Hivatalos: megjelent, hogy kell kiszámítani az áram- és gázárakat

Index

Megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben.

Július 13-án a kormány bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is az újságírók rendelkezésére állt.

Gulyás Gergely kezdésként leszögezte: egész Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, és Magyarországon is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban. Ezért a kormány egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelését.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Végezetül a legfontosabb, hogy aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

Így augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos-energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamosenergiáért:

  • A villamosenergia esetében: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik négy gyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.

Forrás: Index

34 hozzászólás “Hivatalos: megjelent, hogy kell kiszámítani az áram- és gázárakat” bejegyzésre

  1. közös képviselő szerint:

    Ez most azt jelenti, hogy a központi gázkazános társasházunk egyetlen családnak számít? Számoljam össze, összesen hány gyerek van az egyes lakásokba bejelentkezve és annyiszor 300 m3 túlfogyasztás van kedvezményes áron? Még így is sokkal többet kell majd fizetni, mint eddig, ezért borulni fog az éves költségvetés. Muszáj lesz rendkívüli közgyűlést összehívni. A legutóbbi közgyűlésen a lakók a közös költség emelése ellen szavaztak. Hogyan tervezi megsegíteni a kormány a nehéz helyzetbe kerülő társasházak lakóit?

  2. kiss jano szerint:

    “Társasházakra és lakásszövetkezetekre külön kedvezményeket tartalmaz a rendelet.”a megjelent közlönyből idézve.Reméljük ,hogy így lesz.!!

  3. kiss jano szerint:

    A rendelt szerint az is társasház minősítést kap az elbírálásnál, ahol családiháznál 2 lakás 1 mérésípontal van ellátva ?? Also szint 1 lakás,tetőtér a 2 lakás ..

  4. PáLoS TReND szerint:

    LESZ EZ MÉG ÍGY SE, MERT a KICSIT és HÜLYE TÁMOGATÓIT ÚGY ÖSSZEVERIK a RENGETEG HAZUGSÁGAIK MIATT, HOGY MÉG az OSZTRÁKOK SE FOGJÁK TUDNI ŐKET HELYREPOFOZNI!!!!
    A Csepelen is örök vesztes Fideszes hólyag (Németh Szilárd), a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette a rezsicsökkentés megváltoztatásának részleteit Tusnádfürdőn 2022. július 21-én.
    Még új fogalmat is képes volt felbüfögni Németh Szilárd a rezsicsökkentés csökkentéséről történő tájékoztatásában: a lakossági piaci árét.
    Eszerint tehát nem az úgynevezett teljes piaci árat kell majd megfizetni ezután sem a kormány által meghatározott átlagfogyasztás mértéke felett, hanem egy ennél alacsonyabb, de azért a rezsi csökkentett árnál jelentősen magasabb összeget, mint amivel a felcsúti tolvaj kampányolt!!!
    A Fideszes tróger egyébként Tusványosról jelentkezett be, erről pedig a Portfolio számolt be.

    Az agyban is szegény ex birkózó közlése szerint a gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter/év, ez a már korábban is bejelentett havi 144 köbmétert jelenti.
    A rezsi csökkentett összeg az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, fölötte azonban már 747 Ft/m3.
    Ez több mint hétszerese a korábbi árnak!!!…- hogy Orbán NER-es milliárdosait továbbra is kitömhesse pénzzel mielőtt élve felkoncolnák cigánykodásai miatt!!!
    Súlyos, de igaz ugyanis a matematikából is felmentett Németh szerint egyébként a versenypiaci ár 1020 forint/köbméter…

  5. Betke szerint:

    Tessék mondani, ezt miért nem itthon, kis hazánkban mondta el az arcunkba a rezsibiztos. Ennyire nem veszik semmibe azokat az embereket, akikért a parlamentben kellene dolgozniuk? Romániában pedig csak kapkodják a fejüket, hogy azok, akik náluk osztják az észt a magyar választások szavazataiért, otthon rászabaditják a lakosságra az energia világpiaci árait. Szégyen!

    Kiss Jano, társasházzá kell minősittetni, akkor minden háztartás megkapja a havi 144m3 gázkedvezményt!

  6. Fater trollja szerint:

    “Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik négy gyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább”

    Szívből gratulálok ehhez a szegregált döntéshez. Ahol együtt él két generáció és egy mérő van? Sorolhatnék hasonszőrű példákat, de gyerekenként + 200m3??? Elmentek a büdös picsába.

  7. Nagyapó szerint:

    Azért a moslékkoalíció pofátlanságának tényleg nincs határa. Villanyóránként kapnak havi 48 000 Ft-ot, gázóránként pedig havi132 000 Ft-ot (Évi 387 000 és 1 387 000 Ft), és sírnak!
    Igaza volt kedves vezetőjüknek,”nem a zsömle e kicsi, a pofátok nagy”!

    Ja László. az EU egy fos!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. PáLoS TReND szerint:

    A MAFFIA-KORMÁNY REZSIKRÍZIST GERJESZTŐ FELCSÚTI PROLISPÁNJA és TOLVAJ KOMPÁNIÁJA az UTOLSÓ CSEPP VÉRÜNKET is KISZÍVJA BELŐLÜNK!!!
    Egészen meglepőösszeállítást közölt az atlatszo.hu, ugyanis kiderült, lehet sokkal olcsóbban is gázt, valamint áramot beszerezni a világpiacon, mint amilyen áron számolni fogja itthon a kormány az augusztus 1-től a fogyasztásokat az átlag felett. Ugyanis a megváltozott rezsiköltség 242 forintos piaci árammal és 912 forintos gázárral számol.

    Nem kellett messzire menni, csak a szomszédos országokba, hogy lássuk, ott mennyibe kerül a piacon a gáz, illetve az áram. Áram esetén a cseh 184, a szerb 129, a román 128, a szlovák pedig 88 forintra jönne ki a 242 forintos magyar áram. A gáznál kWh-ba átváltva a magyar 91 forintra jönne ki, a cseh 66-ra, a román 56-ra, a szlovák 20-ra és a szerb 12-re.

    Ezekből az adatokból az is kiderül, hogy a kormány által hangoztatottnál sokkal olcsóbban kapnak a piaci szereplők áramot mindenhol, de a gáznál is csak Svédország és Hollandia lenne magasabb. Ráadásul bármelyik gáztőzsde oldalon is hasonlóak az árak, azaz alatta vannak a kormány által emlegetett árnak.

  9. kiss jano szerint:

    Mvm álláspontja szerint nem jár a kedvezmény 1 lngatlan 2 lákás és 1 mérési pont esetén sem így az éves 380.000 Ft gáz számlából 1 578 000 Ft számlát kellene fízetni azaz családonként évi 600 000 FT a plusz költség.

  10. kiss jano szerint:

    MVM NEXT lapján megjelent a társasházi nyilatkozat lehet rögzíteni az adatokat 1 oldalas mindenki adja be a kérelmét írásba kapunk választ.

  11. László szerint:

    Spórolni kell Nagyapó? Lejjebb kell tekerni? Az csak a hanyatló németeknél szokás…

  12. mágnes mágus szerint:

    Sziasztok! Ha magasnak ígérkezik az új rezsiszámlátok, íme a megoldás a problémára:
    https://neomagnet.hu/

  13. pl szerint:

    A mágnessel mit kell csinálni? Kiveszi a vakbelet?

  14. mágnes mágus szerint:

    Ezt azoktól kérdezd meg, akik sorban állnak a boltunknál, kielégítő válasszal fognak szolgálni. Nagyon megnőtt a forgalom az utóbbi héten. A magyar ember mindig feltalálja magát. 😉

  15. pl szerint:

    Hazudik a vén Demens! Kinyírták a majdnem a teljes magyar lakásállományt!
    Arról ki tehet, h a magyar munkavállaló már gyermeke étkezését, iskoláztatását sem tudja fizetni? Arról ki tehet, h segédmunkás ország lettünk nullát érő fizetésekkel?! A moslékkoalició, mi, te gané! Soha nem lesz többé lehetőségünk energiatakarékos beruházásokra, napelemre, fűtéskorszerűsítésre. Az árak megtöbbszöröződtek!
    2015-ben a EU kimondottan a lakásállomány korszerűsítésére adott ingyen pénzt is lenyúlták, ki tudja milyen mészárosáron közintézményekre fordították…
    LEGYILKOLTÁK MAGYARORSZÁGOT, és még mindig gátlástalanul hazudnak!

  16. pl szerint:

    “A magyar ember mindig feltalálja magát. 😉”
    Mert mindig is hülye volt(?).
    Most is sorban áll ahelyett, h az utcán lenne…

  17. kormánypárti szerint:

  18. Fater trollja szerint:

    Villanyórára nehogy valaki legyen olyan hülye, hogy rárakja a mágnest!!! 🤣😫
    Demagnetizálja a ferromágnest és utána meg sem áll. 😎
    Ne ajánlgassatok mér hülyeségeket, a digitális meg ki is jelzi!

  19. Fater trollja szerint:

    Viszont a gázóránál nincsen ilyen probléma, azt bátran lehet mágnesezni! 😎

  20. Fater trollja klón kapja be szerint:

    Meg ne dumál már, hogy a lengyel mérőt megfogja.

    Az öreg genya mit hordott itt össze, csak most olvasom. Kinek és mi jár, te gyökér?

  21. László szerint:

    Miért kell befolyásolni azt a mérőt? Nem értem. Rezsicsökkentés, nyugdíjpémium, 13.havi nyugdíj, a hátunkat nézi a világ, 47 ezer forintból meg lehet élni, ha az emberek betartanák a tízparancsolatot kevesebb lenne a beteg, ötödáron vesszük a gázt. Nem jól élünk?

  22. Fater trollja klón kapja be szerint:

    Kertes házaknál megnéznék 1-2 mérőt! 😁🤣 …a víznél legfőképp! 😛

  23. László szerint:

    Ahol medence is van.

  24. Fater trollja klón kapja be szerint:

    “Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti”

    Hát hogyne…

  25. László szerint:

    Hivatásos alkoholistaként eljutottam a karrierem csúcsára és nem tudok megélni. Miből fizessek rezsit? Inni kell!

  26. László szerint:

    Ezt a vasárnapi 20:25-kor írt hozzászólást nem én írtam. Habár igaz szeretem a sört, még nem értem karrierem csúcsára, nehezen tudok megélni és inni kell. Itt tartunk, bárki nevében írhatunk.

  27. Fater trollja klón kapja be szerint:

    Ezt szóról-szóra megkaptam én is. Valamelyik kis fidernyák ennyit tud? 😁👏👍

  28. Nagyapó szerint:

    Jókat röhögök a moslékkoalíció zavarán tavasz óta. Azt sem tudják, hogy fiuk-e, vagy lányok, leginkább mindkettő.Viszont nem emlékeznek arra, mit írtak. Gyöngyösi, Márki mondanak valamit, majd letagadják, azután ugyan úgy mondták,de nem úgy értették, sőt a Fidesz mondta!!
    Ezt játssza el “László”, meg “Fater trollja klón kapja be” is, Hazudoznak, azután fideszeznek és végül a legfőbb érvük valami trágárság.😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. László szerint:

    Mikor hazudtam én Nagyapó? Azt csak letagadom hogy alkesz vagyok. Van zavar a fidesznél. Tavasszal még az “a gazdaság állapota már megengedi” duma ment azzal szórták a pénzt. Nem tudták ezt előre hogy nehéz idők jönnek? Dehogynem. Hogy is mondta Gyurcsány? Ez nem megszorítás hanem kiigazítás. Most sincs megszorítás csak rezsicsökkentés korlátozás ami dehogy ugyanaz. Tusványoson kérdezték a fiatalokat találomra, hallgatta-e Orbán Viktor beszédét? Válasz: “Különösebben nem, kétszer is elmentem mellette…” 👏

  30. Fater trollja klón kapja be szerint:

    Kaptatok ti is, nem gyengét, tehát ezzel most mit szerettél volna csúsztatni?

  31. PáLoS TReND szerint:

    CIGÁNY-HITLER ORBITÁLIS HAZUGSÁGAIHOZ KÉPEST GYURCSÁNYÉK ZÖLDFÜLŰ ELSŐÁLDOZÓK VOLTAK!!!
    MI VAN az ÖTÖDANNYIÉRT KAPOTT GÁZZAL, AMIT 15 ÉVIG KAPOTT VOLNA MAGYARORSZÁG!?…- AMIVEL VÉGÜL IS a VÁLASZTÁSOKAT is MEGNYERTE ez a DÖGKÚTBÓL ZABÁLÓ FELCSÚTI ENERGIAVÁMPÍR!!!
    VISZONT, HA GYURCSÁNYÉKAT 1/10-nyi HAZUGSÁG CUNAMI KISÖPÖRTE a HATALOMBÓL, AKKOR EZEKNEK a NÉPÁMÍTÓKNAK PLÁNE NEM LEHET MARADÁSUK!!!
    GYPSY HITLER = FARIZEUS BÁL – PáLoS TReND (HoZSo “+”aGiGa MiX)
    https://www.youtube.com/watch?v=rHc751TJuQk

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220201/putyin-otodannyiert-kapja-most-a-gazt-magyarorszag-mint-a-piaci-ar-524377?fbclid=IwAR26W-VX7P-6ueU<span class=

  32. Gyula🔥 szerint:

    Gyerekek, a villany megoldva, ugrik fel egy vezérelt második mérőnek. 😜
    Pálos!
    Most azon van a lé, hogy eladunk Ukrajnának! Gyanítom, hogy a lakosság is el tudná égetni?
    https://forgokinpad.blog.hu/2022/08/02/gazarak_es_haboruk#more17896455

Itt lehet hozzászólni !