Három óra parkolásért már 6000 forintot akar Budapesten a baloldal

Ripost

Karácsonyék titokban még brutálisabb parkolási tarifákat készítenek elő?

Ferenczi István, az LMP budapesti elnöke, Kispest egyik önkormányzati képviselője a drasztikusan megdrágult budapesti parkolást még tovább emelné, javaslata szerint 3 óra parkolásért 6000 forintot kérne el – írta az Origo.

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester és szakértő csapata hétfőtől drágította meg brutálisan a budapesti parkolást. Egyes helyeken a korábbi ár háromszorosát kell fizetni, de a baloldal újabb drágítást javasol. Nyilvánvaló: nem véletlenül beszél erről egy baloldali politikus, saját pártjában ezt egészen biztosan egyeztette Karácsonyékkal, és feltehetően az LMP feladata lesz az új, brutális emelés bejelentése.

Az A zónában máris egységesen 600 forintba kerül egy óra parkolás, ráadásul este 10-ig kell fizetni. De a B zóna is brutális, itt 450 forintot kell fizetni reggel nyolc és este nyolc között.

Ferenczi István, az LMP budapesti elnöke, Kispest egyik önkormányzati képviselője a Spirit FM műsorában Ónody-Molnár Dórával beszélgetve már be is jelentette, további drágításokat szeretne.

Az Origo álláspontja szerint a megmosolyogtatóan elfogult műsorvezető először arról elmélkedett, hogy „A »kormánymédia« azt harsogja, hogy sokkal drágább lett, és hosszabb ideig kell az autósoknak fizetniük a parkolásért”.

Ferenczi István erre azt válaszolta:

„Így van, ezt én is tudom, illetve a négy parkolási zónát vagy zónatípust alakítottak ki a 27 helyett, hogyha jól értelmezem a történteket, és kezdjük szerintem azzal ami üdvözlendő, meg hasznos, meg jó, meg előrelépés ebben az egész történetben. Az, hogy a belvárosban sokkal drágább lett a parkolás, az helyes, az egy jó dolog. A Belváros nem úgy van kialakítva, nem úgy építették, hogy ilyen mennyiségű autó tárolására legyen alkalmas.”

Hétfőtől drágult a parkolás Budapesten. Négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezettek be.
A Fővárosi Közgyűlés június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A jelű zónában 600 forintba kerül óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C zónában 300 forint, 8 és 18 óra között, a D zónában pedig 200 forint, 8 és 18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D zónában ez nincs korlátozva.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Nyár közepén a fővárosi önkormányzat az eddig „bonyolultnak és átláthatatlannak” nevezett parkolási rendszer helyett egy újat és általuk transzparensnek tartott szisztémát vezetett be, amely hétfőtől lépett életbe. Állítólag az új zónarendszerhez illeszkedő új díjazás a közterületi parkolóhelyek esetében az autók gyorsabb cserélődését, így a parkolóhelyek jobb kihasználását célozza.

Az érintett kerületekkel azonban Karácsony Gergely nem egyeztetett, így elképzelhető, hogy a parkolási díjak drasztikus emelése nem jár sikerrel.
A belvárost amúgy is érzékenyen érintette a koronavírus majd az orosz-ukrán háború miatt kirobbant gazdasági, -és energiakrízis, ami leginkább a csökkenő vendégszámokban és a fizetőképes nyugati turisták elmaradásában látszott. Ha ehhez még hozzávesszük az új parkolási rendszert, érzékelhetően a belvárosi kis, -és középvállalkozók, fodrászok, boltok fognak rosszabbul járni, mivel a főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, 8 és 22 óra között.

Azonban a színházak, mozik is rosszabb helyzetbe kerülhetnek.

Ahogyan a Facebookon egy felháborodott lakos írta: „Mondjuk, az este 22-ig való fizetés egy remek lehetőség a színházba járók büntetésére. Idáig az ember 18:40-kor elindította a parkolást és 20:00-kor leállt. (Vagy úgy dobott be pénzt). Most 18:40-től 21:40-ig lehet parkolást fizetni, tehát egy-egy hosszabb előadás esetén lehet izgulni, hogy a 15-20 perc miatt megbüntetnek-e, vagy az előadás vége előtt elővenni a telefont és elindítani a 15-20 perc miatt egy újabb parkolást.“

Sokan azonban azzal érveltek, hogy a Karácsony Gergely-vezette önkormányzat már olyan módon és mértékben lehetetlenítette el az autósokat, hogy Budáról Pestre átjutni is komoly erőfeszítést igénylő feladat.
Az egyik kommentelő szerint, „ Az egész város járhatatlan. Mozdulni sem lehet a városban az autósellenes városvezetés miatt. Hiába a színház meg minden más városi jó dolog, ha nem lehet odajutni, és nem lehet parkolni. Élhetetlen lett Budapest. Aki megteheti, az elköltözik innen jobb helyre. A folyamat már beindult.”

Homályos ígéretek, kapkodás a vezetés részéről
A budapestieket már csak azért is meglephette a döntés, mivel Karácsony a legutóbbi fővárosi közgyűlésen még azt mondta, hogy „A megélhetési válságot nem tetézzük tovább azzal, hogy a budapestiek számára újabb terheket rakunk.”

A megélhetési válság ellenére Karácsonynak körülbelül 50 tanácsadója van, ráadásul a fővárosnak bőven vannak tartalékai – nyilatkozta a téma kapcsán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A magyar gazdaság folyamatos növekedése miatt, Budapest rekord-mennyiségű iparűzési adóval kalkulálhat. Jelenleg 167,5–170,4 milliárd forintos sávban teljesülhet 2022-ben Budapest helyi iparűzésiadó-bevétele (ipa).

Az alsó küszöbbel a Fővárosi Önkormányzat maga számolt az idei költségvetésének tervezésekor, a felső pedig az országos prognózis alapján készült becslés. Akármelyikhez lesz is közelebb a tényleges adat, egy biztosnak látszik: az idén rekordot dönt a főváros ipabevétele, és jó néhány milliárd forinttal meghaladja majd a 2019-est.

Kétséges az is, hogy a most bevezetett új pakolási rendszer eléri-e eredeti célját, azaz több parkolóhely marad majd a kerületi lakosok számára.
A legtöbben úgy vélik hogy a közelgő őszi-téli vírusos időszakban az autós forgalom nem fog csökkeni a belvárosban, ellenben rengeteg nélkülözhetetlen szolgáltatás ára fog jelentősen emelkedni.

Valószínűsíthető, hogy a villanyszerelők, asztalosok és egyéb helyi kiszállással foglalkozó cégek és vállalkozók beépítik az árakba az új parkolási díjakat, amelyet végső soron megint a fővárosi lakosok fognak megfizetni. Miközben parkolóhely valószínűleg ugyanúgy kevés lesz.

Karácsony: Borzasztó nehéz időszak következik
Karácsony Gergely főpolgármester azzal indokolta a parkolási díjak emelését és a zónák bővítését, hogy a fővárosnak óriási kiadásai keletkeztek, amit valamiből elő kell teremteni.

A parkolási díjak emelése rendkívül nehéz helyzetbe hozza a vendéglátóhelyeket, és azokat is, akik a fővárosban vállalnak munkát.

Alkotmányellenes a parkolási díjak emelése
– mondta a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke az M1-nek. Kovács Kázmér szerint nem készültek hatástanulmányok, vagyis a parkolási díjszabás változtatása a Fővárosi Önkormányzat részéről pénzbeszedésnek minősül.

„Kellene, hogy legyenek hatástanulmányok, amelyek azt igazolják, hogy ha nem emelkedett volna a parkolási díjak összege olyan mértékben, mint ahogy most emelkedett, akkor nem lehetett volna a parkolás rendjét rendben szabályozni. Ha ilyen hivatkozási alap nincs, akkor ez egy pénzbevételi forrásként kezelt tényező, ami viszont nem egyezik az alkotmányban írt, az Alkotmánybíróság által elfogadott célokkal” – fogalmazott Kovács Kázmér.

A parkolási bírság összege is emelkedett Budapesten. Lipótvárosban például a pótdíj mértéke 10 200 forint 15 napon belül, azon túl pedig 30 600 forintra módosult.

Forrás: Ripost

17 hozzászólás “Három óra parkolásért már 6000 forintot akar Budapesten a baloldal” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Első nap tapasztalatai:
    Nemtetszésüket azok az autósok fejezték ki a megnövelt üzemidő és magasabb tarifa miatt, akik nem a kerületben élnek, és emiatt parkolási díjat kénytelenek fizetni.” – együtt érzek velük…

  2. kormánypárti szerint:

    Tény: 2019 óta egyetlen P+R parkolót nem épített KariGeri, a parkoláspolitika területén nincs előrelépés, nincs világos koncepció. A parkolási szolgáltató a díjbeszedésen kívül semmilyen szolgáltatást nem végez (pl. őrzés, takarítás), az indokolatlanul magas összegű közszolgáltatási díj alkotmányellenesnek minősül, az önkényes módon, társadalmi egyeztetés nélkül brutális mértékben megemelt díjak sértik a jogállamiság elvét, a kisebbségi jogok méltánytalan sérelmét eredményezik. Szintén nincs megoldva az állandó zűrzavar, közlekedési káosz és sok a baleset is. KariGeri eddigi főpolgármestersége alatt semmilyen komolyabb eredményt nem tud felmutatni, a főváros tulajdonképpen megállt a fejlődésben.

  3. László szerint:

    Kormányos, ajánlottam már itt egy videót még a választások előtt. Mindkét fél bőven kiveszi a részét a parkolási díjakból. Nagyon jó bevétel az. Fel van osztva. Tarlós idejében én úgy emlékszem le is mosták és guminyomás ellenőrzés is volt az autókon parkolás közben, de lehet hogy tévedek. Van nem egy olyan ismerősöm aki otthon tudja hagyni az autót ha a belső kerületekbe jön pedig nem okozna neki a gondot óránként több ezret is fizetni. Néztem 2019-óta 300 ezer autóval lett több országosan. Szerintem Bp. és környéke minimum 100 ezres a növekedés. Hova építsen annyi parkolóhelyet? Nincs már értelme. Ne jöjjenek be a belvárosba, ennyi. Miért nem azzal foglalkozunk a hogy a közértben 1 liter magyar tej 619 Ft. a 450gr magyar túró 1475 Ft.

  4. Gyula ↸⨌ szerint:

    kormánypárti!
    Mondtam, hogy ülj le, egyes.
    Ugyanúgy nem csináltatok semmit ti sem. Az meg legyen már megengedve, hogy az ott élők is tudjanak parkolni. Itt is tenni kellene valamit, tudom, hogy leszarjátok, de építettetek a 14 év alatt 50 parkolóhelyet? Egyéb?

  5. robi szerint:

    Karácsony nem az agglomerációkba kiköltözöttek polgármestere.

    Joggal várja pl. egy kőbányai polgár, hogy ha nap közben hazamegy, ne kellejen a lakásától három sarokra letennie az autóját. Ott dolgozom, folyamatosan szembesülök vele.
    Ne az ő problémája legyen, hogy Pécel és térségéből naponta több ezren Kőbányán teszik le járművüket (ahol még nincs parkolási díj, de beljebb már van).

  6. apostolos szerint:

    Elképzelem, amint a festő, lakatos és egyéb szaki, aki nem tudja a hátán vinni a létrát, meg buszon a diszpós vödröket, majd bemondja a tulajnak, hogy a napi parkolási díjjal számoljon.
    Ezt vagy megfizetik, vagy nem lesznek ilyen szolgáltatások a belső kerületekben.

    Egyébként – ahogy már többször írtam is – én 2000 Forintra emelném az üza árát, akkor talán leszokna a sok paraszt arról, hogy még a WC-re is autóval jár.

  7. Nagyapó szerint:

    Kell a pénz a cápáknak!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Gyula ↸⨌ szerint:

    Fater!
    A ti cápáitoknak? 🤣👍
    Már felfúvódnak.
    …idióta.

  9. László szerint:

    35évre megnyerték az autópályákat. Már emelik is díjakat a “felfúvódott cápák” 🤣

  10. Hozzászóló szerint:

    A Csepel alatti agglomerációból már többen a mi kerületünkben parkolnak le reggel és tömegközlekedéssel érik el a belvárost. Ha a belvárosi parkolás ilyen mértékben drágul, lassan a helyi vezetésnek is érdemes lesz elgondolkodnia valamiféle parkolási díjszabáson, különben a kerületünk a közeljövőben egy zsúfolt parkolóvá alakul.

  11. pl szerint:

    Igen, magas! Lapozzunk, és most már arról hazudjatok, h Gerinek miből kellene kifizetnie a tízszeres gázszámlát, és a háromszoros villanyszámlát?!
    De(!) jó, akkor írjatok arról, HOGY TI MIBŐL FOGTOK FIZETNI?!
    Kurva nehéz hazudni, ha nem ismeritek, v kerülitek az igazságot, mi?!

  12. Nagyapó szerint:

    Vigyori sír, mint a fürdős….kisasszony, közben talált 23 MILLIÁRD Ft-ot a költségvetésben amivel ő rendelkezik!!! Ez is a cápáknak megy!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Gyula ↸⨌ szerint:

    Öreg-gagyi! A faszt hisztizel? Éheztek, vagy mi a rákot vergődsz már ezzel a cápás hülye dumáddal?

  14. László szerint:

    Így szórja a pénzt a kormány hogy ez a vigyori csak úgy talál 23 milliárdot. Ennyit erről. Uniós pénz, könnyen jött pénz, nincs ellenőrzés. Ezért sem akarnak ezek adni. Sokadik szempont. Fater biztos sokat jár Tropikáriumba, ott van a cápás állatkert. 🤣

  15. Gyula ↸⨌ szerint:

    Nem tudom, hogy honnan szedte ezt az öreg demens? 😂

  16. László szerint:

    Fater tetszett a kötcsei piknik? Szépen felhízlaltuk őket.
    Exrogán Cecília felszerelése: karkötő 18 millió, táskája 1millió 200ezer, tornacipő 370ezer Ft. Hol volt ez is 2010 előtt? Fasorban. A Nemzeth nagyferója megválaszolta a lényeget mit kell tenni. Kérdezték 🤣

  17. Gyula ↸⨌ szerint:

    Ezért örülnék, ha Brüsszel kixopatná őket. 🙏

Itt lehet hozzászólni !