Választási önmarcangoló: ki okozta az ellenzék bukását?

Index, Telex

Jakab Péter szerint Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket, Gyurcsány szerint “erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképp nem a hazát.” Márki-Zay is megszólalt, szerinte a volt Jobbik-szavazók az összefogást és Gyurcsány Ferencet nem tudták bevenni. A balliberális pártok lapja, a Telex is elemez: szerintük a listás szavazatok száma alapján összeomlott az ellenzéki összefogás 2018-hoz képest.

„Embert próbáló idők állnak mögöttünk és úgy tűnik, hogy embert próbáló idők is állnak előttünk” – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik elnöke a közösségi oldalára feltöltött videóban a választási eredmények ismeretében.

A Jobbik elnöke megköszönte a választóknak, akik az ellenzékre húzták az X-et, továbbá köszönetet mondott az aktivistáknak, a szavazatszámlálóknak és a jobbikosoknak is.

Jakab Péter büszke arra, hogy az egységes ellenzék részeként küzdöttek a „rezsim” ellen, illetve arra is, hogy a hat ellenzéki párt le tudott ülni egy asztalhoz és be tudta temetni azokat az árkokat, amelyek korábban megosztották őket.

Márki-Zay Péter októberben hat párt hadseregét kapta meg, és tetemes ellenzéki előnyt. Ebből az előnyből fél év elteltével mára ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett. Talán a kevesebb és megfontoltabb beszéd, most több szavazatot hozott volna

– fogalmazott Jakab Péter. Felidézte, hogy Márki-Zay Péter októberben arról beszélt, hogy leváltja az ellenzéket, a Jobbik-elnök azonban kijelentette:

„Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta”

– fogalmazott.

Gyurcsány: „Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképp nem a hazát”

A DK elnöke egyszer sem mondta ki Márki-Zay Péter nevét beszédében, de végig róla beszélt. Baloldali ellenzék nem lehet sikeres, ha a polgári jobboldalt tekinti mintának – mondta.

Vasárnap este a hatalmas arányú ellenzéki vereség után Gyurcsány Ferenc is értékelte az eredményt. Jakab Péterhez hasonlóan a Demokratikus Koalíció vezetője is elsősorban Márki-Zay Péter személyében láttam meg az összefogás bukásának okát.

Mint mondta:

„Ma este […] súlyos vereséget szenvedett egy gondolat, egy közös álom, egy közös cél, ami mindazt tartalmazta, hogy milyen Magyarországot szeretnénk”.

Hozzátette, hogy ugyan szerinte sem tisztességes, sem szabad nem volt a vasárnapi voksolás, de ettől függetlenül „a magyar aktív választók túlnyomó többsége ezt a választást így elfogadja, és a tegnapi kormánynak adott holnapra is megbízást”.

A volt miniszterelnök hozzátette: „amiről hittünk, amiről álmodunk, ami a célunk, amilyennek látni szeretnénk ezt a hazát, azt nem adjuk föl”. Szerinte „ha valaki csatába megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai meggondolásból, nem lehet egy európai, polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék olyan programmal sikeres, mely sok tekintetben a jobboldalt, a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának”. Mint fogalmazott: „a Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem mer, nem akar ilyen politikát folytatni, ha ehhez ilyen vezetőt választ, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog.”

Az összefogásról, az előválasztásról és a miniszterelnök-jelöltről szólva elmondta, ahogy most az emberek a Fideszt és Orbán Viktor, úgy ősszel Márki-Zay Pétert választották – igaz Márki-Zay nevét, Orbán Viktor szokásához híven, egyszer sem ejtette ki.

„Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképp nem a hazát.

Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják. Kapitány attól lesz valaki, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, de végül azok, akik rábírták a hajó sorsát, azt gondolják, talán nem ez a legjobb kapitány. És azt hiszem, hogy igazuk van.”

Márki-Zay: A volt Jobbik-szavazók az összefogást és Gyurcsány Ferencet nem tudták bevenni

Hétfő délelőtt a Telex megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy  felveszi-e a parlamenti mandátumát. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ugyanis listavezetőként bejutott az új parlamentbe, ám az országgyűlési képviselőség összeférhetetlen a polgármesteri poszttal.

„Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni” – mondta Márki-Zay Péter a Telexnek. A kérdésre, hogy akkor tehát nem ül be a parlamentbe, azt mondta: „A vásárhelyiekért fogok dolgozni a következőkben, ennek fényében döntök a parlamenti mandátumról.”

Márki-Zay Péter nemcsak országosan szenvedett vereséget (a Fidesz 53-35-re megverte listán az ellenzéket), hanem a választókerületében, a Csongrád megyei 4-esben is alulmaradt a fideszes Lázár Jánostól:

a volt miniszter 52-39 százalék arányban nyert.

Ennek a választókerületnek a része maga Hódmezővásárhely is, ahol Márki-Zay most a polgármester, itt egyelőre pár száz szavazattal nyerhet Lázár, de csak a külképviseleti szavazatok megérkezése után lehet majd végeredményt hirdetni.

Márki-Zay a helyi és az országos vereségét egyelőre nem kívánta hosszabban kommentálni, most úgy látja: nem működött az összefogás modellje.

„A számok azt mutatják, hogy a régi Jobbikot nem sikerült megszólítani”

– mondta Márki-Zay, aki szerint a 2018-as milliós Jobbik-táborból 300 ezren biztosan a Mi Hazánkra szavaztak, és szerinte a Fidesz is elvitt abból a szavazóbázisból.

„Ezek a volt Jobbik-szavazók az összefogást és Gyurcsány Ferencet nem tudták bevenni.”

Részletesebb elemzést és értékelést azonban csak későbbre ígért Márki-Zay Péter.

A listás szavazatok száma jól mutatja, mennyire összeomlott az ellenzéki összefogás 2018-hoz képest

A balliberális pártlap szerint a négy évvel ezelőtt a Fidesz a belföldi listás szavazatokból (azaz a levélszavazatok nélkül) 2 607 990-et szerzett meg. Idén hétfő reggeli, 98,96 százalékos feldolgozottsági szint mellett ez a szám 2 717 309. Ez még egy kicsit kúszhat feljebb, de a nagyságrendet jól mutatja: bő százezer szavazót tudott behúzni a kormánypárt.

Ugyanezeket a számokat az ellenzéknél úgy tudjuk összevetni, hogy a 2018-as választásokból összeadjuk az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok szavazatait. Ez a következőképpen néz ki:

  • Jobbik 1 090 751,
  • MSZP+Párbeszéd 681 454,
  • LMP 402 347,
  • DK 307 492,
  • Momentum 174 225,
  • Együtt 37 251 (a párt azóta megszűnt, de ide számoltuk őket is),

ez mindösszesen 2 693 520 volt tehát 2018-ban.

Ehhez a 2 693 520-hoz képest a mostani ellenzéki összefogás 1 804 588 belföldi listás szavazatot szerzett, ami kerekítve

889 ezer listás szavazat elvesztése.

Ami a Fidesz százezres bővülésével együtt brutálisan nagyra, összességében egymilliósra nyitja a két blokk közötti szavazatváltozást 2018-hoz képest – emeli ki a pártlap.

Hogy ez mi miatt volt, azt a számokból nehéz kideríteni – szimplán a kormányváltó lendület fogyott-e el, vagy bejött-e az az elemzői közhely, hogy mondjuk egy jobbikos nem szavaz le arra a listára, amin Gyurcsány is ott van – főleg, hogy megalakult a Mi Hazánk –, és fordítva. Valószínűleg többtényezős történetről van szó.

Idén a Mi Hazánk listán 317 780, a Kutyapárt 169 389 szavazatot kapott. Utóbbi 2018-ban 98 758-at, azaz jelentősen erősödni tudott.

Forrás: Index, SZMO.hu, Telex

16 hozzászólás “Választási önmarcangoló: ki okozta az ellenzék bukását?” bejegyzésre

  1. László szerint:

    A “bukott” népszavazás eredménytelenségének tükrében, annak tudatában felteszem a kérdést: Nem lesznek veszélyben gyermekeink?

  2. Horváth János szerint:

    Attól függ milyen veszélyre gondolsz? Egy biztos, hogyha a pedagógusokkal nem egyezik meg a kormány /mint ahogy eddig nem is akart/, akkor a gyerekek csak melegedni járnak majd be az iskolába.

  3. László szerint:

    A kormány szerint a pedagógusok régóta ezt teszik.

  4. Nagyapó szerint:

    Ki okozta az ellenzék bukását? Az emberek jobban szeretik a narancsot, mint a moslékot!!!😀😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Nagyapó szerint:

    A népszavazás érvényes, csak a folyamatot kell végigvinni, Először a magyar bíróságokon, ahol érvénytelen lesz, majd az EU bíróságára kell vinni, ahol megállapítják, hogy az érvénytelen szavazatok NEM SZÁMÍTANAK, mint a szardzsentíni jelentésnél és máris érvényes lesz!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. PáLoS TReND szerint:

    Elsőként az álomgyilkos idegenszívűek az ún. Momentum bábosa a fő felelős!!!
    Paradoxon, hogy éppen ők küldhetik a legtöbb gén-korcsot 0-ról 11-et a Parlamentbe.
    Viszont Bajnai pénz és hataloméhes cápái már megint megússzák a felelősségre vonást!!!…- holott valójában ez az érdekkör darált le mindenkit a kész átverés showban, akikben volt még némi gerinc kezdemény…😀

  7. Nagyapó szerint:

    Érdekes réteg a pedagógusok. Ki a pedagógus? Tanítással foglalkozó személy. Tehát óvónő, tanító, tanár, egyetemi oktató, professzor. Mind követelnek! Mind követelnek? A egyetemi oktatókat zárjuk ki, az egyetemek önállóságával ez megoldott. A maradék egy része veri a tam-tamot, viseli a kockás inget, meg a kék szalagot. Nekik kevés az évenkénti 10% emelés. Szerintük a heti 22 óra nehéz munkáért több jár. (Igen MO-n mindenki sír.) Ezért sztrájkolnak. Ez egy kellemes feladat, nem kell dolgozni a fizetésért!!
    A tanulók? Ja azokat oktassa, nevelje szülő, aki buta, nem érti a szivárványos oktatást!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. László szerint:

    “pár óra sztrájkért 3 napi bérét (kb. 36 ezer forintot) vonták le egy budapesti tanárnak. Volt olyan tanár, akinek 50-60 ezer forinttal kevesebb fizetése érkezett április elején annak ellenére, hogy csupán pár órát sztrájkolt” – Sztrájk alapjog. Van Európai Bíróság is, odáig kell menni. Nyugdíjasok kaptak volna csak 10%-ot hogy nyekeregnének már. Majd fognak. 13.havi bért mindenkinek! Nincs rá pénz?

  9. Nagyapó szerint:

    A sztrájkot a munkások alkalmazzák, hogy a tőkés hasznából többet kapjanak. A pedagógusok állami alkalmazottak, akiket az állam a beszedett adókból fizet. Kik ellen sztrájkolnak a pedagógusok? Az adófizetők ellen.
    Szörnyű az, ha valaki nem dolgozik és azért nem kap bért😀, ezt a kiesést a sztrájkot meghirdető szakszervezet fizesse!!! Viszont az általuk okozott kárt, diákok ebédje, szülők kényszer-szabadsága ki fizeti meg? Azt is fizessék az adózók? Jó játék hetente két napot sztrájkolunk, megvan a 3 napos munkahét!
    Pedagógusok nagy ötlet, Kohn bácsi csettint – ögyes!😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gratulálok szerint:

    Nagyapó, a pedagógusokat nem az adófizetők alkalmazzák! Ők a munkáltatójuk ellen sztrájkolnak, joggal és törvényesen! A munkások nem a tőkések ellen, hanem a vállalat ellen sztrájkolnak, joggal és törvényesen! Nem a tőkés alkalmazottai, hanem annak vállalkozásának az alkalmazottai! Nagyapó társasági jogból egyes! Magyarországon és másutt is törvények alapján működhetnek a vállalkozások, aki azt nem akarja betartani, az ne vállalkozzon, ne fektessen pénzt vállalkozásba, hanem tegye a pénzét bankba! Ott meg a bank szabja meg, mennyi kamatot kaphat! De lehet tartani a pénzt párnacihában is, ott nem kell semmilyen szabályt, törvényt betartani, igaz haszon sincs! Amúgy meg a bér költségnek számít, semmi köze ahhoz, hogy az adott vállalkozás nyereséges-e! Ha valaki nem tud nyereségesen vállalkozni, akkor ne vállalkozzon! Az anyagot sem adja senki olcsóbban, azért hogy a vevő vállalkozása nyereséges legyen! Kommentelni meg ingyen is lehet, ne tessék sztrájkolni Ábel Attila ellen!

  11. Gyula szerint:

    Az öreg ragály szerint érvényes a népszavazás? Fasza ez az ország akkor! 😁👍🌈

  12. Nagyapó szerint:

    Ahogy olvasom Gratulálok írását, látszik, hogy együtt tanult közgazdaság-tant Márkival! Ahogy a locsogó keveri a járadékot, a járulékkal, úgy kavarja Gratulálok a bérköltséget a nyereséggel. Komplett marhaságokat ír! Mi köze a polgármester helyettesének a pedagógusokhoz? Semmi, de ezt Gratulálok még nem tudja.😀 Locsogó Kacsa is ezekbe bukott bele!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Nagyapó szerint:

    Apropó az ENSZben kizárták az oroszokat egy szavazáskor, ahol 2/3-os határ volt. A szavazás eredménye 93 igen, 24 nem, 58 tartózkodás. Hogy van 2/3? Kihúzva az 58 tartózkodás!!!
    Újabb példa nekünk!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. László szerint:

    Tartózkodik? Nem tud dönteni? Nem mer dönteni? El lehet menni! Nemmel szavazott: Irán, Eritrea, Észak-Korea, Szíria, Tádzsikisztán és Üzbegisztán…. Valamelyik országot nézze ki magának, szabad az elvonulás. 😁

    Apropó zúgolódnak a nyugdíjasok, emelkednek az árak, keveslik az eddigi juttatásokat.

  15. Nagyapó szerint:

    Januárban az infláció 8,6 % volt, a béremelkedés 14,2 %.
    A 13. havi nyugdíj hány % inflációt egyenlít ki??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. László szerint:

    Megint volt béremelés? Az inflációról hallottam, addig jó mig nem tudjuk mennyi lesz az idén. Vannak tartalékai fater? Jobb ha betáraz!

Itt lehet hozzászólni !