Az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek bemutatkozása

csepel.hu

A következő választási összeállításban a szavazólapon levő sorrend alapján tesszük közzé az egyes képviselőjelöltek véleményét, kérdéseinkre adott válaszaikat, amit változtatás nélkül közlünk.

Koller Sándor

Megoldás Mozgalom

Koller Sándor hat éve dolgozik vállalkozóként a szolgáltatási szektorban, több civil szervezetben vezető tisztséget tölt be, önkéntes munkát is végez. 2010-ben kerekes székbe került, 2011 novemberéig tartott rehabilitációja. Hazakerülése után alkalmazottként dolgozott több cégnél. Jelenleg a Mozgássérültek Budapesti Egyesület Káposztásmegyeri Szervezetének vezetője és az egyesület elnökségi tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság kerekes székes rögbi szakágvezetője, a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke és játékosa, valamint a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének alelnöki teendőit is ő látja el. Önkéntesként esélyórákat tart iskolákban. Budakeszin a rehabilitációs intézetben pedig a friss sérülteket segíti új életük elfogadásában. A Budapesti Metropolitan Egyetemen pedig utolsó éves közgazdász hallgató.

Hogyan foglalná össze a Megoldás Mozgalom programját?

A Megoldás Mozgalom egy új szemléletmódot és gondolkodást kínál Magyarországnak, amellyel a nemzet újra önmagára találhat. Azt gondolom, hogy az egymásra mutogatás és a múlton való rágódás helyett ideje elindulni a lehetőségek felé. Célom, hogy hazánk újra vonzó választás legyen a fiatalok és az idősebbek számára is. Kerekes székesként szeretném képviselni a mozgássérülteket. Nem elfogadható, hogy a XXI. században van olyan közintézmény, amit nem lehet igénybe venni kerekesszékkel. Hiszek abban, hogy kézzel fogható megoldásokra van szükség Magyarországon, amik egyszerűbbé teszik az emberek mindennapjait. A jólét és az egyensúly megteremtésében a folyamatos fejlődésnek kulcsszerepe van.

Mit tart kiemelkedőnek az eddigi csepeli fejlesztésekből?

Az eddigi fejlesztések közül a csepeli gerincút és a Kossuth Lajos utca– Corvin utca kereszteződés kialakítását tartom a leghasznosabbnak; csökkentette a dugókat és a balesetek számát.

Van esetleg olyan fejlesztés, amit megválasztása esetén folytatna? Csepel tervezett fejlesztései közül a csepeli gerincút megépített szakaszának folytatása lenne a legfontosabb, egészen az M0-sig. A fejlesztésnek köszönhetően csökkenteni lehetne Csepel belvárosában az átmenő forgalmat. Ugyanakkor úgy gondolom, forrást kell biztosítani a még földes utak leaszfaltozására is. Ez mind kényelmi, mint egészségügyi szempontból fontos, hisz ezzel a szálló por mértéke jelentősen csökkenthető.

Képviselőként milyen lépéseket tenne Csepel fejlődéséért, mit tart elsődlegesen fontosnak?

Királyerdőben nőttem fel, jelenleg Soroksáron élek, de családom nagyobb része még mindig Csepelen él. Heti rendszerességgel járok hozzájuk, teljes mértékben ismerem a kerületet, testvérem a Csepel SC-ben futballozott. Nagyon szeretnék a kerület fejlődéséért tenni, sok rozsdaövezet van, amelyek megértek a fejlesztésre. Ahogy említettem, meg kell építeni a csepeli gerincút folytatását, korszerűsíteni kell a csepeli HÉV-et, nemcsak az Erdősor útig, hanem tovább, egészen a Csepeli Temetőig meg kell hosszabbítani, itt pedig P+R parkolót kell létrehozni. Egy tervezett új Duna-híd felépítése előtt vagy mellett pedig a Gubacsi hidat is korszerűsíteni kell. Amit még kiemelten fontosnak tartok, az az, hogy a Csepel Művek területét rendbe kell tenni, fel kell számolni a mostani állapotot. Közparkot, sportolásra alkalmas területet kell létrehozni, amit bárki igénybe vehet. Itt egy új városrész is épülhet, kapcsolattal a Dunához.

 

Kovács Attila

Mi Hazánk Mozgalom

Kovacs Attila Soroksar

Kovács Attila, mint közösségi oldaláról kiderül, 55 éves. Harminc éve Soroksáron él, de ezer szállal kötődik Csepelhez is. Vállalkozóként dolgozik, van egy kis vegyi üzlete. Soroksáron az újtelepi katolikus közösség aktív tagja. 2002 óta foglalkozik politikával, a MIÉP színeiben kezdte közéleti szerepvállalását. Nyolc évig önkormányzati képviselő volt Soroksáron, majd több évre felhagyott a politizálással. 2020-ban a Mi Hazánk Mozgalomban újra megtalálta azt, ami véleménye szerint évekig hiányzott a politikai palettáról. 2021-ben elérkezettnek látta az időt, hogy újra aktivizálja magát.

Ön Soroksáron lakik. Mennyire ismeri Csepelt, illetve az elmúlt időszak kerületi fejlesztéseit? Mi az, amit különösen példaértékűnek tart?

Elég jól ismerem Csepelt. Pesterzsébeten nevelkedtem, közel volt Csepel, így már kicsi gyerekként a szüleim elhoztak a csepeli strandra. Majd a középiskolai éveim alatt itt voltam a Gelkában (régi tévészerviz – a szerk.) gyakorlaton. Jártam a papírgyári uszodába és sokat jártunk barátokkal szórakozni Csepelre az ifiparkba, a munkásotthonba, közismertebb nevén a „Melósba”. Megfordultunk a Csepel SC meccsein is. Régi erzsébeti szomszédom ma is törzsszurkoló ott. A mai napig laknak barátaim Csepelen. Velük meg szoktuk vitatni, hogy mi a jó, és mi az, ami még rossz, vagy hiányzik Csepelen. Jó a kapcsolatom természetesen a Mi Hazánk Mozgalom csepeli elnökével, Hamvai Krisztiánnal is, aki Csillagtelepen lakik. Közösen szeretnénk dolgozni mind Csepel, mind Soroksár fejlődéséért. Kifejezetten tetszik a Kis-Duna-part rendbetétele, a Daru-domb és környéke, Kolonics György sétány, a soroksári komp körzete. Mindenki tisztában van vele, hogy az RSD, Ráckevei-Soroksári Duna-ág, csodálatos természeti érték. Az egyik legfontosabb kincse mind Csepelnek, mind Soroksárnak. Feltétlenül szükség van az egész ennek a területnek rehabilitációjára, minél előbb. Továbbá jó irány a panelek hőszigetelése, az Akácfa utcai erdő rendbetétele, relaxációs és sportolási lehetőségek kialakítása. Az iskolák, óvodák felújítása és játszóterek felújítása, építése pedig kifejezetten példaértékű.

Mi az, ami ön szerint nem kapott elég hangsúlyt, s ezen mindenképpen változtatna?

Sürgetni kell a közlekedés fejlesztését, a csepeli elkerülő út tovább építését, a Gubacsi híd korszerűsítése már nem várhat tovább. Komoly probléma az illegális szemét elhelyezése, a szemetelés. Ez ügyben a Mi Hazánk Mozgalom már több ízben fordult a hatóságokhoz, illetve maga is szervezett szemétszedést a Csepeli Városgazdával együttműködve. Különösen igaz ez Hárosra, ahol rendszeresek a romos, összetákolt épületeknél felhalmozott szemétkupacoknál kialakult tüzek.

Miket tartana legfontosabb feladatainak a kerületben, ha ön lenne az egyéni országgyűlési képviselő?

A legfontosabb a közbiztonság fokozása, mert bizony Csepelen is romlik a helyzet. A Mi Hazánk Mozgalom ‒ a Magyar Önvédelmi Mozgalommal karöltve ‒ már eddig is próbált bejárásokkal segíteni. A rendőrséggel együttműködve látogatásokat tettünk a legkritikusabb helyeken. Például az Ady-lakótelep–Karácsony Sándor utca, a Vasas utca, Ófalu–Szabótelep problémáira kell megoldást találni. A hárosi rész nemcsak a szemét, hanem a közbiztonság szempontjából is komoly odafigyelést igényel. A Ráckevei-Soroksári- Duna-ág is kiemelt terület: a szennyvíztisztítóból kiáramló, főleg nagyobb esőzések idején, kevésbé tisztított vagy akár tisztítatlan szennyvíz átvezetése a Dunába figyelmet igényel. Amit még kiemelnék: a közlekedés mielőbbi javítása, amiben prioritást kapnának a kivezető utak. A tömegközlekedés, elsősorban a H7-es HÉV járatának, a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia céljának megvalósítása.

Mi pártjának a programja?

A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen párt, amely százoldalas Virradat névre hallgató programját megalkotta, ami elolvasható és letölthető a mihazank.hu/ program oldalon. Amennyiben megkeresnek, szívesen adok a programból egy példányt. A program kitér minden fontos témára, és részletesen leírja, hogy melyik területen mit valósítana meg. A teljesség igénye nélkül néhány pont a programból: Bevezetnénk a szibériai bérrabtartásra hasonlító büntetést, mert a bűnelköve-tők körében a börtönbüntetésnek egyre kevesebb visszatartó ereje van. Eltörölnénk a mentelmi jogot, dupla büntetést kapnának a politikus bűnözők. Nonprofittá tennénk a bírósági végrehajtást. Negyven év munka után a férfiak is mehessenek nyugdíjba! Visszaszorítanánk a cigánybűnözést és a megélhetési gyermekvállalást. Nem tennénk kötelezővé a Covid-oltást. Határőrséget, csendőrséget! Írni-olvasni tudáshoz kötnénk a szavazati jogot. Nemzeti elszámoltatóbizottságot kell létrehozni, és kivizsgálni az elmúlt harminc év során bizonyos gazdasági-politikai szervezett bűnözői csoportok által elkövetett bűncselekményeket. Szigorúbb büntetést kapnának az állatkínzók. Fel kell számolni az egyre szaporodó no-go zónákat. Fejleszteni kell a családsegítés és gyermekvédelem működését. A környezetszennyezés megelőzése és csökkentése! A műtéti várólisták és a szakrendelési előjegyzések csökkentése. Honvédjeinket hozzuk haza az idegen megszállásokból! Stratégiai megállapodás a multik helyett, a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal. A munkát terhelő adók csökkentése. Önvédelmi oktatást az iskolában. A Mi Hazánk szerint létezik cigánybűnözés! A rendőrségi hírekben, a közbeszédben lehessen leírni a valóságot, kimondani az elkövetők származását.

Elérhetőség: 06-30/9329-108; e-mail: kovacs.attila@mihazank.hu

 

Németh Szilárd István

Fidesz–KDNP

nemeth szilard

Németh Szilárd a Fidesz országgyűlési képviselője, 2010 és 2014 között Csepel polgármestere. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára 2018-tól, a Fidesz alelnöke.

Képviselőként mi a véleménye az ukrán–orosz konfliktusról?

A magyarok elsöprő többsége úgy érzi, hogy ma (március 4-én, a háború kilencedik napján – a szerk.) hazánkban is ez a legfontosabb kérdés. Nekem mint honvédelmi miniszterhelyettesnek pedig rendkívül nagy feladatom és kiemelt felelősségem van abban, hogy higgadt és megfontolt döntésekkel biztosítsuk Magyarország belső békéjét. Első a magyar emberek élete és biztonsága, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is. Ezért Magyarország továbbra sem küld katonákat és fegyvereket Ukrajnába, illetve az országunk területén fegyverszállítmányok sem haladhatnak át. Nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná a magyarországi vagy a kárpátaljai településeket, a vasúti, hajózási, légi és közúti forgalmat, reptereket, kikötőket, pályaudvarokat, a magyarok és az ukránok otthonait. Gyurcsányék ezzel szemben minden gátlás nélkül belesodornák az országot ebbe a háborúba. A baloldal miniszterelnök-jelöltje magyar katonákat és fegyvereket akar küldeni Ukrajnába. Ez elfogadhatatlan. A legfontosabb, hogy ebből a háborúból Magyarország kimaradjon. Mi, magyarok a békében vagyunk érdekeltek. Az is tény, hogy ma erősebbek vagyunk, mint korábban, a szövetségeseinkkel együtt képesek vagyunk biztonságunk garantálására. Így velük szoros együttműködésben – minden olyan intézkedést végrehajtunk, amit az EU és a NATO közösen, egybehangzóan meghoz. Az EU szankciói viszont nem érintik az energiaszektort, és a NATO sem vállal katonai beavatkozást vagy fegyverszállítást. A baloldal itt is szemforgató és kockázatos politikát űz, azt akarják, hogy önkéntesen bontsuk fel a hosszú távú orosz gázszerződést. Mi ebben is a magyar érdeket képviseljük, mert csak az olcsó és folyamatosan érkező orosz gázzal tartható fenn a rezsicsökkentés, valamint a biztonságos gázés áramellátás. Ha a baloldal kerülne kormányra, akkor ők felbontanák ezt a szerződést. A rezsiárak így egyetlen hónap alatt háromszorosára emelkednének, sőt padlóra kerülne a háztartások fűtése, világítása, és a gazdaság energiaellátása is. Egész egyszerűen nem lenne elegendő gáz! Nagyon büszke vagyok, és hálásan köszönöm a csepelieknek, az egész országnak, hogy egy emberként segítünk a bajbajutottakon, a háború borzalmai elől menekülőkön, legyenek akár kárpátaljai magyarok vagy a Kárpátokon túli ukránok. Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius akciója zajlik. Felkérésemre megmozdultak az együtt érző és nagylelkű adakozók. Szinte megtelt a csepeli Fidesz-iroda tartós élelmiszerrel, tisztálkodó- és gyermekápolási szerekkel, takarókkal. Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, az Ökumenikus Segélyszolgálat nagykövete személyesen vitte el Kárpátaljára. Ősszel rendbe tettük, komfortosítottuk a Csepel SC Hollandi úti kajak-kenu telepének három szobáját. Most itt kárpátaljai családokat tudunk elszállásolni, az ellátási költségeket a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia fogja viselni. Példaértékű a bajban összekapaszkodni, jónak lenni jó!

Milyen fejlesztésekre a legbüszkébb azok közül, amelyeket polgármesterként véghezvitt, majd országgyűlési képviselőként segített megvalósítani?

Nézze, én születésem óta Csepelen élek, családom, barátaim, választóim, iskoláim, munkám, közéleti tevékenységem már 58 éve ideköt. Büszkeséggel tölt el, hogy az itt lakókkal közösen már nagyon sok mindent elértünk a kerület építésében, értékeink megőrzésében, a csepeli és soroksári emberek életének jobbításában. Csatornázás, út- és járdaépítések, HÉV-fejlesztés, óvodák, iskolák felújítása, köztereink, parkjaink rendbetétele, lakótelepeink korszerűsítése, a sport és a kultúra kiemelt támogatása. Az összefogás, a biztonság, a rend, a fejlődés útján nem szabad visszafordulnunk! A baloldal szétrohasztotta a Csepel SC-t, mi újjáépítjük. Ők le akarták nyúlni a Kis-Duna-partot, mi visszaadtuk az embereknek, megépítettük a CSUSE-pályát, a Kolonics sétányt, és a KIMBA-t is. A 2010 előtti baloldali vezetés országosan és a kerületünkben is kudarcra, romlásra, zűrzavarra ítélt bennünket. Gyurcsányékkal ma ez a korszak térne ismét vissza. Én azt javaslom, hogy ezt ne hagyjuk! Előre menjünk, ne hátra!

Ha ön lesz Csepel országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcshoz képest min változtatna?

Csepel jelenlegi egyéni országgyűlési képviselőjének hozzáállásán változtatnék. Kerületünk többsége eddig talán nem gondolt arra, hogy megtévesztik, s szavazatát kizárólag politikai szimpátia alapján kérik. Ezért egy, az emberek problémái iránt teljesen érzéketlen, így valódi érdekeik képviseletére is alkalmatlan, sőt közöttük békétlenséget, széthúzást gerjesztő, de annál mézesmázosabb hangú embert válasszanak. Mára csak rá kellett jönniük a csepelieknek, hogy valójában egy ravasz és hazug megélhetési politikust küldtek a parlamentbe. Az elmúlt nyolc évben dr. Szabó Szabolcs képviselő úr nem szavazott meg egyetlenegy intézkedést sem a koronavírus elleni küzdelemben, nem támogatta a fenti fejlesztéseket tartalmazó költségvetéseket, és nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvényt sem. Ez utóbbit például vajon miért nem? Ellenben szívesen hozott volna tizenötezer migránst Csepelre, és adott volna nekik pénzt, lakást, szavazati jogot. Márki- Zay Péterrel közösen ő is minden rendbontásban, hisztériakeltésben, hazudozásban, kamu hírek terjesztésében nyakig benne volt. S minden bizonnyal ő is szívesen beülne abba a frakcióba, amelyik nyíltan bevállalja a kommunisták és a fasiszták képviseletét is. Ma és holnap is veszélyes időket fogunk megélni. A veszélyek kezelésében, elhárításában, a túlélésben nagyon számít a rátermettség, a felkészültség és teljesítmény, az ész, a szív és a tisztesség. És nemcsak a szomszédunkban zajló háborúra gondolok. A koronavírus okozta pandémia, a migráció és a vele kéz a kézben járó terrorizmus, az európai energiaválság, a világgazdaság átrendeződése, a birodalmi politikák, az agresszív LMBTQ-lobbi veszélyeztetik hazánk, s benne a csepeli mindennapok biztonságát. Nem babra megy a játék! Ilyenkor összefogásra, higgadtságra, őszinteségre, rendre, erőre van szükség. A közösség vezetőjének olyan embernek kell lenni, aki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal és képességekkel. Csepel országgyűlési képviselőjének egyszerre kell hazafinak és lokálpatriótának lennie.

 

Csizmadia Cseke

Magyar Kétfarkú Kutya Párt

cseke

Csizmadia Cseke az MKKP jelöltje. Húszéves egyetemi hallgató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kommunikáció- és médiatudományi szakon tanul. Öt éve dolgozik a médiában, különböző feladatokat lát el. Főként televíziós operatőr-vágó, de műsorszerkesztőként és rendezőként is dolgozik. Ideje jelentős részét a pártjával kapcsolatos tevékenysége teszi ki.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt sajátos helyet foglal el a hazai politikai palettán. Hogyan foglalná össze a párt programját?

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elsődleges célja az aktív, cselekvő lakosság létrehozása, megszólítása. Ösztönözzük az embereket, hogy tegyenek a környezetükért, mi nem csináljuk helyettük, de segítünk benne. A párt fő szerveződési elve is ez, ügyek és tevékenységek segítségével közösséget kovácsolni, akikkel aztán tovább tudunk dolgozni vicces, hasznos és szép dolgokon. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mit fogunk csinálni a parlamentben. Ott már nem lehet csak bohóckodni! Akiket ez a témakör foglalkoztat, javasoljuk, hogy nézzenek parlamenti közvetítéseket! Az már a Kutyapárt nélkül is kész cirkusz. Bármilyen furcsán is hangzik, nagyon készülünk a választásokra, még komoly programunk is van. Az önkormányzati képviselőink által sűrűn körüljárt témákat próbáljuk tovább vinni. A legkidolgozottabb pontunk a közbeszerzési rendszer átalakítása, ami a betűméret csökkentése után is egy harmincöt oldalas tervezet.

Milyen kerületet érintő tervei vannak, képviselőként milyen lépéseket tenne Csepel fejlődéséért?

Az egyik legjelentősebb kerületi projektünk a közelmúltban a Vízmű lakótelepi buszmegálló megszépítése volt, de építettünk az Erdősor utca és a Szabadság utca sarkán egy rovarhotelt is. Ez az egyik legveszélyesebb csepeli kereszteződésben van, ahol szinte heti rendszerességgel rombolja le autó házak kerítését. Ott például jól nézne ki egy zebra is! Az állampolgárokat nemcsak a lakóhelyük helyzetének a rendezésébe vonnánk be, hanem a demokratikus döntéshozatalba is. A képviselőket vagyoni felelősség terhelné az általuk szándékosan okozott károkért. Bár támogatjuk a rövid távú faültetéseket, mert semmi más nem képes olyan remekül fellazítani a talajt a mélygarázsoknak, mint a fák. A zöldpolitikánk egyik első lépése a tarvágások tiltása lenne, csak azért, mert az nem olyan szép, mint amennyire káros. A programunk legfontosabb része mégis a marihuána legalizációja. Nonszensz, hogy míg annyit ihatunk egy kocsmában, hogy aztán hazamenni se legyünk képesek, egy gramm fűért már rendőrautóba ültetnek. Ráadásul annyira nem éri meg jelenleg nemzeti dohányboltokat üzemeltetni, hogy a dílerek zsebének a kitömése helyett az államkasszát és a szegény trafikosokat gazdagítva könnyen ki lehetne fehéríteni ezt a piacot is.

Milyen fejlesztésekkel lenne elégedett? Van esetleg olyan intézkedés, amit előremutatónak, jónak tart, esetleg folytatna is?

Ahogy a lokális programomban is áll, nagyon örülök, hogy végre felismerték, hogy az oktatás csak emészti a pénzt, és bezárták a régi Jedliket. Továbbá nagyon remélem, hogy az első kapavágás előtt ‒ a már eddig is ráköltött százmilliók ‒ egy integrált lerészegedési központ létrehozásának tervét készítik elő, amiben helyet kap majd egy szeszkápolna is. Továbbá a Csepeli Sport Clubot olyan jól visszakapták a csepeliek, hogy én is visszaadnám nekik még egyszer, hátha megint bezárják a sportolni vágyó gyerekek orra előtt a vaskaput. Előremutató fejlesztésnek tartom továbbá a birkózóakadémiát, hiszen ki ne örülne neki, hogy honvédek tucatjai, talán százai edzenek Csepelen? Vigyázzák a rendet. Ezeken felül is vannak terveim Csepelen. Mivel olimpia úgy tűnik, hogy már nem lesz a szigeten, legalább a diákolimpiák állandó helyszínéül szolgálhatnának az eperföldek. Budapest 17. számú választókerületét kettévágja a Kis-Duna, és csak egy rév jár Csepel és Soroksár között, az sem mindig. E hatalmas probléma megoldásaként letérkövezném a Ráckevei-Dunát, ügyelve, hogy azért átfolyjon alatta, tekintettel a déli üdülőövezetekre. Lehet, hogy a legjobb megoldás a Duna teljes budapesti szakaszának a letérkövezése lenne, így talán elkerülhető az a káosz is, amit a Metrans okoz a városban. Kiemelkedő érdememnek tartom, hogy jó viszonyt ápolok a többi képviselőjelölttel, az ajánlásgyűjtés első napján mind adtak nekem a tollaikból. De azért valljuk be, hogy én vagyok az egyetlen értelmes választás!

 

Dr. Szabó Szabolcs

DK–Jobbik–LMP–MSZP, Momentum, Párbeszédbudapest 17 szabo 1

2014–2018 és 2018–2022 között Csepel egyéni országgyűlési képviselője.

Az elmúlt nyolc évben sok fejlesztés valósult meg Csepelen. Ön ezek közül melyiket tartotta jónak, melyiket támogatta? Melyikkel nem értett egyet?

Megszüntették a Csepeli Hírmondó fideszes kisajátítását? Kiszélesítették a II. Rákóczi Ferenc utat? Felújították a Csepeli utat? Felújították a csepeli HÉV-et? Új HÉV-szerelvények járnak Csepelen? Megépült az új Gubacsi híd? Ki lett kotorva a Kis-Duna? Elkészült a Jedlik felújítása, amire 2017-ben, öt évvel ezelőtt kaptak pénzt? Elkészült a gerincút folytatása? Megtörtént Háros kiszabályozása? Ezekre én nem emlékszem, csak látványterveket láttam. Az viszont tény, hogy eközben Németh Szilárd Csepel legnagyobb ingatlanbárója lett, hiszen a hozzá tartozó alapítványok hatalmas sportingatlanok tulajdonjogát szerezték meg. Még a saját irodáját is a KIMBA egyik részében bérli az országgyűlési hivatalának, tehát a magyar adófizetőknek a finanszírozásában. Az is kétségtelen tény, hogy idehozták a nyakunkra a Metranstelepet, ami miatt soha nem látott mennyiségű kamion terheli a csepeli utakat.

Karácsony Gergely főpolgármester pénzhiányra hivatkozva leállította az összes csepeli fejlesztést, miközben az ellenzéki vezetésű kerületekben továbbra is vannak fővárosi fejlesztések. Nem tartja ezt politikai diszkriminációnak? Van-e olyan csepeli fejlesztés, amelynek a támogatását kérné Karácsony Gergelytől?

Budapesttől jelentős forrásokat vont el a kormány, emiatt a működőképesség határán billeg. Ennek ellenére folyamatosan egyeztetek arról Karácsony Gergellyel, hogy a legfontosabb munkákra jusson pénz. A kormányváltásnak az is a tétje, hogy április 3-a után visszaadjuk a fővárosnak járó forrásokat. Első körben a gerincút fejlesztését próbáljuk elindítani.

2019-ben a pesti kerületekkel összekötő csepeli kerékpárút-fejlesztés leállítását javasolta Karácsony Gergelynek, ami végül el is maradt. Kért-e cserébe a főpolgármestertől valamilyen fejlesztést Csepelen, és ha igen, mit?

Erről Borbély Lénárd polgármestert lenne érdemes kérdezni, hiszen ennek a projektnek Csepel önkormányzata volt a lebonyolítója, a Közbeszerzési Felügyelet által elmeszelt közbeszerzési eljárást is Csepel önkormányzata írta ki. 2016- ban nyerték el a támogatást az érintett kerületek, de hosszú éveken keresztül nem voltak képesek érdemi lépéseket tenni a beruházás érdekében, még kiviteli tervek sem készültek. Ezek után az irányító hatóság, tehát a kormány – nem pedig én – jelezte, hogy vonják vissza a projektet, mert képtelenség lesz határidőre befejezni, így az uniós források már nem lesznek lehívhatók. Ezzel 2,3867 milliárdot dobtak ki az ablakon. Ide vezet az, ha nem hozzá értő emberek irányítanak egy települést! Az én szerepem ebben csupán annyi volt, hogy leírtam az igazságot, amit Borbély Lénárd megpróbált elhazudni.

Röviden: mi a véleménye az ukrán– orosz konfliktusról?

Putyin rátámadt egy független államra, melyet Oroszország korábban nemzetközi szerződésben ismert el. Ráadásul Ukrajna függetlenségéről népszavazás döntött 1991 decemberé-ben. Az elmúlt tizenkét évben Orbán folyamatosan barátkozott Putyin elnyomó rendszerével. Ez sajnálatos és veszélyes. Idehozta Budapestre az orosz kémbankot, orosz hitelből kezdték el a Paks II. beruházás előkészítését, ezzel kiszolgáltatva hazánkat Putyinnak. Az Ukrajna elleni invázió bizonyítja, hogy Orbán tévúton járt. Nekünk nyugaton vannak a szövetségeseink, nem keleten! A kémbankot azonnal ki kell dobni az országból, a Paks II. beruházást pedig le kell állítani! Végül jelezném, hogy önök az eddigi gyakorlatuknak megfelelően egyoldalú tájékoztatást végeznek. Már a kérdéseik is elfogultak és pártosak. Pedig önök a csepeli adófizetők pénzéből működnek, és pártatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatást kellene végezniük. Talán emlékeznek még arra, hogy a legutóbbi választáson is 1,3 millió forintos büntetést kaptak, amiért kiszolgálták Németh Szilárd kampányát. Így a végén hadd tegyek fel egy kérdést én is: azt a pénzt behajtották már Németh Szilárdon? Vagy a nap végén azt is a csepeli adófizetők fizették ki?

Polgármesteri reakció

Dr. Szabó Szabolcs a március 9-ei Csepeli Hírmondó megjelenése előtt napokkal közösségi oldalán posztolta azt az írást, amelyben az újság kérdéseire válaszol a közelgő választásokkal kapcsolatban. (Ez a Csepeli Hírmondó 14. oldalon olvasható.) Ebben több olyan állítást tesz, amelyek Csepel önkormányzatát és személyesen engem is érintenek, és valótlanok. Az egyik ilyen kérdéscsokor, amiben kormányzati fejlesztések elmaradását hiányolja a képviselő úr. Nézzük: a csepeli gerincút befejezése. Ennek megvalósítása, ahogy korábban is, a Fővárosi Önkormányzat feladata. Az ezzel kapcsolatos EU-s pályázatot a Magyar Kormány többször is befogadta, azonban a Fővárosi Önkormányzat formai hibás pályázata miatt azonnal elutasította az Unió. Most ott tartunk, hogy azért lehetetlenül el a pályázat, mert a szükséges önrészt a Főváros nem kívánja biztosítani a kerületünk fejlesztéséhez. Pedig van rá pénze. Nézzük tovább: csepeli HÉV és a Gubacsi híd felújítása. Mind a kettő folyamatban van, ezt sokan tudják. Ahogyan a Kis-Duna kotrása is előkészítés alatt van. Ha képviselő úr ezeket nem tudja, az baj. Ha tudja, de szándékosan vezeti félre az olvasókat, az is baj és inkorrekt. Jedlik felújítása: a felújítás zajlik. Dr. Szabó Szabolcs azt állítja, hogy az a kerékpárút-fejlesztés, amely Csepel mellett két másik kerületet is érintett volna, az önkormányzatok miatt nem valósult meg, és a kormány miatt vonták vissza a támogatást, ezzel kidobtunk 2,3867 milliárd forintot. Ezzel szemben a tény, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020. július 20-én a főpolgármester egyszemélyes döntéshozóként vonta vissza a projekt támogatását. Ugyanúgy, mint az útjaink felújításáról szóló korábbi, valamint P+R parkolók kialakításáról szóló döntést. A képviselő úr azt is állítja, hogy nincs pénze a Fővárosi Önkormányzatnak – bár az ellenzéki vezetésű kerületekben van fővárosi fejlesztés ‒, mert elvonások sújtották. Ha ez igaz lenne, Csepelen is igaz lenne. Mi mégis, önerőből, több fejlesztést indítottunk. Ez politikai akarat kérdése. Nem másra kell mutogatni, hanem dolgozni kell. Mi ezt tesszük Csepelen. Végezetül, ami szintén tényszerű: dr. Szabó Szabolcs eddig semmilyen önkormányzati fejlesztést nem támogatott, Csepelhez semmilyen hozzáadott értéket nem teremtett. 2014 óta, amióta polgármester vagyok, annyit tett, hogy kétszer elhívott kávézni. De azt hiszem, összekevert valakivel.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere

 
Járó Arnoldné

Normális Élet Pártja

IMG 20190617 091040

A Normális Élet Pártjának (NÉP) jelöltjei nem politikusok, hanem hétköznapi foglalkozást űző emberek. Járó Arnoldné, Krisztina kisgyermekes családanya, aki egy kisvállalkozást vezet. Azért vágott bele a kampányba, mert megelégelte, hogy a pártok évtizedek óta hitegetik az embereket azzal, hogy megoldják a társadalmi, gazdasági problémáikat.

Mutassa be a párt választási programját! Mit tart legfontosabbnak ezek közül?

A Normális Élet Pártjának a közösségi oldalakon félmilliós tábora lett az elmúlt két év során. A széles körű támogatottságnak köszönhetően minden választási körzetben jelöltet tudtak indítani, és teljesítettük az országos listaállítás feltételeit. A NÉP az egyetlen párt, amelynek képviselői nem kívánnak közpénzből kampányolni, ezért fel sem vesszük a kampánytámogatást. Programunkban szerepel, hogy a pártok ne kapjanak állami támogatást, és a működési költségekre – a civil szervezetekhez hasonlóan – a személyi jövedelemadó egy százalékát lehessen felajánlani. A választásra jogosultak harmada nem akar elmenni szavazni, mert úgy érzi, csak rossz és még rosszabb jelöltek közül választhatna. A csalódott, kiábrándult választók számíthatnak a NÉP képviselőire, mindazokra, akiknek elege van a hazugságokból, a lopásból, a politikából és a félelemkeltésből – amiben bőven volt részünk az elmúlt két évben. A NÉP számára az első és legfontosabb helyen az ember és az emberi élet védelme áll – korra, nemre, fajra, vallásra, nemzetiségre, világnézetre és társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül. (Részletek a párt Rendszerváltó Társadalmi programjában olvashatók.) Megválasztásunk esetén megszüntetnénk a covid-oltási igazolványokat, valamint a felelősség és a kártérítési kötelezettség alóli kibújás lehetőségét. Családanyaként mélyen felháborít, hogy az orvosok gyermekeinket is csak telefonon hajlandóak gyógyítani ‒ már, ha ezt lehet annak nevezni ‒, ezért mihamarabb szeretnénk visszaállítani az egészséghez és ellátáshoz való jogainkat!

Mit tart előremutatónak, jónak az eddigi csepeli fejlesztésekből? Lenne esetleg olyan, amit folytatna?

Csepelre vonatkozóan, úgy gondolom, a fejlesztések jó úton haladnak. Iskolák, közintézmények, utak, parkok újulnak meg, épülnek. Nagyon jó iránynak tartom a közösségi tervezéseket, és a Zöld Sziget Program folytatását is.

Képviselőként milyen lépéseket tenne Csepel fejlődéséért, mit tart elsődlegesen fontosnak?

Úgy gondolom, nem szabad megfeledkezni a munkájukat elvesztett emberekről, hiszen most nagyon sokan kerültek kilátástalan helyzetbe. A megoldás egyik módját új munkahelyek megteremtésében látom, fontosnak tartom a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztését. A Normális Élet Pártja történelmi küldetésének tekinti, hogy a „normalitás” visszatérjen az életünkbe. Mindent megteszünk azért, hogy véget érjen az évtizedek óta tartó nemzetrontó folyamat, amit a politikai szereplők gerjesztenek a gyűlöletkeltés eszközeivel. Olyan mértékű elégedetlenség tapasztalható az országban, ami április 3-án akár el is söpörheti a jelenlegi politikai rendszert. Ehhez a változáshoz van szükség a NÉP-re!

A párt oldala: normaliselet.hu

 
Pál Éva

Magyar Munkáspárt, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom

IMG 2305

Pál Éva tősgyökeres csepeli. Munkáscsaládban nevelkedve lett énekes: aki ismeri a Neoton zenekar nevét, hallhatta hangját megannyi dalban. Az éneklés mellett megőrizte lokálpatrióta énjét. Se szeri, se száma azoknak a kisebb-nagyobb helyi kezdeményezéseknek, amelyeket támogat. Ahogy fogalmaz: egy az itt élők közül, ezért látja a világot pont ugyanazon a szemüvegen keresztül, mint mindenki a környéken.

Hogyan látja most Csepel jelenét?

Csepel az egész nemzetünk fejében úgy rögzült, mint egyféle „munkásparadicsom”. Az elmúlt három évtizedben azonban fokozatosan sodródtunk kifelé az ország vérkeringéséből. Az egykori nagyüzemek ma lerobbant rozsdamezők, s bár a gyár területén van néhány olyan cég, amely gyöngyszemként virít, de inkább a lepusztulás a fő benyomás. A köztereknek van ugyan gazdája ‒ az önkormányzat ‒, de a városrészünk egészének sajnos nincs. Ugyanez igaz a választókerület másik részére, Soroksárra is. Kellő politikai érdekképviselet hiányában ez az egész térség egyszerűen el van vágva az ország többi részétől, legfeljebb átjáróháznak vagyunk jók.

Országgyűlési képviselőként milyen lépéseket tenne a kerület fejlődéséért? Mit tart a legfontosabb feladatának?

A Magyar Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom által létrehozott baloldali szövetség csepeli/soroksári jelöltjeként azt vállalom, amiből legnagyobb hiány van, a politikai érdekképviseletet. Az itt lakóknak a legfőbb érdekük, hogy legyen stabilabb jövedelmi és szociális helyzetük, ezért olyan törvényekre van szükség, amelyek garantálják a jóllétnek a minimális szintjeit. Igen, ezek sorában a havi nettó 250 ezer forintos (közalkalmazottak esetében 350 ezer forint) minimálbér, a gyermekenkénti és havi 50 ezer forint családi pótlék, s a 150 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíj áll az élen. Ezek a látszólag nagy számok mindössze hangyányit vinnék a létminimum fölé ötmillió honfitársunk életszínvonalát. Kizárható, hogy a magyar gazdaság ezt képtelen lenne kitermelni. Éppen ellenkezőleg: ez a lehetőség ma is realitás. Úgy látom, az itt lakóknak tisztességesebb közlekedési viszonyokra is szükségük van. Ennek fényében arra törekszem, hogy a csepeli és a soroksári HÉV-vonalakat, ahol csak lehet, vigyük le a föld alá, vagy tegyük magasabbra, megszüntetve ezeknek a sínpároknak a szétszakító hatását.

Mi az, amiért versenybe szállt a képviselőségért? Mit tart most elsődlegesen fontosnak?

Amikor eldöntöttem, hogy képviselőjelöltként megmérettetem magam, akkor még rémálmomban sem gondoltam, hogy a szomszédunkban egy borzalmas háború tör ki. Nem látok más feladatot, mint a béke mihamarabbi megteremtését, és a konfliktus már eddig is tetemes kárainak mérséklését. A jelek szerint fokozott élelmiszerdrágulásra és száguldó inflációra kell számítanunk, s ebben a helyzetben a döntéshozók nem hunyhatnak szemet. Jómagam tehát a szociális biztonság harcosa kívánok lenni. Ez most térségünk lakóinak legfontosabb érdeke. Kérem, a rám adott szavazatát tekintse a lehető legjobb befektetésnek!

15 hozzászólás “Az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek bemutatkozása” bejegyzésre

  1. Dórika szerint:

    Remélem idén már nem ez a retardált fartúró buzeráns fog nyerni!

  2. Éva szerint:

    Remélem az idén nem az undorító nemeth szilárd emberszabású majom nyer, semmi esélye annak a dőgevőnek.

  3. Gyula szerint:

    Mindeközben:
    “Novák Katalint választották köztársasági elnöknek”
    Nem tudom, hogy lehetett-e valahol fogadást kötni? 🤣😁
    Ha igen, akkor erre1,00 volt az odds.
    Hát kit választottak volna? A 2/3-ra volt 1 jelölt, nem? 😛

  4. Dórika szerint:

    Kusshaggyatok el nem fideszesek! Orbán Viktor a legmenőbb elnök az egész világon! Csak tanulni lehet tőle! Akinek nem tetszik az elmehet innen!

  5. Gyula szerint:

    Vigyek valami feszkóoldót? 🤣😁😛

  6. Dórika szerint:

    Én vagyok Dórika és amit 13:22 kor írtak azt nem én írtam….

  7. Atesz szerint:

    13.22 Dórika.
    Húzzál haza!!!

  8. Dórika szerint:

    Szerintem is húzzon el aki visszaél a nevemmel!

  9. Dórika szerint:

    Te maradj csöndben te kamus! Szánalmas vagy!

  10. László szerint:

    Dórika! Én nem éreztem különbséget a két hozzászólás szinvonalában. 😛

  11. Dórika szerint:

    Gyula, tudom hogy te írogatsz a nevemben az oldalra, ne is tagadd le! Tudom hol laksz, megy a feljelentés ellened, estére odaérnek a rendőrök is!

  12. Gyula szerint:

    Írogat az anyád, kérdezd a kormányos barátunkat, bevallotta mindent lát.
    Ja, nem jöttek a rendőrök, te nagyonhülye. Pont ezzel foglalkoznak. 😁👏
    IP címről hallottál, ugye?

  13. Dórika szerint:

    Anyád retkes lába közéről már hallottam Gyula, mert a nyelvedet most is onnan húztad ki!

  14. Dórika szerint:

    Benne volt a hírekbe te visszamaradott szellemi hulladék!

Itt lehet hozzászólni !