Boldog szülinapot – ma 70 éves a csepeli hév!

Vitézy Dávid

A csepeli hév a Boráros téren, 1966-ban. Fortepan / Bojár Sándor

1951. április 29-én adták át a Boráros tér és Csepel állomás között közlekedő közvetlen gyorsvasutat, azaz a csepeli hévet. A Közvágóhídtól Pesterzsébeten át a mai Csepel hév-állomásig azonban már 1912 óta közlekedett a hév.

Csepelen ugyanis már a századfordulón nagyon erős volt az ipar, rengeteg munkás dolgozott itt, akik elsősorban a környező kerületekből és településekről (Pesterzsébet, Szigetszentmiklós, stb.) ingáztak ide. A legnagyobb célpont a Weiss Manfréd gyár volt.

A szocializmusban még nagyobb fejlődésnek indult a városrész, akkor mutatkozott igény a közvetlen belvárosi gyorsvasúti kapcsolatra. A Boráros tér – Csepel vonal 1951-es elindulása után meg is szüntették a Pacsirtatelep – Csepel és a Közvágóhíd – Csepel viszonylatokat, de a Csepelen dolgozó pesterzsébetiek követelésére 1959-ben újraindították. A Csepel és Pesterzsébet közötti hévközlekedés 1978-ban szűnt meg végleg, a Gubacsi hidat ugyanis átépítették és már nem építették vissza rá a hév-vágányokat.

A csepeli hévet már 1951-es átadása óta meg szeretnék hosszabbítani a belvárosig. A BKK által 2014-ben elkészített Balázs Mór-tervben már a csepeli és ráckevei hév alagútban a belvárosig vezetése szerepelt, sokat dolgoztunk akkoriban a ráckevei és csepeli hév belvárosi meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmányain.

A vonal a BKK utastájékoztatási reformja keretében kapott számot: H7-esként hivatkozzuk azóta, amit az sem érintett, hogy a hév-vonalak fenntartása 2018-ban állami kézbe került és a MÁV csoport része lett. Ezzel a H7-es hév az egyetlen, kizárólag helyi közlekedési szerepű vasút, amelyet a MÁV tart fenn.

2016-ban az olimpiai tervekhez igazodva a csepeli hév villamoshálózatba való bekapcsolása merült fel, de ezek az elképzelések hamar le is kerültek a napirendről.

A Kormány 2018-as határozatában a csepeli hév átfogó fejlesztéséről és a Közvágóhídtól a H6-os ráckevei hévvel együtt a Kálvin térig vezetésének előkészítéséről döntött. A beruházás folyamatban van, a Budapest Fejlesztési Központ a kiviteli tervekig bezárólag minden, az előkészítéshez szükséges szerződést megkötött. Két hete a próbafúrásos talajvizsgálatokat is megkezdtük, a bírálati engedélyezési tervek rövidesen elkészülnek, melyek része a vonal meghosszabbítása is Csepelen az Erdősor utcáig.

Jelenleg tehát a részletes tervek készülnek, Csepelen rövidesen lakossági fórumon is bemutatjuk majd ezeket. A vonal felújítására és mindkét irányú meghosszabbítására a következő években több ütemben kerülhet majd sor.

Forrás: Facebook

Egy hozzászólás “Boldog szülinapot – ma 70 éves a csepeli hév!” bejegyzésre

  1. csepelikerdezo szerint:

    Kijelenthetjük, hogy a szerelvények tekintetében semmi sem változott…

Itt lehet hozzászólni !