Anti-Orbán Holding

Gondola

Ha bekerül az országgyűlésbe egy erős Jobbik, az LMP és/vagy az MDF, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz elbúcsúzhat a kétharmadtól.

Még mielőtt bárki is a Fidesz elsöprő győzelmének hamis illúziójába ringatná magát, ismerkedjen meg néhány kőkemény ténnyel, melyek egészen más megvilágításba helyezhetik a közvélemény-kutatók steril körülmények között mintavételezett eredményeit.

Túlzás lenne azt kijelenteni, hogy a jobbközép mérsékelt erők győzelme minden eddiginél nagyobb veszélyben van, ám az adott körülmények között szükséges kormányzati többség még soha sem volt olyan kérdéses, mint most. Míg az eddigi választásokon a Fidesz sikerét „csupán” az MSZP-SZDSZ páros veszélyeztette lényegesen, most négy véreb lett ráuszítva a polgári erőkre, nem kis sikerrel. Az ún. „parasztvakítás” aranykorát éli.

2006-hoz képest a Fidesz népszerűsége nem nőtt olyan mértékben, mint ahogyan azt az elmúlt évek kormányzásának teljesítménye alapján elvárni lehetne. Ha a balliberális kormány megítélésének adatait figyeljük, akkor optimális esetben a polgári párt 70 százalékos eredményét semmi sem veszélyeztetné. Ennek ellenére az látható, hogy a listás eredmények tekintetében a Fidesz örülhet, ha nem kap 50 százaléknál kevesebbet és az egyéni körzetek némelyike is nem várt meglepetéseket tartogathat. Remek közvélemény-kutatási eredményeit annak köszönheti, hogy viszonylag magas a távolmaradó – főleg volt MSZP-szavazó – népesség aránya, s hogy a baloldali kötődésű szavazók szétforgácsolódtak. Ám ne felejtsük el: rossz pénz nem vész el. Az tény, hogy a Fidesz több szavazót tud majd mozgósítani, mint 2006-ban, de a baloldali választók sajnos még most sem váltak jobboldalivá. Felkínáltak nekik más opciót is. Kijelenthetjük, hogy több mint 50 százalékuk szélsőséges lett. A mintegy 35-40 százaléknyi állandó baloldali szavazóból 15-20 százaléka szélsőjobbra (Jobbik), 6-8 százaléka szélsőbalra (LMP) igazolt.

Radikál-szocialista populizmus – az egyik szélsőség

A jelenség főleg Kelet-Magyarországon érhető tetten, ám ott elképesztő mértékben. Az igen jelentős létszámú alsó és alsó-közép rétegek körében a Jobbik arrafelé nagyon erős. Tudom, mert gyakran járok arra, és sokakkal beszélek; vizsgálódom. Az ország ezen részén nem lesz ritka a 30-35 százalékos Jobbik-eredmény sem.

Munkások, nyugdíjasok, kisvállalkozók. Négy éve ők elhitték, hogy egy ciklus nem elég a bizonyításhoz, ideje hát valakinek nyolc évet adni. Most pontosan ugyanezek az emberek csalódottságukban változtatni szeretnének. És hogy miért nem a Fideszben látják elsősorban ennek lehetőségét? A mindent felülíró Orbán-gyűlölet a magyarázat, amely olyan cifra történetekben jelenik meg, melyeken egy budapesti csak nevetni tudna, de ott, vidéken valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag rengetegen elhiszik őket. Kelet-Magyarországon pl. olyan abszurd legendákat sikerült hallanom, mint hogy Orbánék a Tiszával akarják elárasztatni a fél Alföldet, hogy ott nemzeti parkot csináljanak. De azért is számon kérik a Fidesz elnökét, hogy miért nem mutatkozik úgy az édesanyjával, mint ahogyan azt Gyurcsány tette, illetve a Fideszesekre akarják olvasni, hogy a Kádár-rendszerben tanulmányaikat megcsináló jobboldali politikusok hogy képzelik, hogy azt a rendszert bírálják, melyben végzettséget szerezhettek. Ennyi erővel persze kérdezhetnénk, hogy a Fidesz-kormány alatt diplomázók, vagy nyugdíjat kapók miért is szavaznak a Fidesz ellen, de az elvakultsággal nem lehet vitatkozni. A bal-radikális politikai suttogó propaganda minden eddiginél mélyebb bugyrait járja.

Míg Orbán Viktor bele kényszerítették a hallgatás szerepébe, hogy a ballib – és immár karöltve a radikális – média ne kezdje el egyből a szavait marcangolni, addig ellenfelei övön aluli ütések százaival próbálják térdre kényszeríteni a polgári oldalt.

Mindemellett Vona Gábor merészel arra panaszkodni, hogy őt le akarja járatni, el akarja hallgatni a ballib média. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy a Jobbik szinte minden egyes megmozdulását óriási médiafigyelem kíséri, s ha például Vona, vagy valamelyik elvtársa Orbánt szapulja, az címlapot kap még a 168 Órában is. Hol van itt a radikálisok elnyomása és elhallgatása?!

Természetesen sehol, hisz az egész játszma arra megy ki, hogy Orbánt – ha már balról nem elég hiteles – jobbról is megpróbálják kellemetlen helyzetbe hozni, s iránta a gyűlölet magjait megint elvetni. Nem nehéz, hiszen a táptalaj már jól elő volt készítve, tizenkét év munkája van benne, melyre súlyos milliárdokat költöttek, nagy részben állami forrásokból.

Kelet-Magyarországon kiváltképp sikeres lehet ez a taktika, mert az anno baloldali körzetekben csak minimális befektetés kell ahhoz, hogy a Fideszt, mint az ördög küldöttjét állítsák be. A Jobbik – némileg persze támadva a baloldalt is – olyan problémák nem-megoldását próbálja a Fideszen számon kérni, melyek annak kormányzása idején tulajdonképpen még nem is léteztek. Az elmúlt nyolc évet is áttételesen a jobboldal nyakába kívánja varrni – de legalábbis, Gyurcsányhoz hasonló módon, össze akarja mosni a felelősséget. Ez kell a volt szocialista szavazóknak.

Hisz Vona Gábor sem gondolhatja komolyan, hogy az állami szintre emelkedő korrupció, a külhoni magyarság érdekeit magasról ejtő külpolitika, az életformává vált segélyen élés, vagy a közérdekű adatok elhallgatása az Orbán-kormány alatt is a lét meghatározó formái voltak.

A Fidesz és az MSZP összemosása a csalódott baloldali szavazóknak szól: „A szocialisták elkúrták, de nyugi, nem kell Orbánra szavaznotok, mert itt vagyunk mi is” – ez a Jobbik lényege, ez a legfontosabb mondanivaló, melyet árpád-sávba csomagolva tárnak a jobb sorsra érdemes nép elé. Valószínűleg nem szándékos baloldali összeesküvés áll a Jobbik létezése mögött, de az viszont nyilvánvaló, hogy a radikális párt maximálisan a baloldal malmára hajtja a vizet. Segít a polgári oldal elleni gyűlölködés fenntartásában, mellyel megágyaz a szocialisták esetleges jövőbeli visszaerősödésének.

Teljesen világos, hogy a Jobbik sem közép, sem hosszú távon nem marad meghatározó tényező. Egyrészt, a parlamentbe kerülése után – ahogy ez a szélsőjobboldali pártoknál lenni szokott – véget ér a „futball huligánok” és a szalonradikálisok alkalmi összefogása, így belharcoktól lesz majd hangos a Jobbik-frakció. Az egyik fele a pártnak kemény szavakat, meneteléseket sürget majd továbbra is, míg a másik szalonképesebben, a parlamentarizmus keretein belül gondolkodik, s számára a Magyar Gárda is csak egy szükséges rossz volt a hatalomszerzéshez. Másrészt, az új kormány természetesen megkezdi majd azoknak a programpontoknak a megvalósítását, melyek a Jobbiknak is ígéretei voltak. Így tehát számtalan témáját elveszíti majd a párt, ráadásul a gazdaság erősödésével és a közbiztonság javulásával az emberek többsége ismét immunisabb lesz a szélsőségek ellen. Nagy számban visszamennek tehát régi anyapártjukhoz, az MSZP-hez, illetve annak esetleges kétfelé vált szárnyaihoz, ahol pont úgy lehet majd cigányozni, viktorozni, valami/valaki ellen – s nem mellett – összefogni.

Lehet más az SZDSZ – a másik szélsőség
A fővárosi lista kapcsán már majdnem kezdhettünk örülni, hogy a magyar demokrácia két rosszindulatú daganatának szövetsége, az MDF-SZDSZ végre biztosan kiesik a parlamentből, de aztán az OVB mégis engedélyezte a kis szörnyszülött indulását. Még aggasztóbb azonban egy másik politikai szereplő, az LMP esetleges parlamenti szerepe.

A mondanivalója középpontjába a klímavallást és az esélyegyenlőséget beemelő pártocska bekerülése esetén olyan jövőbeni szereplője lehet a parlamentnek, hogy utána az SZDSZ-t még nemzeti pártként sírhatjuk vissza. Az LMP lényegében a fiatal liberális-gödörklubos értelmiség militáns szárnya. Testvérpártjai, a nyugat-európai zöldpártok eddigi tevékenységéből, valamint az LMP prominensek eddigi óvatos nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a politikai palettán feltűnt egy, az emberi jogokat a törvényes rend fölé helyező, kérlelhetetlen környezet-populista, s szélsőségesen másság imádó csapat, melynek nyugat-európai híveit az eddigi tapasztalatok alapján leginkább a kukaborogató globalizáció-ellenes tüntetések közvetítéseiből és a Greenpeace akcióin ismerhettük meg. Az LMP által megkezdődhet a magyar nemzet „újrafelosztása”. Baloldali-jobboldali helyett/mellett most jöhet a környezetvédő-környezetromboló, elfogadó-kirekesztő, biciklis-autós, stb. megosztás. Mindez egy olyan párttól, mely körül hemzsegnek a volt SZDSZ-közeli megmondó emberek, s amelynek listavezetője nem más, mint a hírhedett kommunista ember, Szakasits Árpád unokája.

Ha az LMP politikai tevékenységét próbáljuk megjósolni, akkor olyan eseteket kell felidéznünk, mint az Amnesty International szlovéniai kampánya, melyben az Orbán-kormány rendőreinek állítólagos cigányok elleni brutalitását próbálták – viszonylag sikertelenül – világgá kürtölni, vagy a Négy Mancs nevű, nyugati élelmiszeripari multi érdekeket képviselő úgymond állatjogi szervezet botránykeltése, mellyel – Bajnai után szabadon – a magyar libatenyésztőket próbálták ellehetetleníteni. Nagyjából ilyen irányvonalat képviselhet az LMP, amely – ha nem hal el még csírájában – a magyar politikai kultúra sírját kezdi el megásni.

Mert amíg az SZDSZ megelégedett amolyan politikai hiéna szereppel, addig az LMP sokkal többet akar. Harcos módon készül jogokat védeni, környezetet óvni, és a devianciákat elfogadtatni. Ha a programjuknak nevezett valami nem lenne erre elegendő bizonyíték, akkor érdemes utánanézni Schiffer András eddigi munkásságának. Nem mellesleg Schiffer és Morvai Krisztina több ügyben is egy platformon, közösen küzdöttek az emberi jogokért való harcos küzdelem ösvényein. Nagyon könnyen találhatja tehát magát a Fidesz-kormány egy Jobbik-LMP-MSZP(-MDF?) ellenzéki koalícióval szemben. És persze kinek fog hinni a közvélemény? Az egyetlen kormányerőnek, vagy a média által folyamatosan támogatott négy másik elégedetlenkedőnek… Nem nehéz kitalálni, ugye?!

Az LMP, esélyeit tekintve akár 6-8 százalékot is kaphat, amellyel az országgyűlésben frakciót alakítva legalább olyan nagy veszélyt jelent az egészséges magyar demokratikus berendezkedésre nézve, mint a másik oldalon a Jobbik. A szélsőjobb utcai tevékenységét megismerhettük az elmúlt években. Az LMP viszont minden bizonnyal behozza majd az utcákra a baloldali szélsőséget is, amely kezdetben csak finoman (pl. Critical Mass biciklis felvonuláson való ’aktív’ részvétel), majd kicsit később egyre agresszívebben jelentkezik, hogy végül nyugati mintára globalizáció- és/vagy Orbán-ellenes tüntetésekben csúcsosodjon ki.

Elemi érdeke tehát az egész magyar demokráciának, hogy a szélsőségek – ha lehet – ne kerüljenek be a parlamentbe.

Mindenki hozzon magával még egy embert!

Összefoglalóul, ha az MSZP-n kívül bekerül az országgyűlésbe egy erős Jobbik, az LMP és/vagy az MDF, akkor az nem csak azt jelenti, hogy a Fidesz elbúcsúzhat a kimagasló listás eredménytől és a kétharmadtól, hanem azt is, hogy négy éven át négy felől fogják megpróbálni a fejét venni és nem lesz olyan kormányzati intézkedés, mely vagy ezért, vagy azért ne kerülne valamelyik szélsőség össztüze alá. Éppen ezért a Fidesznek elsöprő választási eredményre van szüksége ahhoz, hogy „farok csóválja a kutyát” típusú kompromisszumok helyett valódi változás történhessen végre ebben az agyongyötört országban.

Vajdai Dániel

gondola.hu

33 hozzászólás “Anti-Orbán Holding” bejegyzésre

  1. maminti szerint:

    Ez az Ön igazsága kedves Dániel. Másnak meg más az igazság. 40 éves koromra én már eljutottam oda, hogy el tudjam fogadni, ha valaki máshogy értékeli a folyamatokat, más következtetéseket von le. Ezért nem is cáfolom, nem is vitatkozom önnel. Fölöslegesnek tartom ezt a nagy aggodalmat. Április 11-én pont olyan választási eredmények fognak születni, amilyenekre a magyar nemzetnek jelenleg szüksége van. Talán nem a problémák legjobb és azonnali megoldásához, de a nemzet jelenlegi lelki, szellemi (tudati) szintjéhez legmegfelelőbb, ami lehetőséget fog adni mindenkinek hogy fejlődhessen. És pont úgy lesz jó, ahogy lesz. Mert semmi sem történik véletlenül.

  2. Vátesz szerint:

    A NAGY ORBÁN miért nem talál ki valami jó húzósat, elfogyott a KÖLCSÖNRADIKALIZMUS? Mikor veszi már észre a nép, hogy azért nem beszélnek programról, mert fingjuk sincs, mit kezdjenek az országgal.
    A NAGY KÖVÉR is csak vagdalkozni tud, ami lényének a lényege, ezt tanulta az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében, soha egy épkézláb, építő gondolata még nem volt.
    Már csak pár napot kell várnotok.

  3. fakutya szerint:

    A gyökér Vátesz meg csak a nemzeti oldalt képes szídni, ahelyett, hogy az országot tönkretevő szocialistákat, vagy a szájhős radikálisokat szídná! Te nem voltál kommunista előző életedben?

  4. ... szerint:

    Vátesz, tényleg nem értelek téged.
    Amíg nem mutatta be a Fidesz a programját, addig azon hisztiztetek, hogy nincs program.
    Most, hogy be lett mutatva, azon hisztiztek, hogy nincs program.
    Mi a baj? Az, hogy nem tudtok mit lenyúlni a programból? Kellemetlen.
    Ha elmész egy étterembe, és kérsz egy ételt, ott sem kapod meg mellé a receptet.

  5. Vátesz szerint:

    Az a Fidesz a nemzeti oldal, amely kivonult a parlamentből 1990. jún. 4-én, az egyperces, Trianonra emlékező néma felálláskor? Inkább polgári párt, abban az értelemben, hogy polgári= Bürger, burgeois, burzsuj, burzsoá. Azaz a népnemzeti helyett URBÁNUS! Nektek még gondolkodni sem kell, minden parancsot készen kaptok Tel-Avivból, a testvérpártotoktól a LIKUD-tól, illetve Brüsszelből!

  6. hellotourist szerint:

    igen még szerencse, hogy vona gábor telefonszámát nem tudják tel-avivban moszkvában washingtonban vagy brüsszelben, így az utasításokat sem tudják majd elküldeni. ennyire egyszerű az egész. vissza a 30-as évekbe, retorikailag és politikailag is. vona gábor zseniális. ekkora hülyeséget még senki nem mondott az elmúlt 20 évben hogy egy országnak attól nő a politikai mozgástere h a miniszterelnökének nincsenek kapcsolatai külföldön. pedig azért lássuk be a mérce egész magasra lett rakva. abba bele sem megyek hogy ez az ország 2/3-a jobbikos, ez valami hatodik lenin-től származik, bolsevik-mensevik elv, kevesebben vagyunk de a többséget képviseljük…nekem nincs bajom a jobbikkal csak ne vegyék ennyire komolyan magukat, mert még nem sok neonáci házmestert ismer a történelem aki megoldotta volna aktuális és kardinális kérdéseket:
    zsidózással ,cigányozással, meg vonulgatással

    ja és a morvairól a pornós gárdistáról meg a drogos és melegbarát szóvívőről csak annyit hogy a képmutatás a bűn bókja az erény előtt.

  7. Manitu szerint:

    Ugyan már, a Jobbik attól elit párt, hogy mindent prezentálni tud, ami a társadalomban is fellelhető. Van dicső drogos, homoszex pornószínész, barátnőre horogkeresztet vagdosó exgárdista, volt MSZMP-s, volt és jelenlegi dicső nácik, cigányokkal bűnöző vállalkozó, adócsalók, adókerülők stb.

    Van hát mire büszkének lenni.

  8. Manitu szerint:

    Vona ugyebár külön büszke rá, hogy Szenteczkyvel is biznicelhetett. Nagy élmény lehetett, csak kérdés, hogy azon belül is kinek mennyire.

  9. Vátesz szerint:

    A NAGY ORBÁN legfeljebb a KÖLCSÖNRADIKALIZMUSÁRA lehetne büszke, ha időközben ki nem fogyott volna!

  10. Gordon szerint:

    A fenti képen látható – részben börtönviselt – urak lennének az “újhullám” a magyar politikában? Na ne már!

  11. Ice szerint:

    Sok a félrebeszélés, kedves szirupos jaffások, azt mondjátok meg végre, hogy miért szavaztátok meg kézenfogva a maszopékkal a titkosítási törvényt!? Talán annál az egyszerű oknál fogva, hogy közös mutyinak nem túrós a háta…?
    “Az új jogszabály életbe lépésével sokkal könnyebb lesz adatokat titkosítani, kevesebb feltétele lesz a minősítésnek. Ezzel egyebek mellett a tényfeltáró újságírók munkája is megnehezedik majd, a felelősségük viszont csökken – hangsúlyozta Szabó Máté Dániel. Hüttl Tivadar, a TASZ programvezetője is arról beszélt, hogy a jogszabály még az eredetihez képest is több ponton visszalépést jelent.

    A jogalkotás folyamata nagyon hirtelen, nagyon csendben ment végbe annak ellenére, hogy egy nagyon komoly alkotmányos jogot korlátozó törvényről van szó. Komolyabb vitára lett volna szükség, ezzel szemben a házszabálytól való eltéréssel hirtelen “nyomták keresztül” a parlamenten a törvénymódosítást – fűzte hozzá. “Ez azt a gyanút ébreszti bennünk, hogy itt bizonyos lobbicsoportok, egészen pontosan a két nagy pártnak a titoklobbi vonala, illetve nemzetbiztonsági keményvonala nyomására titkolózó módon vették elő ezt a törvény és nyomták keresztül úgy, hogy az az eredeti elképzelésektől nagyon drasztikusan eltér” – hangsúlyozta Hüttl Tivadar.” (hvg)

  12. Manitu szerint:

    Ice, minden országnak van titoktörvénye, ez nemzeti érdek (nem tudom ismered-e ezt a kifejezést, vagy csak a kajmán-jaffa-cigó-zsidó szavakat használod).

    Ha nem tudjátok megmondani mi a bajotok azzal a törvénnyel, ne óbégassatok, mint a birkák. Nagyon unalmas.

  13. Ice szerint:

    Milyen nemzetnek az érdeke a most megszavazott titoktörvény???
    Nekünk is nagyon unalmas, hogy azzal vagytok elfoglalva , hogy a Jobbikot próbáljátok minden nap valami blődséggel lejáratni. A zsidesz szót kihagytad!

  14. ződ szerint:

    Kettőt még úgy-ahogy, de még egy Orbán vereséget nem bírna ki ez az ország!

  15. Ice szerint:

    ződ:
    Orbán nem egyenlő az országgal.
    Nincs még megkoronázva.

  16. Ice szerint:

    Létrejön e nálunk Európa első bandita “mintaállama”?

    http://szeszak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=137:a-nagy-kiserlet

  17. Gordon szerint:

    Ice! Írd már le, hogy mi a bajod a titoktörvénnyel!

  18. Ice szerint:

    Gordon-lásd fent: Ice:
    2010. március 31., szerda 16:59-kor
    *

    “Orbán járja az országot. Az egyik faluban meglát egy kislányt, amint kismacskákat pakolgat sorba. Közben mondogatja:
    – Itt egy fideszes cica, mellette egy másik fideszes cica, ez meg még egy fideszes cica…
    Orbánnak nagyon tetszik a dolog, majdnem el is mosolyodik, és kis híján megsimogatja a gyerek fejét.
    Hanem pár nap múlva megint arra jár. A kislány megint a macskákat pakolgatja:
    – Itt egy jobbikos cica, mellette egy másik jobbikos cica, ez meg még egy jobbikos cica…

    Orbán ráförmed:
    – Te kislány! A múltkor még fideszesek voltak ezek a macskák!
    – Igen, de azóta kinyílt a szemük.”

  19. Hugi szerint:

    Érdekes, az én jobbikos ismerõseimnek is kezd kinyílni a szemük, és látják, hogy a Jobbik csak a száját jártatja. Itt Csepelen még azt se, itt csak a Fideszt szapuljátok.

  20. ződ szerint:

    Ice! Eddig se volt, mégis többet ártott nyolc év alatt mint az előző ötven év ösz-visz!

  21. Ice szerint:

    Holokauszt törvény se volt, mégis mindennap volt egy hajbókolás.

  22. Ice szerint:

    Hugi- erre mondják mifelénk, hogy bagoly mondja…!
    Az álnemzeti oldal összes médiája a Jobbikról fröcsög ordenárén.
    De te csak álmodj tovább királylány.
    A vállaltan antimagyarok meg röhögnek a markukban.
    Meg a Vitya a meccsen a lamperth maunikával.

    ” Orbán Viktor Kaposvárra érkezett szombaton. A rövid hivatalos program után a Fidesz elnöke kilátogatott a Kaposvári Rákóczi és a Felcsút SE U19-es labdarúgóinak mérkőzésére, ahol Lamperth Mónikával, Kaposvár országgyűlési képviselőjével együtt izgulta végig a találkozót.

    Körülbelül 30 percet szurkoltunk együtt, így sok mindenről beszélgettünk, de a politika szóba sem került – áll a szemkilövető párt elnökhelyettese honlapjának beszámolójában. És, mint tudjuk, ők sohasem hazudnak. ” L.M.

  23. Péter szerint:

    Találtam ezt a képet: http://kepfeltoltes.hu/100331/roganantal_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Mi ez a fura kalap rogán antalon??Ki tudja?

  24. Hugi szerint:

    Nektek mindenki zsidócigány, aki nem rátok szavaz. Primitív emberek vagytok. Amikor Vona kinyalja Szenteczky farát, az nem gond, de amikor Orbán húsz méteren belül van egy MSZP-ssel, az nagykoalíció.

