A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a választásokra

Új Katolikus.hu

A közelgő országgyűlési választásokra való tekintettel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelet adott ki, amelyet hazánk valamennyi katolikus templomában felolvasnak március 28-án, virágvasárnap. A megnyilatkozást az alábbiakban közöljük.

Kedves Testvérek!

Néhány nap múlva társadalmi életünk egy nagyon fontos eseményéhez érkezünk: országgyűlési választások lesznek hazánkban. Az Egyház Krisztustól kapott küldetése, hogy hirdesse az Evangéliumot minden embernek. Az Evangélium üzenete egyaránt érvényes a társadalom, a politika, az egyéni és a közösségi élet minden területére: „…a társadalmi tanítás az Egyház részéről nem (…) illetéktelen beavatkozás. Joga van a társadalmi szféra evangelizálására, (…) amelyben az ember élete zajlik, – hogy ott visszhangozza az Evangélium felszabadító üzenetét” (Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma, 70. p.).

2006-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért. Ebben a körlevélben írtuk: «Nemzetünk nagyon nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket.» Sajnos helyzetünk azóta még tovább romlott, de a lelki megújulás vágya is erősödött. Mindnyájan tapasztaljuk az egészségügy, a közoktatás és a nevelés tragikus helyzetét, az emberek elszegényedését, a munkanélküliség növekedését, a becsületes munka leértékelődését, a közbiztonság hiányát, bizonyos nemzetiségi és etnikai kérdések politikai célú felhasználását, a család értékeinek lejáratását, a családok gazdasági ellehetetlenítését, a vidék és a mezőgazdaság szomorú helyzetét. Mi, katolikus keresztények pedig évről évre szembesülünk egyházi iskoláink és más intézményeink hátrányos megkülönböztetésével. Mindezeket tetézi az általános korrupció és az intézményekből való kiábrándulás. Sokan elvesztették a jövőbe vetett reményüket, és közömbösségbe merültek. Sokan mondják: nem megyek el választani, úgyis minden mindegy.

Mi, keresztények azonban nem oszthatjuk ezt a reménytelenséget. Sorsközösségben vagyunk egész népünkkel. Önmagunk, fiatalságunk, nemzetünk jövőjéért felelősek vagyunk Isten előtt. Emlékezzünk csak: egy-egy kórház bezárása vagy vasútvonalak megszüntetése elleni tüntetés hozott-e eredményt? – Nem. Azt hallottuk: demokratikus országban erre csak választások hozhatnak megoldást. Hát most itt a lehetőség! Aki nem megy el választani, az eleve lemond arról a jogáról, hogy valamit is számon kérhessen, lemond gyermekei, szülei, hazája jövőjéről. Ezért számunkra, hívők számára a részvétel a választásokon lelkiismereti kötelesség.

De milyen pártot válasszunk, kire adjuk szavazatunkat? Itt két dolgot kell megfontolni. Az első: nyilván mi, katolikus keresztények csak olyan pártot támogathatunk, amelyik értékeli és támogatja a családot, segíti az oktatás-nevelés helyreállítását, értékeli a becsületes munkát és támogatja a munkahelyeket. Olyan pártot, amelyik kész felszámolni az általános korrupciót, megvédi az ártatlanokat és bünteti a bűnösöket, amely visszaállítja a közbiztonságot, rendet tesz az egészségügyben, és amelyik nem diszkriminálja anyagilag azokat a szülőket, akik gyermekeiket egyházi iskolába járatják. Természetesen a választások előtt ezeket mindenki megígéri, de azt is meg kell nézni, hogy a szép ígéretek hirdetői mit csináltak eddig.

A másik kérdés: ha úgy gondoljuk, van olyan párt, amelytől ezeket elvárhatjuk, akkor azt is meg kell fontolni, képes lesz-e arra, hogy kormányra kerülve ígéreteit végre is tudja hajtani. Szavazatunkkal ne támogassunk olyan pártot, amelyik sokak számára tetszetős ígéretekkel áll elő, de azokat megvalósítani nem képes.

Keresztény hitünkkel ellenkezik minden olyan liberális, a kereszténység alapértékeit támadó-kigúnyoló világnézet, amely tagadja az élet szentségét, az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló családot, és amely – miközben állandóan hivatkozik az emberi jogokra – ugyanakkor mégis a pénzt és a multinacionális tőke uralmát állítja a középpontba. XVI. Benedek pápa írta a „Caritas in Veritate” kezdetű enciklikájában, hogy «az a humanizmus, amely kirekeszti az Istent, embertelen humanizmus» (78.p.).

Fontosnak tartjuk ugyanakkor magyar voltunkat, nemzeti kultúránkat, melyet a kereszténység formált már több mint ezer éve, s azt a hazaszeretetet, amelyre Szent István óta minden magyar szent és boldog, nemzetünk minden nagyja tanított minket. Széchenyi Istvánnal valljuk: „egyetlen népnél sem vagyunk alábbvalóak.” De azt is meg kell jegyezni, hogy mi, katolikus keresztények Krisztus példájára nyitott szívvel közeledünk minden ember felé.

Kedves Testvérek!
Mindnyájan érezzük, hogy mélyponton áll ma nemzetünk. Ez azonban nem taszít reménytelenségbe minket. Hazánkban nagy változásra van szükség, és erre most lehetőségünk nyílik a választásokkal. Imádkozzunk Istenhez bölcs belátásért és bátorságért, hogy megfontolt, jó döntést hozzunk. Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!

Budapest, 2010. március 28.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

uj.katolikus.hu

19 hozzászólás “A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a választásokra” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Miért kell az egyházaknak politizálni? Katolikus Párt? Kár. A politika az erkölcs legalja, tényleg szerencsés belegubancolódni…:(

  2. Gordon szerint:

    Állam és egyház egymástól elválasztva működik, de ettől függetlenül még lehet véleménye az egyházaknak.

  3. donquijote szerint:

    Na kíváncsi leszek a liberális ajvékolásra körlevél miatt.

  4. Gigi szerint:

    Véleménye lehet, csak visszatetsző hallgatni (a padsorokban ülőként is), hogy a fenti megfogalmazással gyakorlatilag kampányolnak. 🙁 Mert mi a kampány? A bizonytalanokat magunk felé hajlítani ígéretekkel. Magyarul komplett befolyásolás. Szerintem ez nem Isten házába való. 🙁

  5. Gordon szerint:

    A szentbeszéd nem befolyásolás? Az sem Isten házába való? Ugyan kérem. Gigi! Blőd dolgokat írsz.

  6. "*" szerint:

    Katolikus egyház, pedofil papokkal világszerte, ugyan már… Mit papolnak itt a családról? Vicces. 🙂

  7. Gigi szerint:

    Gordon, szerintem nem mindegy, hogy a lelkekre akar hatni a pap egy szentbeszéddel (már ha nem tér el nagyon az előzőleg felolvasott evangéliumi részlettől), vagy szavazatokért házal a hívek körében.

    Ahogy az sem ugyanaz, hogy egy-egy kedvelt kampánytéma (gazdaság fellendítésének módszerei, közbiztonság, oktatásügy stb.) a társadalmi problémákat hozzák felszínre szakmai szempontokkal és szakmai megoldási javaslatokkal, vagy csak ürügyek a hatalom megszerzéséhez.

    Én mindkét esetben az előbbire szavazok: a papok lelkeket ápoljanak, a szakemberek vegyenek részt az ország irányításában. A politikusok meg csak kussoljanak…

  8. Manitu szerint:

    A kommunisták százmilliónál is több embert gyilkoltak meg világszerte. Valamivel több mint pár megtéved pap. Ha az általánosításban neked lenne igazad kedves csillag, nem csak a pártimádottjaidat, de még téged is börtönbe kellene vinni életfogytiglan.

  9. Manitu szerint:

    Az egyházaknak joguk van elmondaniuk a véleményüket.

    Egyébként meg azok után, hogy az MSZP még a szándékos törvényszegésbe is belement pusztán csak azért, hogy az egyházaknak kárt tegyen, akkor az MSZP megérdemli. Értelmes keresztény ember azok után nem szavaz ezekre, hogy szándékosan rosszat tesznek neki és gyerekeinek pl. azzal, hogy negatív diszkriminációt alkalmaz. Ez nem a kő és a kenyér esete, ez csak normális, értelmes hozzáállás.

  10. donquijote szerint:

    “*”: biztos voltak ilyen esetek, de ne általánosíts, (egy jó részében szerintem busás kártérítés reményében perelnek)
    az meg hogy a libsi sajtó hogy csinál egy-két esetből ami persze elítélendő,
    világszenzációt, lejáratókampányt azt meg ismerjük.
    Valahogy manapság nemsak itthon szintem mindenhol divat támadni a kereszténységet, de ahogy egy kedves Pálos szerzetes ismerősöm mondja ettől csak erősödik az egyház, legyen igaza.
    Most hogy nem a szocik meg a liberálisok mellett van az egyház hát azon nem csodálkozom, érdemes megnézni hogy az elvtársak mit műveltek velük az ötvenes években (a legjobb példa rá pl. a fent említett Pálos rend, talán őket akarták a legnagyobb erővel elpusztítani)
    nem véletlenül aki ismeri őket tudja miért,
    a “liberális” oldal meg zsigerből utasít el mindent ami Jézussal v. bármiféle értékrenddel kapcsolatos kivéve persze ha pénzről van szó.

  11. Gigi szerint:

    Hogy mi a múlt, múltbeli hiba, múltbeli szerep – történelem. Engem a politika és az egyház jelene izgat, és sehogyan sem értem, miért ne lehetne valaki jó keresztény baloldali gondolkodóként. Miért kell megbélyegezni, kirekeszteni megint? Ez nem feltétlenül MSZP-hívőséget jelent! Ismerek ilyen embereket, és nem rosszabbak tisztességből, családközpontúságból, mint a konzervatívok.

    Ami engem illet, a gyerekeim történetesen katolikus suliba járnak. Tudnék mesélni, miért vettem ki a lányokat a néptánc szakkörből a simogató pasitanár mellől… Arról is mesélhetnék, hogy a szülői munkaközösségben mi hangzott el a vállalkozó apuka szájából a hétgyermekes anyuka szegénységére, és alig voltunk páran megvédeni őt…

    Szóval számomra – sajnos – ez az egész egyházasdi is egy nagy ámítás… 🙁 Istent nem az érdekli, hogy kire szavazunk. Jézust se. 🙂

  12. Földhözragadva szerint:

    A református egyház miért nem ír ilyet?

  13. ződ szerint:

    Csuhások! Térdre, imához! Ora et labora!

  14. Gigi szerint:

    Ugyan, a reformátusok mártírhőse, Tőkés is csak prédikált a megírtak szerint – bár sose higgyetek a puszta híreszteléseknek! 🙂

  15. csepeli szerint:

    Gusztustalan ez a nyilatkozat, hánynom kell a katolikusoktól.

  16. donquijote szerint:

    “Az első: nyilván mi, katolikus keresztények csak olyan pártot támogathatunk, amelyik értékeli és támogatja a családot, segíti az oktatás-nevelés helyreállítását, értékeli a becsületes munkát és támogatja a munkahelyeket. Olyan pártot, amelyik kész felszámolni az általános korrupciót, megvédi az ártatlanokat és bünteti a bűnösöket, amely visszaállítja a közbiztonságot, rendet tesz az egészségügyben, és amelyik nem diszkriminálja anyagilag azokat a szülőket, akik gyermekeiket egyházi iskolába járatják.”

    nem csodálom hogy ezek a gondolatok felkavarják az elvtársak lelki világát Lenin forog a mauzóleumában 🙂

  17. "*" szerint:

    Értem a hozzáállásotokat, ha a Fideszt támogatják a katolikus papok, akkor nem is olyan nagy bűn, hogy némelyik gyerekeket ront meg. Mondhatni semmiség. Ha az mszpt, az mdf-et vagy a jobbikot támogatnák, akkor viszont minden egyes pedofil-botrányt bemásolnátok ide és hetekig csámcsognátok rajta.

    Manitu, ezt írod:
    “Ha az általánosításban neked lenne igazad kedves csillag, nem csak a pártimádottjaidat, de még téged is börtönbe kellene vinni életfogytiglan.”

    elmondanád, hogy kik az én pártimádottjaim?

  18. donquijote szerint:

    Szerinted akkor az összes katolikus pap pedofil, kétségtelen hogy voltak,vannak ilyen esetek ami elítélendő, de ne általánosíts.
    (amúgy én jobbik szimpatizáns vagyok csak hogy ne vádolhass fidesz elfogultsággal) az egyház részéről ez egy állásfoglalás amihez joga van,
    amúgy pont mostanság hír hogy egy rabbit is megrontással vádolnak de ez nyilván nem jelenti azt hogy az összes rabbi pedofil.

  19. Gigi szerint:

    Másképp fogalmazom meg az ellenérzésemet: joga van egy iskolának (egy iskola vezetésének, tantestületének, szülői munkaközösségének stb.) állásfoglalást tenni – ám azt nem olvassák fel minden osztály osztályfőnöki óráján a gyerekeknek…

Itt lehet hozzászólni !