Egynapos sebészet Csepelen

Csepel.hu

November végén elindult az egynapos sebészeti ellátás Csepelen, a Tóth Ilona szakrendelőben.

A főigazgató elmondta, eddig kézsebészeti műtétek zajlottak, de fokozatosan lépnek be a további szakterületek is az egynapos sebészet kereteibe. Ebben a hónapban már gasztroenterológiai műtétekre is sor kerül.

Ez főként altatásban végezett vastagbéltükrözést, polipeltávolítást, illetve szövettani mintavételt jelent. A tervek szerint februárban már a sebészeti szekció is működni fog. Itt elsősorban lágyrész-műtétekre kerül sor, jó- és rosszindulatú bőrelváltozásokat távolítanak el, kisebb érsebészeti, visszérműtéteket is végrehajtanak majd. Jövő hónapban az urológiai műtétek is megkezdődnek.

Dr. Dobák András kiemelte, sokan érdeklődnek az egynapos sebészeti beavatkozások iránt. Az ellátás úgy vehető igénybe, hogy a páciens felkeresi panaszával az adott szakrendelést, ahol a szakorvos állapítja meg, a probléma operálható-e. Következő lépésként pedig az Aneszteziológiai Ambulanciát kell felkeresni, itt aneszteziológus orvos dönt arról, hogy az egynapos sebészet keretein belül elvégezhető-e a műtét. EKG, labor, mellkasröntgen készül, kikérdezik a pácienst arról, milyen alapbetegségei vannak. Ha a szakember úgy ítéli meg, nincs nagy kockázat, akkor az egynapos sebészetben végrehajtható a beavatkozás. „Eddig mindenki elégedetten távozott az egynapos sebészetről. Jelenleg 300 beteg vár kézsebészeti műtétre, 20-30 pácienst pedig egyéb sebészeti műtétre jegyeztünk elő” – hangsúlyozta a főigazgató. Egyúttal hozzátette, pár hónapon belül elindulnak a fül-orr-gégészeti és a nőgyógyászati műtétek is. Az egynapos sebészeti munkát egy újonnan beszerelt sterilizáló eszköz, egy autokláv is segíti. A műszer beszerelése kisebb építési munkával járt. Az új készülék jelentős mértékben megkönnyíti az eszközök fertőtlenítését. Így nem szükséges a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház központi sterilizálójába küldeni a műszereket, ezzel pedig a kiadások is csökkenthetők.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !