A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja Csepelen

Csepel.hu

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából január 19-én megkoszorúzták a csepeli polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblát.

A magyar Országgyűlés 2013-ban nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét. 1946-ban ezen a napon hagyta el az országot a kitelepítetteket szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés hangsúlyozta: tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

A koszorúzás előtt a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium tanulói tartottak emlékműsort. Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila, Pákozdi József alpolgármesterek mellett a megemlékezésen részt vettek a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete képviselői, az önkormányzat frakciói közül pedig a Csepeli Magyar Szocialista Párt, Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom képviselői, továbbá Tóth Sándor független képviselő, illetve koszorút helyezett el a Közösen Csepelért Polgári Egyesület valamint a Csepeli Német Önkormányzat, Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete, Eötvös József Általános Iskola, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium képviselői is.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !