Jön a családoknak az adóvisszatérítés

Híradó

Orbán Viktor 28-án értékeli az évet

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget – tájékoztatott Tállai András.

A családi adóvisszatérítés nemcsak azért történelmi jelentőségű lépés, mert soha egyetlen kormány sem hagyott még ilyen nagy összeget a családoknál, hanem azért is, mert az igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent, ráadásul a szabályrendszere is rendkívül egyszerű – összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A szabályrendszerre kitérve Tállai András elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó. A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje – tette hozzá.

A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot.

2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is

– nyomatékosította Tállai András.

Rámutatott: az adóvisszatérítés szabályai nemcsak nagyon kedvezőek, de könnyen alkalmazhatóak is, hiszen illeszkednek a több mint 10 éves családi adókedvezmény szabályaihoz. A több mint egy évtizedes joggyakorlathoz igazodva egyértelmű az is, hogy az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult. Így például a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják.

Hozzátette:

a gyermek kora esetében is a kedvező szabályok érvényesek, hiszen nem a nagykorúvá válás, a 18. életév betöltése számít, hanem amíg a gyerek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek,

amelyben a gyerek 20 éves lesz. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb: 23 év – magyarázta az államtitkár.

A kormány legújabb családsegítő intézkedése jövőre összességében 600 milliárd forintot hagy mintegy 1,9 millió szülőnél – húzta alá Tállai András, megjegyezve, hogy ezzel a 2010 óta a családoknál hagyott adó összege már megközelíti a négyezer milliárd forintot.

Forrás: Híradó

12 hozzászólás “Jön a családoknak az adóvisszatérítés” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Igen mélyen tisztelem azokat, akik már leléptek innen. Ilyen szintű megkülönböztetést még nem éltem meg.
    Mivel én magam finanszíroztam az életem, a gyerekeimét, így kurvára nem akarom még másét, de bárki szerint, aki “sorstársam” és ez rendben van így, akkor ahhoz gratulálni tudok.

  2. janipapa szerint:

    Adózni kell majd a visszaküldött pénz után ???

  3. Gyula szerint:

    Kell a faszt!

  4. janipapa szerint:

    Köszönöm a “szépen hangzó ” választ :

  5. Gyula szerint:

    Gondolom, hogy nem akarsz adózni? Találtál 6 kilot, tapsold el.

  6. janipapa szerint:

    Egyszerű kérdésre két válasz lehetséges IGEN vagy NEM ??

  7. Gyula szerint:

    Kapsz pénzt, nem elég?

  8. pl szerint:

    Ez adóvisszatérítés, miért adóznál belőle(?), ha már csak ez az egy kérdés merült fel benned…

  9. janipapa szerint:

    Én csak azt kérdeztem hogy ” a kapott pénz után kel le majd adózni ” Erre senki nem válaszolt egyértelmüen ! T. Gyula én úgyan nem kapok visszatérítést de azért érdekel mert erről én sehol nem olvastam ! Nehogy aztán ” sírás legyen a vége” ha esteleg adózni ” kell majd, mert ez benne van a pakliban !!Bocsánat az érdeklődésért !!

  10. Gyula szerint:

    NEM kell adóznod, ember! Adót kapsz vissza, majd ÁFA ürügyén “leadózod”.
    DE lehet, hogy visszamenőleg a veszélyhelyzetre ez nem így lesz. 😁

Itt lehet hozzászólni !