Lopják a GPS-t a csepeli mentőautókból

Helyi Téma, Csepel.info

Kép: mentők.hu

Nincsenek könnyű helyzetben a csepeli mentőállomáson dolgozók, nemcsak a kerületben látnak el szolgálatot, sok esetben más városrészekbe is átirányítják őket. Munkájukat nehezíti az is, hogy az autóikból kilopják a GPS-t. Négy mentőautójuk van, de előfordul, hogy egyik sincs a kerületben, mert az Országos Mentőszolgálat központja a szomszédos kerületekbe vagy falvakba vezényli őket.

Ezért történhet meg, hogy akár félórába is beletelik, mire egy mentőautó a helyszínre érkezik. Nem is beszélve a zegzugos környékről, ami igencsak megnehezíti a beteg, sérült keresését.

– 1994 óta dolgozom a csepeli mentőknél. Jól ismerem a környéket, ami óriási előny, mert a kerület apró utcáiban hamar eltévednek a nem „idevalósi” mentősök – mondja Bíró Tibor állomásvezető. Megemlíti Kolonics György olimpiai bajnok tragédiáját, akkor is bő fél órába telt, míg kiértek, és megtalálták a Duna-parti kajaktelepet, nem volt helyben szabad mentőautó. Az állomásvezető tapasztalata szerint nagy segítség a GPS, de azzal sem volt mindig szerencséjük. Egyre gyakrabban előfordul, kifosztják a kocsit, és elviszik belőle az irányító műszert.

Bencz Richárd ápoló és Nagy András gépkocsivezető tapasztalatai szerint főként szívinfarktus, fulladás, stroke, traumás sérülések miatt hívják őket. – Jó volna, ha többen tudnának elsősegélyt nyújtani, hiszen a gyors segítség valóban életet menthet. Volt már rá példa, azért nem tudtuk gyorsan a helyszínre sietni, mert a bejelentő izgalmában tévesen közölte, hová kell mennünk – mondják az ápolók. Szerintük ilyenkor van nagy jelentősége az elsősegélynyújtásnak, amit érdemes a KRESZ-vizsgára becsülettel megtanulni, és néha-néha feleleveníteni a tanultakat.

helyitema.hu

16 hozzászólás “Lopják a GPS-t a csepeli mentőautókból” bejegyzésre

  1. nem jani szerint:

    Sajnos ez országosan kezd szokássá válni, meg az is hogy verik szerencsétleneket.

  2. Csepel-sziget szerint:

    Azonnal levágni a kezét annak, aki azt mentősre emeli, avagy a mentőautóból bármit is eltulajdonít. Kérem szépen, a GPS életeket menthet, ugyanis, ha a kocsi előbb ér ki, előbb lehet elkezdeni az ellátást.

    Nem kívánom még a tolvajoknak sem, hogy az ő családtagjukhoz ne érjen ki időben a mentőautó. Aztán rögtön mekkora lenne a pofája mindnek…

  3. nem jani szerint:

    Ez pont olyan, mint amikor a kocsik nem engedik el a mentőt….

    Nem tudom mit szólna, ha lenne a mentőben és nem engednék el a mentőt

  4. nem jani szerint:

    Az “ő” lemeradt:

    Nem tudom mit szólna, ha “Ő” lenne a mentőben és nem engednék el a mentőt

  5. Vica szerint:

    Itt lopnak mindent, ami mozdítható és olyat is, ami nem könnyen. GPS-t, vasúti síneket, stb. Először arra gondoltam, ha olyan külső megjelenése lenne a mentős GPS-nek, amiről nyilvánvaló, honnan való (pl. fehér színű, egy nagy vörös kereszttel a közepén), akkor mindenki tudná, hogy mentőből lopott, és nem venné meg a tolvajoktól (talán…), meg hát elég szégyen lenne egy mentőből lopott GPS-szel villogni az autóban.
    Végülis a vasúti sínen, az útjelző táblán, és a többi, az ellopásával az emberi életre is veszélyt jelentő tárgyon is látszik, hogy honnan való, s mégis átveszik a tolvajtól.
    Nem tudom a megoldást, mert becstelen emberek minden szinten léteznek. Van, aki azért lop, mert még többet akar, s már megszokta, hogy neki szabad, s van, aki azért, hogy ne haljon éhen a gyereke. Aztán vagyunk néhányan, akik ítélkezünk a tolvajokon.
    Most belegondoltam, hogy képes lennék-e lopni, ha a gyerekem élete lenne a tét. És Te, aki ezt olvasod, képes lennél lopni ha már nincs esélyed, s nincs miből kenyeret venni a gyerekednek?

    Azt hiszem, bármilyen szörnyű bűnt követtek is el, nincs jogunk ítélkezni…

  6. lolka szerint:

    Az itélkezés és a vélemény nyilvánitás az kettő. Nekem az a véleményem, hogy a GPS. és a vasuti sin és a nincs más esély előtt még ott a kuka, meg a Kossuth Lajos-tér 1….
    Nem értek hozzá, de biztos lenne valami olyan megoldás, mint pl. inditókulcs, valamilyen kóddal müködne csak a GPS. amit a mentős ismer csak. Tehát hiába lopnák el nem tudnák használni, igy nem lenne értelme a lopásnak…

  7. Vica szerint:

    Gondolom, lehetne olyan szoftvert készíteni, amely a GPS bekapcsolása után jelszót kér, csakhogy a szoftvereket ki lehet kódolni, s az én ötletem sem jó a vörös keresztes fehér GPS-szel, mert a borítást is lehet cserélni.
    Talán a műszerfalba kellene beépíteni úgy, hogy megszólaljon a riasztó, ha piszkálják. Van egyáltalán riasztó a mentőautókban???

  8. Csepel-sziget szerint:

    Vica! Majd akkor lökd a szentbeszédet, ha a te hozzátartozódhoz nem ér oda az esetkocsi valami enyveskezű szarházi miatt! Vagy ha a te hozzátartozódnak esik bántódása az ellopott sín vagy vasúti kábel miatt…

  9. Nagyapó szerint:

    Vica! Igaza van, én azt tenném hozzá, hogy a mentőkben miért nem szériafelszerelés (beépítve) a helymeghatározó?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. JENISZEJ szerint:

    Minden mentős rendelkezzen GPS –el bíró telefonnal, a karján.
    A nagy telefon társaságok adakozzanak e nemes célra. Profitjukból bőven telik – azt hiszem.

  11. JENISZEJ szerint:

    “Az ékszer doboz!”http://www.technet.hu/pdamania/20060409/az_ekszerdoboz_mio_a701_gps_pda_telefon/

  12. Vica szerint:

    Egy GPS-es telefon nem olcsó mulatság. Ha ingyen adnák mindenkinek, még képesek lennének néhányan esetleg csapatostul megtámadni, kirabolni a mentősöket, hogy megszerezzék. Ki védi meg őket a tolvaj bandától? Ha képesek egyesek feltörni a mentőautókat egyetlen GPS-ért, 2-3 db-ért lehet, hogy egyszerűen leütik, vagy esetleg még össze is verik azokat, akik életeket mentenek.
    Szomorú világ van. A sok becstelen, erkölcstelen, szellemi és esetleg fizikai nyomorban élő szerencsétlen fel sem fogja talán, hogy mit tesz.

  13. JENISZEJ szerint:

    A telefonokat nem érdemes lopni, mert központi védelemmel rendelkeznek.
    Oktalan vita!
    Semmi nem lehet drága, ha a téma az életek megmentéséről szól.
    Fejlett társadalmakban ez nem is lehet kérdés.

  14. JENISZEJ szerint:

    A demokráciában megvan a lehetőség a
    “sok becstelen, erkölcstelen, szellemi és esetleg fizikai nyomorban élő szerencsétlen” felemelésére.
    Persze ha demokrácia van az az igazi!
    Az igazii demokráciában néhány év alatt nem lehetnek embertársaink között miliárdosok – becsületes uton.
    Mi van most? – egy hazugsággal emberek millioit félrevezető tolvaj banda hatalma. – Akiknek nem érdekük a “szellemi és esetleg fizikai nyomorban élő szerencsétlenek ” felemelése.
    Sőt…..

  15. Jeniszej szerint:

    A demokráciában megvan a lehetőség.
    A “sok becstelen, erkölcstelen, szellemi és esetleg fizikai nyomorban élő szerencsétlen” felemelésére.
    Persze ha demokrácia van az az igazi!
    Az igazi demokráciában néhány év alatt nem lehetnek embertársaink között milliárdosok – becsületes úton.
    Mi van most? – egy hazugsággal emberek millióit félrevezető tolvajbanda hatalma, akiknek nem érdekük “szellemi és esetleg fizikai nyomorban élő szerencsétlenek ” felemelése.
    Sőt….

Itt lehet hozzászólni !