Nem ülnek be: még kínosabb helyzetbe hozhatja magát az MSZP

Hírszerző

Közösen szúrták el, most magyarázzák a bizonyítványt (Fotó: Magócsi Márton)

Az MSZP frakciója nem tölti be a szocialistákat illető parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztokat, ha jobbikos politikus lesz a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, sőt, tagja, és a Fidesztől várja a helyzet megoldását.

A szocialisták közös kudarcnak tartják a kialakult helyzetet, és nem a frakcióvezetést hibáztatják a rossz tárgyalási stratégiáért. Több forrásunk szerint az MSZP előbb-utóbb rákényszerül az elnöki és alelnöki tisztségek betöltésére, ezért nem tartják jónak az egyébként meggyőző többséggel elfogadott döntést.

Hat órán keresztül vitázott csütörtökön az MSZP frakciója arról a helyzetről, ami azt követően alakult ki, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztja a Jobbikot illeti majd, mivel a szocialisták a költségvetési bizottságot választották inkább. A vita végén név szerinti szavazással, nyolc ellenszavazattal fogadta el az 59 fős frakció azt a javaslatot, hogy a képviselőcsoport hárompontos különvéleményt csatol a pénteken aláírandó, az Országgyűlés megalakulásához kapcsolódó politikai nyilatkozathoz.

E szerint az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságban (nincs egyébként törvény arra, hogy minden pártnak minden bizottságban képviseletet kell biztosítani, de a parlamenti szokásjog ez volt idáig), és változatlanul azt tartja helyesnek, hogy a frakcióknak legyen joga vitanapot kezdeményezni, vizsgálóbizottságot létrehozni, indítványaikat a parlament plenáris ülésén a közvéleménnyel megismertetni. A különvéleményben azt is rögzítik: azt várják Schmitt Pál leendő házelnöktől, hogy – mivel a házszabály szerint a bizottságok elnökére, alelnökeire, tagjaira az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot -, indítványával rendezze a vitatott kérdéseket.

Mesterházy Attila frakcióvezető azt mondta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden bizottságba delegálnak tagokat, de az elnöki és alelnöki posztok betöltéséről csak annak ismeretében döntenek, hogy az Országgyűlés többsége milyen döntést hoz a bizottsági struktúráról az alakuló ülésen. Vagyis egyelőre sem elnököket, sem alelnököket nem delegálnak az MSZP-t illető bizottságokba. Gyurcsány Ferenc utólag élesen kritizálta a döntést.

Közös felelősség

A frakcióülés információink szerint viszonylag nyugodt hangnemben zajlott, és senki nem hibáztatta a képviselőcsoport nevében tárgyaló Mesterházy Attilát vagy Lendvai Ildikót a kialakult helyzetért. „Ők azt képviselték, amire a frakció felhatalmazta őket, ráadásul egy rendkívül ellenséges közegben. Közösen szúrtuk el, mert rosszul mértük fel a helyzetet” – mondta a Hírszerzőnek az egyik résztvevő.

Forrásaink szerint az MSZP számára kezdettől nem volt fontos a nemzetbiztonsági bizottság, egyrészt mert a költségvetésivel ellentétben nem fűződött személyi ambíció az elnöki poszt megszerzéséhez, de legfőképp azért, mert ezt tartották a legnagyobb politikai súlyú bizottságnak. „A nemzetbiztonsági bizottság elnöke hallgatásra van ítélve a nyilvánosság előtt, mi meg nagyon rá vagyunk szorulva a megszólalási lehetőségekre” – magyarázta egyik informátorunk. Egy szocialista szakpolitikus egy hete azonban még teljesen másképpen vélekedett.

Forrásunk szerint álmában sem gondolta volna senki, hogy a Fidesz szemrebbenés nélkül átadja a Jobbiknak, bár utólag elismeri, hogy naivitás volt abban bízni, hogy az LMP elvállalja a vezetését. Szerinte a helyzetet tovább rontották a sajtóban megjelent, a szocialistákat hibáztató cikkek, valamint az, hogy elkezdett forogni Szekeres Imre neve, mint aki a legesélyesebb a költségvetési bizottság elnöki posztjára.

“A frakcióban ülő húsz megyei elnök révén arányaiban sokkal nagyobb mértékben jelenik meg a képviselőcsoportban a tagság véleménye. Márpedig a tagság véleménye most az, hogy a régiek, de leginkább a trojka húzzon el a tisztségekből. Majd az a látszat keletkezik, hogy szép csendben a Jobbikkal is lepaktálnak egy pozícióért. Ez, meg a sajtóvisszhang együtt káoszt idézett elő a frakcióban” – vélekedett az egyik képviselő.

A látszat csal

Egy másik forrásunk szerint a tanácskozáson hullámzó volt a hangulat az ötpárti megállapodás aláírását illetve alá nem írását illetően, de végül “csak sikerült a lehető legrosszabb verzió mellé többséget szervezni”. A telefonon megkeresett és a személyesen jelenlévők közül nemmel szavazott Gyurcsány Ferenc, Ficsor Ádám, Lukács Zoltán, Molnár Csaba, Nyakó István, Vadai Ágnes, Veres János és Vitányi Iván.

„Ezzel a megoldással teljes egészében a Fidesz kezébe helyeztük a sorsunkat, és ebben is meglátszik a tehetetlenségünk. Az egyetlen legitim vezetőnek, Mesterházy Attilának nincs elég ereje irányítani, akinek meg lenne, az nem legitim” – összegezte véleményét egy frakciótag. Megjegyezte: az egész vita során nem volt egy vezető irányvonal, amihez igazodtak volna a képviselők; mindenki beszélt, de kevés értékelhető javaslat hangzott el. “A színvonalas hozzászólások a ’miért vagyunk szarok’ kérdéskörhöz kapcsolódtak” – fogalmazott.

Bár ez nem volt mögöttes szándék, több forrásunk szerint is az lesz az egész vége, hogy pár hét alatt kénytelen lesz belátni az MSZP, hogy nélkülük is nagyon jól működik a bizottsági struktúra, és kitalál valamilyen magyarázatot, hogy miért kell mégis betölteni az elnöki és alelnöki posztokat. “Ezzel aztán majd végképp sikerül elhitetnünk magunkról, hogy minket csak a személyes ambíciók mozgatnak” – kesergett az egyik megyei elnök.

Forrás: Hírszező

8 hozzászólás “Nem ülnek be: még kínosabb helyzetbe hozhatja magát az MSZP” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Nem lesz ennek jóvége!

  2. Nyugger szerint:

    Hogy ide jutott az ország (szélsőség a parlamentben) az elmúlt 20 év sikeres országrombolásának eredménye, melyért egyértelműen a mindenkori kormányzó és ellenzéki politikusok felelősek. Itt van, egyék meg amit főztek. Szokás szerint mindenki másra mutogat, szerintem ez is hungarikum. Sose jutnak el a politikusok oda, hogy belássák elérkezett az őszinte beszéd ideje. Rossz úton jár az mszp, ha már így kezdi, simán kicsinálják magukat, még segítség se kell hozzá. Hamarosan 3 millió koldús országa leszünk ismét. De jó lesz! A gazdag gazdagabb, a szegény szegényebb lesz.

  3. pedró szerint:

    Tetszettek volna nem nb2-es színvonalon kormányozni, akkor most nem kéne házon belül ennyire éles hatalmi harcokat vívni!
    Ez a Társulat.semmit nem tanult a hibáiból: a tagságot szétveti a düh, a csalódottság: de Sopánkáékat nem izgatja, nekik a Jobbik térnyerése okoz problémát.

  4. donquijote szerint:

    Szélsőség a parlamentben..hmm.. megvan szélsőségesen magyar és országellenes mszp.

  5. Herbert szerint:

    Akár szimpatikus, akár nem, a Jobbik egy demokratikus, szabad választás eredményeként jutott a Parlamentbe.
    Amelyik párt ezt a tényt nem fogadja el, a szavazás törvényességét kérdőjelezi meg. És legfeljebb jelszavakban demokrata.

  6. Páko szerint:

    Verses üzenet péntekre a Jobbik országgyűlési képviselőinek

    Rudyard Kipling: Ha…

    Ha nem veszted fejed, mikor zavar van,
    S fejvesztve téged gáncsol vak, süket,
    Ha kétkednek benned, s bízol magadban,
    De érted az ő kétkedésüket,
    Ha várni tudsz, és várni sose fáradsz,
    És hazugok közt se hazug a szád,
    Ha gyűlölnek, s gyűlölségtől nem áradsz,
    S mégsem papolsz, mint bölcs-kegyes galád.

    Ha álmodol, s nem zsarnokod az álmod,
    Gondolkodol, s becsülöd a valót,
    Ha a sikert, kudarcot bátran állod,
    És úgy nézed őket, mint két rongy csalót.
    Ha elbírod, hogy igazad örökre
    Maszlag gyanánt használják a gazok,
    S életműved, mi ott van összetörve,
    Silány anyagból építsék azok.

    Ha mind, amit csak nyertél, egy halomban
    Van merszed egy kártyára tenni föl,
    S ha vesztesz is elkezded újra nyomban,
    Nem is beszélsz a veszteség felől.
    Ha paskolod izmod, inad a célhoz,
    És szíved is, mely nem a hajdani,
    Mégis kitartasz, bár mi sem acéloz
    Csak akaratod int: „kitartani”.

    Ha szólsz a néphez, s tisztesség a vérted,
    Királyokkal jársz, s józan az eszed,
    Ha ellenség, de jóbarát se sérthet,
    S mindenki számol egy kicsit veled.
    Ha a komor perc hatvan pillanatja
    Egy távfutás neked, s te futsz vígan,
    Tiéd a Föld, s minden, ami rajta,
    És – ami több – ember leszel fiam.

  7. Gordon szerint:

    Az mszp már dolgozni sem akar. A bentmaradt szűk társaság nem szokott a munkához. Eddig mindent helyettük csináltak.

Itt lehet hozzászólni !