Orvosi ügyelet, szemészet

csepel.hu

A májusi képviselő-testületi ülésen döntés született a szemészeti ellátás újjászervezéséről. A gyermekszemészeti rendelés hamarosan újra elérhető lesz a kerületben. Többek között erről és az ügyeleti rendszert érintő panaszokról is kérdeztük dr. Dobák Andrást, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatóját.

A közösségi oldalakon sokan panaszkodnak az ügyeleti ellátással kapcsolatban. Az ügyeleti rendszer az alapellátás része, korábban a háziorvosok látták el az ügyeletet, de hosszú évek óta már egy magáncég, az Inter-Ambulance Zrt. működteti azt. Az ügyeletnek nincs köze a TIESZ szakorvosi ellátásához. Az ügyelettel kapcsolatos panasz esetén a betegjogi képviselőhöz, illetve az Inter-Ambulance vezetőségéhez lehet fordulni – mondta el lapunknak dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. Kiemelte, az ellátással kapcsolatos problémákat elsősorban létszámhiány okozza. „A magáncégek nem kapnak az egészségpénztártól bértámogatást, de a náluk dolgozó orvosok is szeretnének olyan bért kapni, mint az állami szférában dolgozók. Mivel ezt a cégek nehezen tudják kigazdálkodni, ez oda vezetett, hogy kevesebben helyezkednek el náluk. Előfordul, hogy két-három kerületre csupán egy orvos jut” – mondta a főigazgató, hozzátéve: ugyanez a helyzet áll fenn a szemészeti rendelésnél is. Az ellátásról eddig a Csillagtelepi Szemészeti Szolgáltató Kft. gondoskodott, mely feladatainak nagyobb részét, heti 120 óra felnőtt szemészeti szakorvosi óraszámot és a hozzá tartozó területi ellátási kötelezettséget a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnak adja át. A Vénusz utcai rendelőben heti 50 gyermek, és heti 30 óra felnőtt közfinanszírozott óraszámot viszont megtartanak.

A gyermekszemészeti rendelés május 10-e óta ‒a kerületben dolgozó egyetlen gyermekszemész felmondása miatt ‒ ideiglenesen a Semmelweis Egyetem Mária utcai központjában vehető igénybe. A gyermekszemészeti ellátást ‒ ahogy korábban is ‒ a Csillagtelepi Kft. biztosítja majd a Vénusz utcában. „Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a kerület ne maradjon tartósan gyermekszemész nélkül” ‒ hangsúlyozta Dobák András. Ugyanakkor hozzátette: zajlik az egynapos sebészet kialakítása, a munkálatok határideje szeptember 30-a. Várhatóan év végére fokozatosan elindul az egynapos sebészet működése.

PE

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !