Csaba László: Vannak csontvázak a szekrényekben

Inforadio.hu

Csaba  László

Vannak csontvázak a szekrényben a gazdaságot illetően, hiszen az infláció, az államháztartási hiány, a deficit, a foglalkoztatás és a növekedés területén is eltérés tapasztalható a tervtől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval az új megállapodás megkötése nem mérlegelés kérdése. Kedvező fogadtatása lenne, ha a kormány nekilátna a korrupció visszaszorításának és az állami pazarlás megszüntetésének – tette hozzá.

Örülnék, ha igaz lenne, amit Bajnai Gordon kormány mondott, miszerint csontvázak csak a biológia-szertárban vannak, ám lehet találni az összképet súlyosan érintő váratlan adatokat a gazdaságban is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár kifejtette: az infláció, az államháztartási hiány, a deficit, a foglalkoztatás és a növekedés területén is eltérés tapasztalható a tervtől, így ezek a szekrényben lévő csontvázak.

Kiemelte: az idei költségvetés homokra épült vár, a kiinduló adatok nem stimmelnek, hiszen már négy hónap alatt összejött az egész évi hiány. Nem igaz, hogy a Bajnai-kormány nagyjából rendbe tette volna az ország pénzügyeit, és már csak a gazdasági növekedést kellene megalapozni, hanem az egyensúly fenntartásáért is küzdeni kell – tette hozzá.

Nem lehet kérdéses az új megállapodás

Csaba László hangsúlyozta: fel kell deríteni, milyen szintről indul el az új kormány, ehhez pedig meg kell tudni állapítani az államháztartás hiányát és a várható államadósságot. Ezt a valóságos növekedési adatokhoz kell igazítani, olyan költségvetéssel kell kipótolni, amelyben nincsenek merész feltevések – vélekedett.

Mivel a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól felvett hitelt nagyobb ütemben kellett felhasználni, így az új megállapodás megkötése nem mérlegelés kérdése – közölte a közgazdász. Szólt arról is, idén stagnálásra lehet számítani, de jövőre sem várható gyors növekedés, mert ugyan a világgazdaság növekszik, de Európa gazdasága nem.

Fontos a bizalom erősítése

Az IMF és az EU jó célnak tekintené az euró bevezetését, valamint azt, ha láthatóvá válna, hogyan lesz egy kisebb, de célirányosan működő állam, miként jön létre a fenntarthatóan kiegyensúlyozott államháztartás – emelte ki Csaba László.

Az egyetemi tanár szerint a szervezetek kedvezően fogadnák és finanszíroznák, ha a kormány nekilátna a korrupció visszaszorításának, az állami pazarlás megszüntetésének, a közigazgatás burjánzása visszanyesésének és a vállalkozások mozgástere megteremtésének. Példaként a nyugdíjrendszert említve azt mondta, ezt nem lehet egyik évről a másikra gyökeresen átalakítani, de egy 4-5 éves, a fenntarthatóság felé haladó program meghirdetése bizalomerősítő hatással bírni, jót tenne az országnak és a kormánynak is a finanszírozhatóság, a növekedés, a mozgástér visszaszerzése szempontjából.

Más lesz az irány

A Heti Válaszban megjelent Matolcsy György-interjúból úgy tűnik, a korábbi gyakorlattal szemben más irányt próbál körvonalazni a leendő kormány, és egy konzervatív gazdaságpolitikát folytat majd, ami már sok helyen működött és eredményes volt – vélekedett Csaba László.

A közgazdász szerint a dereguláció a vállalkozások mozgásterét bővítené, emellett lehet egyszerűsíteni az adórendszert, valamint kiszámíthatóbbá lehetne tenni az állami szabályozást.

Forrás: Inforadio.hu

10 hozzászólás “Csaba László: Vannak csontvázak a szekrényekben” bejegyzésre

  1. anticsóka szerint:

    Forever Borbély – forever Németh – forever Fidesz – forever Csepel!!!

    Éljen május elseje, éljen a Fidesz majális! 🙂

  2. Nyugger szerint:

    A közgazdászok is olyanok mint a politikusok. Egyik balra, a másik jobbra húz! A szakma képviselete tisztelet a kivételnek (vannak azért néhányan) sok esetben másodlagos.

    “ha a kormány nekilátna a korrupció visszaszorításának, az állami pazarlás megszüntetésének, a közigazgatás burjánzása visszanyesésének”
    Könyörgöm! Bokros L már 15 éve ezekről beszél, csak mindenki tesz rá mert ő, Bokros L .

  3. Iványi Gabi szerint:

    Nyugger:

    Bokros Lajos ideje lejárt! Az az észrevételem, ha nincs megfelelő politikai orgánuma egy gazdasági szakembernek, akkor évek suhannak el mellette, akkor is, ha a meglátásai jók.

  4. Lexon szerint:

    OFF:

    Komolynak tûnô baleset volt ma reggel a Széchenyi-Bajcsy keresztezôdésben. Az egyik legveszélyesebb hely ez Csepelen…
    Egy Opel és egy Skoda találkozott, csúnyán leamortizálták egymást. Tûzoltók is felvonultak.

    ON

  5. nem jani szerint:

    Azért az állami pazarlást megszüntetni nem annyira egyszerű.
    Persze egy huszárvágással ellehetne intézni hogy a rendőröknél katonáknál nincs korkedvezményes nyugdíj és elküldeni az összes léhűtőt a minisztériumokból, de a munkanélküliség emiatt még jobban megugrana.
    Ráadásul a magánszférában nem nagyon szeretnek alkalmazni közszférából érkező embereket(talán nem véletlenül).

    Valószínű ezért nem merte még meghúzni ezt a lépést senki se(de fidesz, se mszp+szdsz)! Pedig meg kellene és minél előbb!

  6. Nagyapó szerint:

    T . Nyugger.
    Bokros, politikától függetlenül, egy olyan, rendkívül egyszerű gazdaságpolitikát képvisel, amelynek alapja a csökkentés, a megszorítás. A nagyobb adók (megszorítás), következménye a kisebb keresetek, kisebb vásárlóerő, visszaeső termelés, zsugorodó gazdaság. Ez a gazdaságfilozófia a csőd felé vezeti az országot. Ezt követi mindig a magyar baloldal, ezzel okoz állandóan kárt az országnak.
    Nem kell a propagandának bedőlni, még ha az közgazdasági jelmezbe bújik is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Iványi Gabi szerint:

    Nagyapó:

    Most az az érdekes, hogy mivel Bokros Lajos kidőlt a sorból, lehet az ő szakértelmét előhozni. Nem játszik közre a magyar gazdaság alakításában. Abban pedig amit írtál..teljesen igazad van..Viszont a fokozatosságot megemlíteném. A jelen helyzetben, nem lehet közömbös a versenyszféra reagálása. Ha pozitív a kis léptékű adócsökkentés reflexiója, akkor kezdődhet meg csupán a teljes adóreform.

  8. Papi szerint:

    Nyugger!
    Igazad van Bokros is ezt mondta ez így igaz! DE, tudod az a fránya “de”
    Bokros is mást mondott és mást csinált! Ez itt a bökkenő!

  9. Papi szerint:

    Remélem az új kormány már azt is fogja csinálni amit mond!

  10. bögöly szerint:

    Papi! Nagy baj lenne, ha az új kormány azt csinálná amit mond, mert konkrétumokat még semmit sem mondott, csak lózungokat!

Itt lehet hozzászólni !