A kommunizmus áldozataira emlékeztek

csepel.hu

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. A politikus letartóztatása és fogva tartása első lépése volt a kommunista párt térnyerésének, a totális egypárti diktatúra kiépítésének. Az eset a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. 

Az emléknapon a csepeli önkormány képviseletében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, valamint Vincze Anikó jegyző rótták le tiszteletüket a polgármesteri hivatal falán található emléktáblánál. Koszorút helyezett el még a Honvédelmi Minisztérium, a FIDESZ-KDNP és az LMP képviselője.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az egymillió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során.

Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, kirekesztettek vagy börtönbe zártak, politikai- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

csepel.hu

5 hozzászólás “A kommunizmus áldozataira emlékeztek” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Nagyon szép gesztus volt ez, kedves Anikó. Akárcsak Kegyed.

  2. Gyula szerint:

    Ennek a hatalomnak a “jogutódja” gyilkolászik ma is Ukrajnában.

  3. Gratulálok szerint:

    Gyula, Ukrajna részt vett Magyarország 1944-45-ös és 1956-os megszállásában is! Ukrán katonák is erőszakolták a magyar nőket! Ma ukrán nácik, Dmitrij Jaros és a Jobb Szektor SS Totemkopf pólókban fenyegeti a kárpátaljai magyarságot! A Szovjetunió nemcsak Oroszországból állt! Ráadásul Magyarországot az Ukrán 2., 3. és 4. Front “szabadította fel”! Az Ukrán 1. Front, Belarusz és Oroszország katonái Lengyelországon keresztül törtek előre Berlin irányába! Ők lengyel és német nőket erőszakoltak! Úgyhogy nincs mit megköszönnünk Ukrajnának!

  4. Gyula szerint:

    …és ezek közül hányak élnek? Most akkor döntsétek már el idióták, hogy éppen, miért és kit kell az adott pillanatban utálni, haragudni rá, örülni éppen, hogy ölik őket. A lényeg, hogy valakit kell, kell az ellenség, a feszültség szítás, ez a lételemetek. Szomorú ez. 🇺🇦
    Attól én még jobban utálhatom Putyint, mint az Ukrán népet, nem? Ellene lehetek 2022-ben, egy háborúnak. Kösz. 🌈

  5. Betke szerint:

    A hölgy igazán az alkalomhoz öltözött, milyen visszafogott!

Itt lehet hozzászólni !