Hungarikum Fesztivál a Csepeli Napközis Táborban

Csepel.hu

A borongós, esős idő ellenére sokan látogattak el az egész napos családi programra, melyet ezúttal is a Csepeli Napközis Táborban rendeztek.

Színes színpadi programok szórakoztatták egész nap a közönséget.

A Maszk Színház gyermekelőadása után népdal és néptánc produkciók következtek. Csórics Balázs színművész Magyarnak lenni büszke gyönyörűség című előadásában, versek, prózák, dalok hangzottak el. Majd népszerű operett slágerek csendültek fel. Az idei fesztiválon a Csepeli Hímző Kör és a Tardi Hagyományőrzők munkái mellett a mohácsi busójárás tradícióiba is betekintést nyerhettek az érdeklődők, de a gyerekek kipróbálhatták a kovácsmesterséget is. Az egész napos családi rendezvényen volt lovaglás, hortobágyi ménes csikós bemutató, állatsimogató és díszgalambbemutató is. A Jókutya Iskola sátránál változatos kutyás sportokkal ismerkedhettek meg a látogatók. A rendezvényen a legkisebbek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt és népi játszótér is várta a gyerekeket. A hungarikum kiállításon különlegességnek számított Sulyok Mária és Sinkovics Imre színművész jelmeze, melyet a Nemzeti Színház jóvoltából láthattak a látogatók. A hungarikum kvíz kitöltésével pedig bármely korosztály próbára tehette tudását. A rendezvényen busók, sétáló zenészek és a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai is gondoskodtak a jó hangulatról.

Csepel kerékpár, mint hungarikum

Az idei fesztiválon Borbély Lénárd polgármester és Klimon Péter a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója egy rendhagyó bejelentést tett. A Közösen Csepelért Polgári Egyesület ugyanis kezdeményezte a Csepel kerékpár hungarikummá nyilvánítását. Magyarországon a biciklik tömeggyártása közel száz évvel ezelőtt kezdődött meg Weiss Manfréd gyárában, azóta a település neve összeforrt a kerékpárgyártással. Később, a Csepel Művek égisze alatt készítették az itthon és külföldön egyaránt közkedvelt járművet. A kerékpár népszerűsége és a csepeli gyártás napjainkban is folyamatos. A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. a hagyományoknak és a modern kor elvárásainak megfelelően a megszokott minőségre és a régi formavilág megtartására törekedve tervezi és szereli össze a bicikliket. Borbély Lénárd polgármester kiemelte, a következő testületi ülésen tárgyalják a javaslatot. Hangsúlyozta, büszkék lehetünk, hisz bárhol járunk az országban, mindenhol találkozhatunk Csepel kerékpárokkal melyek valóban méltók, arra hogy a kerület jó hírnevét tovább vigyék, a hungarikumok gyűjteménybe bekerüljenek.

Legszebb konyhakert

Kora délután átadták a legszebb konyhakert díját, a nyerteseknek Borbély Lénárd polgármester gratulált. „Normál kert” kategóriában első helyezett lett Gusztos Aranka. A „mini kert” kategóriát Somogyi Judit nyerte. Judit elmondta, sok elfoglaltságot ad a kiskert, de nagyon szereti. „A férjem három éve halt meg, saját erőmhöz, tudásomhoz mérten próbálom ápolni, szépítgetni a kertet. Paradicsomot, paprikát, karalábét, epret ültettem idén, jövőre az évelő petrezselyemmel is megpróbálkozom. Vannak virágaim, rózsák, leander, trombitafolyondár és muskátlik a veranda ablakomban.”

Bográcstusa

A tradicionális hazai ételek közül bajai halászlevet, karcagi birkapörköltet, kürtőskalácsot, lángost is kóstolhattak az érdeklődők. A főzőverseny pedig színesebbé tette a fesztivál hangulatát. Bográcstusán tizennégy csapat mérhette össze tudását, valamennyien magyaros bográcsételt készítettek. Az ételeket háromtagú zsűri értékelte: Majtán Olga, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Csepeli csoportjának vezetője, Sas Sándor paralimpikon, Csepel díszpolgára és Juhász Sándor huszár, szakács, a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület tagja. „Az értékelésnél mindenki saját ízlése alapján pontozott utána összesítettünk, de az első helyezett csapatot illetően egyetértettünk, nem volt vita közöttünk. Minden étel jól sikerült, a főzés ezúttal is igazi közösségi élmény volt, jól látszott a csapatok összetartása, hogy mindenki beletette szívét-lekét –mondták a zsűri tagjai.

Az első helyezettek a Fanyűvők lettek, második a Csabi shéf csapata, harmadik helyen pedig a Vidám család végzett. A versenyen valamennyi csapat nyert, hisz mindenki különdíjat kapott.

A nyertes csapat

A Bográcstusát a Fanyűvők nyerték különleges füstölt csülkös slambucukkal. A csapat (Somogyvári Andrea, Tuza Lilla, Bencsik Krisztina, Somogyvári Tamás, Fejes-Tóth Gábor, Kocsis Tibor, Kelemen Ferenc) civil kezdeményezésre az augusztusi csepeli vihar után jött létre. „Nem számítottunk arra, hogy megnyerjük a versenyt. Ahogy az eredményhirdetésnél, kiosztották a különdíjakat és fogytak a csaptok, már izgultunk hányadik helyen fogunk végezni, de az első hely meglepett. A slambucunkban nem volt szalonna. Zsíron megpirítottuk a hagymát, abban főztük meg a füstölt csülköt, hozzá adtuk a krumplit, majd a tésztát” – árulta el a nyertes étel titkát Somogyvári Andrea.  „Mivel nem szabad tűzön, hanem gázon főztünk, ezért nem pirítottuk le a tésztát. Jó volt a munkamegosztás, remek a társaság és a hangulat is, igazi csapatmunkát hoztunk össze. Nagyon jól éreztük magunkat.”

A csepeli Hungarikum Fesztivál sok látogatót vonzott, az egész napos családi rendezvényt Varga Miklós koncertje zárta.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !