Megkezdődött a diákok egész napos, ingyenes koronavírus szűrése

csepel.hu

A május 10-ei iskolakezdés előtt egész napos, ingyenes koronavírus szűrésre várták a felső tagozatos általános iskolásokat és a középiskolásokat a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat szakrendelőjében május 8-án.

A tesztelést szülői beleegyező nyilatkozattal a Csepelen élő vagy a kerületben tanuló gyerekek, fiatalok vehetik igénybe.

A szűrések a szakrendelő második emelti rendelőiben folynak. Védőnők, szakdolgozók és szakorvos is részt vesz a szűrési program lebonyolításában, koordinálásában, az önkormányzattól érkezők, pedig adminisztratív segítséget nyújtanak – mondta el lapunknak Dr. Dobák András a TIESZ főigazgatója. „A szűréhez antigén alapú gyorsteszteket használunk. Amennyiben pozitív eredményt kapunk az érintettnek tíz napra karanténtba kell vonulnia és a vele kontaktusba kerülőknek is, amennyiben nem estek át a fertőzésen, vagy nincs védettségi igazolványuk. A teszt egy pillanatnyi állapotot mutat, ha a gyerekek kilencven százaléka eljönne a tesztelésre, még mindig marad tíz százalék, aki hordozhatja a fertőzést és közösségbe kerülve átadhatja azt. A védőoltásnak jelenleg sokkal nagyobb jelentősége van a megelőzésben. Hamarosan már a fiatalabb korosztályt is be lehet oltani- tette hozzá Dr. Dobák András.

A szűrésre érkező gyerekeket reggel 9 órától fogadták az egészségügyi dolgozók. Az általános iskolákat óránként osztották be, így nem volt tumultus, folyamatosan érkeztek a gyorstesztet igénylők. Soós Krisztina ápolási igazgató-helyettes elmondta: „Szép számmal vettek részt a szűrésen a gyerekek, akik tapasztalt kezekbe kerültek, hiszen mindenki végzett már szűrést nálunk. A fiatalok, főleg a középiskolások régen voltak már közösségbe, ezért is fontos számukra a szűrés. Az esetleges pozitív esetek kiszűrésével pedig megakadályozhatjuk, hogy az iskolába bekerüljön a fertőzés. A teszt elvégzése után fül-orr-gégész főorvosunk adta ki a leleteket a várakozóknak. A 16-18 évesek oltása jövő héttől kezdődik”.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !