A csepeli Korisánszky Péter győzött a szegedi válogatón

Kajakkenusport, Csepel.info

A kép illusztráció (fotó: Mob.hu)

Kovács Katalint és Janics Natasát is megelőzte az 500 méteres döntőben a Domino-Honvéd fiatal kajakosa, Szabó Gabriellával párban pedig megverték a Kovács-Janics kettőst.

A női egyes döntőjét előzte meg a legnagyobb várakozás a szegedi válogatóverseny harmadik napjának délelőttjén. Az olimpiai bajnok Janics Natasának és Kovács Katalinnak ugyanis az előfutamok alapján komoly kihívókkal kellett megküzdeniük az 500 méteres döntőben.

Az aranyérmet Kozák Danuta szerezte meg, Benedek Dalma és Csipes Tamara előtt, így Kovács és Janics még a dobogóra sem állhatott fel.

Kozák Danuta 23 éves, világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmes versenyző, a Domino-Honvédnál együtt készül Kovács Katalinnal, a válogatott négyes edzéseiről pedig Janics Natasát is jól ismeri. Ezúttal mindkét olimpiai bajnokot legyőzte, így minden valószínűség szerint ő indulhat majd egyesben az idei Európa-bajnokságon.

Mindig vannak meglepetések – mondta mosolyogva Kozák Danuta. Tudom, hogy a nevek alapján Kati és Natasa párharcára számítottak sokan, de én az előfutamok alapján úgy láttam, hogy többen azonos formában vagyunk, így azonos esélyekkel rajtolhatunk. Talán én voltam ott legjobban agyban a rajtnál, ennek köszönhetem a győzelmet.

Kovács Katalin szombaton megnyerte az 1000 méteres számot, de már akkor is az erőnlétére panaszkodott. Nem érzem az erőt magamban ezen a hétvégén, de szép lassan szerintem belejövök majd, még nincs lefutva ez a szezon – nyilatkozta az 500-as döntő után.

Kozák Danuta Szabó Gabriellával párban a Kovács-Janics olimpiai bajnoki címvédő kettőst is legyőzte. Nyugodt pálya volt, hihetetlen, de az utolsó 200 méteren nem jött velünk senki – mondta a nap hőse, Kozák Danuta. Szabó Gabriella pedig megköszönte neki a győzelmet: Nagyon örülök, hogy Danuta az egyes aranyérme után is komolyan vette a párost, nekem nagyon fontos volt ez a futam, egész télen és tavasszal erre készültem.

Benedek Dalma nem az ezüstéremnek örült, hanem annak, hogy legyőzte saját magát.

A sírból hoztam vissza a mai napot. Tegnap szinte semmi sem jött össze, és nagyon magam alatt voltam. Mára elsősorban az volt a célom, hogy kijöjjek ebből a nagyon mély gödörből, és magamat legyőzzem, ez sikerült. Sőt, sokáig azt hittem, hogy vezetek, sajnos nem láttam át a pálya másik felére, sajnálom, hogy végül néhány centivel kikaptam – mondta Benedek Dalma.

Csipes Tamara viszont végtelenül boldogan vette át a bronzérmét. Életem egyik legjobb pályája volt, köszönöm Danutának, hogy húzott. Nagyon boldog vagyok, mert az első ötbe kerülés volt a cél, hogy a négyesbe beülhessek, ehhez képest a dobogó fantasztikus. – nyilatkozta Csipes Tamara.

*

Férfi egyesben az előfutamok alapján várható volt, hogy Szalai Tamás nyeri meg a döntőt. A felnőtt élvonalba idén berobbanó 22 éves honvédos versenyzőt nem bénította meg az esélyesség, magabiztosan győzött Dombi Rudolf és Vereckei Ákos előtt.

Úgy emlékszem, még serdülőként, 2002-ben nyertem utoljára egyesben 500-at az idei szezon előtt. Elsősorban 1000 méterre akartam idén készülni, de miután megnyertem a májusi rangsoroló versenyt, már tudatosabban foglalkoztunk az 500 méteres távval. Az Eb-n már biztos, és talán majd a vb-n is én képviselhetem az országot, ami ilyen fiatalon nagyszerű érzés – mondta a célban Szalai Tamás.

A K-2 döntőjét a Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán páros nyerte, idén ők verhetetlenek ezen a távon. Hoztuk a kötelezőt, pedig nagyon ideges voltam a rajt előtt, mert utálom a kötelező győzelmeket – mondta Kammerer Zoltán.

*

A kenusoknál a sérült Vajda Attila, illetve az 1000 méteren győztes Sarudi Pál távollétében Korisánszky Péter nyert. A csepeli kenus Mike Róbertet és Fürdök Gábort előzte meg.

Jól indultam, az elején elmentem a mezőnytől, aztán az utolsó 100-on mintha egy falat húztak volna elém, úgy bekötöttem. Talán, ha 20 méterrel messzebb van a cél, akkor kikapok, de szerencsére így még beértem elsőként – mondta Korisánszky Péter.

C-2-ben a tavalyi világbajnoki résztvevő Varga Dávid, Széles Gábor kettős indulhat az Eb-n, miután biztosan nyerték a döntőt a Németh, Nagy és a Vass, Kiss páros előtt.

Storcz Botond felnőtt kapitány értékelése:

Sokan kérdezték már, hogy mikor lesz a kajak-kenu sportban generációváltás, hát most kimutatták a foguk fehérjét a fiatalok! Fantasztikus versenyek zajlottak, és láthatóan Kovács Katalinra, Janics Natasára, Vereckei Ákosra vagy Kammerer Zoltánra továbbra is lehet számítani egy egyre erősödő csapatban.

Danuta nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt, egyesben és párosban is nyert. Talán ebből sokaknak a páros győzelme a nagyobb meglepetés, bár az egyes sikere után látszott, hogy Danuta lendületben van, és tegnap Szabó Gabriella is kitűnő formát mutatott. A négyes hajóegység kapcsán már ma délután egyeztetek az érdekelt edzőkkel, és ezután alakítom ki a végleges javaslatom. Csipes Ferenccel abban már megegyeztem, hogy az Európa-bajnokságon Kozák Danuta mindenképpen egyesben indul, így párosban Kovács Katalin és Janics Natasa állhat rajthoz.

Férfi egyesben a rangsoroló és a világkupa után Szalai Tamás itt is bizonyította, hogy most neki fekszik a legjobban az 500 méter, Kammerer és Kucsera pedig hozta az elvárt eredményt.

C-1-ben Korisánszky Péter a szombati 1000 méteres ezüst után jó evezéssel nyert, már az előfutamok után látszott, hogy ez az ő száma lehet. C-2-ben a tavalyi világbajnoki hatodik helyezett, Varga Dávid, Széles Gábor páros kerülhet az Eb-csapatba.

kajakkenusport.hu

Itt lehet hozzászólni !