A csepeli Pistike és a kárpátaljai gyerekcsapat is átélte a csodát

Nemzetisport.hu

A Magyarország–Anglia (1–0) Nemzetek Ligája-mérkőzés nemcsak a hatvan éve nem látott magyar siker, hanem a több mint harmincezer gyerek által varázsolt különleges hangulat miatt is életre emlékezetes marad – ahogy mi láttuk, szubjektíven a hatvan év után az első magyar győzelmet Anglia ellen.

Felemelő érzés volt a nemzeti összetartozás napján piros-fehér-zöldbe öltözött gyerekek között zsúfolódva utazni az egyes villamoson a magyar–angolra – elhaladva az MVM Dome mellett, ahol éppen azokban a percekben jutott BL-döntőbe a Győr női kézilabdacsapata –, hallgatni az esélylatolgatásaikat, az ütemes, dobszólóval kísért „ria, ria, Hungária” rigmusaikat, no meg az őket kísérő felnőttek intéseit. „Fogd meg a melletted álló kezét, mindig figyelj a párodra, teli torokból tessék majd szurkolni!” Aztán amikor az egyik kis csibész megjegyezte, hogy az angoloknál majd fütyülünk, rögtön rárivalltak a felnőttek, de még a mellette álló társak is: „Pisti, ilyet nem szabad!”

Bár az angol sajtó nagyjából harminc másodpercnyi füttyszó miatt – amivel feltehetően az idősebb gyerekek, esetleg a felnőtt kísérők kinyilvánították nemtetszésüket az angolok sokak szerint nem futballpályára való térdelésével szemben – próbálja bemesélni ennek ellenkezőjét, a gyűlölet ezen a napon tényleg nem volt pálya. Ahogy azt egy óriásmolinó is hirdette a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Amely eredetileg, a magyar szurkolók Eb-meccseken tanúsított viselkedése miatt zárt kapus lett volna, de az UEFA-nál Csányi Sándor alelnök, illetve MLSZ-elnök által javasolt fegyelmi módosításnak köszönhetően 14 éves gyerekek által (tíz gyerekre juthatott egy-egy felnőtt kísérő) látogatható volt. És érkeztek is a lurkók határon innen és túlról, több mint harmincezren. A teljesség igénye nélkül: Palotásról, Szigetvárról, Vépről, de még a kárpátaljai Szernyéről is. A gyerekcsapatok meccsre látogatásának megszervezése terén ismét jelesre vizsgáztak az azért felelősök – a Puskás Arénában rendre az ország legkülönbözőbb területéről (és a határon túlról is) érkeznek gyerekcsapatok a mérkőzésekre, nemcsak a válogatott meccseken van ez így, legutóbb a Magyar Kupa-döntőn is ezt láthattuk.

Na, de mielőtt rátérünk a meccsre, térjünk vissza kicsit a villamosra és a 7. osztályos Pistire, aki a csepeli Arany János Általános Iskola tanulója, diáktársival és két tanárnővel igyekeztek a meccsre, és az egyik megállónál meglepetésemre hozzám fordult: „Maga is a meccsre megy? Szerintem nyerünk Schäfer és Szoboszlai góljával 2–1-re.” És még mielőtt egy „úgy legyenen” kívül bármit is mondhattam volna, már folytatta is: „Schäfer András a kedvenc játékosom. Szoboszlai lehet, hogy jobb játékos, született tehetség, de Schäfer Andrist azért szeretem, mert mindig hajt. Aki két német közé ugorva is elfejeli a labdát, az megérdemli a tiszteletet.”

Pistike éleslátása legalább annyira meglepett, mint a mieink játéka a meccsen. Kimondottan jó volt látni, hogy ötven perc után már hét lövésnél tartottunk, míg az angolok csak négynél, és az első félidőben háromszor is eltaláltuk a kaput, és bizony amikor Szoboszlai Dominik már a kapus mellett is elgurított, vagy amikor Szalai Ádám a félpályáról próbálkozott emeléssel, tényleg csupán centik hiányoztak a gólhoz. Persze, ilyenkor jön az a szólam az örök pesszimistáktól, ami a Wembleyben elért döntetlen után is, hogy az „angolok nem is igazán akartak győzni”, de a lelátón helyet foglaló gyereksereget, és nagyon sok magyar drukkert, aki a televízióban nyomon követte a meccset, ez aligha foglalkoztatta. Igenis jó volt látni, milyen nagy akarattal, fegyelemmel és koncentráltsággal futballoznak a mieink az ellen az angol csapat ellen, amelynek kezdőjéből az 50. válogatott góljára hajtó Harry Kane és az egy hete a Real Madrid ellen még BL-döntőt játszó Trent Alexander-Arnold párosát jóval értékesebbnek tartják (180 millió euró az értékük a Transfermarktnál), mint a teljes magyar válogatottat (110.25 millió euró).

Az meg aztán mindent vitt, amikor Szoboszlai Dominik 11-esből a vezetést is megszerezte a mieinknek. Persze, tudjuk, az angol sztárok fárasztó idény után vannak, de azért ne feledjük, a mi játékosaink is nagyrészt végigfutballozták az évadot, mégis volt erejük még a 82. percben is helyzetet kialakítaniuk (sőt, a kilencvenedikben is), miközben a vendégek nem igazán tudtak felpörögni.

A gyerekek 90 percen át fújták a tülköket, dudákat – meg is született az ismert népdal átköltése: aki dudás akar lenni, a Puskásba kell annak menni, ott kell annak megtanulni, hogyan kell a dudát fújni. Marco Rossi csapata pedig a fülsüketítő, de mégis örömteli (sokkal jobb volt így, mintha néma csöndben, üres lelátók előtt kellett volna játszani) zajban 90 percen át fáradhatatlanul zakatolt fel s alá, aminek köszönhetően Magyarország nemzeti együttese 1962 után újra legyőzte az angol A-válogatottat.

Mondhat bárki bármit, történelmi győzelem volt ez. A Rossi-érában a horvátok elleni 2019-es siker után egy újabb diadal a világ közvetlen élvonalába tartozó válogatott ellen. Újabb bizonyíték, hogy Marco Rossi csapata csodákra képes.

Márciusban, a szerbek elleni hazai vereség után ezt írtam: az olasz szakembernek is el kell fogadnia, mi a csodavárók országa vagyunk, és igenis szükség van arra, hogy időnként a papíron erősebb csapatok ellen is bravúrt érjünk el hazai pályán, mert előbb-utóbb elmegy a kedve a gyerekeknek a válogatott meccseitől. Vagy esetleg közben felcseperednek, és szükségük lesz az igazi sikerélményekre, a példaképekre, akikre felnézhetnek, hogy ne menjen el a kedvük a magyar válogatottól, rosszabb esetben a futballtól. Attól, hogy továbbra is űzzék ezt a fantasztikus játékot. És egy nyolcéves gyereknek nem lehet minden mérkőzés után elmagyarázni: „értsd meg, kisfiam, ezek jobbak mint mi”.

Hát Pistikének a szombati meccs után nem kell magyarázkodni, mert most a mieink voltak a jobbak! Neki és minden, a lelátón helyet foglaló gyerkőcnek és a tévé előtt ülő magyar szurkolónak, bárhol a világon, örök élményt szereztek a srácok. Olyan élményt, amely a gyerekeket egy életre elkísérheti, ha futballoznak, erőt adhat nekik a fárasztó edzések között, és még hatvan év múlva is büszkén mesélhetik, ott voltak, és fújták a dudát, amikor Szoboszlai góljával, a fülsüketítő zajban megvertük az Eb-döntős angolokat – a nemzeti összetartozás napján.

Forrás: Nemzetisport.hu

13 hozzászólás “A csepeli Pistike és a kárpátaljai gyerekcsapat is átélte a csodát” bejegyzésre

  1. kormánypárti kitiltott 2.0 szerint:

    Tegnap meg kipicsázták őket az olaszok.
    Nagy lett a mellény, mindig ugattam, szerényebben.

  2. Nagyapó szerint:

    A trágár bunkó bevallotta, hogy csak ugatja a focit! Ugat, meg acsarkodik!
    A mi jelszavunk hajrá magyarok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. kormánypárti szivat? szerint:

    Anyádat bunkózd, te szar!

  4. Betke szerint:

    Nagyapó, a kép alapján a “B” közép nyugodt lehet, érik az utánpótlás! Legalább is, ami a meztelenséget illeti! Nagyon guszta felnőtt drukkerek lesznek!

  5. László szerint:

    Itt a válasz Kuncze Gábor kérdésére. Ki törődik Kovács Pistivel? A kormány igenis törődik vele! “Önkéntes” alapon vitte foci meccsre…

  6. Nagyapó szerint:

    Ismerve az angolszász erkölcsöt és újságírást, a magyar gyerekeket elítélő cikkek már a meccs kezdetén készek voltak. Emlékezzünk!
    Lengyel- holland mérkőzés előtt a sajtótájékoztatón a holland kapitány – talán Koeman – közölte, hogy a holland játékosokat az edzésen huhogással fogadták!!!
    A lengyel TV bemutatta, hogy edzéskor a stadion üres volt. Ja, de ez kit érdekelt?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. László szerint:

    Annyit írtak, csodálkoztak milyen sok gyerek ment ki a mérkőzésre. Ezért írtam hogy “önkéntes” alapon mehetett a dolog.

  8. kormánypárti kapd már be! szerint:

    Demens! Itt is akadtak szépszámmal előre megírt és elbukott cikkek, ne csúsztass!

  9. Fater trollja szerint:

    Ma is lesz problémánk…

  10. László szerint:

    Mikor már a focista is sejt valamit….
    Szalay Ádám: “Arra kérlek titeket, hogy kerüljétek a rasszista megnyilvánulásokat, kérlek titeket, hogy kerüljetek minden olyan kirekesztő megnyilvánulást, illetve mondatokat, szavakat, amik esetleg a jövőben zártkapus mérkőzéseket okoznának, hiszen nekünk ti vagytok a legfontosabbak!” – mondta a csapatkapitány. Az MLSZ Facebook-oldalán közzétett videóhoz két óra alatt kb 115 hozzászólás érkezett, ezek között többen is azt írták, hogy az „UEFA úgyis kitalál majd valamit”, többen azt kérdezték, miért nem lehet önfeledten szurkolni?

  11. Fater trollja szerint:

    Szalayt nem biztos, hogy különösebben önérzete vezérelte, pusztán szar lehet zártkapuk mögött játszani. 😁

  12. Nagyapó szerint:

    A németek nem provokáltak,… jó meccs volt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. László szerint:

    Mikor provokáltak?

Itt lehet hozzászólni !