KromatiCanto – a zene gyöngyszemei

Csepel.hu

A csepeli KromatiCanto énekegyüttes egyedi hangzásának, előadásmódjának, sokszínű repertoárjának köszönhetően egyre népszerűbb és elismertebb a zenekedvelők körében. A különleges kórus Mozarttól az Abba együttesig mindenféle műfajban otthonosan mozog.

Kiemelten fontos számukra az igényes, kifinomult zenei értékek megőrzése, egyedi bemutatása. Az énekegyüttes vezetője, karnagya Faragó Attila, akivel a kórus múltjáról, jelenéről és a karácsonyi készülődésről is beszélgettünk.

„2008-ban fogant meg az ötlet egy baráti társasággal, hogy kórust alapítsunk. Olyan énekegyüttest szerettünk volna létrehozni, ami a megszokottól, eltérő, egyedi hangzásvilággal bír. Nem kergettünk illúziókat, egyetlen koncertet terveztünk, de ebből 15 év lett” – meséli Attila, aki komoly, elmélyült zenei képzettséggel, tapasztalattal irányítja a kórus életét, de mindeközben tanít, hangszerel, rendezvényeken játszik, zenél. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű szakán végzett. 1985-ben a kunszentmiklósi zeneiskolában kezdett tanítani, ezt követően 2000-től tizenhat éven át a csepeli zeneiskolában dolgozott. Az ELTE BTK zenei tanszékén ének-zene-karvezetés, majd szolfézs- zeneelmélet tanári diplomát szerzett. 1976 óta Csepelen él.

Színes zenei paletta

A KromatiCanto énekegyüttes, ahogy neve is jelzi (cromatica: színes, canto: éneklés) igen változatos, színes zenei repertoárt vonultat fel a színpadon. Az együttes saját útját járja, kórusoktól függetlenül. A klasszikus zeneművektől a popzenéig sokféle műfajt megszólaltatnak, zenei palettájuk igen változatos, a kórus sikerének titka is éppen ebben rejlik. „Kicsit kilógunk a hagyományos kórustársadalomból, a zene gyöngyszemeit visszük színpadra, magam hangszerelem a kiválasztott dalokat. Az egyedi hangzás mellett rendelkezésünkre áll az a szellemi műhely, háttértudás is, mellyel meg tudjuk szólaltani ezeket a művet, kalandozzunk is bármely műfajban. A közönség nagyon kedveli a fellépéseinket, hisz úgy érzik, hogy mindenki kaphat egy-egy szálat a színes zenei csokorból. A komolyzenétől a modernig, minden zenei műfaj rendelkezik saját egyedi értékkel, a célunk pedig az, hogy ezeket az értéket kiemeljük, átadjuk”- magyarázza a karnagy.

A KromatiCanto vegyes kórus, annak idején szólamonkén négy-négy fővel kezdte az éneklést. Az elmúlt a 15 évben ugyan folyamatosan változott a kórus létszáma, de vannak, akik a kezdetek óta az együttesben énekelnek. Jelenleg negyven tagot számlálnak, jórészük csepeli. „A koronavírus járvány után 2022 márciusában kezdtünk el újra próbálni, azóta 11 taggal bővültünk. Van olyan is, aki újracsatlakozott, hisz a kórus rengeteget ad, emberileg és szakmailag is, színesebbé teszi valamennyiünk életét. Heti egyszer próbálunk, péntek esténként. A kórushoz csatlakozásnak nem feltétele a zenei képzettség, hisz sokaknak egészen más hivatása van, de mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be a zene. Az egyetlen feltétel, hogy a tagok tiszta énekhanggal rendelkezzenek. A közönség is rendszeresen várja a koncertjeinket, azt az átszellemült, csodás érzést, hogy egy-egy estén elvarázsoljuk őket, kiszakítsuk a hétköznapokból”– mondja Attila. Egyúttal kiemelte a közönség szeretetének köszönhetően ma már ott tartanak, hogy sorozatban dupla koncerteket adnak, két héttel ezelőtt egy hétvége alatt fogytak el a teljes második adventi előadásuk jegyei, ami nagyon megtisztelő számukra.

A jótékonyság is fontos

Tizenkét évvel ezelőtt a kórus kulturális egyesületté (Kromatika Kulturális Egyesület) alakult, így azóta koncert bevételeik egy részét jótékony célokra is felajánlják. „A jótékonykodást annak idején a Nagycsaládosok Országos Egyesületének csepeli csoportjával kezdtük, a szervezetet több ízben is segítettük. A későbbiekben helyi általános iskolákat és egészségügyi intézményeket is támogattunk. Például a csepeli Kikötő utcában, a rehabilitációs központban egy kerekesszékes egyszeri gyógykezelését segítettük, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház újszülöttjeinek légzésfigyelő monitorokat, pulzoximétert vásároltunk, de támogattuk már többek között az egri Markhot Ferenc Kórházat, a Tűzoltó utcai Hematológiai Intézetet, valamint a Heim Pál Gyermekkórházat is több alkalommal. Ugyanakkor a Béke téri templom javára is kétszer adtunk jótékonysági koncertet, valamint támogattuk az evangélikus templomot is” – hangsúlyozza a karnagy. „Manapság már minimum 100 ezer forintot adományozunk egy-egy előadás bevételéből. Az adventi koncertünkből befolyó összeg egy részét a Jahn Ferenc Kórház Koraszülött Osztálya kapja, pulzoximétert vásárolunk számukra is. Ez ugyan csepp a tengerben, de adott esetben sokat jelenthet a rászorulóknak”- tette hozzá.

Advent, hírességekkel egy színpadon

A KromatiCanto énekegyüttes neves előadókkal is színpadra lépett már, így például Gerendás Péterrel és Egyházi Gézával is.””2018-ban volt szerencsém Radics Gigit zongorán kísérni a Bazilikában. A We are the world című számot adtuk elő, a kórosunk pedig vokálozott” – meséli Attila. „Ez már a sokadik jótékonysági koncert volt ott, amelyhez közreműködőként csatlakoztunk. Büszkék, vagyunk ezekre a fellépésekre, hisz nekünk is motivációt jelent, fejlődési lehetőség nyújt. Valamennyiünk számára belső igény, hogy egyre jobbak legyünk. Az advent időszaka az együttes számára is különleges jelentőséggel bír, hisz ilyenkor rendszeresen fellépünk a kerületi templomokban. December 17-én pedig kórusunk önálló adventi dupla koncertjét hallgathatja meg a közönség. Az ünnepi várakozáshoz kapcsolódóan az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor az egyik adventi koncertünkön a közönség soraiból valaki azt mondta, hogy olyan élményt jelentett az előadás, hogy számára akkor kezdődött a karácsony. Ez a mondat nagyon sokat jelentet, plusz erőt és további ösztönzést, inspirációt adott. Jó érzés, hogy ilyen meghitt, bensőséges módon is lehet együtt ünnepelni.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !