Ukrán nagykövet: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – Szijjártó válaszolt neki

Mandiner

„Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat?”. Nepop Ljubov március 15-ével példálózott, elfeledkezve arról, hogy az ukránok rendszeresen zaklatták és fenyegették a kárpátaljai magyarságot, amikor a közösség a magyar nemzeti ünnepekre kívánt emlékezni.

„Értjük, hogy erről az ukránok másként gondolkodnak, de a magyar emberek biztonsága érdekében fegyverek és katonák küldésére, szállítására nem fog sor kerülni” – jelentette ki a külügyminiszter. Hozzátette: „mi a magyar érdeket képviseljük”.

Sírva üzent a magyaroknak Ukrajna budapesti nagykövete, Nepop Ljubov egy péntek délutánra szervezett konferencián, ahol azt mondta,

„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”

A beszélgetésen a 444 és a New York Times is részt vett.  A 444 szerint Nepop azt a kérdést is feltette, hogy a rezsicsökkentés fontosabb-e az emberi életnél?

Ismert: a nagykövet által idézett kifejezést Orbán Viktor használta a háború első napjaiban.

A tudósítás szerint a nagykövet sírva beszélt Nepop arról, hogy a Nyugat nagyon elkésett a szankciókkal, pedig a háború előtt kérte az ukrán kormány, hogy büntessék meg Oroszországot, hátha meg lehet előzni a legnagyobb bajt.

Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek? Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint emberek élete?

– kérdezte.

Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Nem az emberi élet a fontos? Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünnepelni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!” – bocsátkozott történelmi fejtegetésbe Nepop, aki mintha elfeledkezett volna arról, hogy az ukránok rendszeresen zaklatták és fenyegették a kárpátaljai magyarságot, amikor a közösség a nemzeti ünnepekre kívánt emlékezni.

 „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – mondta. Szerinte a NATO önmaga védelmében sem maradhat ki ebből a „harmadik világháborúból”.

A nagykövet megköszönte azoknak a magyaroknak a kiállását, akik tüntettek az orosz nagykövetség előtt. Szerinte nagyon fontosak ezek az üzenetek.

Nepop nagykövet ugyanakkor megköszönte a magyar kormánynak és a magyar társadalomnak, hogy milyen sokat segítenek a menekülteknek. Szintén megköszönte, hogy a magyar kormány az EU-s szankciókat és egyéb döntéseket támogatta a nemzetközi szervezetekben, és a Kárpátaljára küldött magyar állami segélyeket is.

Hozzátette, ha fegyvert nem is ad Magyarország, egyéb felszerelésekre nagyon nagy szükség lenne a túléléshez: generátorokra, hálózsákokra például.

Bár jobb a magyaroknak, ha az ukránok harcolnak most azokkal a fegyverekkel, mintha majd nekik kell ezekkel védeni a határaikat

– fogalmazott Nepop. Ezzel szemben, mint arról lapunk is beszámolt, már nemzetközleg is elismerést keltett az a bánásmód, amelyben a magyar kormány a civilekkel karöltve részesítette az Ukrajnából menekülteket – nemzetiségtől függetlenül. Margarítisz Szkínász EB-alelnök például pénteki sajtótájékoztatóján nyilatkozta, hogy

lenyűgöző látni, hogy itt, a határon és a budapesti vasútállomásokon több száz magyar tisztviselő, civil és polgár van jelen”.

Nepop azt is kijelentette: kárpátaljai magyarok is harcolnak is az oroszok ellen, ezért „legyenek részesei a győzelmeknek, ez a magyar nemzet háborúja is az agresszor ellen”. Ezzel szemben a kárpátaljai magyarok jellemzően nem tekintik a saját háborújuknak ezt a konfliktust. Ez nem csak ebből a cikkünkből derül ki, hanem abból is, hogy az ottani magyar lakosság tömegesen jön át Magyarországra.

Végezetül az ukrán nagykövet felszólította a magyarokat, hogy ne vásároljanak orosz termékeket, és bojkottálják az orosz vállalkozásokat.

Forrás: Mandiner

Szijjártó reagált az ukrán nagykövetre: Nem fogunk fegyvereket küldeni Ukrajnának

„Értjük, hogy erről az ukránok másként gondolkodnak, de a magyar emberek biztonsága érdekében fegyverek és katonák küldésére, szállítására nem fog sor kerülni” – jelentette ki a külügyminiszter.

Péntek este újabb bejelentkezést tartott Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külügyminiszter ismertette a Magyarországra menekült személyek nemzetiségi megoszlását. Kiderült: az elmúlt egy héten 100 ezer ukrán, 22 ezer magyar és további 18 ezer harmadik országbeli állampolgár érkezett hazánkba.

Szijjártó arról is beszélt, miután egyeztetett Kárpátalja kormányzójával, módosult a régióba szállítandó adományok – melyeket Magyarország eddigi legnagyobb humanitárius segítségnyújtása keretében juttatják el Kárpátaljára – összetétele: 800 tonna élelmiszer mellett 200 tonna babaápolási csomagot küldünk a szomszédos országba.

Szijjártó az európai külügyi értekezletről is szót ejtett. Elmondta, ott szóba került az orosz gáztól való függetlenedés szándéka. A miniszter leszögezte: ez – „ha komolyan is vesszük” – egy többéves folyamat. Elmondta: újabb szankciókról nem történt döntés, hazánk egyébként sem támogatja az energiaszektorra kivetendő szankciókat.

A miniszter arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy egyre csökken a forgalom a magyar-ukrán határ három forgalmas átkelőjénél: Barabásnál, Lónyánál, és Beregsuránynál.

Végezetül Szijjártó reagált az ukrán nagykövet ma délutáni szavaira. Szijjártó megint leszögezte:

értjük, hogy erről az ukránok másként gondolkodnak, de a magyar emberek biztonsága érdekében fegyverek és katonák küldésére, szállítására nem fog sor kerülni”.

Hozzátette: „mi a magyar érdeket képviseljük”, az pedig a fentebb kifejtett gondolatmenetben írható le.

Forrás: Mandiner

21 hozzászólás “Ukrán nagykövet: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – Szijjártó válaszolt neki” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    A kormány kiváló gazdaságpolitikája mellett a rezsicsökkentésnek köszönhetően tudtak a háztartások tartalékokat felhalmozni. Az emberek telerakták a kamráikat, hogy ha nehezebb idők jönnek (pl. gyurcsányiék nyerik a választást), legyen mihez nyúlni a szükségben. Ezekből a készletekből tudják most segíteni jó szándékú magyar polgárok a háborús menekülteket. Ilyen szemszögből nézve a rezsicsökkentés hozadékából nem csak az ország lakossága részesült.

  2. László szerint:

    Kormányos, ezt a megnyílvánulást menten mentem. Ez mindent űberel. Orosz barátság miatt nem vagyunk Putyin ellen. Ki tudja hány szálon kötődik Orbán Putyinhoz. Ez csak idővel fog kiderülni. Nem a gázról beszélek.

  3. Hozzászóló szerint:

    Nagyhatalmi arroganciával és szemtelenséggel nyilatkozik a nagykövetasszonyság. Országa pedig Európa négereinek birodalma, majdhogynem a semmire pökhendi lekezelő népség lakja.
    Hálaképpen a rengeteg seggnyalásért amit az irányukba folytattunk, épp most fosztják meg tisztségeiktől a magyar kettős állampolgárokat.

  4. Gyula szerint:

    Azé’ 40 millió embert megbélyegezni, meleg pite. De mindig beérik a szélsőség gyümölcse.
    Kormányosnak a dumája tényleg kemény! 😁🤣👏👍

  5. Zsivány szerint:

    Hazánk nem a nemzetközi bíróság, hogy eldönthesse kinek a pártját fogja, melyik fél mellé áll oda tevőleges támogatást nyújtva részére a másik fél ellenében. Majd Hága megmondja kinek van igaza, utána állást lehet foglalni, néhány év múlva kiderül. Végül a grúz-orosz konfliktussal kapcsolatban is megállapítást nyert, hogy Grúzia volt a hibás.

  6. László szerint:

    Minden tisztségtől megfosztja a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat az EU-érett Ukrajna.
    Egy csütörtök este kihirdetett elnöki rendelettel Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban. Volodimir Zelenszkij rendelete alapján az ukrán nemzetbiztonság listázni fogja a kárpátaljai magyar állampolgárokat is, akik a jövőben sem állami hivatalt, sem önkormányzati tisztséget nem tölthetnének be, pártok tagjai és fontos állami vállalatok vezetői sem lehetnének. Az intézkedés az eddigieknél is durvábban diszkriminálhatja a kárpátaljai magyarságot, hiszen helyben szinte mindenki rendelkezik magyar állampolgársággal is. – Szíjártó Péter nem fog unatkozni…

  7. Gratulálok szerint:

    Javaslom, hogy Ukrajna tiltsa meg a kettős állampolgárságú személyek katonai szolgálatát!

  8. Nagyapó szerint:

    Az idősebbek még jól emlékeznek az ukránok magyar szeretetére, amit a 2. Ukrán Front közvetítésével adtak át.
    Emlékszünk, hogy az ukrán nacionalisták milyen szorgalmasan teszik tönkre a Vereckei Emlékművet.
    Hallottunk arról, hogy a Donyec-medencében 14 000 oroszt öltek meg az utóbbi hét évben.
    Ezek ellenére szeretettel fogadjuk a menekülőket, mert reméljük, hogy az ukrán nácik, az ottani
    moslék otthon marad.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. László szerint:

    Volt egy dokumentumfilm, a román forradalomról mesélt egy Erdélyben élő tanár. Annak idején osztogatták az útleveleket a magyaroknak akik valamilyen tisztségben voltak vagy csak tanitottak hogy lehet Magyarország felé venni az irányt. Miért ne csinálná meg ezt az ukrán.

  10. Gyula szerint:

    Na, Fater!
    Valamiben egyet tudok veled érteni. 👍 Azok ott maradnak, most van kivel “játszani” élesben is, emellett a 99%-a a társadalomnak még “normális” lehet és valljuk már be, hogy csak-csak szarban vannak.

  11. László szerint:

    Az egy dolog hogy add meg nekik a kettős állampolgárságot. Ahhoz kellene nekik egy “normális” országban élniük. Soha nem volt az, nem is lesz. Sebaj megadtuk nekik. Cserébe ott tesznek keresztbe nekik ahol csak tudnak. És nemcsak ott. Senki nem védi meg őket. Unió sem védi meg, nem is fogja ha netán tag lesz. A vétózás meg lesz szüntetve ami Orbán egyetlen fegyvere volt.
    “Az EP meg akarja fosztani a nemzetállamokat a külpolitikai vétó lehetőségétől.
    Minősített többség válthatja a teljes egyetértés elvét külügyi kérdésekben, legalábbis az EP-többség szándékai szerint.”

  12. pl szerint:

    Vén Demens Salabakternek szelektív az emlékezete…
    -nem emlékszik a magyarok VH-s szerepére, nem emlékszik a magyar nacionalistákra, egész biztosan nem emlékszik a munkásőrségre, a szocializmusra, nem emlékszik főnöke EU gyűlöletére, ráadásul sok mindenről “HALLOTT”, tehát nem süket, csak erősen romlómemóriájú demens nyáladzó hülye…

  13. Nagyapó szerint:

    Csak a patkány angolszászok szerint lehet bűnös egy nép (L. “halott indián, jó indián”). Az ukránok bűnösök? Oroszok bűnösök? Nem. Van az ukránoknak egy bohóc vezetőjük, aki megette az amcsi szöveget (Ifj. Biden a kormányában), az orosz-ellenességet. Legyilkoltak 14 000 oroszt Donbaszban és ezután csodálkoznak a visszavágáson! A magyarokat ugyancsak próbálják elűzni otthonaikból! Most őket pofozzák és mi zokogjunk értük? A hozzánk menekült ukránok csodálkoznak a jó fogadtatásukon, mert eddig csak rosszat hallottak a magyarokról.
    Az USA jól kihasználja ezt a helyzetet, Európa legyengül – nem lesz konkurens – drága amerikai termékekkel kell dolgozniuk, versenyképességük csökken.
    A mi bohócunk, MZP ugyanezt az elvet képviseli a magyarok kárára.
    Április 3-án tegyük a keresztet a polgári pártokra!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. pl szerint:

    Már magad sem tudod, kit gyűlölj… Így vénnek lenni szarügy, mint hülyeségeket firkálni… Nem tudod feladni, ugye? Mennyire jellemző, h OgV miatt már ti sem tudjátok merre a tuti!?
    Világbotrány például a NER média a kitört háború 1-2 napon sugárzott gyalázata! Forogtok, forogtok, s nem tudjátok, most akkor :
    -Háború, v rendfenntartás?
    -Létezik Ukrajna? (oroszok már sejtik, h igen)
    -Kit kel gyalázni?
    -A rezsicsökkentés tényleg egyenlő a Putyin mellé állással?
    -mijafaszvan???

  15. Gyula szerint:

    Fater!
    Ne csúsztass ezzel a 14k fő gyilkolászással, mert erre az RT-n kívül senki nem hivatkozott! Nem akarom szentté és sátánná bélyegezni egyik felet sem. Csúsztat mindkettő, egyértelmű, de ki csúsztat nagyobbat? Talán te is nézed az RT-t néha? Nem! Én igen és mellé az Ukrajna 24-et is. Nálam nem hit kérdés, de a simlisség az oroszok felé lejt. Ennyi.
    Mindemellett itt 12 éve egy a lényeg, hogy legyen egy ellenség. Mindegy ki az?
    Már a lengyelek is megvetnek benneteket, az már gáz.

  16. Gyula szerint:

    Ha még angolszász és bombák, meg miegymás…
    Keress WWII képketet, hogy ki és mit mennyire bombázott le, tele vannak archívumok.
    56? Kit küldtek volna? Ukrajna volt a szomszéd már akkor is. Őket küldték, nem a belaruszokat, pech. Kár ezt maszatolni tovább. Ennek véget kell vetni. A nacionalista barmokon, egy 40M szuverén államban a többség nm az és ennyi.

  17. PáLoS TReND szerint:

    Képzeljük el ezt a helyzetet fordítva…
    Tételezzük fel, hogy nekünk is lenne 1 csinos, izig-vérig patrióta nagykövet asszonyunk a műállam fővárosában, ahol hazaszeretetből és féltésből teljes erőből ráolvasná a többes állampolgárságú nácionista Zelenszkijre, miszerint: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”!!!
    Vajon mi történne vele és az általa képviselt nép az ún. Ukrajnában élő magyarok tagjaival?! Maradna esélyük az életben maradásra?!
    Sajnos Orbán-t ügynök múltja és jelene miatt úgy rángatják Rothschildék, mint a cincált papírsárkányt szélcsendben!!!…- holott nyilvánvaló, hogy tele a gatyája!!!
    Ugyanakkor Orbánnak ez az ájtatos ukránsimogató, megfelelési kényszeres betelepítő politikája már többet árt, mint használ, Édes kis Hazánknak!!!
    1 biztos: Mi Hazánk nélkül nem lesz Magyarország!!!

  18. kormánypárti szerint:

    Mégis honnét tudnánk katonákat és fegyvereket leakasztani? Orbán világosan megmondta, hogy NINCSEN! Ha odaküldünk száz embert, akiket momentán nélkülözni tudunk, azzal nincsen kisegítve az ukrán hadsereg, ugyanolyan jelképes részvétel lenne, mint az afganisztáni misszió, ami végül semmi eredményt nem hozott. Gyalázatos állapotban van a honvédség: egyrészt a járművek, eszközök korszerűtlenek és lestrapáltak, másrészt manapság a kutya sem akar katonának menni. Sem a toborzóirodánál, sem az állásbörzéken, sem a munkaügyi központokban nem tolonganak a jelentkezők, nincsen elégséges emberutánpótlás, emiatt létszámhiány van. A más országokból érkező fegyverszállítmányokat pedig nem rajtunk keresztül célszerű szállítani. Szóval a semmiről nincs értelme polemizálni.

  19. Nagyapó szerint:

    László szombat – 23:25 ! Miért függ a kettős állampolgárság az adott országtól? Melyik a „normális” ország? A mienk, vagy a másik? Mi újság a világ többi országában?
    Mikor kérte Ukrajna felvételét az EU-ba, amit Orbán Úr megvétózott? Semmikor!
    Milyen többség? Egy ország egy szavazat, vagy népesség szerint? Az alapító atyák azért tették be a vétó lehetőségét az EU alaptörvényébe, hogy ne lehessen bármely országot „többségi” szavazással kirekeszteni! Fontos az egyetértés!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. Nagyapó szerint:

    pl vasárnap – 12:4!
    Néha gondolkodjon, hogy ne csak a gyűlöletes húlyeség hatalmasodjon el elméjén, mert így MZP eszmei követője, ami ne töltse el büszkeséggel, mert ez óvodás stílus!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. László szerint:

    Ahol élnek most Nagyapó, normális ország? Vagy ahol eddig megadták azt a kettőst megszólalhatnak magyarul? (ügyintézés közben vagy az utcán hogy ne verjék meg őket) Hát nem mindig. Pár napja belinkeltem magának az eddig “vétókat” de mivel itt szólásszabadság van, azóta is moderálásra vár pedig már fideszes az index. Itt még nem tudja a mindenható.
    Keressen rá indexes a vétó-vétó-vétó fel van sorolva…
    “Brüsszelben megunták a magyar vétódiplomáciát…” 2021-05-08
    “Kicsavarná Orbán kezéből a legfőbb fegyverét az Európai Parlament…” 2022-02-17
    ez utóbbi 24 pont hús persze őket lehet nem szeretni…

Itt lehet hozzászólni !