Koronavírus elleni oltások: mi a különbség, hogyan működnek?

csepel.hu

A koronavírus-járvány megfékezése, felszámolása érdekében világszerte sokféle vakcinát fejlesztenek. Az oltások közös célja, hogy segítségükkel elkerülhető legyen a betegség, az ebből adódó halálozások, a hosszadalmas kórházi kezelések és egy újabb hullám fellángolása.

Az oltások eltérő elv szerint működnek, és egyelőre még nem tudni, milyen hosszú védettséget nyújtanak. A vakcinák többségénél néhány hét eltéréssel két oltásra van szükség.

A koronavírus elleni kísérleti és engedélyezett vakcinák jelenleg négy nagy csoportba sorolhatók.

  • Az mRNS, azaz örökítőanyag-alapú oltások arra késztetik a sejteket, hogy olyan fehérjét gyártsanak, amely a koronavírus felületén található. Ennek jelenlétét a szervezet észleli, riasztva az immunrendszert, amely működésbe lép. Ezt a technológiát korábban még nem alkalmazták. A Pfizer és a Moderna vakcinája is mRNS alapú oltás.
  • A vektor víruselven működő oltások ártalmatlan vírushoz csatlakozva juttatnak be egy töredéket a koronavírus genetikai anyagából a szervezetbe, ami szintén azonnali immunválaszt vált ki. Ilyen az AstraZeneca, a Janssen, a CanSino vakcinája is, de a Gamaleja Intézet is ezt az elvet követte fejlesztésénél.
  • A vírus egy részét, mint antigént tartalmazó oltásoknál a vírusnak a burkát vagy egy fehérjekomponensét juttatják be a szervezetbe. Ezek a töredékek képtelenek szaporodni, de immunválaszt váltanak ki. A Novavax is ezt a módszert használja.
  • Az inaktivált, vagy legyengített vírus felhasználása a legrégibb módszer. A vakcina olyan legyengített vagy elölt vírust tartalmaz, amely nem képes fertőzést okozni, de megfelelő immunválaszt vált ki. A kínai vakcinák közül a Sinopharm és a Sinovac is ezt technológiát alkalmazza.

Már oltják a szakrendelő dolgozóit

Lapunk januári első számában hírt adtunk arról, hogy hamarosan megkapják a koronavírus elleni védőoltásukat a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat munkatársai. Dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója elmondta, a dolgozók oltása január 9-én megkezdődött. A korábbi tervekkel ellentétben azonban nem a szakrendelőben, hanem a Honvéd Kórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetemen, a Szent Imre, illetve a Szent László Kórházban zajlanak az oltások. A vakcinát minden dolgozó megkapja, aki igényelte. A főigazgató elmondta, a szűrőbusz továbbra is működik a piac parkolójában, és amíg szükség van rá, marad. „Most viszonylag kevesebben érkeznek a szűrésre, úgy tűnik, kevesebb a fertőzött, de sajnos ez bármikor megfordulhat. Amíg az emberek nincsenek beoltva, nem lehet hátradőlni, továbbra is komolyan kell venni a járványt” – hangsúlyozta Dobák András. „A fővárostól újabb teszteket kaptunk, így a kerületi óvónőket, bölcsődei és szociális dolgozókat önkéntes alapon ismét szűrni fogjuk. A pár hete lezajlott szűrési kampányban egy százalék alatt volt a koronavírus-fertőzöttek száma” – tette hozzá.

Ingyenes,önkéntes

Oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni. A vakcina ingyenes, az oltás önkéntes alapon működik. Kormányzati tájékoztatás szerint a vakcinák között lehet majd választani, s ha a kért vakcinatípus éppen hiányzik, az oltásra érkező majd akkor kapja meg az oltást, ha ismét hozzáférhető lesz a kért vakcina.

Nő az oltási kedv

A Központi Statisztikai Hivatal felmérésből az derül ki, hogy a január 11-ei héten minden harmadik megkérdezett (33 százalék) azt mondta, biztosan beoltatná magát a koronavírus elleni vakcinával. December eleje óta hetente vizsgálják a lakosság oltási hajlandóságát, az első körben még csak 15 százalék válaszolt igennel. Az idősek a leginkább elkötelezettek, a 65 év felettiek több mint 55 százaléka biztosan beoltatná magát. A felsőfokú végzettségűek 50 százalékban válaszoltak igennel, míg az érettségizettek 34, az általánost végzettek pedig 24 százalékban. A férfiak 31, a nők 35 százalékban biztosak benne, hogy kérni fogják az oltást.

Nyárra a legmodernebb diagnosztikai eszközök érkeznek

A kerület egészségügyi fejlesztéseivel kapcsolatban ugyanakkor a főigazgató kiemelte, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódóan Csepel korábban egymilliárd forintos támogatást kapott, amely a szakellátás mellett az alapellátást is érinti. Hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás, melynek eredményeként nyárra a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai berendezések érkeznek a szakrendelőbe. Ennek köszönhetően a röntgenosztály teljes felszerelését kicserélik, két új digitális röntgengép érkezik, de új ultrahangkészülékekkel, mammográfiás és csontsűrűség-vizsgáló géppel is bővül az eszközpark.

PE

csepel.hu

Egy hozzászólás “Koronavírus elleni oltások: mi a különbség, hogyan működnek?” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Szeretném figyelmeztetni a főigazgató Urat, hogy ne költse feleslegesen az adófizetők pénzét, mert Vigyori főpolgármester minden kerületnek ígért CT készüléket!!😀😀 Így lehet spórolni, várjuk ki!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !