Császár Mihály: Állok minden vizsgálat elé

Csepel volt rendőrkapitánya nem érti, miért akarják „besározni”

Népszabadság

Császár Mihály, Csepel volt rendőrkapitánya egy évvel ezelőtti tanúkihallgatásán már elmondta a BRFK nyomozóinak, hogy a kettős gyilkosság napján délelőtt Takács József nála járt, hogy feljelentést tegyen. Megmutatta a kihallgatási jegyzőkönyvét.A Népszabadságnak adott exkluzív interjúban Császár leszögezte: áll minden vizsgálat elé, a súlyos vádra tekintettel azonban ügyvédet fogadott.

Két hete mutatta be a TV2 Napló című műsoraVujity Tvrtkó riportját a 2009. január 7-én történt csepeli kettős gyilkosság előzményeiről. Így arról, hogy a gyilkosság előtti délelőtt Takács József, a Csepel-sziget Általános és Szakképző iskola igazgatója feljelentést akart tenni a Csepeli Rendőrkapitányságon, ám ennek semmi nyoma a rendőrség nyilvántartásában. Egy név és arc nélkül nyilatkozó rendőr szerint Takács hoszszan, négyszemközt tárgyalt a kapitánnyal, majd elment. A riportban a már menesztett kapitány, Császár Mihály tagadta ezt. Azt mondta, szóba se került semmiféle feljelentés. A keddi Blikk azonban megszellőztette azt a jegyzőkönyvet, amely Császárnak az eset után az életvédelmi nyomozók előtt tett tanúvallomását rögzítette. Akkor beszélt a feljelentésről.Mi tehát az igazság? Kedden Császár Mihály ügyvédje irodájában adott interjút a Népszabadságnak.

– Tiszta a lelkiismeretem, ma is állítom, hogy a helyszínen szakszerűen intézkedtem, és abban is volt „némi szerepem”, hogy a BRFK néhány óra alatt sikeresen felderítette a csepeli kettős gyilkosság elkövetőit. A „hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás” azonban olyan súlyos vád, hogy jobbnak láttam, ha ügyvédet fogadok. Nem tudom, kinek áll érdekében besározni, de állok minden vizsgálat elé – mondta Császár.

(Ügyvédje, Hegedűs László ekkor megjegyezte, hogy a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás ebben az ügyben fogalmilag kizárt, s ügyfelének nincs takargatnivalója, minden kérdésre válaszol.)

Császár elmondása szerint 2005 óta ismerte, barátjaként szerette és tisztelte Takács Józsefet. Mutatott néhány fotót a közös szalonnázásaikról, bográcsozásaikról.

– Valóban járt nálam a halála előtti délelőtt – mondja. – Épp interjút adtam a csepeli helyi lapnak, ezért hosszasan megvárattam, tényleg csak öt-tíz percet tudtunk beszélni. Elmondta, hogy el akarta hozni a karácsonyi boromat, de lent felejtette a kocsiban. Majd arról beszélt, hogy kénytelen feljelenteni gazdasági helyettesét, Deme Gábort. „Ahogy gondolod, Taki bácsi, gyere, keresek egy illetékest, és tedd meg a feljelentésedet”, javasoltam. Azt mondta, előbb még beszélnie kell Orosz Ferenccel, Csepel alpolgármesterével.

Emlékeztettem Császár Mihályt, hogy a Naplóban nem ezt mondta, ott még azt is tagadta, hogy egyáltalán szóba került volna köztük a feljelentés.

– Egy baráti társasággal szórakoztam, amikor felhívtak. Hiba volt nyilatkoznom – mondta.

– Egyébiránt, amikor a gyilkosság után tanúként meghallgattak az életvédelmi osztály nyomozói, erről nekik is beszámoltam, és ők ezt az információt is jegyzőkönyvezték. (Megmutatta a jegyzőkönyvet, hitelesnek tűnt.)

Császárt arra emlékeztetem, hogy a Naplóban Orosz Ferenc alpolgármester azt mondta, Takács tőle egyenesen a rendőrségre indult.

– Nekem pedig azt mondta, hogy mielőtt megteszi a feljelentést, beszél Orosz Ferenccel. Ezért is beszéltük meg, hogy másnap tízre visszajön.

Császár tagadja, hogy amikor értesült a kettős gyilkosságról, egyenest a kórházba sietett volna Kun Tamáshoz, akit még az ismeretlen támadóval szembeszálló hős biztonsági őrként szállítottak oda, de röviddel később gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. – Anynyi történt, hogy amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Kun gyilkos, és nem hős, három járőrt küldtem a kórházba, hogy őrizzék, majd felhívtam a kórházat, hogy addig ne mossák le, amíg a helyszínelők oda nem érnek. Ha ő lőtt, lőpornyomnak kell lennie a kezén – mondta. Az sem igaz, szögezte le, hogy felhívta őt Kun Tamás a gyilkosság után.

– Lehet, hogy hívott, de nem beszéltem vele – így Császár. –Sok telefonálnivalóm volt akkor és rengeteg nem fogadott hívásom. Később én is hallottam a pletykát, hogy Kun beszélt velem, de ez nem igaz. Többeket felhívott a kapitányságon, volt, akivel sikerült is beszélnie, de velem nem.

Császár kitart amellett, hogy bár többmint tíz éve ismeri Kun Tamást, nem ő javasolta biztonsági őrnek a Csepel-sziget iskolába. Emlékezete szerint Takács József három nevet említett neki mint lehetséges „biztonsági emberekét”, köztük Kunét, mire ő rávágta, hogy ő alkalmas lesz. Minden alapot nélkülöző sületlenségnek tartja, hogy 2001-ben Martonvásáron egy rokonai zaklatásai elől védelmet kereső asszonynak átadta volna Kun Tamás névjegyét azzal, hogy ő majd megoldja a gondját. A XIII. kerületi városőrség élére sem javasolta és máshova sem.

– Ma is mindent ugyanúgy tennék, mint akkor – szögezte le a beszélgetés végén. Az, hogy az amúgy barátságos emberként ismert Kun Tamás egy iskolai tárgyalás közepén fegyvert ránt és lelő két embert, őt is meglepte. Régóta ismerte, de ezt álmában sem feltételezte volna róla. – Bár azon érdemes lenne elgondolkodni, hogy milyen tárgyalás az, ahol az egyik fél magnót rejt a zsebébe, a másik pedig fegyverrel ül asztalhoz. Felteszem, mindketten (Takács és Deme) tartottak egymástól. Csak remélni tudom, hogy kiderül egyszer, miért. Meggyőződésem, hogy a válasz egyben a gyilkosság tényleges okára és indítékára is magyarázatot ad –mondta Császár Mihály.

Forrás: Népszabadság

7 hozzászólás “Császár Mihály: Állok minden vizsgálat elé” bejegyzésre

 1. Jeniszej szerint:

  “Tiszta a lelkiismeretem, ma is állítom, hogy a helyszínen szakszerűen intézkedtem, és abban is volt „némi szerepem”, hogy a BRFK néhány óra alatt sikeresen felderítette a csepeli kettős gyilkosság elkövetőit.”
  Hmm!
  Olvasom az újabb variációt
  Azért ezzel az állítással azt hiszem sokad magammal nem, érthetek egyet.
  Talán ez első hallásra ez az önfényezés jól hangzik, mert a tények az áldozat magnója alapján mást bizonyítanak.
  Nem értem akkor az írott sajtóban miért jelent meg az, hogy a fiatal tanár áldozat gondoskodott még halálában is a valódi tettesek kézre kerítésében. A rendőrség a csuklyás keresése helyett, amit talán ma is keresne, és molesztálná a gyíkos és társa által hamisan megvádolt cigány származású tanulót. Akkor járt volna el helyesen szakszerűen, ha nagy erőkkel a táska és a szerver keresésére indult, és átkutatja a gyilkos kocsiját…….
  A fiatal tanár áldozat magnó felvétel tartalmán kívül közel egy éven keresztül az ügy felderítésében megoldásában a rendőrség tudhatóan egy tapontatnyit sem jutott előre.
  Viszont sok egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozat látott napvilágot.

