Aranymetszés „Huszár-módszerrel”

Csepel.hu

A természetben, a művészetekben és a mindennapi életben megjelenő aranymetszés mértani szabályáról, a rajzolás megtanításának újfajta lehetőségéről tartott előadást Huszár Antal a Rákóczi Kert – Családok Parkjában csütörtökön.

Huszár Antal kalandos életet járt be: karatemesterként sokszoros magyar bajnok, aki elhódította az Európa-bajnoki címet is, fellépett rockzenészként, zeneszerzőként, majd grafikus képzőművész és rajztanár lett. Eredetileg Balatonfüreden él, de közben járja a világot, hogy minél többeket megismertessen a rajzoktatás egyedüli magyar módszerével.

A tudomány legalább ötezer éve ismeri az aranymetszés szabályát, amely a legszebb mértani arány. Pitagorasz, az ókor híres matematikusa „isteni számnak” nevezte. A tökéletes harmóniát biztosító aranymetszés megjelenik az építészetben, képzőművészetben, irodalomban, zenében és a vizuális ábrázolás szinte minden területén. Az aranymetszés pontos meghatározása nem egyszerű feladat, de lehetséges. Ha veszünk egy sík vonalat és két részre osztjuk, az aranymetszés nem középre esik, hanem attól eltérően. Ha az „A” rész tíz egység, akkor a „B” résznek 16,18 egységnek kell lennie, tehát a két rész arányszáma 1,618. Létezik ezüstmetszés, bronzmetszés és rézmetszés is, amelyek más arányokat mutatnak a rövidebb és a hosszabb részek között, és szintén megjelenhetnek a művészi alkotásokban.

Huszár Antal megemlítette, hogy 2017-től a rajztanfolyamokon tapasztaltak alapján saját módszertant fejlesztett ki, amely Huszár-módszer néven vált ismertté. Ez hamarosan felkeltette a más országokban élők érdeklődését is, és elindultak a külföldi tanfolyamaik. Munkatársaik rendszeresen tanítanak iskolákban, árvaházakban, beteg gyermekeket segítő alapítványoknál, kórházakban, itthon és külföldön egyaránt.

Tapasztalata szerint a rajzolás már 1-2 éves kortól kezdve az önkifejezés és az eredeti alkotás leghatékonyabb eszköze. A rajzolás egy aktív meditáció, mely egy olyan hosszan tartó egészséges tudatállapotot teremt, ami rendkívül pozitív hatással van az idegrendszerünkre. Kortalan, a szeretete nem kötött született tehetséghez. Kevés eszközt igényel, mely még a legszegényebb emberek számára is elérhető. Maga a rajzkészség mérhető képesség, mely a köztudattal ellentétben nem csak a született tehetséggel rendelkezők számára fejleszthető akár professzionális szintre. A rajzkészség mérésével kiválóan nyomon követhető egy ember agyának fejlődése, hiszen a kézügyességnek nevezett képességünk valójában nem a kezünk képességein, hanem elménk fejlettségén múlik. A világ negyven országában, több mint tízezren tanultak meg már sikeresen rajzolni a “Huszár-módszerrel”.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !