Ősfás parkot épít be “az újbudai zöld baloldal”

Fák helyett a lóvé kell nekik

Mandiner, Csepel.info

A DK-s László Imre vezette önkormányzat jókora lakópark-tömb beépítésére adja el építési engedélyestül az Ulászló utca 58. alatti ősfás telket, amelyen a helyiek parkot szerettek volna létesíteni. A környékbeliek fel vannak háborodva, László és alpolgármestere, a momentumos Orosz Anna a legutóbbi időkig hallgatott az ügyben, most hárítani kezdtek.

Ősfás telekre szeretne lakóparkot építeni a főváros egyik legértékesebb részén? Van még kerek egy napja beadni a pályázatot rá!

Elképesztő volumenben kezdte dobra verni ingatlanjait az újbudai önkormányzat. A baloldali vezetésű kerület pályázati aloldalán, ahol jellemzően romos pincehelyiségek, városhatárban lévő kiskertek és alkalmanként bérlakások kapcsán lehetett – inkább bérleti jogra, semmint megvásárlásra – pályázni, most egyszeriben

jókora számban jelentek meg értékesnél értékesebb ingatlanok, szám szerint húsz darab.

Ezek egyikével – amely konkrétan egy iskola kertjeként funkcionál – sorozatunk egy korábbi cikkében már korábban foglalkoztunk, most pedig az Ulászló utca 58. szám alatti jókora, több mint 3000 négyzetméteres zöld telekről esik szó, amely a szűkebb környék „tüdejeként” is szolgál, és ahová egy hatszintes lakóparkot engedne építtetni a baloldali önkormányzat.

Zöld kampány, szürke valóság

Egy harmattól cseppet átnedvesedett, Újbuda című újság száraz oldalszéleit lapozgatja a szél a kissé gondozatlan telek kapujában. A telken villaépület, mellette egy barakk. Nyolcvan-százéves fák, egyik-másik törzsén felfutó borostyán. Kopottacska padok. A jókora zöldfelületet barátságos méretű-léptékű házak veszik körbe, még a viszonylag újabb, négyemeletes szürke kockaépület sem rondít bele nagyon a képbe, amelynek mélyén még fúrnak-faragnak a munkások valami láthatatlan falat.

Nem szükséges urbanisztikai szakképesítés ahhoz, hogy az ember belássa:

nem hiányzik ide, a zöld terület helyére két hatemeletes lakóháztömb.

Pedig az egyébként zöldítéssel kampányoló baloldali vezetésű önkormányzat éppen ilyet akar ide.

A terebélyes, zöld kert kerítésein néhány napja még „kézműves” kis kartontranszparensek barnállottak, rajtuk lóbetűk kérdezték az olvasót: „ezen a telken favágás vagy közpark? Info: Saroktelek Facebook csoport”, alatta pedig a kerületi Fidesz felhívása volt olvasható a lakossághoz. Mára ezek mellé-helyére profi, jókora transzparensek kerültek, a civil mozgalom a Saroktelek megmentéséért alaposan kinőtte magát: az említett Facebook-csoport 550 tagot számlál,

az ügyhöz kapcsolódó petíciót négyezren írták már alá.

A harmincas évek óta egy villaépület áll a területen, amikor parcellázták, akkor egy tüdőgondozó volt, százéves fákkal. Ilyen adottságú zöld folt nem nagyon van a belvárosban köztulajdonban, ideális lenne volna egy kis park kialakítására. A helyiek ezt szerették volna és most is ezt szeretnék – mondja el lapunknak Tóth Dániel, a Facebook-csoport alapítója álláspontjukat, hozzátéve: „hogy ilyen brutális, hat szintes lakóparkkal álltak elő, ez még olaj volt a tűzre”.

Ami főleg felháborította a helyieket, az Tóth szerint – aki nyugdíjas szülei révén markánsan érintett az ügyben – az volt, hogy egy ekkora értéket kirívóan profitéhes módon akartak hasznosítani, ráadásul úgy, hogy (mint az iskolakert esetében)

a helyiek teljes kizárásával próbálták megvalósítani, eldugni a nyilvánosság elől.

„Ha nem vettük volna észre januárban a nyúlfarknyi hírt, ráadásul egy nagyobb cikk egyik bekezdéseként a kerületi újságban, akkor most, áprilisban szembesültünk volna a helyzettel, amikor kiírták a pályázatot” – mondja.

Hozzáteszi, felmerült benne a gyanú, hogy van befektető, akivel „már le van beszélve minden”, azt pedig határozottan kifogásolta, hogy maga az önkormányzat állt elő a lakópark terveivel, hatvan férőhelyes mélygarázzsal.

„Ez egészen elképesztő, mintha maga a befektető diktálta volna le az önkormányzatnak, hogy mit szeretne”.

A terveket, mint Tóth hozzáteszi, annak idején még az előző, fideszes városvezetés készíttette 2017-ben, nem is olcsón, mintegy 50 millió forintért, ugyanakkor sosem publikálták azt, papíron maradt, és kísérlet sem történt a kivitelezésre. Csernus László kerületi fideszes képviselő kérdésünkre elmondja, azért, mert látva a terveket, és hogy milyen épülettömeget jelentene a beépítés, inkább elvetették az egészet – noha a kerületi építési szabályzat már akkor lehetővé tette volna a telek ilyen célú hasznosítását.

„Az MSZP és a DK nagyon elkötelezett az eladás mellett, az egy szem LMP-s képviselőnek ez a álasztókerülete, neki hivatalból foglalkoznia kell a dologgal, a Fidesz meg már eleve a pályázat kiírását sem szavazta meg” – vázolja a helyi viszonyokat Tóth. Hozzáteszi: László Imre polgármester, aki korábban azzal kampányolt, hogy „Újbuda megtelt” a sok építkezés miatt,

nem méltatja válaszra a helyieket,

noha ötven levelet csak ez a csoport már biztosan küldött neki, de az online fogadóóráján sem válaszol.

„Egyedül az MSZP-s alpolgármester nyilatkozgatott, a többiek bujdokoltak” – mondja Tóth, felemlegetve, hogy a Momentum kiemelten kezelte a zöldítés kérdését, ehhez képest ők is simán megszavazták a Saroktelek eladását lakóparknak. „Egyértelműen a kibekkelésre játszanak” – teszi hozzá. Többen kérdéseket szerettek volna feltenni László Imrének mai online fogadóóráján, ám a csoport egyik hangadója, Gál Norbert kérdéseire már előzetesen azt a választ kapta a hivatali ügyintézőtől, hogy „Polgármester Úr e havi fogadóórás kapacitása betelt”.

Gál ugyancsak azt kérte volna számon László Imrétől, hogy mi a helyzet azon kampányígéretével, miszerint „felülvizsgáljuk a szabályozási terveket, és csak olyan építkezéseket engedélyezünk, ami a kerület élhetőségét és harmóniáját javítja”, hogyan szeretnék a kornyék lakóinak akaratát súlyozottan figyelembe venni, mit szól Karácsony Gergely lakóparképítések visszafogását kérő nyilatkozatához, valamint hogy „a lakók akaratával és a választási ígéreteikben megfogalmazottakkal szemben miért újabb társasházak építését támogatják a jelenlegi zöld, vagy be nem épített területek közparkká, játszótérré nyilvánítása helyett?

A helyzetet némiképp árnyalta, hogy a „Nektek beton, nekünk zöld” szlogennel kampányoló Orosz Anna alpolgármester közben pálfordulást hajtott végre: bár a januári kerületi lapban megjelent cikkben még az ő szignója szerepelt az építkezés bejelentése kapcsán, s bár velünk azóta is sajtóelhárításra játszik, egy hónappal a pályázat kiírása után, a napokban egy rövidebb posztban elismerte, hogy a Momentum hibázott – legalábbis a Badacsonyi és az Ulászló utcai zöldterületek kapcsán.

A poszt további részei kizárólag az iskolakertnél még mindig egy fokkal jobban kommunikálható utóbbira vonatkoztak, ezekben a kormány forrásmegvonását nevezték meg a telek eladásának okaként, „megfelelő lépések” megtételét ígérték, valamint azt, hogy bár februárban megszavazták a kiárusítást, legközelebb nem fogják,

nem tudták, mire bólintanak rá.

Pedig közéjük is lövethettek volna

Ennek azonban ellentmond az a tízoldalas jegyzőkönyv, amely a civilek és az önkormányzatot képviselő személyek közötti egyeztetésről került nyilvánosságra. Itt Hintsch György MSZP-s alpolgármester mellett Orosz Anna képviseletében Pósfai István tanácsadó volt jelen, akinek annyi szava volt a megjelentekhez, hogy szerinte „tudatos félrevezetés nem történt”.

A fő hangadó Hintsch mellett Büki László városgazdálkodási tanácsadó volt. Ők kötötték az ebet a karóhoz, hogy a 20,64 méteres beépítés nem is annyi, „a tervezett épületek magassága nem lóg ki drasztikusan” (Hintsch),

és a környékbeliek még hálásak is lehetnének azért, hogy nagyobb lakások épültek, nem pedig kisebbek, ami több új lakót jelentett volna

(Büki László), és még azt is megpróbálták elmagyarázni, hogy a „hasznosítás” lehet „értékesítés”, és így tovább. Még a vagyonkezelővel (MNV) kötött megállapodásra is hivatkoztak, amely egészségügyi alapellátás (tehát orvosi rendelők) és lakásgazdálkodás céljára adta oda egyharmadnyi tulajdonrészét a kerületnek.

A leereszkedő kritikákról („Önök csak a rossz dolgokat látják mindenben” – Büki) nem feltétlenül érdemes szót ejteni, azonban még az érdekes részlet, hogy eszerint Orosz Anna és mindenki más is látta az anyagot annak február 25-i megszavazása előtt, előtte pedig Hintsch szerint hónapokig egyeztettek róla, tehát eszerint szó sincs arról, hogy ne ismerték volna alaposan a projekteket, amelyeket megszavaztak.

A jegyzőkönyvből süt, hogy az LMP-s képviselő, Kreitler-Sas nem egészen érti, mi folyik az önkormányzatban, naivan még arra is rákérdez, hogy „miért adjuk el a telkeket?”. Őt is kerestük egyébként, de sajnos ugyancsak adós maradt a válasszal, bár a Magyar Hangnak hajlandó volt nyilatkozni, és nekik azt mondta, „teljes mellszélességgel kiáll” a civilek mellett. A párbeszédes alpolgármester, Barabás Richárd korábban ugyancsak jelezte támogatását.

Az MSZP-s Tóth Márton pedig szabályosan bujkálni kezdett kérdéseink elől

(az ismert számot nem vette fel, a másikon pedig arra az egyszerű kérdésre sem szeretett volna válaszolni egyetért-e egy iskolakert eladásával, mindenképpen írásbeli megkeresést kért, aminek eleget is tettünk, érdemleges választ azonban nem kaptunk, csak annyit, hogy „nem akar válaszolni, mert KESMA”).

Jogi nonszensz

A sokáig hallgató László Imre maga is posztolt az ügyben (őt ugyancsak hiába kerestük), ebben ismét az előző, városvezetést okolja a kialakult helyzetért, mondván, „ez az újbudai Fidesz öröksége!” – ennek kapcsán Csernus László lapunknak azt mondja, a Fidesz öröksége az, hogy a telek egyáltalán egészben az önkormányzatnál van, ezt végül ők járták ki az MNV-nél.

László Imre emellett, összhangban Orosszal azt is írja, hogy a kormány szerinte 9,2 milliárd forintot vont meg az önkormányzattól, ezért kell eladni az ingatlanokat, illetve ők 150 ezer újbudai érdekeit képviselik, nem csak a helyiekét, a pályázatot pedig annó „támogatta az összes szövetséges párt, azaz az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is”.

Azonban van még egy bökkenő: a terület eladását jogszabály – tehát még csak nem is az MNV-vel kötött szerződés – tiltja; a területet úgy lehet hasznosítani, hogy gyermekorvosi rendelőket kell rajta létrehozni. Azonban Tóth Dániel szerint erre is talált megoldást a kiárusító önkormányzat. Mint lapunknak elmondja, úgy tudja, az elidegenítési tilalom miatt valóban nem adhatná el az önkormányzat, ugyanakkor a leendő vevő szerinte igenis megkérheti az MNV-t, hogy ideiglenesen vegye le ezt a tilalmat,

az önkormányzat pár helyiséget megvehet orvosi rendelőnek, majd erre visszarakják az elidegenítési tilalmat.

Az építési engedély a projektre idén ősszel lejár, Csernus egyébként ezt is látja László Imréék sietsége és a hajthatatlansága mögött.

Mindenesetre a helyiek nem tekintenek a zöldfelület megmaradásának garanciájaként a jogszabályi védelemre, és egyre kiábrándultabbak a baloldali kerületvezetésből.

„László Imre és a Momentum is zöld ígéretekkel kampányolt ehhez képest amint eladható területet látnak már adnák is el…” – mondja lapunknak Tóth. Gál pedig a polgármesternek írt levelében amellett, hogy kéri László Imrét, hogy „válaszaiban mellőzze a felelősség áthárítását az előző vezetésekre”, hozzáteszi: „A lakosságot az Ön és képviselőtársai megválasztásában jelentősen befolyásolták az Újbuda zöldítési program ígéretei, így azt gondolom az itt élőket megilleti, hogy végre a megoldásokat lássák újabb ígéretek, köntörfalazások helyett.”

57 hozzászólás “Ősfás parkot épít be “az újbudai zöld baloldal”” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    A nagy természetvédő KariGeri most is kussol, miközben ő hirdette meg a klímavészhelyzetet meg klímaerdőt telepített. Újabban viszont minden négyzetmétert beépítenek, a választási ígéretek szertefoszlottak. A lakosság, a választók le vannak sz@rva magasról. Pénz beszél, más nem számít. Az elvek nélküli zsebtömők, megélhetési senkiháziak nem nyilatkoznak a nyilvánosságnak meg bújócskát játszanak mint az ovisok. Megtehetik. Itt tartunk a parlamenti választások előtt egy évvel.

  2. Horváth János szerint:

    Mi a faszért nem a fideszes visszaélések körül nézelődsz először? Abból is van bőven!
    Ha sikerülne felfognod, ez most nem s Fidesz, ahol felülről leszólnak!

  3. Gratulálok szerint:

    Akkor a fideszesek is kussoltak, amikor Mészáros Lőrinc gellérthegyi villaépítésénél 37 fát kivágtak (az összeset a telken)! Arról nem is beszélve, hogy az utca utolsó háza után épült a zöldbe, illetve annak a helyére! Vajon hogy lehetett ott telket kialakítani, az utolsó beépített telek után?

  4. kormánypárti szerint:

    Ez a történet egy kicsit többről szól, mint egy hétköznapi mutyiról, a cikkhez mellékelt fénykép is ezt szemlélteti. Az ellenzékiek a saját kőbe vésett elveikkel és ígéretükkel mennek szembe. Nem feladják őket, hanem a tetteikkel beismerik a hazugságukat. A DK-nak ugyanaz az ember az elnöke, aki korábban kormányfőként és pártelnökként egy ország előtt leszerepelt, amikor lebukott, hogy minden szavuk tudatos hazugság, szándékos megtévesztés volt, aztán a nép arcába köpve nem volt hajlandó eltakarodni.

    Velük ellentétben mi nem hazudjuk azt, hogy mennyire zöldek, természetvédők, klímavédők vagyunk (csak azért, hogy ezzel voksokat szerezzünk magunknak). Hogy aztán hatalomra kerülve egy azonnali 180 fokos fordulatot véve éppen ellenkezőleg cselekedjünk a választókat szembeköpve. Miféle gerinctelen magatartás, hogy amikor a választópolgárok érdeklődnének, mégis hogyan gondolják ezt a dolgot, bujkálnak előlük meg elszaladnak?!

  5. Horváth János szerint:

    Ezt a baromságot kiből szívtad?

  6. pl szerint:

    Ó te nagyon hülye!

  7. Nagyapó szerint:

    A Főváros Kormányhivatala felülvizsgálatot kezdett a baloldali vezetésű III., VII., VIII., IX., XI., XV., XVIII., XIX. kerületek jogellenes adóemelése miatt.
    Ugyancsak adót akartak emelni a szintén baloldali városok Vác, Gyöngyös, Szombathely, Salgótarján, Érd, Hódmezővásárhely és a Főváros!
    Persze erre szavaztak a választók, mert ez a szebb jövő!!😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Horváth János szerint:

    Miért? Arra talán szavaztak, hogy O1G lerabolja az önkormányzatokat?

  9. Nagyapó szerint:

    Horváth János! A kormány nem engedi, hogy mindenféle helyi adók formájában elvegyék az emberek pénzét. A püffedt arcú alkoholista, meg denevér jellegű társa akarja sarcolni a lakosságot, hogy aztán a czeglédy úton ellopják a pénzt!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Horváth János szerint:

    Ritka aljas ember maga!

  11. Nagyapó szerint:

    Horváth János! Olvassa újra május 06., csütörtök -i bejegyzését, erre válaszoltam hasonló stílusban.
    Amilyen az adj isten olyan a fogadj isten!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. xxx szerint:

    Tudatlan és unintelligens Nagyapónak a figyelmébe!
    Isten NAGY KEZDŐBETŰVEL!!!!!
    Amúgy ne vegye hiába a szájára a nevét!

  13. kormánypárti szerint:

    Ez egy közmondás, úgy is szokták írni, hogy ‘adjonisten’ illetve ‘fogadjisten’ (nincs aláhúzva pirossal, miután leírtam). Ne keverd a Jobbikos (vagy most már MHM-es?) köszönéssel, miszerint: Adjon az Isten! Válaszköszöntés: Szebb jövőt!

  14. xxx szerint:

    Hülye!
    Itt semmi politika nincs, ne keverd ide az elmeroggyant agymenésedet.
    Ebben a kontextusban azonban szigorúan nagy kezdőbetű: “Amilyen az adj isten olyan a fogadj isten!”
    Ahogy Te írtad úgy helyes.

  15. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Persze, a kormány nem engedi! A kormány az önkormányzatokon keresztül rabolja ki
    az embereket, nem új a módszer, a bankadónál a bankokon keresztül raboltak.
    Felhívnám figyelmét, Gyurcsány nyert már pert olyannal szemben, aki alkoholistának nevezte. Ugyancsak nyert már pert Czeglédy olyannal szemben, aki bűnözőnek nevezte.

  16. kormánypárti szerint:

    János!
    És? Volt már olyan eset is, hogy valakit felmentettek a gyilkosság vádja alól, mert nem sikerült rábizonyítani, hogy ő ölte meg az áldozatot. A bizonyítottság hiánya nem azonos a bűncselekmény hiányával. A dehumanizálás tényét ugyanakkor nagyon könnyű bizonyítani. Szóval az O1G-vel kit és minek nevezel?

  17. kormánypárti szerint:

    xxx!
    Hülye az, aki mondja! Jelen esetben Te!!
    Az adj’ isten az adjonisten rövidített formája, régies köszönési forma. Létezik olyan kifejezés, szófordulat is hogy ‘ne adj isten’, például: Mi van, ha ne adj isten/Isten történik valami? Írják kis kezdőbetűvel és naggyal is az ‘Isten’ szót, mindkettő helyes.

  18. xxx szerint:

    Figyelj nagyokos, idézet következik és befejeztem:
    “Az adjisten, adjonisten például köszönésformák, lexikalizálódott szókapcsolatok, amelyeket írásban is jelölünk, egybeírással. A ne adj’ isten (adjon isten!) esetében ez a lexikalizálódási folyamat még kevésbé erőteljes, itt még a különírt formát tartalmazzák a szótárak is. Ez utóbbiakban az Isten nagy kezdőbetűs írásmódja is indokolt lehet.”

    Ne forgasd ki a szavaimat, egyértelműen leírtam korábban.
    Amúgy ki vagy te? Nem is Neked szólt a bejegyzésem, hanem a vén gyagyáshoz.

  19. Zsivány szerint:

    Horváth János érvelési technikája
    Megjelenő hír: Megölte házastársát az ellenzéki politikus
    Horváth János kommentárja: Miért nem arról beszéltek, hogy már három kormánypárti politikus is megölte a párját? A legutóbbi csak egy hete történt. Arról miért nem adtatok hírt? Akárhogy nézem, mi állunk jobban, ráadásul ebben az esetben amúgy is önvédelemről lehet szó, mert nincs bizonyíték az ellenkezőjére. Ha mégsem, akkor pedig figyelembe kell venni, hogy nem volt gyerekszobája az elkövetőnek.

  20. kormánypárti szerint:

    Amikor azt mondod, hogy “adj’ isten” , elharapod a szót, ezt szokták jelölni az egyszeres karommal. Tehát régies és korabeli szlenges forma. Olyan mint az “alászolgája”, ami az “alázatos szolgálója”-ból ered. Mint a “viszlát” szavunk, ami a “viszontlátásra” rövidített változata.

  21. Horváth János szerint:

    Zsivány!
    Mi a problémád?

  22. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Erőlködj nyugodtan, nem fog menni!

  23. Nagyapó szerint:

    xxx! Seneca mondta: Si tacuisses, philosophus mansisses. (Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.)😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. Zsivány szerint:

    Kedves Horváth János! Az egyoldalúságoddal van a gondom. Szerinted a kormány önkormányzatokkal kapcsolatos politikájára vezethető vissza, hogy az Újbudai Önkormányzat rákényszerül eladni ezt a gyönyörű ősfás telket, és a kormány miatt muszáj magasról leszarniuk a lakosság akaratát is. Felhívnám a figyelmedet, hogy Novák Előd már több mutyijukat leleplezte, gerinctelenül lopják a közpénzt.

  25. kerdes szerint:

    zsivany: az a baj, hogy az itt lévő mindkét oldalnak ugyanaz az érvelési technikája. neked (kormánypártinak, nagyaponak) a túloldalon horvath jánosnak stb…

    Én meg szidhatom mindkét oldalt, és imádkozhatom egy becsületes oldalért.

  26. Horváth János szerint:

    Zsivány!
    Gondolom észrevetted, hogy nem kifejezetten a cikkhez írtam, hanem “kormánypárti” és “Nagyapó” általános megjegyzéséhez. Az, hogy ennek a teleknek az eladását mi indokol-
    ja, nem tudom, az viszont már papíron bizonyított, hogy a kormány az önkoriktól behajtott
    “szolidaritási” hozzájárulást nem a járvány elleni védekezésre fordította, illetőleg a vissza-
    osztásnál a fideszes önkorik jelentős előnyöket élveznek.
    De a cikkre visszatérve. Ha jól olvasom 2017-ben 50 millióért csináltatott terveket a
    korábbi fideszes önkori, amiben ugyanezek az emberek ültek, mint akik most tüzet okádnak. Ha ez valóban zavarta volna az ott élőket, akkor már korábban hangot adtak volna az elégedetlenségüknek. Nevetséges indok azt állítani, hogy a kész tervek láttán döbbentek rá az épület nagyságára. A kerületnek van főépítésze, építési osztály, esetleg agy kormánnyal szimpatikus neves építész, akik akár ingyen vagy hivatali kötelességből megmondták volna hogy jó lesz vagy sem.
    S ha ez egyoldalúság, ám legyen!

  27. xxx szerint:

    Kedves tudálékos Nagyapó! A nagy műveltségével felismer egy Ady Endre költeményt?
    Már megint a tényeket próbáljuk ferdíteni? Ejnye ejnye…

    “Adjon Isten békét, kedvet
    Asszonyoknak, embereknek,
    Sok örömet mindenkinek,
    Pénzt, szerelmet, vágyat, hitet.
    Gyönyörű-kék itt az Ég.

    Úgy szeretném megtalálni,
    Úgy szeretnék azzá válni,
    Kinek az élet teher:
    Az ember könnyen megy el.
    Gyönyörű-kék itt az Ég.

    Átaladni úgy szeretném
    Sok hirtelen vágyam, eszmém,
    Sok drága kincset, nagyot,
    Amihez már vén vagyok.
    Gyönyörű-kék itt az Ég.

    Néha-néha szerelemmel
    Telik meg az ilyen ember.
    Néha-néha úgy megsajog
    Más bánat, bú és más bajok.
    Gyönyörű-kék itt az Ég.

    Adjon Isten ifjuságot,
    Szabadságot, boldogságot,
    Egészséget, pénzt és hitet,
    Szerelmet, hírt mindenkinek.
    Gyönyörű-kék itt az Ég.”

  28. xxx szerint:

    Még mielőtt belekötne még egyszer megírom, hogy a maga kontextusában nagy kezdőbetű!
    Írja máskor a kormánypárti szerinti helyes verzióba.
    Üdvözlöm a kirakat műveltségét 😀

  29. kormánypárti szerint:

    Úgy van, János! Kend rá a sz@rt a másik oldalra! Na most az van, hogy a helyiek nem kérnek az építkezésből, amit a közhatalommal felruházott szervnek tiszteletben kéne tartania.
    Tényleg azt állítod, hogy az ott élőket nem zavarja? Ha te laknál ott, örülnél neki, ha egy hatszintes lakóparkot építenének a közeledbe? Egyrészt már maga az építkezés zajjal, porral és más kellemetlenségekkel jár. Miután birtokba veszik a lakásokat az új lakóik, folyamatos lesz a jövés-menés, az autók ajtajainak csapkodása. Ezt épeszű ember nem akarja. Ha én ott élnék, szívesen lennék akár természetvédő is, hogy ezt megakadályozzam. Szóval olyat állítasz, ami szembemegy a józan ésszel.

  30. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Amit leírtam, mind benne van a cikkben. Ha nem megy az értelmezés, szólj!

  31. kormánypárti szerint:

    Sajnos nem megy, szólok.

    “…ugyanakkor sosem publikálták azt, papíron maradt, és kísérlet sem történt a kivitelezésre.”
    Ebből nekem az jön le, hogy titokban folyt a tervezés, nem hozták nyilvánosságra a kész dokumentumot, sőt a helyiek arról sem tudtak, hogy ilyen létezik egyáltalán. Az előző városvezetés ugyanis nem akarta megsérteni a helyiek érzékenységét. Akkor mi ellen tiltakoztak volna az ott élők?

    “László Imre emellett, összhangban Orosszal azt is írja, hogy a kormány szerinte 9,2 milliárd forintot vont meg az önkormányzattól, ezért kell eladni az ingatlanokat, illetve ők 150 ezer újbudai érdekeit képviselik”
    Magyarán a kormány okozta pénzügyi nehézségeinkből fakadóan úgy döntöttünk, hogy lesz@rjuk egy kisebbségi csoportnak az ellenvéleményét, tiltakozását.
    Szerinted nem ezt nevezik a kisebbségi érdekek méltánytalan sérelmének?

    A másik dolog, hogy zöldítéssel, faültetéssel, természetvédelemmel kampányoltak. Ezek összefüggenek a városkép alakításával, például azzal, hogy hozzájárulnak e tevékenyen egy adott lakóterületen a népsűrűség növekedéséhez. Miután hatalomra kerültek, támogatták a klímavészhelyzet kihirdetését. A magukénak vallott elveket veszik semmibe, ami a hazug ígéreteken keresztül rámutat az elvtelenségükre.

  32. pl szerint:

    “Na most az van, hogy a helyiek nem kérnek az építkezésből, amit a közhatalommal felruházott szervnek tiszteletben kéne tartania.”
    Te nagyon hülye!
    Gazdád mit csinál a Városligetben, a csepeli stadionnal, a Fudan egyetemmel, az egyetemek ellopásával, Budapesttel, kínai vasúttal, etc…. MINDENNEL!
    Magad írod: “lesz@rjuk egy kisebbségi csoportnak az ellenvéleményét, tiltakozását.”… mármint, mindig és mindenben ti sz@rjátok le, ugyebár…
    “tiszteletbe kéne tartani!”… azt a 5,5 milliót is(!) akik NEM szavaztak OGV-re!
    Nemde?
    Nem mellesleg, városligeti, gellérthegyi fák irtása, balatoni nádasok irtása “nemzetgazdasági érdekű” irtások mindenütt, ahova nézünk, a Fertő tó tönkretétele, mindenhonnan jövő tiltakozások ellenére!
    Nem szakad le a pofád?! Ha hülye vagy, másokat is annak kell nézned?

  33. kormánypárti szerint:

    pl
    Menj oda az újbudai Ulászló utcába és ugyanezt add elő a szomszédoknak! Szerinted ettől jobban fogják érezni magukat? Ha eddig az Összefogást preferálták, szerinted fognak valaha újra a jelenlegi kormányellenzékre szavazni? Olvastad a képen látható táblát? Ez van ráírva:
    Kedves Képviselő! Tudja, kik vagyunk mi? Akik szavaznak. Miattunk van pozícióban. Mi itt parkot akarunk, nem hatszintes házakat. Nem térkövet és díszmedencét. Köszönettel: a lakosság
    Ezeket a választókat sikerült végleg elveszíteni. Hogyan lesz ebből így kormánybuktatás? Lásd be, hogy sz@r van a palacsintában!

  34. pl szerint:

    Még csak nem is értelek. Még mindig nem beszélsz gazdádról, a “tizenötmillió) miniszterelnökéről, miért csak pár tízezer, max pár százezer embert képvisel? Becsípődtél egy utcánál, és az ország meg nem érdekel, pontosabban azt segíted elő, h az emberekben összemossál egy utcában történtet az országban történtekkel.
    Ez olyan, mint azt mondani h a Nemzet Mészárosa (és sokan a NER-ből) ugyan loptak pár ezer milliárdot, de nézzétek, Tocsik is lopott egy milliárdot.
    Egyszerű a kérdésem:
    ha ennyire közéleti vagy miért nem foglalkozol az ország nagy tétjeivel, Miért nem érdekelnek, és írogatsz a lélegeztetőgépekről, maszkokról, a számtalan korrupcióról? Miért érdekel tíz fa sorsa, és miért nem tízezeré? Miért nem érdekel hogyan lettek földművesek a műkörmösök? Miért nem érdekel 27000 halott?
    Tízezer esetből miért csak tízzel foglalkozol?
    Szerinted mi határozza meg egy ország sorsát Magyarországon? A jogaitól megfosztott ellenzék, vagy gazdád?
    Persze a kérdés költői, mivel önálló gondolataid jól láthatóan nincsenek, a “copypasta” propaganda hozzászólásaid meg nem érdekelnek túlságosan, legalábbis addig biztosan, míg agyad be nem fogad a kormány hazugságain kívül mást…

  35. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Neked ez jött le? 50 milliót kidobtak, titokban? Nem akarták megsérteni a helyiek érzékenységét, meg sem kérdezték őket, akkor honnan tudták mit szólnak hozzá?
    Mindez csak azt jelenti, hogy fű alatt akarták megcsinálni, most meg jól felhergelik a lakosságot.
    Továbbá, ha a kormány elvont akármennyi pénzt, azt vagy tudod pótolni, vagy csökken a szolgáltatás, ilyen egyszerű! Tudom, szerinted otthonról kellene bevinni egy kis lóvét, mint a wc papírt a kórházba, de ez nem opció!
    Az utolsó bekezdésed, különösen annak fényében, hogy mit engedélyezett a korábbi önkormányzat a Kopaszi-gát környékén, nevetséges erőlködés.

  36. kormánypárti szerint:

    pl
    Szerintem az nem becsípődés, hogy a cikk témájáról beszélek. Azért ezzel foglalkozom, mert ez az aktuális TÉMA. Ha más lesz a téma, akkor másról fogok szót ejteni. Inkább az a mellébeszélés számít becsípődésnek, hogy akármi is a téma, ti mindig ugyanazt a lemezt teszitek fel. Újra és újra ugyanazok az unalomig ismételt szitkok, Orbánozás, NER-ezés, Mészárosozás, halottak számaival dobálózás, stb. Cseszd meg! Miért kell ezt csinálni??? Próbálj meg úgy leérettségizni történelemből, hogy csak a mohácsi vész tételét tanulod meg! Kihúzod mondjuk az 1848-as szabadságharcot és beszélj a mohácsi tragédiáról. Szerinted milyen érdemjegyre számíthatsz?

    Baloldalhoz köthető közvéleménykutatók mutatták ki, műsor is volt róla a Partizánon, hogy nincs benne az emberek első három legfontosabb érdeklődési körében a korrupció. Akkor is ez a helyzet, ha ez rád nem igaz és neked nem nyeri el a tetszésedet a keserű tény! Ha a jelenlegi kormány csak néhány százezer embert képvisel, miért állt össze egy tömbbé az ellenzék, és miért tartanak előválasztást?

  37. kormánypárti szerint:

    János!
    Nem ismerjük a pontos részleteket, ezért szerintem ne menjünk bele, mire ment el 50 milla 4 évvel ezelőtt. A forráshiány mindenre felmentést ad? Arra is, hogy valaki átlépje a saját maga által felállított korlátokat? Nálad hol van az erkölcsi határ? Ha nincs egy filléred sem, az felhatalmaz, hogy kirabolj valakit?

  38. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Az úgy nem működik, hogyha kiderül, eddig hülyeségeket beszéltél, akkor rögtön ne menjünk bele a részletekbe! Az 50 milla a tervezésre ment el, oda van írva! Az a Tóth, aki nyilatkozik, azt mondja: felháborító, hogy titokban akarták csinálni. Néhány sorral lentebb az előző önkormányzat titokban tartotta. Egy szar mocskos fideszes keverés.
    Bőven lenne neked ott házon belül foglalatosságod az erkölcsi határ tárgykörben, ne az enyémmel foglalkozz! Gondolkozz el az ok-okozat összefüggésen!

  39. kormánypárti szerint:

    Jó, akkor azt mondom, hogy egyelőre ne menjünk bele, mert veled ellentétben nekem nincsenek előítéleteim, szeretnék még tájékozódni. Egyetlen cikk pár sora alapján nem kívánok véleményt formálni egy részletkérdésben. Persze te csak nyugodtan folytasd a személyeskedést, ha jól esik neked, egészségedre! A sértő hangnemű megnyilvánulásaid szépen körvonalazzák a más emberek tiszteletéről alkotott erkölcsi nézeteidet.

  40. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Mi lenne, ha egyszer elismernéd, hogy nem megy, hogy mellényúltál? Van ilyen. S miközben simán személyeskedsz, nekem akarod felróni.

  41. pl szerint:

    LOL… Vicces egy figura vagy, abban a hitben élsz, beszélsz félre, h te a (a nagy magyar) sírgödör szélén kapsz majd helyet, nem a gödörben. Tévedsz, elég jól ki lehet tapintani képességeidet, nem vagy te másra alkalmas…
    A pcsába lehet állandóan mellébeszélni? Kár szóba állni veled.
    De ha már téma…
    “Ha más lesz a téma, akkor másról fogok szót ejteni.”… HAZUDSZ!
    Téma az van dögivel, a téma választása viszont nevelés, tanulás, IQ kérdése…

  42. kormánypárti szerint:

    János!
    Mi lenne, ha megtanulnál kulturált módon a konkrét üggyel kapcsolatban véleményt formálni? Talán sikerülne különbséget tenned a jó és a rossz dolgok között. Egy ovis is meg tudja mondani, hogy jelen esetben az szolgálja a közjót, ha hatszintes lakóházak helyett parkot létesítenek az újbudai Ulászló utcába. Ennyire elvakult kommunista nem lehetsz!

  43. pl szerint:

    Egy ovis is meg tudja mondani, h (például!) mi szolgálja a közjót: a CEU elzavarása v egy kommunista ország egyeteme, a diákváros… Téged ez nem foglalkoztat. Persze, jut eszembe a témaválasztáson rengeteg múlik… például a nyugodt alvás…

  44. kormánypárti szerint:

    pl
    Nem én vagyok ennek a blognak a szerkesztője, fogd már fel! Van aki pl. a vallási nézeteiről vagy éppen a szexuális szokásairól szokott beszámolni a saját blogján. Az az ő témaválasztása, mert őt az a téma foglalkoztatja. Én pedig ahhoz a témához szólok hozzá, ami felkelti az érdeklődésemet, ez az én választásom. Fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák!
    Egyébként a 24 is írt erről az ügyről, megbomlott az ellenzéki egység, a Momentum beismerte a hibáját és elnézést kért a helyiektől.

  45. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Meséld már, hogy most mi csapta le nálad a kulturális gombot! Ha nem vetted volna észre, nem foglaltam állást a fákkal kapcsolatban, de Te most azt várod, hogy tapsoljak a Fidesz hirtelen jött környezetszeretetéhez és persze felejtsem el az ő mocskos dolgaikat. Ez nem fog menni!

  46. kormánypárti szerint:

    János
    Pontosan az a bajom, hogy nem foglaltál állást a témával kapcsolatban, miközben más témákat előhozol, amikkel kapcsolatban viszont megnyilvánulsz. Terelsz, maszatolsz, előszedsz mindenféle ügyeket. Amit művelsz az egyfajta trollkodás, mert nincs lényegi mondanivalód a téma kapcsán, a köpködés, a lejáratás a célod.

  47. pl szerint:

    ..és éppen fel akartál háborodni a blog a szerkesztő egyoldalú uszító gyűlölködő TÉMA választása miatt! Gyerünk! Háborodjunk fel együtt a minimális erkölcsi szabályokon is átlépő gyűlöletkeltésen!
    Orbán nem alacsony, és nem kövér… de szép! 🙂

  48. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Tényleg nem vagy vitaképes. Van mögöttem jó 40 év építész ill. statikus tervezői gyakorlat. Épeszű szakember bemondásra nem foglal állást. Különösen nem akkor, amikor a leírtak szerint az előzőek is ugyanezt akarták, azzal a különbséggel, hogy ők meg se hirdették! Alapkérdés, a telek építési telek vagy sem? Ha igen, mindenki elmehet a bánatba Törvény szerint előírják a fa pótlást. Normálisan ez nem úgy működik, hogy kell egy stadion a kertem végébe!

  49. kormánypárti szerint:

    János!
    Én nem vagyok vitaképes? 2013. január 1-vel törölték az építési törvényből az építési telek fogalmát. Lehetnél kicsit naprakészebb, ha már négy évtizede ezzel foglalkozol! 😀
    Egyébként kivett intézményi épület, udvar megnevezésű.

  50. kormánypárti szerint:

    pl!
    Én azt javasolom neked, hogy tiltakozásképpen bojkottáld a csepel.info oldalát! Ebben teljes mértékben tudlak támogatni. 😀

  51. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    A 253/1997.(XII.20.) rendelet, más néven OTÉK, ami részleteiben szabályozza az egész építésügyet, ismeri a fogalmat.

  52. kormánypárti szerint:

    János!
    Igaz. Na most az a kérdésem, hogy ha a terület tulajdoni lapon szereplő megnevezése és a helyszínrajz szerint is van épület az ingatlanon, akkor az építési telek e vagy sem? Szerintem beépített teleknek minősül. Tehát ha pluszban akarnak oda építkezni, az bővítésnek vagy hozzáépítésnek számít. Ugyanakkor ha új épületet kívánnak létrehozni a régi helyén, akkor először meg kell kérni a bontási engedélyt az építési hatóságtól, és csak ezt követően van mód építési engedélyért folyamodni.

  53. Horváth János szerint:

    Kormánypárti! Attól, hogy van rajta épület, még nem veszti el a státuszát. A kerületi szabályzat rendelkezik arról, hogy a telken /területen milyen feltételekkel lehet bármilyen építési tevékenységet folytatni. Erre pontos ismeretek nélkül nem lehet válaszolni.

  54. Horváth János szerint:

    Még valami!
    A cím, ” Ősfás parkot épít be”, már maga hamis. Ez nem park, mégha annak is látszik!

  55. kormánypárti szerint:

    János! Tényleg nem park, de közparkot szeretne belőle kialakítani a lakosság, és azok az ősfák nagyon jól mutatnának egy szép, rendezett parkban. Rászállnak a madarak, csicseregnek, árnyékot ad, stb. Írják is a fb csoportukban, hogy az első lépés volt az építkezés megakadályozása.

    Az Étv. az építési terület fogalmát ismeri, eszerint
    Építési terület: olyan telek vagy telkek csoportja, amely a nyomvonal jellegű építmények elhelyezésére szolgál.
    Az ÁFA törvény szerint az építési telek olyan telek vagy telkek csoportja, amely a nyomvonal jellegű építmények elhelyezésére szolgál (építési terület) és amely egyúttal nem minősül beépített ingatlannak.

    A kerületi szabályzatot sajnos én sem ismerem.

  56. Horváth János szerint:

    Egy adott területet át lehet minősíteni, ennek meg van a maga útja. Engem szakmailag sokkal jobban érdekel, hogy 2017-be hogyan készíthetett bárki is lakóépületre vonatkozó tervet egy intézményi besorolású ingatlanra! Kíváncsi lennék arra, hogy ha ez az ingatlan magánkézben lenne eleve, kinek mi a f… köze lenne hozzá?
    Nyomvonal jellegű építménynek a szakma általában a csatornát, víz-, gázvezetéket, utat, villanyvezetéket tekinti.

Itt lehet hozzászólni !