Ki igazolja a bölcsődei, óvodai hiányzást?

csepel.hu

Közös nyilatkozatot adtak ki a csepeli gyermekorvosok, miszerint a bölcsődébe és óvodába járó gyerekek betegség miatti hiányzását júniustól nem igazolják. Döntésüket többek között azzal indokolják, hogy így „valódi minőségi idő” jut a betegellátásra, mindenki könnyebben, hamarabb tudja felvenni a rendelővel és orvosával a kapcsolatot, és jut tényleges orvosi ellátáshoz.

Kerületünk gyermekorvosai hangsúlyozzák, nem az orvoshoz fordulás, hanem az orvosi igazolások rendjét szeretnék megváltoztatni. A betegség miatti hiányzás igazolására szolgáló „Szülői nyilatkozat” már letölthető a gyermekorvos.csepelidoki.hu oldalról. Ebben a szülőnek büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia a gyermek betegségének időtartamáról, továbbá arról, hogy gyermekén már nem észlelhetőek bizonyos tünetek (torokfájás, orrfolyás, hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, bőrgennyedés, váladékozó szembetegség, gennyes fülfolyás), valamint hogy a gyermek tetű- és rühmentes.

Borbély Lénárd polgármester közösségi oldalán tette közzé a gyermekorvosok levelét, egyben arra kérte a csepelieket, véleményezzék az orvosok döntését. A polgármester bejegyzéséhez érkezett hozzászólások szerint a csepeliek többsége nem ért egyet a gyermekorvosok álláspontjával. A többség szerint, ha a gyermek beteg, a gyermekorvosnak kötelessége megvizsgálni és a szükséges gyógymódban részesíteni. Többen kételyüket fejezték ki a szülő által kiállított orvosi igazolással kapcsolatban, hiszen szerintük egy szülő laikus egészségügyi téren. Sokan a téma kapcsán panaszkodtak arra is, hogy a gyermekorvosi rendelőt szinte lehetetlen elérni. Érkeztek felháborodott hozzászólások is. Egy szülő például arra hívta fel a figyelmet, hogy gyermeke az utóbbi két évben minden második hónapban beteg volt, de az orvosok nem hívták vizsgálatra: „Gyógyszert se kaptunk soha, hisz a telefonba elmondott tünetek alapján elég az inhalálás meg az orrcsepp!” Egy másik hozzászóló arról számolt be, hogy a háziorvos a három hete köhögő gyermekét nem vizsgálta meg, mert – ahogy az orvos fogalmazott – „attól nem lesz jobb”. Egy másik anyuka szerint ha ezentúl a szülő dönti el, hogy mikortól számít gyógyultnak a gyermeke, akkor „a közösségek tele lesznek beteg gyerekekkel.” Vannak olyanok is, akik megértéssel fogadták a gyermekorvosok döntését, miszerint csak az adminisztratív terheken szeretnének csökkenteni. „Itt most nem arról van szó szerintem, hogy nem lesz ellátva a gyerek, akár telefonon, akár személyesen, hanem arról, hogy nem adnak ki igazolást. A munkaidejük jelentős részét az igazolások kiállításával töltik. Minek kell ez? Ha megírja az igazolást kedd reggel, mi a garancia arra, hogy szerda reggel még egészséges lesz? Véleményem szerint is felnőttként kell kezelni a szülőket, akik meg tudják állapítani a gyerekükről, hogy egészséges-e” – fejtette ki véleményét egy többgyermekes anyuka.

Borbély Lénárd közölte, az ügyben az illetékes minisztérium állásfoglalását kérte, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a betegség időtartamát az orvosnak kell igazolni.

LG

csepel.hu

9 hozzászólás “Ki igazolja a bölcsődei, óvodai hiányzást?” bejegyzésre

  1. Ez mi Ez szerint:

    Szerintem az igazolás arról, hogy a gyermek nem beteg, az orvosi papír; azt laikus nem állíthatja ki. Valamiért mégiscsak az orvos szakmai kompetenciája ez, nem véletlenül járt orvosi egyetemre. Ha a szülő jószándékúan de hibásan állapítja meg a gyermek egészségügyi állapotát, akkor kié lesz a felelősség? Értem, hogy sok időt vesz el a rendelésből, de akkor is az orvos munkájának része.

  2. csepeli kerdezo szerint:

    A legtöbb orvos képtelen megszervezni a saját munkáját.
    Miért nem hívja rendelési idő végére vissza a gyógyultakat, és ellenőrzi, hogy tényleg meggyógyultak-e? Vagy, ha annyi a beteg, akkor a délutáni rendelésben kontroll vizsgálatok és sürgős eseteket lát el…

  3. PáLoS TReND szerint:

    Amit ezek az orvosok azóta megengednek maguknak, hogy garantáltan milliókat keresnek teljesítmény nélkül!!!…- minden csak nem betegellátás!!!
    Ellenben annál jobban hasonlít a büntethetetlen bíró-maffia munkakerülésére, hányavetiségére és a felelősség tudat felvállalásának hiányára, ami egy az egyben felér az orvosi esküjük megerőszakolásával is!!!
    Szégyen és gyalázat, hogy ennek a mérhetetlen aljasságnak még csak a gondolata is felmerült ebben a köztiszteletet már rég nem érdemlő brancsban!!!

  4. Lennox szerint:

    Ez aztán a minőségi megoldás…

  5. Fater trollja szerint:

    Az asszisztense nem tudja megírni?

  6. Werthan szerint:

    Talán felébrednek az emberek… A tisztelt gyermekorvos pedig elkezdhetne dolgozni.
    Nekem is sok olyan tényező van a munkakörömben, ami hátráltat, mégis el kell végeznem mindent, amit rámtaksálnak.

  7. Hozzászóló szerint:

    A pandémia másfél éve alatt a telefonon keresztül gyógyítottak. Hozzászoktak a kényelemhez. Ehhez persze nem kell orvosi diploma, rá is jött erre néhány furmányos aki ezt a fajta orvoslást emelt díjas tarifával a kábeltévén keresztül végzi.

  8. Fater trollja szerint:

    Az is vall ám 1 bitre, aki felhív egy ilyen számot! 🤣👍
    Ott a YouTube, mennyi ilyen van az 1-2 hozzáértő mellett?
    A pálmát gondolom, hogy a Facebook viszi?

  9. Hozzászóló szerint:

    Fater trollja, úgy-úgy. A Facebookot kifelejtettem: az kész orvosi enciklopédia.

Itt lehet hozzászólni !