Durván sértheti a demokráciát a Facebook korlátozó akciója

Magyar Nemzet

A demokratikus folyamatokba történő durva beavatkozásnak tekinthető a Facebook múlt pénteki akciója, amelynek során drasztikusan korlátozták a politikusok által megosztott tartalmak elérhetőségét – mutatott rá a Magyar Nemzet által megkérdezett médiajogász. Papp János Tamás szerint a közösségi médiacég lépése azt is előrejelezheti, hogy profitra igyekeznek szert tenni az eddig ingyenes szolgáltatásból.

A nagy techcégek digitatúrája az USA-ban akkor tetőzött, amikor Trump elnököt is törölték a közösségi oldalakról. Magyarországon sem ez a Facebook első durva cenzúrája. A Csepel.info oldalt több más jobboldali portállal együtt 2020 decemberében korlátozta a Facebook: akkor olvasóink több mint 90 százalékát veszítettük el.

A magyar politikusok Facebook-bejegyzései elérésének erős korlátozása múlt pénteken

jól mutatja, hogy mekkora hatalma is van egy ilyen közösségi médiaplatformnak arra, hogy mindenféle jogi retorzió veszélye nélkül szorítsák vissza akár kormánytagoknak, és miniszterelnököknek a nyilvánossághoz való hozzáférését

– jelentette ki lapunknak Papp János Tamás, médiajogász. Szavai szerint meglehetősen aggályos, hogy a Facebook, és a hasonló tech-óriások által közölt adatok általában nehezen, vagy sehogy sem ellenőrizhetők, így abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy a pénteki események technikai hiba következményei voltak.

– Ezen platformok önkényének vagyunk kitéve mindannyian felhasználóként, s még ha még el is fogadjuk, hogy a politikusok által megosztott tartalmakat pusztán gazdasági megfontolásból korlátozzák, akkor is számolhatunk azzal, hogy utóbbiak bármikor változhatnak,

és azzal együtt a közösségi médiumok moderálási gyakorlata is – fejtette ki a szakember. Mint ismert, a Facebook idén januárban, az Egyesült Államokbeli Kapitóliumnál kitört zavargások kapcsán jelentette be, hogy általánosságban véve korlátozzák a felületükön megjelenő politikai tartalmak elérhetőségét.

E mögött – vélte Papp János Tamás – az a megfontolás állhat, hogy a polarizált politikai vélemények, és a heves viták elvehetik egyes felhasználók kedvét a platform használatától, ám szavai szerint az sem zárható ki, hogy az óriásvállalathoz közel álló politikai köröknek is érdeke fűződik a politikai tartalmak letekeréséhez.

– Az is lehetséges, hogy a Facebook abból szeretne extra profitra szert tenni, hogy a különböző politikai üzenetek célba juttatásáért hirdetései díjakat számolnak fel. A közelgő 2022-es országgyűlési képviselő-választás kapcsán időszerűnek láthatták, hogy jelezzék: az eddigiekkel ellentétben automatikusan nem fogják igazán hatékonyan elérni a szavazókat

– mutatott rá a médiajogász.

Papp János Tamás arra is kitért, hogy a Facebook, és társai transzparenciájának hiánya nemzetközi színtéren is forró téma,

így például az Európai Unió azzal küszködik, hogy bár a Twitter, a Facebook, és a hasonló nagy platformok aláírták az álhírek és a dezinformáció visszaszorítását szorgalmazó önszabályozó kódexet, visszaellenőrizhetetlenek a tartalom moderáló tevékenységek, ahogyan sokszor a tech-óriások által készített jelentések is.

– Úgy gondolom, a demokratikus nyilvánosság működésébe elég durva belenyúlásnak minősülő, káros gyakorlat, hogy kapuőrök dönthetik el, milyen információkhoz férhessenek hozzá a felhasználók. A közelgő választás miatt éppen az lenne kívánatos, hogy a platformok minél kevésbé cenzúrázzák, hogy milyen tartalmak jelennek meg a felhasználók hírfolyamában,

és az emberek maguk alkossanak ítéletet a politikai szereplők üzeneteiről – fogalmazott a médiajogász, rámutatva: gyakorlatilag arról van szó, hogy magáncégek gombnyomással képesek beavatkozni szuverén országok belső ügyeibe.

Mint korábban megírtuk, múlt pénteken mintegy kilencven százalékkal csökkent magyar politikusok Facebook-bejegyzéseinek az elérése, aminek kormánypártiak mellett – Dömötör Csaba, és Hollik István – baloldaliak is – Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, Donáth Anna – is hangot adtak. Később a vállalat a Hvg.hu megkeresésére technikai hibára hivatkozott.

 Forrás: Magyar Nemzet

7 hozzászólás “Durván sértheti a demokráciát a Facebook korlátozó akciója” bejegyzésre

  1. Gratulálok szerint:

    Csepelinfónak cenzúráról írni olyan, mint akasztott ember házában kötelet emlegetni!

  2. kormánypárti szerint:

    Nincs messze az az idő, amikor olyan mesterséges intelligenciát fognak kifejleszteni, ami képes lesz közel mindenkit megfigyelni és jelentéseket készíteni az egyénekről, profilozni az egyes személyeket.

  3. kerdes szerint:

    kormánypárti: vigyázz, elvesztheted a munkádat. Bérkommentelést is csinálhat az AI.

  4. pl szerint:

    Még szerencse, h az MTI nem sérti…

  5. pl szerint:

    kormánypárti szerint:
    Szükség lehet az AI-ra, ha már az istenadta intelligencia hiányzik…

  6. Attila szerint:

    Meggyőződésem hogy a kormány fogja korlátozni a fészbokot a választáskor, aztán egy kis szerver lekapcsolás mert az mindig lefagy külső támadás hatására ugye. Aztán bejelentik nyertünk-nyertünk…

  7. Gyula szerint:

    Ez olyan bájos, hogy Magyarország a demokráciáért aggódik!
    Covid transzparencia a médiában, ugye megvan?

Itt lehet hozzászólni !