Kevés Gyurcsánynak a bábjátékos szerepkör

A gyűlölet karmestere ennél többre vágyik

Origo

Rég volt már, amikor mások segítségére szorult: most újra ő akar lenni a szeretett vezető

Gyurcsány Ferenc politikai visszatérését készíti elő, és felvette a kapcsolatot lehetséges szövetségeseivel is – állította az [origo]-nak több vezető szocialista politikus. Támogatói is úgy tudják, hogy Gyurcsány a jelenleginél komolyabb szerepre vágyik, de tisztában van vele, hogy most nem lehetne sikeres a visszatérése. Pártbeli ellenfelei szerint viszont sok jel utal arra, hogy fogytán a türelme.

Nemcsak az országot járja, és a pártrendezvények körülrajongott szereplője, de a formálódó országgyűlési frakcióban és a pártvezetésnél is a visszatérését készíti elő Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök – állította az [origo]-nak több szocialista politikus. Gyurcsány állítólag óvatos, és nyíltan nem beszél az ambícióiról, de többen azt mondták, hogy egyértelműen puhatolózik.

“Az nem kérdés, hogy szeretne visszajönni, de még kivár, és közben eljátssza, amit kell” – mondta az MSZP elnökségének egyik névtelenséget kérő, Gyurcsánnyal szemben a jelenlegi pártvezetéshez közel álló tagja. Szerinte Gyurcsány arra készül, hogy úgy tüntesse fel saját magát, mintha ő lenne az egyetlen, “aki Orbán Viktorral felveheti a kesztyűt”.

Minél rosszabbul szerepel az MSZP a választáson, neki tulajdonképpen annál jobb, hiszen azt fogja mondani, hogy újra rá van szükség – tette hozzá az elnökségi tag. Mint mondta, úgy tudja, hogy a korábbi pártelnök a háttérben “ígérget”, és már megkörnyékezett olyanokat, akik úgy érezhetik, hogy háttérbe szorultak az elmúlt időben, vagy nem kaptak bejutásra esélyes helyet a választási listákon. A névtelenséget kérő elnökségi tag azt mondta, információi nem közvetlenül Gyurcsánytól származnak, hanem olyanoktól, akikről úgy tudja, hogy beszélt velük erről Gyurcsány.

“Nem ezzel kellene most foglalkoznia, hiszen jelentős része volt abban, hogy itt tartunk… Jellemző, hogy tavaly decemberben a választmányi ülésen megjelent, majd amint az ő helye biztos volt, felállt, és elment. Többen meg is jegyezték, hogy milyen dolog ez” – mondta az elnökségi tag. A választmányi ülésen a párt tömbönként vitatta meg, és részletekben szavazott az országos listáról. A lista első húsz helyéről szavaztak egyben, Gyurcsány végül a biztos befutónak számító negyedik helyet kapta Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó pártelnök és Kovács László volt uniós biztos mögött.

“Nem adta fel”

Gyurcsány tudja, hogy ilyen személyes ambíciókról legfeljebb a közvetlen bizalmasaival beszélhet – mondta az [origo]-nak egy másik, szintén névtelenséget kérő elnökségi tag. “A magatartásából azért arra lehet következtetni, hogy nem adta fel” – jelentette ki, aki szintén hallotta a Gyurcsány visszatéréséről szóló, az MSZP-ben terjedő pletykákat.

Szerinte a tavaly ősszel lemondott kormányfő “valamiféle történelmi elégtételt” szeretne magának, de kevés esélye van arra, hogy a választások után magához ragadja az ellenzék vezérének szerepét. “Bármennyire ünnepelt sztár is a belső rendezvényeken, az emberek a korábbi dolgai miatt nem fogadnák el” – jelentette ki az MSZP-s elnökségi tag a párt hétvégi kampánynyitójára utalva, ahol Gyurcsány kapta a legnagyobb ovációt, és helyenként ki sem látszott a köré sereglett párttagok gyűrűjéből.

Egy Gyurcsány miniszterelnöksége idején a kormány tagjaként dolgozó szocialista pedig azt mondta Gyurcsányról, hogy “szereti úgy feltüntetni, hogy őt a párt csinálta ki, de azt érzékelteti, hogy mikor oda kell állni, akkor ő készen fog állni”.

Szívesen vállalna vezető szerepet

Gyurcsány Ferenccel szoros politikai kapcsolatot fenntartó MSZP-s politikusok valamennyien tagadták, hogy Gyurcsány már visszatérésén dolgozna, ugyanakkor többen is megjegyezték: az a benyomásuk, hogy a jelenleg az MSZP pártalapítványát vezető Gyurcsány a jövőben szívesen vállalna újra pártvezetői szerepet. “Nem mondom, hogy nincs ilyen ambíciója, de rövid távon, így például az őszi önkormányzati választásokig biztosan nem próbálkozna semmivel. Különben is, amíg ez a stigma rajta van, nem is menne neki” – mondta a volt kormányfő környezetébe tartozó egyik forrásunk.

Egy szocialista országgyűlési képviselő – aki kormányzása idején Gyurcsány legközelebbi munkatársai közé tartozott – azt mondta: “hiába lenne meg a hite, szenvedélye, akár programja is” ahhoz, hogy ismét ő vezesse a baloldalt, tudja, hogy a személye mennyire megosztja a társadalmat. Egy Gyurcsány környezetéhez tartozó tanácsadó pedig azt állította, hogy Gyurcsányt sokan “kapacitálják aktívabb szerepvállalásra”, de ő ezt “folyamatosan elhárítja”, mert “kampány idején különösen nem engedhető meg hatalmi ambíció és belvillongás a párton belül”. Gyurcsánynak “mint volt pártelnöknek és miniszterelnöknek méltányosnak kell lennie az utódaival” – mondta.

Amit szabad Jupiternek

Egy szintén nevének elhallgatását kérő szocialista országgyűlési képviselő úgy tudja, már javában zajlik a számolgatás. Szerinte Gyurcsánynak nem mindegy, hányan kerülnek be az országos listáról a következő parlamentbe. “Ha a listán szereplő első 50 jut be, akkor a frakcióban sokkal nagyobb arányban lesznek olyanok, akik Gyurcsány támogatói, mint ha 70-80 listás is bekerül. Neki ezért sem mindegy a választási eredmény, ha megszerzi a frakciót, akkor övé a párt is” – mondta.

“Az egyetlen szocialista vezető, akinek kellően markáns, komoly személyisége van, de most még korai lenne a visszatérése, nem tenne jót a pártnak” – mondta az [origo]-nak egy MSZP-s képviselő, aki nem indul a 2010-es választáson. Kérdésünkre elismerte, hogy ha Gyurcsány venné át ismét a párt vezetését, akkor “átgondolná”, hogy újra politizáljon, de arra nem kívánt válaszolni, hogy erről előzetesen beszéltek-e az egykori pártelnökkel. “Végül is Orbán Viktornak is sikerült három vereség után visszaküzdenie magát” – mondta.

Gyurcsány Ferenc tavaly márciusban mondott le a kormányfői posztról, majd a pártelnökségről is. Ezt követően júliustól vette át a Táncsics Mihály Alapítvány vezetését, amely az MSZP melletti pártalapítványként tudományos tevékenységet folytat, tanulmányokat, kutatásokat készít. Blogját továbbra is folytatta, de előre kijelentette, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legfeljebb zártkörű, illetve az alapítványhoz köthető rendezvényeken vesz részt. Tavaly októberben erről internetes naplójában azt írta: “ügyelni fogok arra, hogy távol tartsam magamat a kormányzástól, és ha nem vagyok a párt vezetője, akkor ne avatkozzam be a párt legfelsőbb szintű döntéshozatalába sem”.

Visszavonulása óta szerdán tűnt fel először az MSZP képviseletében nyilvános eseményen: Gyurcsány a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén beszélt arról, hogy a mostani választásnak van talán a legnagyobb tétje az elmúlt húsz év szavazásai között. A politikus a jelenlegi pártok választási magatartását is elemezte, és megjegyezte, hogy még őszintébbnek kellett volna lennie Őszödön.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Gyurcsány Ferencet is, de a politikus nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: Origo

21 hozzászólás “Kevés Gyurcsánynak a bábjátékos szerepkör” bejegyzésre

  1. donquijote szerint:

    Visszajön??? miért elment egyátalán?

  2. Vátesz szerint:

    GYURCSÁNY FERENC SZOMBATON MONDOTT LE A MINISZTERELNÖKSÉGRŐL, ÉN EGY HÉT ALATT MATTOT ADTAM NEKI, ÍGY A KÖVETKEZŐ SZOMBATON A PÁRTELNÖKSÉGRŐL IS KÉNYTELEN VOLT LEMONDANI! A NEVETSÉGESSÉG ÖL!
    http://www.hunhir.hu/?pid=hirek&id=25181 Olvasó: Buktassuk meg Bajnait is!

    Még 38 nap a Fidesz nevetségessé válásáig!

  3. Manitu szerint:

    Neked nem kell egy napot se várni.

  4. Tóth Mária szerint:

    szegény, nem normális, de ildike még életben tarja! neki/nekik=mszmp ez az érdekük, mert botox ildin kívül csak gyf az, aki még rikácsolva, táncolva, gerinc nélkül egyáltalán meg tud szólalni, a sok mocskos hazugságot harsogva!

  5. Huba szerint:

    Vátesz!
    38 nap múlva térjünk erre vissza. Különben büszke lehetsz magadra. Neked köszönhetem, hogy nem leszek jobbik-os szavazó és arról is teszek, hogy a családomból senki ne szavazzon rátok.
    Nem azzal van bajom amit szeretnétek, – nem tőled értesülve – hanem azzal ahogy megnyílvánulsz. Ez most minusz 6 X.

  6. donquijote szerint:

    bocsi Vátesz de ez már egy kicsit meredek amiket írtál, úgyértem beszívva már én is írtam levelet , te gondolod ezek komolyan foglalkoztak veled ???
    kételm hogy bármelyik gazember párttól függetlenül valaha megnézné személyesen amit kap, erre megvan a siserehad.
    ezzel tényleg csak a jobbik gyalázók alá adod a lovat.

  7. ződ szerint:

    Nyugi, nyugi! Lesz itt még nagy meglepetés! Persze csak akkor, ha Vátesz nem köp bele a levesbe! Állj mellénk Mágus!

  8. Gordon szerint:

    A sárga házat kiürítették, Vátesz pedig megjelent a csepel.info fórumán. Van összefüggés? Elképzelhető.

  9. csepelino1 szerint:

    Tóth Mária! Ezt írod: mert botox ildin kívül csak gyf az, aki még rikácsolva, táncolva, gerinc nélkül egyáltalán meg tud szólalni, a sok mocskos hazugságot harsogva! Kérdem Én, ha Ildi meg Feri rikácsol, akkor mit csinál Orbán. Egy biztos, NEM HAZUDIK! :-))))) Fogtok Ti még sírni, fél év múlva!!!!!

  10. Papi szerint:

    Ződ!
    Igaz mi nem állunk egy oldalon, de azért ennyire rosszat még én se kívánok nektek! Aki mellé Vátesz odaáll az eltűnik a süllyesztőben! Tudod Váteszről egy régen eltűnt fórumozó Szilveszter jut eszembe az is pont ilyen elmebeteg volt! Hozzájuk lépest Hári János egy tehetségtelen óvódás!

  11. ződ szerint:

    Papi! Ajánlom figyelmedbe saját jóslatát a jövőjét illetően: “A NEVETSÉGESSÉG ÖL!” Megjegyzem persze, hogy Nostradamus is mellé fogott néha!

  12. Vátesz szerint:

    DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM.

  13. Papi szerint:

    Ejnye Vátesz!
    Milyen magyar vagy? (Én megmondtam és ezzel eleget tettem kötelességemnek, megnyugtattam lelkiismeretemet)
    Ezzel még nem leszel okosabb!

  14. Vátesz szerint:

    Én szóltam s ezzel megmentettem a lelkemet!
    A labda 8 éve a Fidesz térfelén van az én ügyemet illetően, a fülük botját sem mozdították, az én lelkiismeretem tiszta, most én úgy vélem: ITT AZ IDŐ!, hogy az ő jelszavukat plagizáljam.
    Észak-Csepel-Wallis ügyben meg épp most írtam be a válaszomat mindenki számára.
    Vátesz: 2010. február 26. 20:52-kor http://csepel.info/?p=8235#comment-47265

  15. nagyapó szerint:

    A tökös-mákos, eszes parasztgyerek, Harry Potterként, varázsolja már el Avarkeszit, Podolákot.
    Egyébként javaslom, pomádé király új ruhája mellett tanulmányozza Münchausent, Háryt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Papi szerint:

    T. Nagyapó!
    Érezd magad “megszidva”. Miért kell Münchausent és Háryt. ezt a két csodálatos figurát egy elmebeteg, nagyképű Vátesszel sértegetni! 🙂

  17. Papi szerint:

    Apropó Vátesz!
    Nem látom a reagálásotokat Vona kijelentésére (tudod 20 millió orosz).

  18. Vátesz szerint:

    Több mint 2000 ember Vona debreceni lakossági fórumán
    Vona Gábort hatalmas ováció fogadja! Vastapssal köszöntik a Jobbik kormányfő-jelöltjét, aki egyből a közepébe csap. Részletesen ismerteti a Jobbik programját, majd azt ecseteli, hogy a mai helyzetben csak egyetlen választása maradt Magyarországnak, ez pedig a Jobbik. Vona beszél az önfenntartó börtönökről, melyben “ha Kolompárnak és Sztojkának aznap nincs kedve dolgozni, akkor nekik nincs vacsora. Ha aznap csak egy paradicsomot termeltek, akkor annyit fognak enni.”

  19. Papi szerint:

    Vátesz!
    Mellé beszélsz szokásodhoz híven!

  20. Vátesz szerint:

    A jobbikosan biztosan nem elfogult TelaviV2 tv szavazásán 62:38 az arány a kispártokra szavazók kontra nagypártokra szavazók között. Nem jó omen a Fidesznek, sem az MSZP-nek. Többezres tömegek Vona választási gyűlésein Kelet-Magyarországon.
    “VISSZAFOGLALAK HAZÁM!” Copyright Vátesz.

Itt lehet hozzászólni !