„Felőlem aztán zöld-foki-szigeteki is jöhet, csak hadd kapjam meg” – tapasztalatok az oltásról

Mandiner

„Minden pillanatban teljes felügyelet alatt voltam”, „picit csípett, amikor beadták”, „a kínai Sinopharmnak talán jobban örültem volna”. Beszámolók azoktól, akik már megkapták.
Az Európai Unió legnagyobb tömeges oltása zajlik jelenleg Magyarországon, amely az ellenzéki riogatás ellenére jól halad. Ennek köszönhetően hétfőre az EU második helyére léptünk a beoltottság százalékában. A Mandiner most a tapasztalatokról írt.

„Kapát-kaszát eldobtam és még aznap hazamentem a legközelebbi busszal”

– idézi fel a Mandinernek Molnárné Dőri Gyöngyi azokat a pillanatokat, amikor háziorvosának asszisztense felhívta, és azt kérdezte, kéri-e a Pfizer-vakcinát, amit másnap megkaphatna a keszthelyi oltóponton.

„Felőlem aztán zöld-foki-szigeteki, chipes vagy GPS-es oltás is lehet, és az is mindegy, hogy hová kell érte mennem, csak hadd kapjam meg,

másnap ott vagyok, mondtam” – emlékszik vissza a fővárosban biológia-kémia tanárként dolgozó olvasónk. Nem tévedésből hívták a keszthelyi oltópontra, hanem azért, mert ott van a háziorvosa, akiben bízik, és akitől nem hajlandó megválni akkor sem, ha 230 kilométerre rendel a jelenlegi lakóhelyétől.

Keszthelyi tapasztalatok

A háziorvosa kinyomtatta neki a beleegyező nyilatkozatot, az asszisztens pedig segített a kitöltésben, és a lelkére kötötte, hogy semmiképpen ne érkezzen hamarabb az oltópontra, mert sajnos sokan – attól félve, hogy lemaradnak a vakcináról – a megbeszélt időpont előtt órákkal érkeznek a helyszínre, ebből pedig sorbanállások lesznek.

Olvasónk pontosan érkezett a keszthelyi oltópontra, ahol kedvesen fogadta két egyenruhás katona. Lázmérés, kézfertőtlenítés, majd útbaigazítás következett. A regisztrációs résznél mindössze hárman álltak előtte, maszkban, egymástól megfelelő távolságra. Öt perc várakozást követően itt egy doktornő megmérte a lázát, kikérdezte, hogy volt-e lázas a napokban, van-e bármilyen panasza, majd átadta egy fiatal nőnek, aki elkísérte abba a terembe, ahol végül megkapta az oltást. Ráírták a kis kártyára, hogy mikor kell jönnie a második oltásra, majd egy négy ággyal felszerelt terembe kísérték, ahol fél órát várakozott körülbelül tizenötöd-magával.

„Kellő távolságra voltunk egymástól, négy ágy volt a teremben, kettő még lélegeztetőgéppel is fel volt szerelve, el is csodálkoztam rajta” – mondja, majd hozzáteszi,

senki nem panaszkodott semmire a várakozási idő alatt.

Végül az oltásról szóló igazolással és némi jótanáccsal – ha az oltás helyén oltási reakció lépne fel, azt jegelje – ellátva távozott.

„Jól szervezetten, precízen, pontosan ment minden, minden pillanatban teljes felügyelet alatt voltam, onnantól kezdve, hogy beléptem az oltópontra” – hangsúlyozza. Mint megjegyzi, örült volna, ha mint pedagógus, hamarabb megkapja az oltást, de – mint fogalmaz – „megértettem, hogy mi ugyanazokkal a gyerekekkel találkozunk nap mint nap, ezért nem vettek minket előre az oltási sorban”. Most viszont – bár még egy hete van a következő oltásig – megkönnyebbült, bízik a háziorvosában, aki azt mondta, hogy az első hét után már az első oltás is ad 60 százalékos védettséget. Annyi mellékhatást tapasztalt csupán, hogy másnap nem tudta 90 fokban felemelni a karját, de ez a reakció 24 órán belül elmúlt. Mint mondja, nagyon örül, hogy be van oltva, azt hozzáteszi ugyanakkor, hogy

a kínai Sinopharm oltásnak „talán jobban” örült volna,

jelenleg ugyanis hat hónapos védettséget ígérnek a Pfizer-vakcina esetében, ami pedig pont szeptemberre telik le nála, amikor ismét menne vissza tanítani. Az ő iskolájukban viszonylag jól megúszták a járványt egyébként, mint Molnárné Dőri Gyöngyi mondja, a 40 fős pedagógusgárdából mindössze három igazolt fertőzött volt, és a gyerekek között sem volt tömeges fertőzés.

Némi dilemma után

„Váratlanul ért, amikor felhívott a háziorvosom asszisztense, hogy másnap, ha akarom, fél egykor be tudnak oltani a kínai Sinopharm vakcinával” – mondja lapunknak Erzsébet, aki először nem is mondott igent, fél óra gondolkodási időt kért. Körbetelefonálta a családot, és mivel mindenki arra biztatta, ne gondolkozzon, visszahívta az asszisztenst, hogy döntött, kérné az oltást. Csakhogy a felajánlott időpontra addigra már nem volt üres hely, így következő nap reggelre hívták.

Tíz perccel a megbeszélt időpont előtt érkezett, rajta kívül egy-két ember volt a rendelő környékén, a megbeszélt időben szólították. Nála is kézfertőtlenítés, majd lázmérés, aztán a beleegyező nyilatkozat kitöltése következett. A rendelőben két-három páciens tartózkodott, volt, aki épp kapta az oltást, volt, akit vizsgáltak, s volt, aki szintén nyilatkozatot töltött ki. A doktornő megnézte az adatlapot, vérnyomást mért, majd beadta az oltást Erzsébetnek. A húsz perc várakozás alatt sem olvasónk, sem a többi várakozó nem tapasztalt semmi különleges reakciót, így távozhatott is az oltásról szóló igazolással. Egyébként a bő háromnegyedóra alatt, amíg körülbelül hat embert oltottak be, tömeg egyáltalán nem volt. Mint mondja,

nagyon megkönnyebbült

azután, hogy eldöntötte, kéri az oltást, így úgy érkezett a rendelőbe, mintha csak vérnyomást méretett volna. Azt is megjegyzi, hogy az asszisztens ügyesen szervezte az oltást, amikor legutóbb hónapokkal ezelőtt Erzsébet járt a háziorvosnál gyógyszert íratni, az asszisztens megkérdezte, hogy ha lehet, fog-e majd oltást kérni.

Erzsébet akkor azt válaszolta, igen, majd hívja, ha lesz rá lehetőség. Meglepte, hogy azt követően, hogy beoltották, olyan barátnője is kérte az immunizálást, aki a behívót azonnal a kukába dobta, mondván, őt ne regisztrálják sehova. Egy másik ismerőse pedig, aki korábban azt hangoztatta, csak nyugatival oltatna, ugyancsak kérte a Sinopharmot.

Akár holnap is

Harmadik olvasónk telefonon érdeklődött a háziorvosánál, hogy mikor kerül sorra. Azt a választ kapta, hogy akár holnap is, ha elfogadja a Sinopharmot. Elfogadta, másnap láz-, vérnyomás-, és véroxigénszint-mérést és adatlapkitöltést követően meg is kapta a vakcinát. Ő tapasztalt némi oltási reakciót – mint mondja –, picit csípte, amikor beadták, de ezt leszámítva még csak karfájdalma sem volt.

Nyitókép: Oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcináját Somogyi Nóra ápoló a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának oltópontján Békéscsabán 2021. március 7-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: Mandiner

Itt lehet hozzászólni !