  25. Ice szerint:

    Hugi-
    ez nem vall valami keresztény széplélekre:
    “Primitív emberek vagytok. Amikor Vona kinyalja Szenteczky farát…”

    Ez, amit itt most bírtál kiabálni, azt úgy hívják önellentmondás !

    Áldás, békesség!

  26. Nemmondommeg szerint:

    Ki ez a Vajdai Dániel ?
    “Kijelenthetjük, hogy több mint 50 százalékuk szélsőséges lett.”
    Milyen jogon tör pálcát a szavazók felett ? Aki a Jobbikra szavaz az szélsőséges ?
    Péter:
    Nem látok furát a fején, csak a megszokott sapkája van fent 🙂
    Persze az is náci és szélsőséges, aki csak és kizárólag EGYENLŐ JOGOKAT AKAR BŐR NEM FAJRA való tekintett nélkül. Nagy kérés ? Szerintem nem.
    Nekem a válaszotok tűnik unalmasnak a titoktörvényre, amikor századjára írjátok le mi a bajotok azzal a törvénnyel.
    Két elmélet:
    1.) Természetesen a Fidesz részéről is nagyon sokan benne vannak a dolgokban.
    2.) A Fidesz mindent el szeretne követni a kétharmadért, (ami nem fog soha összejönni) ezért először megszavazza, hiszen utána csak ők tudják feloldani kétharmados többséggel így próbál nyomást gyakorolni a választókra. Mindkét változat sunyi dolog.
    Azt minek nevezitek, ha fényes nappal a saját kapualjadban vernek agyba főbe, ha az idős egyedülálló embereket nem csak kirabolják de meg is verik őket. (Néha halálosan). Eközben senki nem védi meg az embereket, mert rosszak a jogszabályok. Nem véletlen emelték húszezerre a határt nem véletlen küldik nyugdíjba fiatalon a rendőröket. z a szélsőséges dolog. Miközben azok a tűzoltók akiknek a Maszop jól betett azok oltják el a házát…..
    A titoktörvény rengeteg szavazót vesz el a Fidesztől és teszem hozzá jogosan.

  27. Péter szerint:

    Kiváncsi lennék az ilyen hugi meg manitu félékre ha az ő hozzátartozóját vernék agyon a cigányok vagy csak kapna egy kis verést(ne legyen így!) hogy ugyanigy vélekedne-e a dolgokról!

  28. Manitu szerint:

    Belőlem akkor se lenne zsidó vagy cigány, az biztos. Gusztustalan, primitív jobbikos duma, hogy mindenki cigány meg zsidó, aki nem gyűlöli őket kivétel nélkül és nem szavaz erre a bandára.

  29. Péter szerint:

    Manitu neked mibajod a Jobbikkal illetve a programjával?Hogy a MAGYAR embereket védi?

  30. Manitu szerint:

    Én magyar ember vagyok.

    A Jobbik tele van mocskos nácival, kakastollal masírozó idióta majommal. Az ilyenek nem magyarok.

    A Jobbik engem nem képvisel. Ez a bajom a Jobbikkal.

  31. Ice szerint:

    Manitu-
    Ki mint él , úgy ítél.
    Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess!

  32. Nemmondommeg szerint:

    Manitu:
    Te eleshettél biciklivel.
    Figyelj, okulj.
    ÉN NEM VAGYOK RASSZISTA, Nem utálom a dolgozó becsületes cigány embert…”csak és kizárólag EGYENLŐ JOGOKAT AKAROK BŐR NEM FAJRA való tekintett nélkül, és nagyon sok Magyar ember van így. Legyen vége az elmúlt húsz év mellébeszélésének amit a Fidesz most is folytat a Maszoppal együtt, ezért ábrándulnak ki belőle. Tiszta érthető, egyenes beszéd kell.

  33. nagyapó szerint:

    És mi a vélemény a Gondola cikkéről?
    Ajánlok egy könyvet, ami 2009-ben jelent meg. Csurka István: Budapest – Baja – Tel-Aviv. Előre megírja 2010-et. Csurka jövendöléseit mindig szidjuk, de sajnos később igazsággá válnak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !