A védettek szabadabbak lesznek – Ilyen előjogai lehetnek a beoltottaknak

Femcafe

Merkely Béla azt mondta, egy kávézó teraszára is kiülhetnek és szabadon mozoghatnak nemsokára azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen.

A kormány eddig nem fogalmazott meg konkrétumokat arról, milyen előjogokat élvezhetnek azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor azt mondta az RTL Híradónak, tudomása szerint lesznek különbségek.

Én úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen” – mondta el a híradónak Merkely Béla, aki biztos abban, hogy a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

Pénteken már Orbán Viktor és Gulyás Gergely is elmondta, hogy akkor kezdődhet meg a nyitás Magyarországon, amint az összes 65 év feletti regisztrált megkapta az oltását. Szombaton megjelent a kormányrendelet is, amely a kétmillió-ötszázezredik oltást beadásához köti a kijárási tilalom kitolását, a szolgáltatások újbóli engedélyezését, illetve a vásárlással kapcsolatos új szabályokat.

Duda Ernő biológus szerint a 2,5 millió beoltott még mindig nem elegendő az új megbetegedések visszaszorításához a brit variáns erős fertőzőképessége miatt. A Szegedi Tudományegyetem professzora azt mondta, a halálozási szám ugyan le fog csökkeni, de a kórházba kerülők száma nem biztos. Szerinte 3,5 millió oltottnál azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető emberek száma.

Merkely Béla szerint jó cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása, de százszázalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani.

Vasárnapi adatok szerint már 1 903 498 fő a beoltottak száma Magyarországon, ebből 685 971 fő már a második oltását is megkapta.

Júniustól használható a közös uniós védettségi igazolás

A saját gyártású oltásokkal nyárra elérhető a kollektív immunitás Európában. Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon.

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően. Az uniós oltási stratégiáért is felelős francia politikus azt is jelezte, hogy a beoltottságot igazoló közös uniós egészségügyi igazolás kiváltása nem lesz kötelező.

Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsunk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót. Ez a szükséges mennyiség ahhoz, hogy kollektív immunitásról beszélhessünk” – mondta Thierry Breton vasárnap az RTL francia rádióban.

A biztos egy héttel ezelőtt a TF1 francia televízióban azt mondta, hogy Európa július 14-re érheti el a közösségi immunitást.

Fel kell gyorsítani (az oltási kampányt), de a tagállamok feladata ennek megszervezése és gyorsítása” – hangsúlyozta a biztos. „Nekik kell a 420 millió adagot a következő három és fél hónapban eloltaniuk” – tette hozzá.

Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely remélem ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest” – vélte az uniós biztos.

Thierry Breton elmondta, hogy a közös uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára.

Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát” – fogalmazott a biztos.

A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút, valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson.

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező – hangsúlyozta Thierry Breton.

A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint az a cél, hogy ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy nyitni tudjunk.

Forrás: Femcafe

6 hozzászólás “A védettek szabadabbak lesznek – Ilyen előjogai lehetnek a beoltottaknak” bejegyzésre

 1. Előd Erika szerint:

  Én már márc. 4-én megkaptam a második oltást és az igazolványt is.
  A Merkely Béla írásából is az tűnik ki, hogy mennyire fontos lenne, hogy MINDENKI beoltassa magát. Ennek nincs akadálya, csak regisztrálni kell, és türelmesen kivárni a sorát.

 2. Betke szerint:

  A baj az, hogy egyre több fiatal kapja el és hal bele a betegségbe. Az a korosztály, akik dolgoznak. Egyenlőre semmi esélyük nincs az oltásra, hiába regisztráltak!

 3. Jobboldali gondolkodó szerint:

  Gondolkozzatok már! Hatósági jogköre lesz a pincérnek, jegyszedőnek stb. és igazolványokat fog vizslatni???? Ezt Orwell is megirigyelné…

  Merkely fáradjon gyorsan vissza oda, ahol dolgozik és fejezze be a médiahaknikat!!!

 4. Zsivány szerint:

  Természetesen nem igazoltathat senkit, ilyen jogköre nincs egy pincérnek vagy fodrásznak. Na de nem kötelező bemenni pl. egy vendéglőbe, moziba, stb. és az üzemeltető megszabhatja, kit enged be a területére. Aki önként nem mutatja be az igazolványát, az kívül marad, ennyire egyszerű. Más kérdés, hogy a vállalkozóknak nem érdeke elküldeni a vendéget/fogyasztót. Ezért kellenek civil ruhás rendőrök, ellenőrök, akik az üzemeltetők kötelezettségét ellenőrzik.

 5. pitypang szerint:

  Betke! Nem csak a fiatalok dolgoznak, hanem középkorúak és idősebbek is. A nyugdíjkorhatár 65 év.

 6. Betke szerint:

  Ok. akkor helyesbítek, a 65 év alatti, aktív dolgozók, akiknek nincs lehetősége a home officera! Így talán érthetőbb!

Itt lehet hozzászólni !