A csepeliek fontosabbak, mint a pártérdek

Csepel.hu

Ábel Attila tizennégy éve dolgozik alpolgármesterként, sokáig volt a csepeli Fidesz elnöke. Pártjából Borbély Lénárd polgármesterrel együtt zárták ki, mert nemet mondtak az önkormányzati vagyont követelő Németh Szilárdnak.

Az alpolgármester szerint Csepelen nyár elején arról is döntenek a választók, hogy a pártérdekeket vagy a csepeliek érdekeit engedik előbbre.

Miért nem indul egyéni jelöltként?

Németh Szilárd szerint a polgármester kihasználta és félredobta. Politikától távoli, személyes okok miatt nem leszek egyéni jelölt. De fontos tagja vagyok a csapatnak. Az elmúlt években 21 milliárd forinttal nőtt Csepel vagyona. Újjáépült a lakóparknak szánt napközis tábor, gyönyörű park lett a 300 lakásos lakótelepnek szánt Görgey iskola helyén, megújult a KRESZ-park, a Rákóczi Kert, megépült a Tejút park, a Brenner János park, megújulnak az iskolák, óvodák, telente nálunk van a legjobb jégpálya. De a legtöbb pénzt útépítésre, csatornázásra, városrehabilitációra és panelprogramra költjük. Sok a kedvezményes vagy ingyenes nyugdíjasprogram, családi program, a parkokban a sportolási és kikapcsolódási lehetőség. 2010-ben úgy tűnt, Csepel lecsúszott alvóváros lesz. Most naponta találkozom Budáról vagy más kerületből, agglomerációból érkezőkkel. Ide járnak pihenni, játszani, kutyát sétáltatni, futni, sétálni. A Kis-Duna-partunk Budapest legszebb zöld partjainak egyike lett. Ezért kell megvédenünk. Nagyhatalmú emberek szeretnék beépíteni. Ez a küzdelem tette Borbély Lénárd polgármestert a legfontosabb „harcostársammá”. Nagyon bízom abban, hogy nemcsak a kipróbált és bizonyított polgármester, de a csapata is többséget kap a választáson. Amennyiben ez sikerül, személy szerint nem tervezem, hogy képviselőként is folytatom.

Hogyan fordulhat elő, hogy kizárták önöket a Fideszből azért, mert kiálltak a csepeliek érdekei mellett, védik a kerület vagyonát meg a Kis-Duna-partot?

Azt mondják, akkor méretik meg az ember, amikor hatalomhoz jut, majd amikor arról le kell mondania. A Szilárddal való konfliktusunk 2014 után kezdődött, amikor lemondott a polgármesterségről. De valójában nem volt képes rá. Azt állítja, a Fidesz alapszabálya szerint ő a főnökünk, így ő a polgármester. De ez egy jogállamban képtelenség. Nem adtuk át neki az önkormányzat vagyonát és a Kis-Duna-partot, ezért kizáratott bennünket. A helyi szervezet létszáma így a negyedére zuhant. Közben döbbenten nézik az emberek a KIMBA épületébe, kordonok mögé bújt rezsibiztost, aki úgy rendeli be a tisztviselőket, mint az alattvalókat. Trófeaként kerülnek aztán a közösségi oldalára, ha jól viselkednek. Ha pedig valaki nem nála jelenti be az igazgatói pályázatát, nem lesz többet iskolaigazgató. Szilárd kifordult magából. Neki csak a bosszú fontos, ezért rengetegen fordultak el tőle. Ezt ő is érzi, mert a hozzá kötődő cég már az ellenzéki Dukán Andrást reklámozza, aki cserébe a polgármestert ekézi. Ez bumeránghatást kelt: ahogy egyre durvább lejárató kampány folyik a polgármester ellen, úgy nő a népszerűsége.

Bármi lesz a választás eredménye, Csepelen a negatív kampány már győzött. Ez Magyarországon így természetes, a pártpolitikai adok-kapok mindent lenyom?

A politikának lételeme a konfliktus. De visszaüt, ha túlzásba viszik. Amikor nincs választási kampány, a kormányoldal a kormányt, az ellenzék a főpolgármestert nyaggatja a színfalak mögött, hogy jöjjenek a fejlesztések. Egy jól működő kerületben így fognak össze a lakosságért. A kizárásunk és az ellenünk folytatott személyes bosszúhadjárat ellenére az elmúlt öt évben Csepel kiemelt támogatást kapott a kormánytól. Milliárdok jöttek útépítésekre, városrehabilitációra. Budapesten a legtöbb rezsitámogatást mi kaptuk. Ez nem változik, ha nyerünk. Csepelre koncentrálunk, nem pártpolitikára. Leginkább a HÉV felújítása hiányzik, amit 2026-ra ígérnek. A polgármester erősen lobbizik érte. Jól jönne az új park és a híd is, de a HÉV után. A fővárosi fejlesztések közül a legfontosabb a gerincút, de leggyorsabban P+R parkolókat lehet építeni. Átmenetileg az is segítene. Amíg a főváros tízmilliárdokat költ fejlesztésekre, senki nem mondhatja, hogy nincs pénze fejlesztésre. Ez kifogás. Az is hiba, hogy a pártok úgy mutatják be a kormányzati és fővárosi fejlesztéseket, hogy azt Csepelnek kell megoldania.

Az ellenzék szerint önök a kis Fidesz, Németh Szilárd szerint az „elmagyarpéteresedett”, Soros-féle dollárbaloldal, ami lepaktált Gyurcsánnyal. Abban pedig a Fidesz–DK–MSZP– Momentum egyetért, hogy önök álcivilek.

Sorossal, Gyurcsánnyal és mással sincs kapcsolatunk. Magyar Péter magasba szökkent népszerűsége szerintem azt mutatja, hogy az embereknek elegük lett a parttalan pártpolitikából. Sok szomszéd országban hagyománya van a pártfüggetlen városvezetésnek. Nálunk a kis- és közepes településeken van így. Ez folytatódhat, ha a csepelieknek sikerül túllépni a pártérdekeken. Ha Budapesten ez létező megoldás, erős üzenetet adunk a pártoknak, hogy nem egymással, hanem az emberekkel kellene foglalkozniuk. A polgármester csapata valóban civil, tettre kész és megérdemli a támogatást.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !