Politikai vita lett a háziorvosoknak nyújtott segítségből

csepel.hu

Tizenöt csepeli háziorvosnak segítenek a koronavírus elleni oltások szervezésében a csepeli önkormányzat munkatársai. Amikor sok oltóanyag érkezik, mindenki beáll dolgozni. Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek is telefonálnak, hívják oltásra a csepelieket.

Ebből lett a vita: a csepeli ellenzékből többen kifogásolták a segítségnyújtást, a Demokratikus Koalíció pedig tiltakozott amiatt, hogy a polgármester és alpolgármesterek még húsvétkor is ezen dolgoztak.

A csepeli egészségügyi rendszer a normális, megszokott terhelés többszörösével próbálja ellátni a feladatát. Hétköznapokon, hétvégéken, ünnepnapokon is dolgoznak a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál. A csepeli háziorvosok szintén mindent megtesznek azért, hogy a járványhelyzetben életeket mentsenek. Most ugyanis minden oltás életet menthet, függetlenül attól, hogy keleti vagy nyugati vakcináról van szó. Ebben az egészségügyi szakemberek egyetértenek. Legfeljebb az oltások hatékonyságán és dokumentációján lehet vitatkozni: ám a leghatékonyabbnak tartott oltások között is ott van a Szputnyik V képviseletében az egyik keleti vakcina.

A magyar kormány az Európai Unió legnagyobb szabású oltási programját hajtja végre. Ilyen nagy és ‒ a különböző vakcinák bizonytalan érkezése miatt ‒ ennyire komplikált oltási kampány soha nem volt még Magyarországon. Nem véletlen, hogy a legjobbak között van a magyar oltásszervezés.

„Az önkormányzatból minden segítséget megadunk a csepeli egészségügy dolgozóinak, amit csak tudunk. Mi alpolgármesterek és a polgármester úr is besegít a szervezésbe. A polgármesteri hivatal munkatársainak a munkaidő nagyobb részét ez a segítség teszi ki ezekben a hetekben. Mindezt úgy, hogy a járvány miatt itt is kevesebben vagyunk, mint egyébként”

– írta erről Ábel Attila alpolgármester.

A Csepeli Városkép munkatársai is segítenek: egyrészt telefonálnak a háziorvosi listák alapján, másrészt a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat oltópontjain végeznek adminisztrációs munkát.

A telefonálással kapcsolatban a megkérdezett kolléganő hangsúlyozta: a legelső az volt, hogy aláírták a titoktartási kötelezettségről szóló papírt. Ezután érkeztek a háziorvosi listák, amelyek alapján az oltásra regisztráltakat hívják telefonon. Ekkor elmondják, milyen oltásra, hová és mikor kell menni. Ezenkívül fontos információkat is megosztanak: milyen iratokat kell vinni, mennyivel előbb érdemes a helyszínre érkezni? Ha bármilyen szakmai kérdés merül fel az oltással kapcsolatban, azt tanácsolják, hogy ezzel kapcsolatban a háziorvosnak írjon a páciens: erre van idő, mert az oltás időpontja a híváshoz képest általában napokkal később van.

Megtudtuk, hogy zömmel százas listákat kapnak, ez alapján kell adott időpontra 30-40 embert behívni. Ez sokszor azt jelenti, hogy naponta több órát is eltöltenek telefonálással, egyeztetéssel: átlagban 3-4 percig tart egy beszélgetés. A háziorvosok válláról így nagy teher kerül le, hiszen ezt még a mindennapi munkájuk mellett, illetve után kellene elvégezniük.

Az oltópontokon segítők szintén titoktartási nyilatkozat aláírása után kezdhették el a munkát. Az itt segítők feladata az, hogy az oltásra érkezők adatait, személyi okmányainak meglétét ellenőrizzék, az oltáshoz szükséges nyilatkozatot kitöltessék. A délelőtti és délutáni műszakban dolgozók az adminisztrációban nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget.

Így tiltakoztak a keleti vakcinák, majd az oltásszervezés miatt

Az ellenzéki pártok képviselői megpróbálták már országgyűlési szakbizottság felállításával és petícióval is leállítani a keleti vakcinákkal való oltást, de eddig sikertelenül. Eközben több politikusuk esetében kiderült, hogy miután felszólaltak valamelyik keleti vakcina ellen, „magánemberként” beoltatták magukat vele. Nem mindenki volt ilyen szerencsés. Sajtóértesülések szerint Penz András, a DK hetvenegy éves politikusa februárban megkapta az értesítést a koronavírus elleni védőoltás időpontjáról és helyéről, ám ő visszautasította a felkínált kínai Sinopharm-vakcinát. Ő elhunyt, míg feleségének, aki elfogadta a vakcinát, semmi baja nem lett.

Csepelen valamennyi önkormányzati frakció aláírta azt a közös nyilatkozatot, melyben azt kérik, hogy jelentkezzenek a csepeliek a védőoltásra. Ám a Demokratikus Koalíció úgy tűnik, közben azért igyekszik lassítani az oltásszervező munkát. Videóüzenetben tiltakoztak amiatt, hogy a polgármester és munkatársai húsvétkor is ezen dolgoztak. „Azért ez a polgármesteri telefonálgatás csak nem hagy nyugodni…”– mondja Paál Géza, a DK csepeli elnöke a Facebookra feltöltött videóban. A politikus vádja szerint Borbély Lénárd polgármester és a kampányban segítők egészségügyi adatokhoz jutnak hozzá, és azokat memorizálhatják, miközben emberek százainak telefonálnak.

„Úgy gondolom, hogy most még az ellenzéki politikusoknak is kellene, hogy annyi belátásuk legyen, hogy legalább nem akadályozzák az életmentést kötözködéssel és vakcinaellenes kampánnyal”

– írta erről Borbély Lénárd polgármester, szintén a Facebook-oldalán.

„A hozzánk kerülő listákon nincsenek betegségekre utaló adatok. Az adatbázis értelemszerűen a névre és az elérhetőségre, emellett az életkorra koncentrál – hiszen a szervezéshez ezekre van szükség. Betegségekről csak akkor van szó, amikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyes oltásokat mely esetekben nem ajánlják. Emellett titoktartási nyilatkozatot írtunk alá”

– tette hozzá a Paál Géza vádjaira Ábel Attila alpolgármester.

Csökkent a képviselők tiszteletdíja

Április 1-jétől a budapesti átlag szintjére csökkentek Csepelen a politikusok tiszteletdíjai. Borbély Lénárd polgármester április 14-ei döntése alapján az így megtakarított összeget a csepeli óvodapedagógusok és a Városgazda közterületeken dolgozó munkatársai kapják meg.

Az önkormányzatokat is sújtják a koronavírus okozta világjárvány miatti gazdasági hatások, és ez alól Csepel sem kivétel. Borbély Lénárd polgármester döntésére áprilistól a Budapesten megszokott, átlagos szintre csökkent a csepeli képviselők tiszteletdíja. Csepel polgármestere Facebook-oldalán jelentette be a döntést: „A koronavírus- járvány nem válogat, nekünk is racionalizálni kell a működésünket. A csepeli politikusok tiszteletdíját ezért április 1-jétől a budapesti átlag szintjére csökkentettük, az ebből fakadó megtakarítást pedig azok az óvodapedagógusok és Városgazda-dolgozók kapják meg, akik bérből és fizetésből élnek, és Csepel polgárait szolgálják. Tudom, hogy ez a döntés sokaknak fáj, de úgy érzem, hogy ebben a helyzetben így volt tisztességes” – fogalmazott.

A csepeli óvodapedagógusok bérkiegészítést kapnak, amelyet a koronavírus- járvány miatt ideiglenesen csökkenteni kellett. Ők most az eredeti bérkiegészítést kapják meg újra. A megtakarítás másik részét pedig a Csepeli Városgazda munkatársai kapják. A csepeli önkormányzati képviselők egyébként a koronavírus-járvány második hulláma alatt annak ellenére végig megkapták a tiszteletdíjukat, hogy se testületi ülések, se bizottsági ülések nem voltak megtartva.

TK

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !