői és alelnöki tisztségéről.

    2010. május 14-én választották meg a Magyar Országgyűlés elnökévé.

    2010. június 23-án Orbán Viktor, a Fidesz elnöke javasolta a Fidesz és a KDNP köztársasági elnökjelöltjének, a Fidesz és KDNP frakciók részére.

  66. abcd szerint:

    Végre egy odaillő rátermett vezető!!!!!!

    “A Magyar Posta Zrt.-ben az MNV megszünteti Szűts Ildikó vezérigazgató munkaviszonyát, utóda az operatív vezetői poszton Schmidt Pál Péter. Az MNV Zrt. igazgatósága a döntött a Magyar Posta Zrt. új igazgatóságáról is. A testület elnöke Kalmár István korábbi elnök- vezérigazgató lesz, tagjai pedig Major István, Varga Dezső, Rajnai Attila, Schmidt Pál Péter, Szalai Gabriella és Urbán György Fülöp. “A nemzetgazdaságilag jelentős súlyú társaságtól a tulajdonos azt várja, hogy magas színvonalon tegyen eleget egyetemes szolgáltatási kötelezettségének, érvényesítse a takarékos és átlátható gazdálkodás szempontjait” – áll a közleményben.”

  67. " ?! " szerint:

    Végre a helyére kerülhet a két Mesterházi !!!!

    “Hamarosan kiderül, hogy az MSZP elnöke lesz-e Mesterházi Attila mszp-s frakcióvezető, és az is hamarosan ki fog derülni, hogy hány évre vonul börtönbe Mesterházi Ernő” – áll a közleményben.

  68. Hédi szerint:

    Gratulálok Schmitt Pálnak és a köztársasági elnöki tisztségéhez sok sikert és jó egészséget kívánok.
    Nagyon jó diplomáciai készsége van,rugalmas jó szakember.

Itt lehet hozzászólni !