Tele van a nyugati világ a Fudan egyetem kihelyezett tagozataival

Mandiner

Öt német és huszonnégy skandináv egyetemmel működik együtt a kínai Fudan Egyetem, melynek Amerikában és szerte a világon vannak kihelyezett tagozatai. A közös projektek üzleti képzésekre és Kína-tanulmányokra koncentrálnak. Csak a magyarországi ellenzéket nem érdeklik a tények: ők azzal utasítják el a Fudant, hogy kommunista ideológiát közvetítene – amit máshol sem tesz.

Folyamatosan támadja az ellenzék a kínai Fudan Egyetem Budapesten létrejövő intézményét. Az ellenzék elsősorban – mint a minap Dobrev Klára megjegyezte a Telexnek adott píárinterjújában – azt hangoztatja, hogy nem akarja, hogy az ország „kínai gyarmat” legyen.

A Fudan a kritikák szerint egyszerűen a kínai terjeszkedés és a kommunista ideológia egyeteme.

Nos, az igazság az, hogy ma sajnálatos módon a nyugati világ egyetemeinek társadalomtudományi karai azok, amelyek a legnagyobb hévvel terjesztik a marxizmust; viszont feltehető, hogy a Fudanra jellemző műszaki, üzleti, természet- és orvostudományi képzésekben kissé nehezebben tud érvényesülni a kommunista ideológia. Hogy a megfelelő keretek között miért is lehet jó a Fudan-projekt, arról itt és itt írtunk.

A Fudant egyébként nem a kommunista időszakban, hanem majd’ fél évszázaddal előtte, 1905-ben, még a császári Kínában alapították, nem sokkal az utolsó dinasztia 1912-es bukása előtt. És a Fudannak nem Magyarországra érkezik először a nyugati világban, az egyetem már régen kiépítette kiterjedt kapcsolati hálóját Európa és Amerika felé..

A Fudan

tagja az Universitas 21 csoportnak.

Az együttműködésben 27 kutatóegyetem vesz részt, amelyek közös diákcsere-programot és kutatási projekteket tartanak fenn, szorosabb az együttműködésük ezeken a területeken. Az Universitas 21-nek többek közt tagja három amerikai egyetem (University of California, University of Connecticut, University of Maryland); négy brit egyetem (University of Birmingham, University of Edinburgh, University of Glasgow, University of Nottingham); Svájcból a Zürichi Egyetem, a svéd Lund Egyetem, a holland Amszterdami Egyetem, az ír Universtiy College of Dublin, a kanadai McMaster University, a belga Leuven-i Katolikus Egyetem, és három ausztrál egyetem is (University of Melbourne, University of New South Wales, University of Queensland).

Kínai soft power Németországban

Németországban öt egyetemmel működik együtt a Fudan: a frankfurti Goethe-Universitättel, a berlini Freie Universitättel, a kölni Universität zu Kölnnel, a tübingeni Eberhard Karls Universitättel, és végül a Universität Konstanz-cal. Ausztriában a Salzburgi Üzleti Főiskola (SMBS) a Fudan partnerintézménye, ahol az MBA-képzésen belül van cserediák-program.

A Fudan–Goethe-együttműködés kétféle cserediák-programból és egy közös négyhetes nyári egyetemből áll.

A négyhetes programban benne van Köln is. Ennek témái: kínai társadalom és politika (Chinese Society and Politics), kínai történelem és kultúra (Chinese History and Culture), kínai üzlet és gazdaság (Chinese Business and Economy), kínai nyelv (Chinese Language). Ez a kínai „soft power” példája.

A berlini Freién az együttműködés az Erasmus+ Worldwide programra szorítkozik. Tübingenben közös Fudan-Tübingen Science Fair program zajlik 2021-től évente, váltakozó helyszínen. Konstanz esetében 2005 óta közös Közösségi Szemináriumot tart a két egyetem különböző jogi szaktémákban, váltakozó helyszínen.

Fudannal teleszórt Skandinávia

A Fudan 1995-ben hozta létre Sanghajban az Északi Központot (Nordic Centre),

ami azóta 24 skandináv egyetemmel működik együtt,

öt dánnal, hat finnel, egy izlandival, hat norvéggal és hat svéddel. A tagegyetemek kérhetnek személyre szabott kurzusokat Sanghajban, illetve küldhetnek 3-3 diákot két nyári kurzusra (Business and Innovation in China, Chinese Politics and Society); emellett fizetnek kutatói helyeket Sanghajban a skandináv oktatóknak. A sanghaji campuson pedig lehet „északi tanulmányokat” (Nordic Studies) hallgatni, amit minden évben másik skandináv egyetem tart.

1996-ban a Fudan menedzsmentiskolája megalapította Norvégiában az üzleti menedzsment iskoláját, melyet Európa második legnagyobb üzleti főiskolájával, a BI Norwegian Business Schoollal közösen működtetnek, és amelyet Gro Harlem Brundtland akkori norvég kormányfő avatott fel ünnepélyesen. Itt is közös MBA-kurzust tart a két egyetem.

A Koppenhágai Egyetemen 2013 óta működik a Fudannal közös Kína-tanulmányok Központja (Fudan-European Centre for China Studies). Ez a központ rendezi a NEWDAY, azaz Nansen East-West Dialogue Academy(Nansen Kelet-Nyugat Párbeszéd Akadémia) nyári egyetemet a norvégiai Lillehammerben.

USA: Fudan a Yale-en, Yale a Fudanon

Az Egyesült Államokban a Fudannak a Yale Egyetemmel is állandó kapcsolata van,

New Yorkban pedig 2008-ban létrehozta a Fudan Egyetem Oktatási Fejlődési Alapítványt

(University Education Development Foundation). a Fudan sanghaji campusán működik a Yale-Fudan Kulturális Szociológia Kutatási Központ (Yale-Fudan Center for Research in Cultural Sociology), cserébe folyamatosan érkeznek kínai vendéprofesszorok a Yale-re.

2002-ben jött létre az együttműködés az amerikai St. Louis-i Washington Egyetem Olin Üzleti Iskolája és a Fudan üzleti menedzsment iskolája között, s jött létre egy közös üzleti MBA-program Kínában.

A Kaliforniai Egyetem (melynek progresszív vadhajtásairól itt írtunk) San Diego-i alegyetemének campusán

2012 óta működik a két egyetem közös Kortárs Kína Központja

(Fudan-UC Center on Contemporary China).

2011-ban a Fudan csatlakozott a klímakutatással foglalkozó a 2000-ben alapított, brit Tyndall Centre-hálózathoz, melynek négy brit egyetem is tagja (University of East Anglia, Cardiff University, University of Manchester, Newcastle University).

És végül a Gyűrűk Urából mesés tájairól ismert Új-Zéland sem maradhat ki: a University of Aucklanden van a Fudannal közös Óceániai Kína-tanulmányok Központja (Fudan-Auckland Center for China Studies in Oceania).

A globalizált világ szintén globális felsőoktatási és tudományos együttműködése tehát láthatóan kiterjed a kínai egyetemekre és köztük a Fudanra is – miért is lenne ez másként? Mindezek fényében érdemes véleményt formálni a Fudan magyarországi terveiről is.

Forrás: Mandiner

52 hozzászólás “Tele van a nyugati világ a Fudan egyetem kihelyezett tagozataival” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ugye azt azért nem akarjátok állítani, hogy a fentebb felsorolt országok is kölcsönt vettek fel csak azért, hogy a kínaiak a mi pénzünkből, kínai munkásokkal maguknak építsenek egyetemet?

  2. kormánypárti szerint:

    Hiába vagyunk unióban, az államok versengenek egymással a tőkéért, a beruházásokért. Például Magyarország szempontjából nagyon nem mindegy, hogy egy autógyárat itt építenek e meg vagy mondjuk Szlovákiában. Kína a világ második legerősebb gazdasága. Annak, hogy Kína idehozza a tőkéjét, feltételei vannak. Ő diktál. Az emberek megveszik az olcsó (és esetleg ráadásul jó minőségű) kínai termékeket és totál lesz@rják a tibetieket, az ujgurokat, Kína politikáját, környezetszennyezését, stb. Ez az igazság. A döntéseket mi, az emberek hozzuk a mindennapokban és így működik a demokrácia a piacgazdaságban. Van választási lehetőség, senkit nem kényszerítenek megvenni a kínai cuccokat. Bár van opció, mégis a liberális meg mit tudom én milyen értékek helyett a kőkemény közgazdasági törvények érvényesülnek.

  3. Bagoly szerint:

    Horváth János !

    Halvány f-od sincs a társadalomtudományokról az ember és általa létrehozott társadalmak viszonyairól, egyáltalán minek csaholsz bele az ilyen kérdéskörökbe ?
    Rohadt unalmas vagy már !

  4. robi szerint:

    Amíg az Erdősor utca végén és más kerületi utakon négykézláb lehet közlekedni, nem biztos, hogy ilyen befektetések miatt kell eladósítani a jövő generációját.

  5. Horváth János szerint:

    Bagoly!
    Elkerülte becses figyelmedet, hogy én nem a tudományokról írtam. Lehet, hogy Te valami
    ilyesfajta oktatásban részesültél, de egy mondatot nem tudsz értelmezni.

  6. Vendetta szerint:

    Nos az a csodálatos új terv ami a Fudan Negyedet ábrázolja, ékes bizonyitéka annak hogy úgy telibe sz*rnak mindnet…Ha Karigerinek lenne egy kis vére ott ahol kell, akkor azonnal minden egyeztetés nélkül vissza léptetné Budapestet az Atlétikai Világbajnokságtól.

    De legalább az MVM örülhet az új 16.000 eurós Kínai beruházásának.

    Szerencse hogy tudok Kínaiul köszönni és bemutatkozni.

  7. Zsivány szerint:

    Ezt aztán jól kiFudantálták!:D

  8. Nagyapó szerint:

    Az ellenzék – nevéhez méltóan – mindent ellenez. Vigyoriék semmit nem terveznek, ami jó, csak azt tudják mondani, hogy NYET! A Fudan egyetem zömében kínai kölcsönből fog épülni. Mi ebben a gond? Egy kölcsönt fel lehet használni Bajnai-féle szoci módon, azaz az eltolt gazdaság, ellopott pénzek pótlására (amit a polgári kormánynak kellett kigazdálkodni, nekünk újra megfizetni!), avagy befektetni és a haszonból visszafizetni.
    A Fudan egyetemen ~5000 hallgató fog tanulni, ezek többsége külföldi, akik itt laknak, költenek. Ugyanez vonatkozik az oktatókra is.
    Nyí-háó!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gary Ridgway szerint:

    Itt is dobraverik a kégliket? 😁
    Fater, majd remélem, hogy a te unokád is nyögni fogja! 👍😎👏

  10. Kis taxis szerint:

    Aranyos vagy Vénfószer…
    Mikor fog az megtérülni?
    Akkor amikor a sok letelepedési kötvényes gazdasági bevándorló (értsd: migráncs!!!) által idedobott lé után nehezen kifizetett kamatokat kifizetjük. Az az, soha a büdös életben.
    De jön még majd 5000 másik, az is jól ittmarad, aztán lesz „nyí-háó“…
    De te akkor már hol leszel… F*szfej…

  11. Horváth János szerint:

    Nagyapó most egyértelműen kimondta, nagy ívben leszarja a Fidesz a magyarok érdekeit!

  12. kormánypárti szerint:

    Amit Nagyapó állít az elsősorban vélemény, nem pedig tény. Ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, milyen hozadéka van annak, ha egy világhírű, nagy presztízzsel rendelkező egyetem egyik kara települ ide. Na és mi van akkor, ha kettő vagy három egyetemet sikerül idehozni…

    Mátyás királyunk korában az előkelők igyekeztek minél jobb oktatásban részesíttetni fiaikat, ami ekkoriban általában külföldi egyetemet jelentett. Több kísérlet is történt a magyar felsőoktatás beindítására már a 14. században. Mátyás Pozsonyban próbálkozott egyetem alapításával, de az intézmény a korábbi pécsi és óbudai kezdeményekhez hasonlóan néhány év vagy évtized működés után elhalt. Ennek egyik fontos oka volt, hogy a külföldi egyetemek magasabb presztízse miatt a magyar nagyurak továbbra is a határon túlra, leginkább Bécsbe, Prágába vagy Krakkóba küldték tanulni fiaikat.

    A hazai egyetemalapításra költött forintok végeredményben kidobott pénz volt az ablakon. Adódik a kérdés, hogy nem az lett volna a jó döntés, ha Mátyás inkább a külföldi egyetemekkel próbált volna megállapodást kötni? Pl. gyurcsányi tudtommal Franciaországban taníttatta a lányát. Vajon miért ott? Szóval hitem szerint hosszú távon a magyar állampolgárok a beruházás nyertesei.

  13. xxx szerint:

    Nagyapó!
    Szeretett és imádott kormánya már rég megbukott. Jó lenne ezzel szembenézni, hogy az utolsókat rúgják (az emberekbe). Mi a véleménye a legutóbb ellopott több mint ezer milliárd forint állami vagyonról?
    Aztán vigyázzon nehogy elkapja a covidot, mert most ajándékozzák el azokat a lélegeztető gépeket amiket a járvány elején jó drágán megvett ura és parancsolója. 😀
    Jövőre milyen köpönyeg lesz magán?

  14. kerdes szerint:

    A kölcsön kiszolgáltatottá tesz. Van már orosz, lesz kínai. Nagyapó ceterum censeo-ja ennek fényében kezd nevetségessé válni. (Különösen a korábbi kisz titkárok ismeretében.) 🙂

  15. xxx szerint:

    kormánypárti!
    Míg szét nem vertétek a felsőoktatást az világhírű volt! A sajátunkat kellett volna megbecsülni és életben tartani!
    Ne beszélj már marhaságokat.

  16. Béla szerint:

    Annyira szét van verve minden, hogy mindenben az EU legjobb növekedését mutatjuk.

  17. Horváth János szerint:

    kormánypárti!Amit a felsőoktatásban művelnek,az nem magánvélemény, Nagyapó csak leköveti azt.

  18. Horváth János szerint:

    Béla!
    Részleteznéd?

  19. kormánypárti szerint:

    kerdes!
    Az egész világ kölcsönökre épül. Az tesz kiszolgáltatottá, ha a lejáró hiteleid megújításáért cserébe a hitelezőid megmondják, konkrétan mit csináljál, vagyis követeléseket támasztanak veled szemben. Ha csak egyszerűen elhiszik, hogy kamatostul visszakapják a pénzüket és ezért hajlandóak némi kockázatot vállalni, akkor az egy bizalomra épülő befektetés. Innen jön a ‘hiteles személy’ kifejezés is, tehát az olyan személy, akire lehet számítani, hogy időben és rendben fog fizetni.

    xxx!
    Ez sajnos nem igaz, soha nem volt világszínvonalú felsőoktatásunk, függetlenül attól, hogy adtunk néhány Nobel-díjast a világnak. Nem én beszélek marhaságokat.

  20. Horváth János szerint:

    Abban igaza van kormánypártinak, hogy ha az én időmben a Lomonoszov Egyetemnek Magyarországon lett volna kihelyezett építőmérnöki kara, akkor én sem Moszkvában tanultam volna.

  21. xxx szerint:

    kormánypárti!
    Te vagy ennyire hülye vagy, vagy nem itt élsz!
    A felsőoktatásunk világszínvonalú volt, számtalan országból jöttek diákok ide tanulni.
    Nem néhány Nobel-díjast adtunk a világnak, hanem minden komoly fejlesztésben és majd minden tudományágban jeleskednek elismert magyar szakemberek! Nem is beszélve azokról a korszakalkotó találmányokról amiket a világ tőlünk, magyaroktól kapott!
    És igen, dől belőled a marhaság 😀

  22. kormánypárti szerint:

    xxx!
    A dualizmus időszakáról beszélsz? Pontosan melyik korszakról van szó?

  23. xxx szerint:

    Nagyon vicces 🙂
    Úgy a 2010-es évek elejéig.

  24. kormánypárti szerint:

    Mikortól?

  25. xxx szerint:

    mondjuk 90-től.
    De feleslegesek a kérdéseid, mert aki benne volt tudja.

  26. kormánypárti szerint:

    Az anyja mindenségit! Hát így felfejlesztették az átkosban a felsőoktatást?! Ha János pár évvel később lett volna egyetemista, nem kellett volna neki a Moszkvai Állami Egyetemre beiratkoznia! Hiba volt áttérni a bolognai rendszerre a poroszos típusú képzésről? 😀

  27. xxx szerint:

    Basszus ti a csillagos eget is letagadnátok ugye? 😀

  28. kormánypárti szerint:

    Mégis mi a fenétől lett volna a 90-es években és a 00-ás években világszinten kiemelkedő felsőoktatásunk? Majdnem az összes oktató a kommunista volt. Ezt nézd meg, jót szakadtam rajta:

  29. xxx szerint:

    Köszi én rajtad röhögök 😀

  30. kormánypárti szerint:

    Legyen tiéd az utolsó szó! 😉
    …jaj, bocs, így mégiscsak az enyém lett. 😀

  31. kerdes szerint:

    kormányparti (alias qqriq, jobban): értesz az építészethez, a közgazdaságtanhoz, mindenhez. Mindig kiderül, hogy a kormány tökéletes és szakmailag meg is indokolod miért. Nagyon megvágnák a fizetésedet, ha egyszer kifejtenéd, hogy milyen kormány intézkedéssel nem értesz egyet?

  32. kormánypárti szerint:

    Az egyes hatalmi ágak különállóak, melyek a következők:
    – törvényhozás,
    – végrehajtás,
    – igazságszolgáltatás.

    A Kormány a végrehajtó hatalmat képviseli. Azért végrehajtó hatalom, mert az Országgyűlés által meghozott döntéseket hajtja végre. Az Országgyűlés jelenti a legfőbb népképviseleti szervet, amelynek a tagjait maga az istenadta Nép választja meg demokratikus választások alkalmával. Ha a Kormány nem engedelmeskedik a közhatalommal felruházott szervnek, illegitimmé válik. Szóval nincs mit, muszáj eljárni a Nép nevében. A többség akarata szent és sérthetetlen.

  33. Nagyapó szerint:

    xxx, meg a többi eetás! 2022-ben felébrednek, mert belelóg a kezük a bilibe! Addig lehet röfögni!
    Unalmas már ez a dobrevi szöveg, apropó Gyurcsányné nem szereti, ha így nevezik, viszont a Dobrev migráncsnév, magyarosíthatná esetleg Apró Klárára!😀
    Eetásak figyeljenek, mert esetleg karácsonyi szöveget kell szajkózni!

    xxx! Nobel díjasaink – akiket tisztelünk – hányan végeztek magyar egyetemen? Mind valamely ny.-i országban migráncskodott.
    A Kádár korszakban nálunk tanulók a szoc/kom országokból és Afrikából jöttek (oktatók nem).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  34. kerdes szerint:

    “Az egyes hatalmi ágak különállóak, melyek a következők:
    – törvényhozás,
    – végrehajtás,
    – igazságszolgáltatás.”

    Ha polt péterre gondolok, mosolygok ezen.

    Mi a helyzet az önkormányzati lakások kiárusításával? Ezzel is egyetért kormánypárti és nagyapo?

  35. kormánypárti szerint:

    Őszintén szólva nem tudom, mivel nem láttam a módosító javaslatot. Szerintem a haszonélvezeti jog megvásárlásáról van szó, amelyet követően nem kéne lakbért fizetni.

  36. kerdes szerint:

    kormányparti: A javaslat értelmében a BÉRLŐK MOST RENDKÍVÜL KEDVEZMÉNYESEN vásárolhatják meg BÉRLEMÉNYEIKET.

    Minden bérlő vételi jogot kap, a forgalmi érték 30 százalékáról indul a kedvezmény, és lineárisan, bérleti évenként 1 százalékponttal csökken a vételi ár egészen az ingatlan becsült értékének 15 százalékáig. Tehát,

    aki legalább 15 éve bérli az ingatlant, az a forgalmi érték 15 százalékán veheti azt meg.

    A kedvezmény azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. A tervezett módosítás országszerte több tízezer családot érinthet, a javaslat azonban a bérlő kijelölési joggal rendelkező, illetve a szükséglakásokat nem érinti.

    A parlament.hu -n megtalálható a teljes javaslat

  37. kormánypárti szerint:

    A fb oldalon előre van sorolva egy poszt:
    Mióta laksz Csepelen? Mi volt az ok, amiért így döntöttél? És miért maradtál csepeli?

    Én pedig ehhez annyit tennék hozzá: Jó az nekünk, hogy Te is itt laksz? Jó volna az a csepelieknek, ha Csepel annyira népszerű hely lenne, hogy mindenki ide akarna költözni? Én jobban örülnék, ha inkább Salgótarjánban/Mátészalkán/Nyékládházán/stb. maradnál, ott szeretnél boldogulni. A városiasodás, különösen a fővárosiasodás túlzott méreteket öltött napjainkra. Nagy a forgalom, szmog van, tömeg van, zaj van, szemét van. Egyre élhetetlenebbek a körülmények. A lakhatási válságot nem úgy kell kezelni, ahogy azt KariGeriék elképzelik.

  38. kerdes szerint:

    kormanyparti: ez válasz? Mi a személyes véleményed a benyújtott javaslatról? Mármint ha van…

  39. kormánypárti szerint:

    Előbb mondd el a sajátodét! Bírálni, kritizálni jóval könnyebb, mint kiállni egy vélemény mellett. Látni kell, hogy mi a cél és aszerint megítélni egy adott intézkedést. Nem érdeke sem a fővárosnak, sem a környező településeknek, hogy még többen jöjjenek ide, a “MEGTELT!” táblát simán ki lehetne tenni. Megjegyzem nem mindig Budapest volt a központ, legyen ismét Esztergom vagy Székesfehérvár vagy Debrecen a főváros.

  40. kerdes szerint:

    Válaszoltál… A szememben végleg beáraztad magad. De azért elmondom a sajátomat, ami megegyezik máséval:
    – „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság.”
    – ” ‼ Javaslatod mérhetetlenül igazságtalan‼”
    – “Van állami lakásépítés? NINCS‼”
    – Lakásmaffia kiszolgálása?

    Most már csak Borbély válaszára várok.
    nagyapo? hozzáfűzni való?

  41. kerdes szerint:

    “Bírálni, kritizálni jóval könnyebb, mint kiállni egy vélemény mellett.”
    Szerintem nem igaz, kiállni nem jelent mást, mint ismételni. Bírálni úgy, hogy elfogadható legyen, az nehéz.

  42. kormánypárti szerint:

    Mondja az, aki az előző hozzászólásában szó szerint ismétel, mert a saját véleménye éppen megegyezik a XVI. kerületi polgármesterével. Ahelyett, hogy belátná, egy olyan komplex kérdésről van szó, amelyet ő a teljes rálátás hiánya miatt nem képes objektíven megítélni. A lakhatási válság ugyanis nem hazai jelenség, az EP is foglalkozik a témával:
    https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20210114STO95643/megoldas-a-lakhatasi-valsagra-a-parlament-mielobbi-lepeseket-javasol

  43. kerdes szerint:

    Vicces vagy. Az utolsó mondat nem idézet. Az saját vélemény. Lenne durvább is. Egyébként mellébeszélsz, terelsz. (Politikus vagy? 🙂 ) Nincs komplex kérdés. Csak szeretnéd ha lenne. Mellébeszélsz, ahelyett, hogy azt mondanád, hogy teljesen jogos, Csepelen is adjuk el 15%-os áron az önkormányzati lakásokat, az összeset. Vagy azt, hogy erről szó sem lehet. Tehát ha szavazni kellene, melyiket választanád? nagyapó sem nyilvánít véleményt. Pedig mindenről van véleménye..

  44. kormánypárti szerint:

    Mi a saját véleményed? Magad ismered el, hogy a saját véleményed egy kópia, szlengesen szólva koppintás. Komplex kérdésről van szó, mert ez egy sokrétű téma, nem ítélhető meg pusztán egyetlen aspektusból. Nem igaz, hogy az összes lakást érinti a javaslat, mert vannak kivételek. Be kell tömni a sorosista EP pofáját azzal, hogy megmutatjuk, mi komolyan vesszük a lakhatási válság kezelését és milyen sok ember jutott nálunk lakástulajdonhoz. Nem mellesleg az önkoriknak kevesebb feladatot kell ellátniuk és még még valamennyi bevételre is szert tesznek.

  45. kerdes szerint:

    saját vélemény: valaki felkészül a legrosszabb forgatókönyvre, ezért “átcsoportosít”. Semmit sem akar “másra” hagyni.

    Nekem van saját véleményem, nem úgy mint neked. Te 100 %-ban a központból kapod a véleményedet. 🙂

  46. pl szerint:

    A lakhatási válság kezelésének éppen nem a legjobb módja a szociális bérlakások eladása, te ökör.
    Tényleg -ha már- a te aspektusodból 🙂 mi a véleményed a budai 100 milliós lakás eladása 15-20 millióért, milyen lakhatási válságot old meg?
    A te aspektusodból szemlélve Bayer, Mr. “kétmillióan vagyunk”, stb. miféle lakhatási válságtól senyvednek?
    A te aspektusodból nézve nem jöttél rá, h hülye seggnyaló vagy, a végtelenül szenilisen szervilis, ostoba, sötét, f@ Noéval együtt?

  47. kormánypárti szerint:

    pl
    Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok idéznek elő lakhatási krízist a bérleti díjak megemelésével. Hogy aztán a tartozást felhalmozó lakókat utcára téve átjátsszák a haveroknak a lakásokat. Előtte természetesen felújítják az önkori költségén. Majd a birtokba adás után fél évvel az önkori felajánlja a csókos bérlőnek a megvásárlást az adó- és értékbizonyítványban szereplő érték feléért, vagyis sz@rér-hugyér. De addig is ki van adva albérletbe és termeli a lóvét a főbérlőnek. Én inkább ezt nevezném lakásmaffiának.
    Azért 30%-ban van maximálva a vételár, mert a bankok önrész és jövedelemigazolás nélkül is adnak ekkora hitelösszeget, hiszen a fedezet legalább háromszor annyit ér. Aztán ha később sincs pénze a lakónak, eladja a lakását, amiből visszafizeti a hitelt, a maradékból pedig vesz magának egy pici lakást ott ahol lakni szeretne.

  48. kerdes szerint:

    kormanyparti: tehát adja el a csepeli önkormányzat 15-30 % -on az összes lakását. Végül kimondtad. A helyi főnök is így vélekedik? Még nem nyilatkozott.

  49. pl szerint:

    “Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok idéznek elő lakhatási krízist a bérleti díjak megemelésével.”
    Nem zavar, h egy ideje nem lehet díjat emelni?
    Nem zavar, h a bérlakások egy része NEM szociális, azoknál simán el kellene kérni a piaci béreket, h az önkormányzat ne fizessen rá legalább a Bayer-féle meztelencsiga munkásőrökre.
    “Majd a birtokba adás után fél évvel az önkori felajánlja a csókos bérlőnek a megvásárlást az adó- és értékbizonyítványban szereplő érték feléért, vagyis sz@rér-hugyér.”… Pontosan ti csináljátok ezt! Vagy nem azt akarod ugye mondani, h az ország 3000 polgármesterének talán tíz (!) százaléka szarér-húgyér adja 20%-ért, a másik 90% meg normális, h 20 %-kért adja el… Te magad bizonyítod, h sötét HÜLYE VAGY!
    Kománypárti te elmebeteg vagy! Nem szégyelled magad?

  50. kormánypárti szerint:

    Beírod fent a keresőmezőbe, hogy “csepeli lakásmutyi” és látni fogod, kik művelnek ilyet.
    Az ellenzéknek milyen törvényjavaslata vagy módosító indítványa volt a lakhatási válság megoldása érdekében? Persze szavak szintjén bedobják az állami bérlakásépítési programot, és megint elővették ugyanazokat az unalomig ismételt dolgokat, pl. a szabadstrandok ügyét. Azokat a témákat, amikkel úgy gondolják, komoly tömeget lehet megszólítani. Mert ha nem hoz népszerűséget egy témakör, akkor az nem is fontos számukra ugyebár. 4 nap alatt aláírták ~140-en a módosító javaslat visszavonását követelő petíciót, ezeknek a támogatóknak a nagy része is valószínűleg csak a kezdeményező kedvéért, szóval nincs tömegbázisa az ügynek, ennyi. Amúgy te aláírtad?

    Tudod mennyi az állandó szociális segély összege? 22.800 forint + fizetik a TB-det! Ez a pénz arra elég, hogy ne halj éhen. Ebből nem tudod kinyögni lakbért, ha enni akarsz. Igaz, a közös költséget sem, de ha a saját tulajdonodban van a lakásod, akkor mégsem vagy földönfutó!

    Az összes önkorinak csak terhet jelent, feladattal jár a bérlakásállomány fenntartása és a kapcsolódó adminisztráció, hiába van akármennyiért nyilvántartva a könyvvitelben. A lakások többsége borzalmasan le van lakva: totál lepusztultság, elavult és tűzveszélyes elektromos hálózat (a tűz továbbterjedése az egész házat veszélyezteti!), ezer éves elkorrodálódott vízvezetékek (csőtörések miatti beázások), ősrégi gázcsövek, gázszerelvények, gázkészülékek (tűz- és robbanásveszély!), elkátrányosodott egyedi kémények (tűzveszély!) jellemzők. Emellett a lakások egy része teljesen lakhatatlan.

    Szerintem neked kéne szégyellni magad a személyeskedő megnyilvánulásokért, amelyekkel csak magadat minősíted.

  51. Horváth János szerint:

    Csak égeted magad.

  52. Zsivány szerint:

    Szerintem a kínai egyetemet a Nyugatinál kéne felépíteni. Hiszen a tervek már készen vannak a kormányzati negyed jóvoltából, ami nemzetközi építészeti díjat is elnyert.

Itt lehet hozzászólni !