Rekordmagas prémiumot kapnak novemberben a nyugdíjasok

Origo

Jelentős összeget, esetenként akár 100 ezer forintot is kézhez kaphat minden nyugdíjas idén novemberben köszönhetően a gazdaság vártnál jobb teljesítményének.

A legutóbbi kormánydöntések alapján minden időskorú egységesen 80 ezer forintot kap majd kézhez, valamint visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat novemberben a magasabb infláció miatt. Míg a Gyurcsány-korszakban nyugdíjadót akartak kivetni, bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, jelentősen megemelték a gáz és az áram árát és elvették a 13. havi nyugdíjat, addig a mostani kabinet arra készül, hogy még 2022 elején visszaadja a 13. havi nyugdíjat.

Idén novemberben 80 ezer forintos prémiumot fizetünk a nyugdíjasoknak. Lett volna 435 ezer olyan ember, akik egyéb okokból kevesebbet kaptak volna, de idén számukra is képesek vagyunk kifizetni ezt. Lesznek olyanok, akik az infláció korrekciójával együtt százezer forintos kiegészítést is kaphatnak 

– mondta Orbán Viktor még múlt pénteken a Kossuth Rádióban. Továbbá a miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány vállalta a Gyurcsány-kormány bűneinek a korrigálását.

A magas munkanélküliséget már kijavítottuk, a minimálbéreket pedig szintén emeltük: januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az átlagbér volt

– fogalmazott, majd úgy folytatta: a harmadik tartozásunk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése volt, így év elején kétheti nyugdíjat ebből vissza tudunk adni. Orbán Viktor kiemelte: ha a hazai gazdaság olyan szinten jól teljesít, mint az év eddigi részében, akkor lehetséges, hogy februárban akár egy egész havi nyugdíjat is visszafizethetünk a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök azonban leszögezte: ez még nem száz százalékig biztos, mivel függ a gazdaság teljesítményétől.

A várakozásokhoz képest magasabb a nyugdíjkorrekció mértéke

A legújabb fejlemények szerint idén novemberben a 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellett lényegesen magasabb nyugdíjkorrekció jöhet a vártnál magasabb infláció miatt. Mindez abból derült ki, hogy a kormány kihirdette a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletét. A nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet kimondja, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást. A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A most eldöntött 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemeléssel így gyakorlatilag 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat a kabinet.

A VISSZAMENŐLEGES HATÁLYÚ, 1,2 SZÁZALÉKOS EMELÉS LÉNYEGESEN MEGHALADJA A VÁRAKOZÁSOKAT ÉS AZT A MÉRTÉKET, AMI A TÖRVÉNY SZÖVEGÉBŐL SZIGORÚAN KÖVETKEZNE.

Akár 100 ezer forintot is kaphatnak novemberben az idősek

Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3 százalék volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy a kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Az egész évet tekintve tehát a nyugdíjtöbblet összegét a következőként lehet megbecsülni: 12 hónapra, plusz a 13. havi nyugdíj egynegyedére jár az 1,2 százalékos pluszemelés. 2021 elején az átlagnyugdíj összege 148 ezer forint körül lehetett. Ezzel számolva a kormány mostani döntése éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételhez juttatja az időskorúakat, akik átlagnyugdíjban részesülnek.

EHHEZ JÖN MÉG HOZZÁ A MINDEN NYUGDÍJASNAK SZÁNT 80 EZER FORINTOS NYUGDÍJPRÉMIUM, ÍGY EZEK AZ ÉRINTETTEK AKÁR 100 EZER FORINTNYI EGYSZERI JÖVEDELEMHEZ IS JUTHATNAK AZ ÉV VÉGÉN.

Forrás: Origo

10 hozzászólás “Rekordmagas prémiumot kapnak novemberben a nyugdíjasok” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Mi lenne, ha tisztességes nyugdíj lenne?

  2. László szerint:

    Ahhoz kellene egy tisztességes miniszterelnök…

  3. Nagyapó szerint:

    Horváth János, László! Miért nem fizettek tisztességesen nyugdíj-járulékot? Akkor lenne “tisztességes nyugdíj”!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Gyula szerint:

    Nagyapó írja, mikor neki is 105.000,- a nyugdíja! 😁👏👍
    Nyilvános adat, elérhető!

  5. László szerint:

    Nagyapó! Még Önkéntes Nyugdíjpénztári tag is vagyok. 10év után vettem ki pénzt mert úgy alakult. Még egészségügyi hozzájárulást (EHO), 120 ezer Ft-ot is levontak. Amiről eredetileg szó sem volt. Ez fideszes találmány. 45éves vagyok, meggyőződésem a fajtám már élethosszig fog dolgozni vagy jó esetben 75 év lesz addigra a korhatár, amit persze játszva megélek.

  6. Horváth János szerint:

    Ha belegondolok abba, hogy ez a görény volt idősügyi tanácsnok!

  7. PáLoS TReND szerint:

    Ugyan az ún. ”egyeztetések” még zajlanak a magyarországi minimálbérrel kapcsolatban, már most garantált, hogy nemzetközi viszonylatban ORBÁNIA a felzárkózás helyett a leszakadás útján halad tovább.
    Ilyetén Magyarország ebből a szempontból is MAGYARMAT marad az OLAJ-MAFFIA most is HATALOMBAN TARTOTT BANKÁR és POLITIKUS-BŰNÖZŐI, ÁTKOZOTT ORSZÁGRONTÓI MIATT!!!
    Így nézve Magyarország a tolvaj-kormányainak köszönhetően még gyalázatosabb helyzetben és rongyosabb állapotban van, mint “körülöttünk” bármelyik ország rabszolgái, hiszen becslésünk szerint a magyar nettó minimálbér vásárlóereje 503,7 euró, a románé pedig 553,5 euró (…és még ez is az ún. „hivatalos” adatok szerint!).
    Vagyis a román minimálbér vásárlóereje 50 euróval nagyobb a magyarnál…- nem beszélve arról, hogy ma Magyarországon a VEREJTÉKES VALÓSÁG és TÉNYLEGES IGAZSÁG az, hogy 1 magyar dolgozó átlagban 125.000 – 170.000.-Ft-ot kap!!!
    Tehát leendő nyugdíjasainknak sajnos a jövőben is alulról fogják szemlélni varangyaink ülepét…- hacsak, időközben a NER kalózaihoz juttatott évi kb. 3 ezer milliárd forintot nem csatornázzák be az arra érdemesekhez…- mondjuk a magyar nyugdíjasokhoz.
    Ismétlem: a magyar nyugdíjasokhoz!!!

  8. Gyula szerint:

    Jajj már, akkor is kapnak az ukránok is, ha moderálgattok.

  9. Nagyapó szerint:

    László! A választás önkéntes volt, viszont a 20% adójóváírást hová könyvelte? A nyugdíj korhatár emelését törvény határozza meg, amit a szocialista kormányok alkottak. Az EU-ban az átlag 65 év, kivétel Franciaország 60 év és Dánia 67 év. Emelését a jelenlegi kormány nem tervezi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. László szerint:

    A korhatár emelés már tervezve van Nagyapó. Sokat nem kellett várnunk.
    A szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korábban korkedvezményben részesültek, de ez a lehetőség 2014. december 31-ével megszünt. STOP orbán

Itt lehet hozzászólni !