Az MSZP ismét nemet mondott a nemzeti összetartozásra

MTI, Mno.hu

Trianon

Az MSZP nem vesz részt a pénteki trianoni parlamenti emlékülésen – közölte a frakció ülése után Mandur László szerda délután.

Az MSZP korábbi parlamenti alelnöke a képviselőcsoport döntését azzal indokolta: a házbizottság szerdai ülésén nem fogadták el azon javaslatukat, hogy az ülésen a frakciók kifejthessék gondolataikat Trianonnal kapcsolatban, figyelembe véve, hogy ez nem egy megemlékezés, hanem parlamenti ülés lesz. Mandur László tájékoztatása szerint a szocialista képviselőcsoport tagjai „nagyon nagy többséggel” hozták meg az erről szóló döntést. Voltak, akik más véleményen voltak, de ők is úgy nyilatkoztak, hogy tudomásul veszik a többségi döntést, így a szocialisták közül senki nem lesz ott a pénteki emlékülésen – tette hozzá.

A trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulójaa napján, pénteken délután fél ötkor emlékülést tart az Országgyűlés, amelyen Sólyom László köztársasági elnök és Német László nagybecskereki püspök mond beszédet. A többi ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik elmegy az emlékülésre.

Korábban az MSZP-frakció döntő többsége nemmel szavazott arra, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítsák június 4-ét.

Forrás: Mno.hu

34 hozzászólás “Az MSZP ismét nemet mondott a nemzeti összetartozásra” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Helyes döntés!

  2. donquijote szerint:

    Nem is fognak hiányozni az elvtársak onnan 🙂

  3. Manitu szerint:

    Na tessék. De ma reggel, csak mert a Fidesz nem vett részt a tolvajlások miatt az önkormányzat ülésén, a csepeli MSZP eljátszotta a nagy Trianon-siratást.

    csepeli ehhez mit szólsz: http://csepel.hu/modul.asp?name=cikk&file=article&sid=2047

    Mit gondolsz arról, hogy a csepeli mutyi-elvtársaid csak ezért eljátszották a nagymagyart?

    Szerinted is gerinctelen sz@rcsimbók banda az ilyen?

  4. Manitu szerint:

    Igazad van donquijote. Csak hányingert kap az ember az olyanoktól, akik reggel még Trianont siratnak, délutánra meg megtagadják a magyarságukat.

  5. Manitu szerint:

    Mibe fogadjunk, hogy mire Tóth (Mutyi) Misi kiér Vámosgálfalvára, megint nagymagyar lesz?

  6. Gordon szerint:

    Ez röhej. Ezeknek a csepeli szociknak legközelebb a bíróság előtt kell vigyázba állniuk ítélethirdetéskor.

  7. roppancs szerint:

    hazaárulók

  8. nagyapó szerint:

    Manitu (22:23-kor)
    Nem ilyen egyszerű szegény Tóth (Mutyi) Misi polgármester úr élete. Előbb el kell döntenie, hogy hová megy! Vámosgálfalvára, vagy Ganestibe, Nagykárolyba, vagy Careibe, esetleg Careii Mariba, Fiumébe, vagy Rijekába. Nehéz dolog ez egy “igazi” magyarnak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. csepeli szerint:

    “A parlamenti trianonozás talán legemlékezetesebb esete pontosan húsz éve, rögtön az új, immár demokratikusan választott Országgyűlés megalakulása után, 1990. június 4-én történt.

    A Fidesz kivonulása

    Az MDF-es házelnök, Szabad György felszólította a képviselőket, hogy „a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel!” A Fidesz-frakció válaszul testületileg kivonult.”

    http://index.hu/belfold/2010/06/02/bekes_visszakebelezestol_a_sebgyogyulasig/

  10. codec szerint:

    Nem vesz részt? Helyes! Mit keresnének ott?
    Máshol ünnepelnek, ahová tartoznak.

  11. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Meglepő lenne, ha az MSZP nemképp döntött volna, nem nemzeti egységben ünnepelnének a többi párttal együtt.
    Ők mindig másfelé húznak, ünnepeljenek csak máshol nincs
    rájuk szükség. Csepeli neked is ott a helyed köztük, nincs is rád sehol szükség, ezen a bloggon sem, lehet a baloldali elvtársaidhoz menni ! Ott oszd az észt !

  12. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    bocsánat helyesbítek: ” ha az MSZP másképp döntött volna”

  13. Hunory szerint:

    Helyes döntés az MSZP részéről, hogy nem megy el, hisz ez egy Magyar ügy.
    Ezt csak azt tudná megérteni, akinek az identitása és hovatartozása is a Magyar Nemzethez tartozik. Magyargyűlölő és nemzetidegen hordának még az országban sem lenne helye, nem hogy a parlamentben.

    Klikk:
    http://hunory.shp.hu/hpc/web.php?a=hunory

    Szebb Jövőt!
    Hunory Szabolcs

  14. zed szerint:

    A Fidesz kivonulásának indoka magyarázatul szolgálhat arra is, miért vonult ki a képviselők egy része a Székely himnusz éneklése közben.

    DR. FODOR GÁBOR (FIDESZ): Köszönöm szépen a szót, de már az elején hadd mondjam el; valóban lesz kérdés, amiben az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság is ki fogja fejteni az álláspontját ezt Lukács Tamás alelnök úr fogja megtenni. Én nem mint a bizottság elnöke kértem szót, hanem a FIDESZ-frakció bízott meg azzal, hogy az Elnök Úr és a Parlament számára jelezzek valamit. Ez pedig a következõ lenne. A mai reggelt azzal kezdtük, hogy az Elnök Úr javaslatot tett Trianon tragikus évfordulója kapcsán. A FIDESZ-frakció kénytelen volt kivonulni. Ezt szeretném néhány mondatban megindokolni, illetve megvilágítani, hogy miért. Nem a téma iránt akartuk kifejezni ellenérzésünket, hanem a módszer iránt. Ugyanis tudnunk kell, hogy a most szabadon választott Országgyûlés tanulja a parlamentáris demokrácia szabályait. Itt különbözõ pártok ülnek, amelyek között helyenként bizony nagyon keskeny pallón mozog az egyensúly, amely megköttetik és amelyben egyetértenek a különbözõ politikai erõ. Tudnunk kell azt is, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen hetven év óta az ország számára tragédiát jelentett az 1920-ban kötött szerzõdés. Errõl a dologról azonban, hogy ma ez történjen, nem volt elõzetes megállapodás: nem volt szó róla a házbizottságban, nem tudtak róla a különbözõ frakciók tagjai, nem tudtak róla a frakcióvezetõk. Így nem nyílott lehetõség arra, hogy az Elnök Úr által feltett javaslattal kapcsolatban mindenki kifejtse az álláspontját, illetve akinek differenciáltabb vagy más jellegû véleménye van az ügyben, az megjelenítse. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen jellegû módszerek elnyomják a különbözõ véleményeket. Szeretnénk kémi az Elnök Urat, hogy ha legközelebb ilyen típusú javaslatot tesz, elõtte mindenképpen valami parlamenti konszenzuson nyugodjon ez, tudjanak róla a különbözõ frakciók tagjai. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

    http://www.parlament.hu/naplo34/010/0100034.htm

  15. Nyugger szerint:

    A parlamenti konszenzusra most is szükség lenne attól függetlenül, hogy mindig a rohadt nagy felhatalmazásra hivatkoznak. El kéne már odáig jutni, hogy magyar magyarnak ne vájja ki szemét. Úgy látom aki máskép gondolkodik az már minden mérlegelés nélkül, élből egy rohadék komcsi. Mi mindig a múlttal foglalkozunk, mindig más a hibás, a fájdalmból meg a nyomorúságból csinálunk politikát. Minden épeszű magyarnak ki megfelelő ismeretekkel rendelkezik trianonról, borzasztóan fáj, tudja hogy igazságtalan és megalázó!!! És épp a sok fájdalmas emberi sors miatt kellene megfontoltan (és nem politikus módon) cselekedni!

  16. Attila szerint:

    60 év alatt nem vált világossá, hogy az mszp kikből áll? Akkor ez miért annyira meglepő? Inkább az lenne az újdonság, ha ezt az egészet az mszp kezdeményezte volna.

  17. Manitu szerint:

    Nyugger, akkor beszélj már légyszi az MSZP-sekkel, hogy fejezzék be a magyarellenes politikájukat. Amit az MSZP tesz, sajnos csak arra bizonyíték, hogy nem valami birkamódi volt a 2004. december 5-i magyarellenes szavazáskor az MSZP csaknem teles támogatása Gyurcsány Ferenc gyűlöletkeltő politikájának.

  18. ződ szerint:

    A Malaysiába kivonuló SONY magyar munkásai kérhetik a maláj állampolgárságot? Esetleg a dolgozók havibérletét oda-vissza?

  19. Földhözragadva szerint:

    Azt áruljátok már el, miért nem szólalhatnak fel a frakciók? Áh, beteg ez a magyar politika…Homokozóban az óvodások…De baszki, az én pénzemből…:( Kellene nekünk egy ellenségkép, akit együtt, újjongva utálhatna mindenki. Aki első lépésként a dunába lőné a “politikai elitet”, aztán persze háromnapos gyásznap lenne, szép zene, meg ilyenek…Talán egy repülőgép a Don-kanyarba menet?…Bocsi, ez úgy kikívánkozott belőlem, néha előjön az állat…:)

  20. " ?! " szerint:

    Nyugger írja 2010. június 03., csütörtök 08:36-kor

    1. “A parlamenti konszenzusra most is szükség lenne attól függetlenül, hogy mindig a rohadt nagy felhatalmazásra hivatkoznak.”

    2. “Mi mindig a múlttal foglalkozunk, mindig más a hibás, a fájdalmból meg a nyomorúságból csinálunk politikát.”

    3. “Minden épeszű magyarnak ki megfelelő ismeretekkel rendelkezik trianonról, borzasztóan fáj, tudja hogy igazságtalan és megalázó!!!”

    4. “És épp a sok fájdalmas emberi sors miatt kellene megfontoltan (és nem politikus módon) cselekedni!”

    Kedves Nyugger! Légy szíves válaszolj az alábbi kérdéseimre!

    1. Miért nem reklamáltad a parlamenti konszenzust az előző parlamenti ciklusban, amikor a gyurcsányi hazugságokkal megszerzett többségi felhatalmazásra hivatkozva az MSZP-SZDSZ-es többség röhögve utasította el vagy szavazta le a FIDESZ-KNDP előterjesztéseit és javaslatait?

    2. Miért álítod, hogy”Mi mindig a múlttal foglalkozunk, és a fájdalmból meg a nyomorúságból csinálunk politikát”, miközben magad is tudod, hogy minden nemzet megemlékezik a múltjáról és a történelmi örökség jellegétől függően ünnepel, vagy gyászol?
    Ha a holokausztot egész évben napirenden lehet tartani, akkor szerinted miért helytelen egy évben egyszer a trianoni magyar tragédia évfordulójáról megemlékezni?
    Miért nem reklamáltál ugyanígy akkor is, amikor a múlttal foglalkozva kötelező volt megünnepelni november 7.-én a “Nagy Októberi Szocialista Forradalom” évfordulóját, vagy március 21.-én a “Dicsőséges Tanácsköztársaság” kikiáltásának az évfordulóját, vagy április 4.-én a “Felszabadulás” évfordulóját?

    3. A fent idézett harmadik mondatoddal egyet értek, de rögtön hozzáteszem, hogy éppen az általad leírtak miatt kell a trianoni diktátumról megemlékezni, és megpróbálni a problémát orvosolni (például a határon túli magyarok állampolgárságának a kérdését).

    4. Mit értesz a “megfontolt, de nem politikus módon cselekvés” alatt?
    Hogyan és kinek kellene megfontoltan és nem politikus módon cselekedni, ha nem az országgyűlési választás eredményeként politikussá tett személyeknek, akiknek az a feladata, hogy meghatározzák a cselekvési irányokat és a döntéseket hozzanak a választók nevében?

    Javaslom, hogy egymás gyalázása helyett, vitassuk meg a fenti kérdéseket, illetve a kérdésekre adható “megfontolt” válaszokat.

  21. " ?! " szerint:

    #
    MEMENTÓ. (Idézet Gyurcsánytól, az őszödi böszmétől.)

    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, mint soha.
    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.
    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.
    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”
    #

  22. Papi szerint:

    Nincs abban semmi meglepő, hogy az MSzP nem vett részt az emlékülésen! A “nagy” jogelődjének idején még csak beszélni sem lehetett erről a tragédiáról! Amikor az állítólagos magyarnak mondott miniszter elnök (Gyurcsány Ferencnek hívták) egy ilyen tragikus napon pezsgőzik a (tavaly) akkor mit vártok ettől a mocskos bandától! A csahosai mint (csepeli Ződ) pont annyira magyar mint az a tetű három nemmel szavazó mocsok!
    Még annyit, hogy érdekes módon a németek is vissza kaptak minden elcsatolt területet csak velünk magyarokkal bántak el ilyen aljasul!

  23. Jobb Csepelért szerint:

    Én sem lepődök meg a cikk tartalmán. Az MSZP elődpártjai (MKP, MDP, MSZMP) 1945 és 1988 között soha egyszer nem állt volna ki a határon túlra rekedt magyarokért, akárcsak a legkisebb mértékben is…
    Mit lehet akkor várni Rákosi, Gerő és Kádár utódjaitól?

    Medgyessy 2002-ben a román elnökkel koccintott Erdély elcsatolásának az évfordulóján.

    Gyurcsány 2004-ben a kettős állampolgárság ellen kampányolt, 2005-ben kijelentette, hogy Magyarországot nem érdekli Erdély, majd 2007-ben a legkisebb felháborodást nem mutatta a Benes-dekrétumok újbóli bevezetése kapcsán…

    Bajnai 2009-ben a Sólyom László elleni nyíltan magyarellenes fellépés és a nyelvtörvény bevezetése után békés találkozóra hívta azt a Robert Ficot, akinek a miniszterelnöksége lehetővé tette a magyarellenes indulatok elszabadulását a Felvidéken.

    2010-ben szoci képviselők szavaztak a kettős állampolgárság ellen (akárcsak 2004-ben), és szoci képviselők vonultak ki a Székely Himnusz alatt.

    Ezek után mit lehet várni az MSZP-től?

  24. Manitu szerint:

    Pedig most, hogy sz@rrá verték a kommancsokat Csepelen, tiszta nép-nemzeti lett a kommancs párt. Ha jl hallom azok, akik kitiltották a Wass Albert Szobrot meg a Trianon emlékművet a csepeli közterületekről, most honfoglalás emlékművet akarnak emelni.

    Ja, és látta már valaki? Mert én igen: katasztrófa.

  25. Gordon szerint:

    “Még annyit, hogy érdekes módon a németek is vissza kaptak minden elcsatolt területet csak velünk magyarokkal bántak el ilyen aljasul!”

    Papi!

    Ez nincs így, mert nem kapták vissza Elzász Lotaringiát (http://hell.blog.hu/2010/03/07/rajna_videk), valamint Sziléziát (ami egy ideig a Habsburg birodalom része is volt), Pomerániát, valamint Poroszországot (a danzigi korridort már az első vh. után az újjászülető Lengyelországot csatolták).

    Kelet-Poroszország ma Kalinyingrád néven Oroszországhoz tartozik (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kelet-Poroszország).

    1945 után még nagyobb területveszteségeik voltak, mint 1918 után. Íme: http://nemet_sorstragedia.lorincz-veger.hu/images/nemetorszag_1945-1947.jpg

    Itt vannak még infók:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Párizs_környéki_békeszerződések

  26. Gordon szerint:

    Az első világháborút lezáró békeszerződések egyik pozitívuma Lengyelország felélesztése volt XVIII. századi hamvaiból. Mindezt elsősorban Oroszország és a megszűnő Monarchia kárára (de csatoltak területet a lengyelekhez a németektől és tőlünk, magyaroktól is).

    http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:RzeczpospolitaII.png&filetimestamp=20060127174112

    Tőlünk (Árva és Szepes vármegyékből) minegy 600 négyzetkilométer területi nyeresége volt a lengyeleknek. Összehasonlításképpen: Budapest területe 525 km2

  27. Nyugger szerint:

    Tisztelt ” ?! “:

    1. Parlamenti konszenzusra mindig szükség van függetlenül attól ki a kormány és ki az ellenzék. Ha tahó az elődöm, nekem is annak kell lennem? (Pl. javaslatok-előterjesztések, vagy akár 1300 írásbeli kérdés a kormányhoz az év végén és még sorolhatnám balról-jobbra vagy fordítva) A 2/3 birtokában a fidesz szakíthatna az eddigi “hagyományokkal”, ha úgy tetszik megmutathatná ő nem olyan kicsinyes mint elődei voltak.

    2. “Mi mindig a múlttal foglalkozunk, mindig más a hibás, a fájdalmból meg a nyomorúságból csinálunk politikát.”Mert ez így van!
    Minden népnek, nemzetnek joga és kötelessége a nemzeti sorsfordulókról megemlékezni. Azt meg nem én találom ki, hogy melyek legyenek ezek, de elfogadom (mi mást tehetnék) amit a mindenkori országgyűlés ez ügyben határoz.

    4. “Hogyan és kinek kellene megfontoltan és nem politikus módon cselekedni, ha nem az országgyűlési választás eredményeként politikussá tett személyeknek, akiknek az a feladata, hogy meghatározzák a cselekvési irányokat és a döntéseket hozzanak a választók nevében?”-Dehogynem!!!-

    A politikusok vegyék már tudomásul, hogy határon innen és túl nem kisérleti egerek vagyunk! Békében dolgozni, élni, boldogulni akarunk. Jó helyen szeretnénk tudni az adóforintjainkat! Megfontoltságot, szakértelmet várok el mindegyiktől. Csak egy kérdés: mennyi volt a dollár-forint árfolyam április 25-én, és mennyi június 3-án?

    Hogyan lehetne rendezni a szlovák-magyar viszonyt? Ismét felteszem a kérdést: Ha tahó a szomszédom, nekem is annak kell lennem? Mi nem ezt csinálnánk a helyükben ha mi lennénk a szlovákok? Milyen alternatíva van a tárgyalás helyett? Kilövöm a hadihajóját a tengeralattjárómmal? Vagy lerendezem őket a 2 db megmaradt harckocsinkkal? Nemzeti konzultációról beszélünk. Megkérdeztük a felvidékieket, hogyan tudnánk nekik a legjobban segíteni? Ezek után hány fő vallja magyar nemzetiségűnek magát egy esetleges szlovák népszámláláson? Sok más kérdés tehető még fel e és más ügyben, ami simán elővetíti a megfontoltság kérdését.

  28. Tóth Mária szerint:

    a katolikus templomokban is felcsendül a harangszó???????? sehol nem olvastam, hogy ez így lenne! na, de nem is csodálkozom, amíg Erdős a prímás!

  29. nem Jani szerint:

    Gordon: Rendszerváltás után a lengyelek egy elég nagy gesztust gyakoroltak, amikor abból a részből visszaadtak volna Magyarországnak, de nekünk persze nem kellett…

  30. nem Jani szerint:

    Pedig most mennyire örülhetne az a barom slota, hogy északról és délről is van nekik Magyarország!:D

  31. Gordon szerint:

    nem jani! Ez érdekes, meg tudsz jelölni valamilyen forrást? Szívesen utánaolvasnék a lengyel kezdeményezésnek.

  32. " ?! " szerint:

    2010. június 4-én 16:30 órától, a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából, az Országházban tartott emlékülésen sor került a Nemzeti Összetartozás Napjának első alkalommal történő megünneplésére.

    Az emlékülésen a tisztességes baloldal is képviseltette magát, Szili Katalin személyében.
    A magát baloldalinak nevező többi MSZP-s saját magát rekesztette ki az emlékülésről.

Itt lehet hozzászólni !