 2. Jeniszej szerint:

  Még ilyet!
  A tragédia után még mindig barátságos embernek nevezni egy hidegvérű gyilkost enyhén szólva – dőreség

 3. Jeniszej szerint:

  Vajon Orosz Ferencnek, Csepel alpolgármesterének engedélyét miért kellett kérni másodszor is feljelentés megtételéhez.
  Mert ugye a nyilatkozatban tőle indult az áldozat Takács József a rendőrségre.
  Vagy én érzem félre a dolgokat, hogy vagy valakik nem mondanak igazat. Magyarul félrevezetik a nyomozást, gátolják a gyilkossági ügy teljes felderítését.
  Miért állítana valótlant az ügyvéd doktor Rutner.
  Oknyomozó riportereknek csak úgy szórakozottan mást állítanak.
  Ezen ugyan nem csodálkozom, mert N. SZ. riportere is az Atv-ben csak piti gyilkossági ügynek nevezte a Csepel iskolában történt gyilkosságot.

 4. miska72 szerint:

  “Csepel volt rendőrkapitánya nem érti, miért akarják „besározni”
  Császár Mihály: Állok minden vizsgálat elé”

  Ki akarja besározni?
  Saját magát sározta be!
  Nem kicsit!
  NAGYON!
  Csaszi barátom, elestél?
  Miről beszélsz?

 5. kispajtás szerint:

  Orosz és Császár mostmár egymásnak mond ellent – valószínű, hogy egyik sem mond igazat. A konspirációs elméletbe még az is belefér, hogy most ott van az a bizonyos banánhéj, amire mind a ketten ráléptek, nyilván véletlelenül és egymástól függetlenül, mert karöltve nem fogják elvinni a balhét.
  Jobban kellet volna egyeztetniük, de hát így jártak… így kellett járniuk.
  Apropó… a rendőrség elé vitt, majd ott parkoló autőban nem volt véletlenül valami, amit először a befagyott Kis-Duna jegén, majd a környező kukákban kerestek nagy erőkkel a rendőrök??? Mármint a szerverre gondolok.
  Végülis Kun kocsijában akkor és ott a kutya sem kereste és találja azóta sem!!!
  Kun autóját pedig, mint tudjuk, valaki a rendőrség elé vitte.
  De ki vitte oda és mi volt benne? Húúú, de sok kérdés, amire azóta már választ kellett volna kapni.
  Kedves Császár alezredes úr, ugye, ott biztonságban lehetett a ketyere, amíg intézkedtek a sorsa felől? Ha ez bebizonyosodik, akkor valóban nincs tökéletes bűntény, még rendőri segítséggel sem!!!
  Na, ehhez mit szóltok?

 6. TMari szerint:

  Felháborítónak és valótlannak szégyentelennek találom az alábbi “vallomást”:

  Taki bácsi félrevonult velem, és azt mondta négyszemközt, hogy baj van Demével. Szerelmes, elbassza az iskolát. Én még kérdeztem is tőle viccesen, mi van, irigy vagy? Ekkor ő komolyra fordította a szót, és azt tűnt ki a hangjából, hogy foglalkoztatja a helyzet” – áll a jegyzőkönyvben.

  Aki ismerte tudhatja, hogy Jóska soha nem beszélt így, soha nem káromkodott, azonkivül soha nem volt demével a lakásán! Erre megesküszöm az életemre, is igaz már nem sokat ér!

 7. miska72 szerint:

  Lehet, hogy a szervert is a rendőrségnél kell keresni?

Itt lehet hozzászólni !