Gyurcsány elviteti a balhét és előtérbe lép

Háttérbe tolná az egész MSZP-vezetést

Origo

Lesz-e bukta?

Ő sütötte, de ő is osztja

Az egész MSZP-elnökség háttérbe vonulását sürgette hétfői interjújában Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, aki szerint nem szabad elodázni a szembenézést a párt “történelmi vereségével”. Gyurcsány azt állította, hogy tavalyi lemondásával félmillió szavazót vesztett az MSZP, most viszont újra aktivizálja magát, pártszervezetekkel, szocialista vezetőkkel kezd tárgyalásokat.

Hosszú és fájdalmas megújulás előtt nyitja meg az utat az MSZP elnökének lemondása – mondta egy az MTI-nek adott interjúban hétfőn Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök. Gyurcsány szerint a pártban átfogó politikai értékelésnek kell következnie, a párt jövőjét pedig sokakra és nem kevesekre kell építeni.

A választás eredményének ismeretében vasárnap lemondott Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, a párt elnöksége pedig felajánlotta lemondását. Gyurcsány Ferenc közölte: szerinte oktalanság alapszabályi okokra hivatkozva szétválasztani az elnök és az elnökség lemondását, mert ez a politikai szembenézés elodázása, amivel az érdemi kérdések helyett, a személyi ügyek kerülnének előtérbe.

Az új vezetést, az elnököt és az elnökséget egyszerre, közös értékelés és a jövőre vonatkozó döntések meghozatala után kellene megválasztani – fogalmazott Gyurcsány, szerinte az elnök lemondása után, az elnökhelyettesek egyikének kellene teljes hatáskörrel vezetni a pártot a következő kongresszusig, amelyet még az önkormányzati választás előtt meg lehetne tartani.

A párt jelenlegi vezetőinek “kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni” – fogalmazott Gyurcsány. Hozzátette: szerinte az lenne a legcélszerűbb, ha a jövőben különböző személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot.

Gyurcsány újra akcióba lép

Gyurcsány közölte: ő is el fogja mondani, hogy mit gondol az elmúlt évekről, a saját szerepéről és másokéról. “Óvni próbálom majd önmagunkat, hogy leegyszerűsített válaszokat adjunk múltról és jövőről. Az a tanácsom mindenkinek, magamnak is, hogy ne kerülje meg azt a kérdést, hogy ő személy szerint mit rontott el, neki mit kellene másként csinálni. Ha mindenki csak másokról beszél, ha mindenki csak a másikat akarja változásra bírni, akkor abból nem sok jó fog kisülni” – mondta.

Gyurcsány azt ígérte, hogy még az MSZP következő kongresszusa előtt átfogó, írásos értékelést fog közzétenni az elmúlt évekről, valamint javaslatokat kíván megfogalmazni a következő hónapokra és évekre. “Mielőtt az értékelésemet véglegesíteném, konzultálni fogok a párt helyi szervezeteinek vezetőivel, tagjaival és megbeszélést fogok folytatni a balliberális progresszió jó néhány jeles képviselőjével is. A jövő nem a pártemberek, hanem a balliberális oldal egészének kezében van” – vélekedett a volt miniszterelnök.

Néppárti nyitás a liberálisok felé

Gyurcsány Ferenc szerint, amikor kormányon van egy párt, akkor nem lehet átalakítani, mert annak konfliktusaival veszélyeztetnék a kormányzást. Pártot ellenzékben kell átalakítani. Most ellenzékben leszünk, most jött el az ideje annak, hogy számot vessünk múltunkkal és helyes irányt válasszunk – mondta.

Gyurcsány szerint a párt megújítása során nem lehet más a cél, mint hogy az MSZP a balközép olyan nyitott néppártja legyen, amely a szociáldemokrácia bázisán megteremti nyitottságát a szabadelvűség különböző áramlatai, köztük a nyugatos és a nemzeti liberalizmus irányába is. “Nagy, demokratikus balközép gyűjtőpártot kell szerveznünk, amely alkalmas az ország kormányzására, a jobboldal leváltására” – tette hozzá.

“Történelmi vereség”

Gyurcsány szerint “kár lenne tagadni”, hogy történelmi vereséget szenvedett az MSZP. A volt miniszterelnök szerint két ütemben elvesztettek másfél millió szavazót. “Kormányzásunk első évének fájdalmas költségvetési kiigazítása egymillió embert tántorított el tőlünk, lemondásom után aztán elment újabb csaknem félmillió”. Hozzátette: a helyzetet nehezíti, hogy ez nem egyszerűen az MSZP, hanem a balliberális közélet, társadalmi, politikai kultúra megrendülése is.

Kitért arra is, hogy a Táncsics Alapítvány elnökeként nagyon vigyázott rá, hogy ne éljék fel a tartalékaikat, sőt gyarapítsák vagyonukat a jövőre készülve. Jelezte, a megőrzött tartalékokból intézményeket szeretne építeni, szakmai elemző és tervező részleggel, új közéleti fórumokkal, a mainál elevenebb, bátrabb nyilvánosság megteremtésének segítésével. “Kevés dolgot csinálni, de azt magas minőségben és erőteljesen, ezt szeretném. Örülök, hogy nem volt és nincs rajtam nagy nyomás, hogy a jövő építése helyett, a napi gondok megoldására használjuk fel erőnket. Ha ezt kérnék tőlem, azzal vitatkoznék, és azt elutasítanám” – mondta.

Forrás: Origo

16 hozzászólás “Gyurcsány elviteti a balhét és előtérbe lép” bejegyzésre

  1. ... szerint:

    zed és csepeli biztos felugrottak örömükben, hogy Feri újból színre lép. Legalább nekik is van valami kis sikerélményük így a választás után.

  2. Tóth Mária szerint:

    ez az ember közveszélyes, el kellene végre takarítani! “megújulás?” régi emberekkel? hát ez elég nevetséges, de ők tudják….

  3. fiandre szerint:

    A Böszme gyakorlarilag lenullázta a pártját.
    A jó Isten éltesse még erőben egészségben, és akkor befejezi azt, amit elkezdett!

  4. Herbert szerint:

    A totális zakó főfelelőse most megint másokban keresi a hibát.
    Úgy látszik, nem fogta fel, hogy az inaktivakra és funkcionáriusokra épített tömegbázissal, a fiatalok között 5 % alatti népszerűséggel aligha lesznek váltópárt. A gazdaságot nem a nyugdíjasok és a segélyezettek működtetik.

    Amúgy az egész társulat azt kapta, amit megérdemelt. Ha 2008.-ban félre állnak, mára nem kerülnek ennnyire mélyre. Egy sem volt közöttük, aki lemondott volna két év további hatalomról.
    Nézzünk szért a most bejutott szocialista képviselők között: 5 fő kivételével a régi társulat fészkelte be magát.

    Ők lesznek a változások letéteményesei?

  5. " ?! " szerint:

    Lemondó nyilatkozat aláírására fogja felkérni Tóth Mihály polgármestert az MSZP frakció, a ma 16:00 órától tartandó rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

    Idézetek a lemondó nyilatkozatból:

    Alulírott Tóth Mihály polgármester a XXI. kerületi Önkormányzat nevében tudomásul veszem a Fővárosi Szabályozási Kerettervnek a Szabadkikötő úttól keletre eső észak-csepeli területekre vonatkozó módosításában foglaltakat, valamint nyilatkozom az alábbiakról:

    3) Visszavonhatatlanul és örökre (időbeli korlátozás nélkül) lemond az Önkormányzat azon jogáról, hogy a területen a közutak, vízterek (lagúnák) megvalósításával és fenntartásával kapcsolatban felmerülőköltségek viselését Budapest Főváros Önkormányzatától követelje.

    4) Visszavonhatatlanul és örökre (időbeli korlátozás nélkül) lemondok az Önkormányzat azon jogáról, hogy a beruházással érintett önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok vonatkozásában kártalanítási- vagy kisajátítási igényt terjesszünk elő Budapest Főváros Önkormányzata ellen.

  6. Tóth Mária szerint:

    ..mehetne az egész szoci bagázs, már az önkorm. választás előtt is!

    tetszik a szó:”megújulás”, régi emberekkel mit akarnak?????????

  7. csepeli szerint:

    Gyöngyöket a disznók elé.

  8. Tóth Mária szerint:

    csepeli, előtted már van?????

  9. Más aspektusból szerint:

    Más aspektusból nézve:

    1. A polgármester várja meg, hogy a rendőrség indít e vizsgálatot hűtlen kezelés miatt ellene és helyettese ellen (gondolom ez egy héten belül eldöl)

    2. Semmi kártérítési jogról ne mondjon le, hanem hozzon a testület elé egy anyagot, amelyben előterjeszti Csepel igényeit….Gubacsi híd-Andor utca-Királyerdő csatorna esetleg teljes gerinc út….)

    Az én megközelítésemben így kellene…

  10. Más aspektusból szerint:

    Bocs-itt olvasható az előterjesztés

    http://csepel.hu/modul.asp?name=cikk&file=article&sid=1984

  11. Herbert szerint:

    “Örökre és visszavonhatatlanul lemond a jogáról”- miféle közösségi érdekérvényesítés van e mögött?

    Elszámoltatás, felelősségrevonás, teljes vagyonelkobzás.
    Vagy irány a szakadék. Nincs harmadik út.

  12. Más aspektusból szerint:

    Bocs természtesen egyszerűsítettem- a Galvani híd elkészítését jelenti nálam az Andor utca-sicc

  13. Manitu szerint:

    Őszíntén bízom abban, hogy Gyurcsány az MSZP-ben nem fog félmunkát csinálni, és nullára szétveri az egész kócerájt.

  14. Csepeli XXI szerint:

    “Te, Feri!

    Igaz, plusz négy évünkbe került, de neked négy év alatt sikerült az, amit a botor magyar évtizedekig nem tudott megoldani. Megsemmisítetted az MSZP-t, a nemzetrontó rablóbandát. Remek magyar gyerek vagy Fecó. Én már-már azt hittem rólad, hogy egy elvetemült gazember vagy, de most látom, hogy a nemzeti oldal a legnagyobbjai között kell, hogy számon tartsunk. Hiszen feláldoztad magad, jó hírnevedet, szavahihetőségedet annak érdekében, hogy a nemzet végre észbe kapjon, és 91 év után elzavarja az általad is gyűlölt, gazemberekből álló pártot, amely ellen te dolgoztál a legtöbbet az utóbbi években. Neked Feri sikerült és egy nemzet lehet hálás azért, mit négy év alatt tettél.

    Te tudtad Feri, hogy az előző választási kampányban, 2006-ban szembe kell hazudnod Orbán Viktort ahhoz, hogy az MSZP hatalmon maradhasson, és te véghez vidd az MSZP-t megsemmisítő négy esztendős hadjáratodat. Öszödön olyan beszédet mondtál el, ami önmagában is elég lett volna a párt bukásához, de te inkább bölcsen lövettél az emberekre, hogy alaposabb és mélyebb gyűlölet vegye körül ezt a rablóbandát. Feláldoztad magad Feri, de ügyes voltál ebben is. Remekül ingerelted az MSZP ellen az embereket, amikor azt mondtad, hogy el lehet innen menni, itt lehet minket hagyni. Jó voltál Feri! Azt is jókor sütötted el, hogy a mutterodnak spórolnia kell a gázzal… na, akkor is megundorodtak a pártodtól egy páran. De az is jó volt, amikor arra mentél rá, hogy a keresztények is kevesebbet imádkozzanak az MSZP-ért, és kioktattad a pápát, miután a kérdéses nevek között szereplő nejedet alig akarták beengedni a Vatikánba. Pedig nem is ő, hanem a faterja volt benne állítólag a pápa elleni merényletben. De, nagyon jól csináltad Feri. Még a papokból is kiszedted az utálat magvacskáit.

    Annyira jó voltál Feri, hogy nem csak a nemzetnyomorító MSZP-t sikerült kirúgatnod a hatalomból, hanem Dávid Ibolykáékat, és szorgalmi feladatként az SZDSZ-t is. Persze az utóbbiba besegített a Kóka Jani, aki hozzád hasonlóan remekül tette a dolgát a nemzet érdekében. Nem hiába ferences diák volt. Igaz, a tablóképén mindig száraz párizsi díszeleg, szegény takarítónők bosszankodására, mert a diákok is félreismerték a Janit. Pedig, ha ő nincs, akkor az SZDSZ még egyben van és tovább rontja a politikai levegőt Magyarországon. Te Feri! A Janit is a nemzeti lelkiismeret vezette, mint téged, vagy ő fizetést kapott a Fidesztől a szadesz szétveréséért? Persze nem kell válaszolnod…

    Azt is nagyon jól adtad elő, hogy a kettős állampolgárság a magyarországiaknak csak hátrányt jelent… na, ezért is gyűlölik az MSZP-t az emberek, de nem csak itt, hanem az egész Kárpát-medencében. Feri, te zseniális vagy, komolyan mondom. Jobb voltál, mint az egész 56-os forradalom, mert az bukott, és nagy megtorlásokat csinált utána Kádár. Te viszont fél kézzel elintézted a vén bolsikat, Horn Gyulától Kapolyiig.

    Ma már azért sem neheztelek rád Feri, hogy alaposan megszívattad az idős embereket, az egyetemistákat, a kismamákat, a nagycsaládosokat, az egyházakat és mindenkit, akit értél, mert tudom, hogy ezt is azért tetted, hogy elnémítsad a vörös ördögöket, hogy kitétesd a Parlament falai közül a rákososta-kádárista, milliomosra dagadt lopós bolsikat. Becsületes ember vagy Ferkó, csak így tovább.

    Feri! Most a választások után már világos, hogy te voltál a Fidesz bújtatott embere, a belső bomlasztó. És tudod, mi tetszik még? Az, hogy úgy engedted elmélyülni ezeket a gazembereket a lopásban és a csalásban, hogy minden tettük visszavetül az MSZP-re és az SZDSZ-re, de ők maguk is büntetést fognak kapni. Remek dolog volt ez Feri. Félreismertünk, amikor szidtunk. Pedig te „megcsináltad. Elkúrtad az MSZP-t. Nem kicsit, nagyon” – hogy mint jobboldali, a nemzetért küzdő zsenit, téged idézzelek. Valami sejtésem volt már négy éve is, amikor megalakítottad a második kormányodat. Akkor azt írtam, hogy azok fogják a „Gyurcsányi” miatt megbuktatni az MSZP-t, akik rájuk szavaztak. Igen! Feri, én felismertem a céljaidat már négy éve. És te teljesítetted az elvárásainkat. A nemzeti oldal ma a te nevedet áldja Ferkó. Hiszen te képes voltál még hazudozni is, hogy megmentsd Magyarországot. Pedig, neked a hazudozás rettentően nehéz. Mert te becsületes magyar jobboldali vagy, a Fidesz és a Jobbik előretolt hadosztálya, s jobboldaliként az ember nem hazudik. Te azonban ezt az áldozatot is meghoztad a nemzetért.

    Kedves Feri!

    További sikereket kívánok neked. A bérmálkozást meg ne hagyd abba, ha időd van, csak menjél bérmálkozni, mert az jót tesz mindenkinek. Egyszer azért próbáld ki a konfirmálást is. Bár szerintem az utolsó kenet a legjobb, azt vedd föl… azt neked elég egyszer is.

    Köszönettel a pártmunkádért, érzéseim veled kapcsolatban maradnak olyanok, mint régen:

    S.Gy.”

Itt lehet hozzászólni !