Giró-Szász: Felértékelődött a második forduló

Inforadio.hu, Törökgáborelemez Blog

weboldal elemzés

Felértékelődött az országgyűlési választások második fordulója abból a szempontból, hogy mekkora lesz a következő kormány mozgástere – mondta Giró-Szász András. A politikai elemző az InfoRádióval közölte: ha a Fidesz legalább 50 egyéni választókerületben nyer a második fordulóban, ehhez még két helyet kap az országos kompenzációs listáról, akkor meglesz a kétharmados többsége.

A Fidesz mellett a parlamenti választások második győztese az LMP – mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András az első fordulós eredményeket értékelve. A politikai elemző szerint többé-kevésbé pontos volt a közvélemény-kutatók prognózisa azt tekintve, hogy a Fidesz-KDNP mekkora támogatottsággal nyeri meg a választások, az MSZP a második erő, és a két kis párt közül az LMP jut be.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója kifejtette: a második választási forduló nagy mértékben felértékelődött abból a szempontból, hogy a következő kormány felhatalmazása és mozgástere mekkora lesz. A nagy kérdés április 25-e előtt az, a Fidesznek sikerül-e annyi egyéni körzetben győznie, hogy a kétharmados többsége meglegyen. Ehhez 52 mandátum kell a jelenlegi 206 képviselő hely mellé – hangsúlyozta a politikai elemző.

Ha a Fidesz legalább 50 egyéni választókerületben nyer a második fordulóban, ehhez még két helyet kap az országos kompenzációs listáról, akkor meglesz a kétharmados többsége a parlamentben az Orbán Viktor vezette pártnak – emelte ki.

Giró-Szász közölte: a Jobbik és az LMP részéről sem nyilatkozott senki az esetleges második fordulós visszalépésről, ám ha valamelyik párt így is döntene, az nem jelenti azt, hogy a szavazók is tudomásul veszik ezt, és aszerint voksolnak majd. Az sem garantált, hogy a szavazók kitartanak a Jobbik vagy az LMP mellett, ha elindul április 25-én, és elképzelhető, hogy a Fidesz kétharmada mellett vagy ellen adják le a voksot – tette hozzá.

Forrás: Inforadio.hu

Török Gábor gyorselemzése

Vége a választás első fordulójának, rengeteg dolog történt: végignézhettünk egy döbbenetes választási bizottsági szerencsétlenkedést, ránk ömlöttek az adatok, és nem mellékesen ez a blog bevonult a magyar televíziózásba… A következő napokban még sok lehetőség lesz a részletes elemzésre, most jöjjön az első áttekintés egyfajta megalapozásként.

Általános kép: A 2010-es választás a magyar pártrendszer jelentős változását hozta: a korábbi kvázi-kétpárti szerkezet megrengett, és össze is omlott. A Fidesz-KDNP az 1990 utáni választások legnagyobb szavazatarányával nyert, az ellenzéki oldalon két középpárt és egy meglepően erős kis párt keletkezett. Három (1990, 1994, 2006) korábbi voksoláshoz hasonló, de 1998 után a második legalacsonyabb – a várakozásoknál azonban valamivel magasabb – első fordulós választási részvétel (64,3%) mellett egy 2+2+2 modell érvényesült: két régi és két új párt került a parlamentbe, s kikerült onnan két, húsz éve a törvényhozásban politizáló erő. A négy évvel ezelőtti választáshoz képest egyedül a a 400 ezer új szavazót szerző Fidesz ért el hasonló eredményt, az MSZP 1 millió 350 ezer szavazatot vesztett, a Jobbik (a MIÉP nélkül) 700 ezret nyert, az LMP pedig nulláról indulva 380 ezer szavazóval jelent meg. Miközben 2002 után a 2006-os választás szinte minimális változást hozott, most a választói illékonyság az egekbe emelkedett.

A tét: A választás három nagy kérdése közül kettőre választ kaptunk, azt, amit korábban írtam: az MSZP megelőzte a Jobbikot, az LMP bekerült, az MDF nem. A harmadik kérdés, a kétharmad ügyében is alapvetően helyesnek bizonyult a prognózis: valahol a határon lehet a végeredmény.

Siker és kudarc: Ha megnézzük az értékelési opciókról szóló korábbi írást, láthatjuk, hogy a várakozásokhoz képest az MDF-en kívül mindenki többé-kevésbé elégedett lehet. Az MDF története legrosszabb eredményét érte el (1998-ban 2,8 százalékot szereztek, de a Fidesszel közösen indított jelölteknek köszönhetően 17 mandátumhoz jutottak), elhibázott kampánya után azonban ez nem meglepő. Az EP-választási eredményekhez képest az MSZP, a Jobbik és az LMP is javított, a Fidesz ugyan valamelyest visszaesett (a Fidesz az egyetlen párt, amely esetén most a közvélemény-kutatások többsége is felfelé tévedett), de történelmi győzelme után – a kétharmadra is esélyesen – nem hiszem, hogy csalódott lehetne.

Meglepetés: Két héttel ezelőtt azt írtam, hogy ha lesz meglepetés, akkor azt leginkább az LMP-től várom. Az új politikai erő lényegesen többet ért el, mint az egyszerű bejutás: Budapesten 12,76 százalékot és 4 listás mandátumot szerezve a Jobbikot is megelőzték, de a hét és fél százalék körüli országos eredményük is jelentős meglepetés, több, mint például az SZDSZ és az MDF 2006-os teljesítménye. Nem mellékekesen: a Fidesz 1990-es példája után most másodszor fordult elő, hogy egy párt száznál kevesebb egyéni képviselővel bekerüljön a parlamentbe.

Második forduló: A Fidesz-KDNP már ma abszolút többséget szerzett, 206 mandátummal rendelkezik: 119-et egyéniben nyert, a többi 87-et területi listákon kapta. A második fordulóban a versenyben lévő 57 egyéni választókerületben és az országos listás kompenzációs mandátumokból (itt csak egy-két mandátumra számíthat) kellene még legalább 52 mandátumot szereznie a kétharmadhoz. Ez egyáltalán nem lehetetlen, de nem is biztos. (Fontos látni, hogy „erős” kétharmada már nem lehet a pártnak, ha egyedül akarja átvinni a kétharmadot igénylő döntéseket, minden képviselőre szükség lehet a szavazásnál – ennek biztosítása nem egyszerű munka.) Az 57 választókerületből 21 a fővárosban található, az MSZP leginkább itt próbálhatja megakadályozni a kétharmadot. Kulcskérdés lehet Budapesten a sok helyen jól álló LMP-s jelöltek (a 21-ből 13 körzetben ők a harmadikok 9-17 százalék körüli eredménnyel, a többiben a Jobbik) és még inkább szavazók viselkedése: a párt vezetése már jelezte, hogy nem lépnek vissza, de nem tudjuk, hogy a tegnapi szavazók két hét múlva miképp viselkednek. A versenyben lévő többi egyéni választókerület többsége Kelet-Magyarországon található: Borsodban 10, Jászban 6, Hevesben 4, Szabolcsban 3 egyéni nyitott még, ezeken a helyeken a Jobbiknak lehet fontos szerepe. Kulcskérdésnek a pártok két forduló közötti kampányát és a választói reakciókat tartom. Előbbi kapcsán már korábban is jeleztem, hogy véleményem szerint április 12-én indul az igazi, korábbról ismert intenzitású kampány, hiszen a Fidesz most már nyugodtan kockáztathat. De Lendvai Ildikó választási csalásra utaló mondatai („Kubatov-szavaztók”) sem hagyhatnak kétséget, hogy az MSZP is mindent bevet majd, ahogy a Jobbiknak sem közömbös ez-két számukra sem reménytelen kerület sorsa. A választói reakciókban a két szélső pontnak a győzteshez húzást (pontosabban a nem győztes párt szavazóinak érdektelenségét és ezáltal a győztesek további erősödését), illetve a Fidesz túlhatalmától való félelem mobilizációs erejét, egyfajta választói kompenzációs igény megjelenését látom. Ma kiszámíthatatlan, hogy melyik lesz erősebb; a következő napokban érdemes lesz figyelni a helyi kampányokat és részletesen áttekinteni mind az 57 választókerületet.

A térképen – amelyet Lakatos Gergő készített – látható, hogy hol zajlik még a küzdelem (7 megye már pihen):

26 hozzászólás “Giró-Szász: Felértékelődött a második forduló” bejegyzésre

  1. toto szerint:

    Zed, még veszíteni sem tudtok emelt fővel! Nincs még egy ilyen ország a világ, ahol mindenért az ellenzék lenne a felelős! 🙂

  2. zed szerint:

    A Fidesz csalt!!
    A Kubaszov-szavazók szégyelljék magukat!!!!

  3. LB szerint:

    zed!

    Szerinted hol vannak Budapesten az egyetemi kollégiumok?
    Igen, jól sejted! A XI. és a XIII. kerületben!
    És hogy az egyetemisták körében nem vagytok túl népszerűek?
    Hát ez most pech! Így jártatok!

    Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:
    http://index.hu/belfold/2010/valasztas/eldonthetik_szanyi_sorsat_az_atjelentkezok/

    Ha igaz lenne, hogy a Fidesz szervezte az átjelentkezéseket, akkor Szanyi nem 400, hanem 1400 szavazattal kapott volna ki!

  4. Gergő szerint:

    a Fidesznek nem volt szüksége arra hogy csaljon zed. ideje volt leváltani ezt a csürhét az ország éléről.

  5. Gordon szerint:

    Röhejes zed kapaszkodása a hatalomhoz.

  6. kispajtás szerint:

    “Akár visszaléptetni is hajlandó lenne néhány jelöltjét az MSZP az LMP javára – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó szocialista pártelnök. Lendvai közölte: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitottak, és minden típusú megegyezésre készek a választások második fordulójában.”/origo/

    Akkor most Lendvai nyanya egy újabb szdsz-t remél csinálni az lmp-ből?
    Felfordul a gyomrom, hogy ennek a vén szipirtyónak mik jutnak az eszébe.

  7. Demeter J. szerint:

    Az LMP szép jövő előtt álló, fiatalok támogatását élvező párt.
    Ha most eladják magukat a mentelmi jog után kapaszkodó bukott milliárdosoknak, bezárhatják a boltot.
    Az a politika nem lenne más politika.
    A sorsukról és a jövőjükről maguk dönthetnek.

  8. álmos szerint:

    Kedves mindenki!

    Azért legyünk tárgyilagosak, az elmúlt 8 évben sok jó is történt országunkban. Lehet, hogy voltak hibák, tévedések, de ami jó volt az tagadhatatlan. Pont ma hallottam egy rádióműsorban azt a mondatot, sajnos mi akkor sem tudtunk örülni, ha valami jól sikerült. Ez rányomta a bélyegét erre a 8 évre. Nyilván a rossznak senki nem örül, én sem, de csak azért gyűlölni valakit, mert másként lát, úgy gondolom nem helyén való.
    Ki számolja össze, hogy Csepelen mennyi új dolog történt? Megújultak utcák, játszóterek, iskolák, stb. és hosszasan lehetne sorolni. Sajnos az ember csak ilyen, a hibák mindig túlsúlyban vannak akármennyi változás is történt.
    Ami rossz volt, az rossz, de ami jó volt azt illő lenne elismerni, még akkor is ha számomra a jelenlegi vezetés nem szimpatikus.

  9. hétfő szerint:

    Jó estét, Szenteczky úr!

  10. Manitu szerint:

    Valóban történtek jó dolgok is az elmúlt nyolc évben. Babák születtek, szerelmek szövődtek, esküvők, munka, kirándulások, nyaralások.

    Na de ezt magunknak köszönhettük, nem az MSZP-nek, ami meg közben tönkretette az országot, és szétlopott mindent, amihez hozzáért. Meg lehet nézni Csepelt, ahol 16 éve az MSZP az úr, és hogy lezüllött a többi kerülethez képest.

  11. nagyapó szerint:

    álmos!
    Tárgyilagosan. Mi történt, ami jó volt? A Dél-Pesti kerüleeknek van egy négy muskétás nevü gittegylete. Ez csoport, melynek 4 kerület a tagja, beszámolt fejleszéseikről. Csepel semmit sem tudott felmutatni.
    Ennyit tárgyilagosan.
    Más. Ki vezeti az MSZP kampányát? Lendvai, Mesterházi (vagy Nyakó)?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. zed szerint:

    Majd a történelem ítéletet mond a most lezárult korszakról. Vissza fogjátok ti még sírni az elmúlt éveket!

  13. nagyapó szerint:

    zed!
    Nem tudom értelmezni, kik a “ti”? Az ellenfél, vagy a saját tábor?
    Ha viszont analógiát keresünk,akkor az 1950-’56 évek okoztak hasonló visszaesést a magyarság számára, mint a 2002-2010-es évek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. zed szerint:

    Ha nagy leszel, megérted, nagyapó. Talán egyszer még történész is lehet belőled.

  15. donquijote szerint:

    Az lmp-ről nehogy már valaki bevegye (sajnos elég sokan megették) hogy valami új , szadesz átcsomagolva tetszetős környezetvédő gondolatokkal nyakon öntve, elég csak megnézni kik sündörögnek körülöttük és mennyi szép hazafival van tele (kérdés melyiké) csak mindenki el volt foglalva a jobbik lejáratásával, és közben a zöld kígyó szépen becsusszant a parlamentbe.
    Azt remélem nem gondolta komolyan senki, hogy peresz bácsi és barátai
    képviselet nélkül maradhatnak a parlamentben.

  16. SnowFighter szerint:

    Ahogy donquijote mondja, vegyük egyből Schiffert az LMP éléről. Nem is olyan rég még a droglegalizációért küzdött elég harcosan. Az LMP a honlapján reklámozta a választások előtt pár héttel a Tilos “Kiirtanám az összes keresztényt!” Rádiót. Erősen úgy tűnik, Lehet mégse annyira Más…

    Az is érdekes, ahogy a médiával sikerült eltussoltatniuk Faith Balázs LMP egyénis képviselőjelölt ügyét, aki egyetemi pályázati pénzeket lopott. A Barikád, Kuruc.info, Origo írta szinte csak meg:
    http://barikad.hu/node/50572
    http://barikad.hu/node/50974
    Pedig nem kacsa, hiszen fegyelmi eljárás is indult ellene az LMP-ben és kizárását nem megvárva ki is lépett a pártból ma. Azt is ugyanolyan csendben a médiát illetően. Bezzeg, ha mondjuk egy jobbikos jelölt csinált volna ilyet. Hangos lett volna minden…

  17. Tóth Mária szerint:

    nagyon vicces fiú a zed, olyan okos, hogy az agyára ment az esze! csak így tovább zed, van mindig lejjebb ! csodákat, fejlődést én nem nagyon látok Csepelen, hol vannak az eredmények?? Ja, hogy az mszp-sek új autót, házat stb. vettek, mert nekik “jutott” rá pénz! Igen, ezek valóban eredmények, nekik! és a NÉP-nek mi jutott?????

  18. maminti szerint:

    Amúgy Schiffer Orbán ügyvédje. Mindenki kezdjen az infóval, amit akar.

  19. Nagyapó szerint:

    nőd, csepeli, aniko21,bolemann lajos, katka, nagyi,zed,és a többiek!
    A szavazókörök adatait, ahol az átjelentkezők szavaztak, összehasonlították a EU választások adataival. Az EU választásokon hasonló, több helyen gyengébb eredményt ért el az MSZP, mint most (valamint néhány helyen a Jobbiknak is kedvezett az átjelentkezés). Miről beszélnek? Inkább a szocik utaztak. De látszik, hogy
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  20. győr zoltánné szerint:

    Nagyonörülök hogy Csepel szint váltott,nekem a narancs jobban tetszik.

  21. zed szerint:

    Németh Szilárd kétharmados népszerűségnek örvend!

    Ön szerint ki a nagyobb celeb?

    * Németh Szilárd (67%, 37 Szavazatok)
    * Győzike (13%, 7 Szavazatok)
    * Kiszel Tünde (11%, 6 Szavazatok)
    * Benkő Dániel (9%, 5 Szavazatok)

    😉
    (CsIP)

  22. nagyapó szerint:

    zed! A nyelvtant is figyelni kellene! Ált. isk. 8. oszt. (nem 2 első, és 6 második, hanem folyamatosan).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Gordon szerint:

    A Csepel.info meg jóval nagyobb olvasottságnak örvend:

    Kérdés: A kettős gyilkosság napján Takács József, az egyik áldozat és Deme Gábor, az egyik gyanúsított is Podolák Györgynél járt. Ön szerint miért nem tett erről Podolák tanúvallomást?

    Mert az MSZP-s politikusoknak nem érdekük, hogy kiderüljön a gyilkosság valódi oka és háttere (82%, 998 szavazat)

    Mert a rendőrség súlyos szakmai hibát vétett, Podolák pedig erkölcsileg nem áll olyan szinten, hogy tanúvallomást tegyen (10%, 128 szavazat)

    Mert Podolák igazat mondott, és a családi problémáikat osztották meg egymással, ez fontosabb volt mint holmi pár milliós sikkasztás (8%, 98 szavazat)

    Összes szavazat: 1224

Itt lehet hozzászólni !