Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?

Csepel.hu

Az adathalász banki e-mailekben (phishing) található hivatkozások gyakran egy meghamisított banki weboldalra vezetnek, ahol a célszemélyt a pénzügyi és személyes adatai megadására kérik. Ezek a webhelyek szinte teljesen ugyanolyanok, mint a mintának használt valódi (hivatalos, céges) honlap.

Általában tartalmaznak azonban egy felugró ablakot, amelyik a banki hitelesítő adatok megadását kéri. Gyanús lehet továbbá a gyenge minőségű grafika, valamint a sürgető hangvételű üzenetek, tartalmak. A valódi bankok nem használnak ilyen ablakokat, tartalmakat.

Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?

Soha ne nyissa meg a bank webhelyét e-mailben található hivatkozásra kattintva!

Mindig gépelje be a hivatkozást, vagy használja a „Kedvencek” közé elmentett linket!

Használjon olyan böngészőt, amely lehetővé teszi a felugró ablakok blokkolását!

Előugró ablakok általában bizalmas adatokat kérnek Önről. Ne kattintson rájuk és ne adjon meg személyes adatot az ilyen oldalakon!

Amennyiben a bank szeretné felhívni a figyelmet valamilyen fontos dologra, a figyelmeztetést az online banki felületen jeleníti meg.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?” bejegyzésre

  1. Tamás a Bennszülött szerint:

    A Magyar Posta és a Netflix nevében is kapok ilyen üzeneteket sajnos elég gyakran. Meglehetősen bosszantó hogy ennyire tehetetlen a világ a kiberbűnözőkkel szemben.

  2. László szerint:

    Tisztelt Ügyfelünk!
    Ezúton értesítjük, hogy a következő csomagja a Magyar Postánál várakozik a vámkezelésre. A csomag átvétele és házhozszállítása érdekében kérjük, hogy teljesítse a vám- és illetékdíj fizetését.
    Nyomonkövetési szám: HU17241028960
    Fizetendő összeg: 524,67 HUF
    Kérjük, fizesse ki a vámkezelési díjat az alábbi “Fizetés” gomb segítségével

    – fizetés gombra rákattintva figyelmeztet a böngésző (esetemben a Chrome):
    “Megtévesztő webhely megnyitására készül! A támadók a(z) magyarpostahu,com webhelyen megpróbálhatják csellel rávenni Önt például arra, hogy veszélyes szoftvert telepítsen, vagy felfedje személyes adatait (jelszavakat, telefonszámokat, bankkártyaadatokat stb).”

Itt lehet hozzászólni !