Lengyel est a Radnóti Mikós Művelődési Házban

csepel.hu

Első alkalommal rendezték meg a csepeli lengyel estet a Radnóti Miklós Művelődési Házban november 7-én azzal a céllal, hogy erősítsék a két nép közötti barátságot és hagyománnyá fejlesszék az eseményt. Csepel tradicionálisan jó kapcsolatokat ápol a lengyel nemzetiségű közösségekkel. A vidám hangulatú estet a csepeli lengyel nemzetiségi önkormányzat szervezte, fővédnöke pedig Borbély Lénárd polgármester volt.

Borbély Lénárd köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy Csepel három lengyel településsel is testvérvárosi kapcsolatot ápol: Kielcével, Wolominnal és Szczecinnel. Szoros, jól működő közöttük az együttműködés, bár a járvány miatt az utóbbi időben ritkábban tudtak találkozni. A két nép között hagyomány, hogy hol az egyik, hol a másik országban megrendezik a lengyel-magyar barátság napját. Tavaly márciusban Csepelen lett volna erre alkalom, de a járvány miatt le kellett mondani. A mostani lengyel est azonban lehetőséget ad arra, hogy újra találkozzunk. Ezzel kerületünk közösségi élete is bővült, színesedett. Annak idején, 31 évvel ezelőtt hasonlóképpen kezdődött a csepeli svábok közösségi élete kerületünkben, amely az évtizedek alatt hagyománnyá vált. Az önkormányzat szervezésében 2010 óta rendezik meg a népszerű Erzsébet-bált. „Kívánom, hogy a lengyel estet is rendezzék meg hagyományosan kerületünkben!” – mondta a polgármester.

Csúcs László, a csepeli lengyel önkormányzat elnöke ezt mondta lapunknak: „Az a törekvésünk, hogy tovább erősítsük a népeink közötti barátságot és még jobban megismerjük egymás kultúráját, szokásait. A járvány miatt számos találkozót nem rendezhettünk meg, de most végre lehetőség nyílt erre. Legutóbb az október 23-ai ünnepségre érkezett Wolominból és Kielcéből delegáció Csepelre. Magyarországnak legalább százötven lengyel településsel van testvérvárosi kapcsolata, amely jelzi, hogy a két ország között szoros a kapcsolat. Tervezzük, hogy jövőre újra megrendezzük a lengyel estet Csepelen.”

Az este folyamán magyar és lengyel tánccsoportok és énekesek léptek színpadra. A lengyel Rochy együttes zenészei, táncosai vidám műsorral szórakoztatták a közönséget. Elmondták, hogy harmadik alkalommal járnak Budapesten, és szívesen ismertetik meg kultúrájukat a magyarokkal.

Magyar részről a Csepp-Csepel táncegyüttes, majd a Kokányok tagjai táncoltak.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !