Orbán Viktor: Zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét körül nyithassunk

888

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában adott rádiós interjút.

Zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét körül nyithassunk – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a legnehezebb időszakra kell felkészülni. Ezért döntöttek úgy, hogy szigorítunk. Barkácsboltok, élelmiszerboltok maradnak nyitva, minden más zárva. A virágboltok még március 8-án nyitva maradnak.

Orbán Viktor elmondta, hogy több csoportban is meghallgatták a járványügyi szakembereket, és azt mondták, hogy tragédia lesz ha nem lépük. A tanácsukat a magyar kormány elfogadta.

Azt mondták neki az orvosok, hogy most zárni kell, hogy húsvét körül nyithassunk. Hogy ilyen lépésben lehet nyitni, az majd március 15 után fog eldőlni.

A miniszterelnök ismertette, hogy a harmadik hullám erősebb, mint a második hullám volt, éppen ezért „nehezebb időszakra kell felkészülni”. Ezért döntöttek többek között az iskolák és az óvodákat egy hónapra bezárják, a középiskolában pedig továbbra is megmarad a digitális oktatás.

Elmondta, hogy az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak be kell zárniuk. Viszont a virágboltok nyitva lehetnek még a március 8-i napon is a nőnapra való tekintettel, de utána nekik is be kell zárniuk. A magyar miniszterelnök a adásban előre is köszöntette nőnap alkalmából a lányokat is asszonyokat.

Minden olyan ágazatra kiterjesztik a bértámogatást, akit érintenek a mostani korlátozások”

– jelentette be Orbán Viktor. Hozzátette, hogy egész március hónapra megkapják az adókedvezményt is. Az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzletek után elengedik a béréleti díjakat, továbbá megkapják a bértámogatást.

Elmondta, hogy a vírusmutánsokat főleg a különleges üdülőhelyekről hazaérkező emberek hozzák be Magyarországra, ezért arra kér mindenkit, hogy ezeket a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el, mert az esetlesen hazahozott vírusokkal bajba sodorhatnak másokat.

Ismertette, hogy az oltási terv jól halad, a regisztrációban résztvevők száma is szépen növekszik, mely már elérte a 2,8 milliót. Azonban az oltásra senkit sem kötelezhet, az továbbra is önként alapú. Elmondta, hogy ezidáig 862 ezer főt oltottak be, húsvétra pedig ez a szám elérheti a 2 millió 400 ezer főt is. Tervei szerint június végére ez felmehet 8 millió fölé is.

A kormányfő szerint rendkívüli terhelésnek, „drámai kihívásoknak” lesznek kitéve a kórházak. Elmondta, hogy a harmadik hullámban fel fog futni azoknak a száma, akiket a kórhátakban kell ápolni. Elmondta, hogy az idősek vannak leginkább veszélyeztetve. Akár 15-20 ezer főt is elérheti a kórházban ápoltak száma.

Minden erőforrást mozgósít a kormány, lesz elég ágy, lélegeztetőgép és ember is. Bevonják a rezidenseket is, valamint a magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai vakcinának egyelőre semmilyen mellékhatása nem volt az ő esetében. Sokfajta lehetőség van az oltások esetében – tette hozzá. A kínaiak a szállításaikkal hibátlanul teljesítenek, az oroszok kisebb csúszásokkal de tartják az ütemet, az uniós szállítások viszont tragikusak, megbizhatatlanok – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy eddig személyes ismerettség alapú volt az oltás, így át kell állni az adatalapú oltásra. Az utóbbi esetében előfordul olyan, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak. Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyezve, ezért felülvizsgálják az adatokat.
Az egész folyamatot most leállították, és egy új, külön operatív kiscsoport állítanak fel, hogy javítsák ezeket a problémákat, mert a személyes behívások a jövőben már nem lesznek elegendőek.

 

Itt lehet hozzászólni !