„Dacból nem érdemes ellenzékinek lenni”

Csepel.hu

Amikor Pákozdi Józsefet alpolgármesternek választották a képviselő-testület alakuló ülésén 2019-ben, az ellenzék részéről gyakran lehetett hallani, hogy a beosztás számára csupán „kifizetőhely” lesz, de érdemi beleszólása aligha lesz az önkormányzat döntéseibe.

Azóta eltelt három és fél év, és főként az utóbbi hónapokban sok minden megváltozott a helyi politikai életben. Pákozdi Józsefet, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület elnökét a korábbi ígéreteiről, terveiről, a képviselő-testületben zajló csatározásokról kérdeztük.

„Amikor Borbély Lénárd polgármestertől megkaptam a felkérést az alpolgármesteri posztra, egy kérésem volt. Azt kértem, hogy a Munkásotthonnak szavazzunk meg ötmillió forint támogatást, mivel az intézmény 2020-ban lesz százéves. Polgármester úr elfogadta a javaslatomat, s akkor kezdődött a közeledés és az együttműködés az önkormányzat és a Munkásotthon között. Most 350 millió forintot szavaztunk meg a Munkásotthon felújítására, amit a Fidesz frakció – a szavazógépük kikapcsolásával – nem támogatott. 2010 után, Németh Szilárd polgármestersége alatt az egyéni, önös érdekek miatt százmilliós állami támogatástól esett el a Munkásotthon, s alakult ki rossz viszony az önkormányzat és a Munkásotthon között. Most a kölcsönös előnyök miatt látványosan javult a kapcsolat, a csepeli lakosság érdeke jobban érvényesül. A helyi kulturális életben kedvező folyamatok indultak el, amelyek a Munkásotthonhoz köthetők. Gondolok itt színházi előadásokra, különféle rendezvényekre, s arra, hogy az intézmény is jelen van programjaival az önkormányzati eseményeken. Civil szervezet képviselőjeként természetesnek tartom, hogy az önkormányzatnak működnie kell. Pusztán dacból, mert nem mindennel értek egyet, nem szavazhatok a költségvetés ellen.”

A képviselő-testületben az utóbbi időben felerősödött vitákról ezt mondta Pákozdi József: „A kormánypárti és sok esetben az ellenzéki képviselők nem a csepeliek érdekeit, hanem Németh Szilárd Fidesz-alelnök kívánságait, az ellenzék pedig a pártérdekeket veszik figyelembe. Nem tudom, hogy ezek az emberek hogyan tudnak a tükörbe nézni. Az ellenzék folyamatosan dacpolitikát folytat. Ráadásul olyan feladatok elvégzését várják el a csepeli önkormányzattól, amelyek fővárosi hatáskörbe tartoznak. Sajnálatos az is, hogy Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár megválasztott országgyűlési képviselője sem a rendezvényeken, sem a testületi üléseken nem jelenik meg, noha az utóbbira állandó meghívott.Másrészt úgy gondolom, hogy a jobb együttműködés érdekében a polgármesternek bizonyos ellenzéki javaslatokat érdemes volna megfontolnia és elfogadnia, ha előtte lefolytatták a szakmai egyeztetést, ehhez azonban az ellenzéki akarat is szükséges. Az ellenzéknek a helyi médiában való megjelenésére és véleményük kinyilvánítására több alkalmat kellene adni.”

A napi tennivalóit így foglalta össze az alpolgármester: „A nemzetiségi önkormányzatokkal, ezen kívül a lakossági problémákkal foglalkozom. A hivatal irodavezetőivel, ágazatvezetőivel folyamatosan egyeztetek, a problémákat közösen próbáljuk megoldani, legyen szó a lakosság egészségügyi problémáiról, úthibákról. A polgármester támogatta a javaslatomat, hogy elindítsuk a LED-izzók csereprogramját. Ennek keretében a jelentkezők a CYEB Kft. jóvoltából, ugyanúgy, mint a szociálisan rászorulók, ingyen juthatnak hozzá az energiatakarékos izzókhoz. Felkeresnek társasházi problémákkal, többek között, hogy egyes közös képviselők nem megfelelően látják el a feladatukat. A rendezett utcakép érdeképen javaslatomra rendeletet módosítottunk, a társasházak csak engedéllyel helyezhetnek el kukatárolót közterületen, amennyiben az alapítóokiratban nincs kukatároló-helyiség megnevezve. A Csepeliek a Csepeliekért Egyesület kezdeményezésére a képviselő-testület elfogadott egy ideiglenes kisállat befogadóhely kialakítását Hároson. A tervek elkészültek, a szerződést aláírtuk. Reményeim szerint a nyár végén, ősz elején megnyílik, ahol a befogott kisállatoknak gyógyulásra is lesz lehetőségük. Háros a kerület egyik legproblémásabb része. Az illegális építkezések és hulladékok elhelyezése miatt számtalan szabálysértési eljárást kezdeményeztünk. Fellépünk azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják az ingatlanjaikat: a hatóságokkal együttműködve elkezdtük felszámolni az illegális autóbontókat és szálláshelyeket. A hatósági eljárások hosszú időt vesznek igénybe, ezért még nem érzékelhető ennek hatása. Indítványoztam, hogy az önkormányzat éljen elővásárlási jogával; ennek eredményeképpen felszámolunk két szociális gócpontot, az egyik az, ahol már két esetben is tűz ütött ki. Hárosra első körben négy térfigyelő kamerát telepítünk, amelyekkel javíthatjuk a közbiztonságot.”

A kerület jó hírnevét öregbítők megbecsüléséről így vélekedett: „Olyan csepelieket jutalmazzunk, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak a saját területükön, legyen szó sportról, művészetről, egészségügyről, szakmai munkáról, akik országos vagy nemzetközi hírnévre tettek szert, és büszkék lehetünk rájuk. A fogyatékkal élő, komoly eredményeket elérő tehetséges gyermekek elismerését és motiválását szintén fontosnak tartom. Szeretném, ha az egyesületeken kívül őket külön is támogatnánk.”

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “„Dacból nem érdemes ellenzékinek lenni”” bejegyzésre

  1. kerdes szerint:

    Mi újság a Bucka szövetséggel? 🙂

  2. Gary Ridgway szerint:

    Gondolom, hogy jól jött a lé és ment is? 🤣
    Végig nem olvasom, de egy ex-Jobbikosról van szó, aki akkor volt a párt tagja, mikor az a Mi Hazánk filozófiájával működött. Mekkora fordulat. 😛

  3. PáLoS TReND szerint:

    ORBÁN és ROGÁN a FELELŐSEI a KÖZJEGYZŐ és VÉGREHAJTÓ-MAFFIA VÉRONTÁSÁNAK!!!
    A KÖZJEGYZŐ és VÉGREHAJTÓ-MAFFIA a ZSIDÓ JOG=GOJ GYILKOS OSZTAGA!!!
    Ahogy ígértük, folytatjuk a leleplezéseket, nem kegyelmezünk a végrehajtó maffiának. Itt az újabb rész, amelyben a közjegyzőket vesszük górcső alá.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Látjuk, igen. 🤣👏😎
    Loptátok Hadházytól?

Itt lehet hozzászólni !