Orbán Viktor: A mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól

Origo

Nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjat. A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában.

A kormányfő kiemelte, hogy megőrizték a nyugdíjak értékét és eszükbe nem jutott, hogy visszavegyék a 13. havi nyugdíjat, ahogy a baloldal tette amikor kormányon volt.

Az első pillantásra azt mondanánk, hogy a költségvetés nem engedheti meg magának a nyugdíj-kiegészítést – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök jelezte, a költségvetést mindig hiányra tervezik, ami abszurd dolog. Akkor leszünk majd egy nagyon erős, stabil és boldog ország, amikor a magyar költségvetés pluszban zárt – jelentette ki.

Mint mondta, a kommunista rendszerben tették tönkre a költségvetést. Nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjat. A Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak – húzta alá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, hogy megőrizték a nyugdíjak értékét és eszükbe nem jutott, hogy visszavegyék a 13. havi nyugdíjat, ahogy a baloldal tette amikor kormányon volt.

Sikerült az infláció elleni fellépés

Az infláció megfékezésének eszközei kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: sokat tanul az ember, amikor nehéz kihívások elé állítja az élet.

Egy darabig a hagyományos ösvényen haladtak, a jegybank kezében voltak az eszközök, hiszen nekik van a legnagyobb szakmai tudásuk ehhez.

A jegybanknak azonban beletörött a bicskája a küzdelembe, de erről nem ő tehet, hiszen csak bicskája van, az infláció meg fává nőtt, amelyhez fejsze kell – mutatott rá. Fejszéje viszont csak a kormánynak van, ezért vette át az infláció kezelését a kormányzat a jegybanktól – fűzte hozzá. Akkor jött az ársapka, a kamatstop, az online árfigyelő rendszer és a többi intézkedés.

Sikerrel jártunk, a fejszecsattogás meghozta az eredményét. Az inflációt lefaragtuk.Az a cél, hogy 2023 legyen az infláció letörésének éve. Az idei évben tíz százalék alatti lesz az infláció, a következő évben pedig a jegybank szerint 4-6 százalék. De az igazi kérdés valójában az, hogy mikor lehet megindítani a bérek növekedését, s ezzel párhuzamosan a gazdaság növekedését. A kormányfő úgy látja, hogy már szeptemberben biztosan jobban nőttek a bérek, mint az árak. Látott olyan előrejelzéseket is, amelyek azt mondják, hogy idehaza lesz a legnagyobb gazdasági növekedés.

A magyar parlament egyelőre nem áll az ukrán uniós tagság mögött

A miniszterelnök hangsúlyozta, Magyarország másként látta a háborút, mint a nyugati világ többi része. – Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk, míg más országok globalizálni akarják – tette hozzá. Mint mondta, a nyugati világ, ami messze van a háborútól, nem végezte el a józan mérlegeléseket. Folyamatos a veszély, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket vetnek be és ezek olyanokat is elérhetnek, akik a béke oldalán állnak.

A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz- szögezte le.

Ukrajna lehetséges EU tagságáról a miniszterelnök elárulta, hogy ehhez minden tagországnak hozzá kell járulnia. Jelezte: nem tapasztalja a magyar parlamentben, hogy Ukrajna tagságát támogassák.

Már Ukrajnában van a magyarok pénze?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Unió elfogyott az ukránoknak adandó pénz ügyében is. Ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor többet kell befizetni, mint amennyit kapunk – tette hozzá.A kevésbé fejlett országok jóval kevesebbet kapnak, ha az ukránok pénzt kapnak.

Egyesek szerint az Unió vegyen fel hitelt, de ez nem egy járható út. Orbán Viktor szerint lehet, már Ukrajnában vannak a Magyarországnak járó pénzek, Brüsszel ebben az ügyben nem beszél világosan.Mi befizetjük, amit be kell fizetni, így Brüsszel több mint 3 milliárd euróval tartozik nekünk.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Brüsszel húzza az időt, és az egész vita abszurd, mert minden vállalást teljesítettünk.A brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, és meg akarják buktatni az ottani kormányt. Brüsszelben abban reménykednek, hogyha baloldali kormány lesz, akkor Magyarország egyedül marad. A választás kimenetele az uniós pénzeket is befolyásolja – tette hozzá.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel a migrációt

Orbán Viktor a migrációs paktumról azt mondta, hogy az egy hátralépés.A migráció egy jövőt nagyban befolyásoló döntés, és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az Unió.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel ezt az ügyet, mert a migráció veszélyes és súlyos összeütközéseket okoz – mondta a kormányfő. Bűnözés, erőszak, konfliktusok – ezt jelenti a migráció. Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, és ebben politikai egység van itthon – mondta a kormányfő. A baloldal migrációpárti, mert Brüsszelben minden migrációpárti javaslatot megszavaztak.

Orbán Viktor szerint csak szigorú ellenőrzéssel lehet fellépni a migráció ellen. Azt kell mondani, hogy nem, és akkor nincsenek emberi tragédiák. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni – tette hozzá. Mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket. A meglepő, hogy Szlovákia is kihátrált az eddigi migrációellenes álláspontból, és ez baj.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !