Borbély Lénárd: jogunk van tudni, mi történik a HÉV kapcsán

csepel.hu

November óta áll a bál a kerületben a csepeli HÉV-vágányok felújításával kapcsolatban, miután kiderült, az eredetileg tervezett időponthoz képest nyolc hónapos csúszással készül el a beruházás. Az ok egy közbeszerzési eljárás elhúzódása.

Borbély Lénárd csepeli polgármester közben többször is világossá tette: számára az itt élők érdekei az elsők. Az eredeti, 2020. december 31-ei időponthoz képest mintegy nyolc hónappal később, idén augusztus végén lesz újra használható teljes vonalon a csepeli HÉV.

A csúszás híre letaglózta az itt élőket. A HÉV-et több ezren használják naponta, ezzel a lépéssel most néhány hónapig tovább kénytelenek elviselni a kellemetlenséget a csepeliek.

Újjávarázsolt Kvassay híd

Mint ismeretes, tavaly nyáron indultak a Kvassay híd felújítási munkálatai, amelyre azért van szükség, mert az 1951-ben átadott hídon tartószerkezetet érintő jelentősebb felújítás még soha nem történt. A beruházás során elvégezték a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréjét, megtörtént a híd szerkezetének korrózióvédelmi felújítása, átépítették a vasúti pályát, lecserélték a felsővezeték-rendszert. Az élettartamot növelő felújítás után várhatóan legalább tizenöt évig jelentősebb beavatkozásra nem lesz szükség a híd szerkezetén. A felújítás során az utasokat pótlóbuszok szállították a Kvassay hídtól a Boráros térig. A MÁV-HÉV Zrt. a munkálatok kezdete előtt a beruházás határidejének december 31-ét jelölte meg.

Jött a feketeleves

Noha a híd határidőre elkészült, a vágányzár viszont továbbra is érvényben marad. Mint megtudtuk, az eredeti szándék az volt, hogy a hídfelújítással egyidejűleg elvégezhetők legyenek a Nemzeti Atlétikai Stadion építésével összefüggő feladatok is. Utóbbira viszont nem került sor határidőre, ezért tart továbbra is a vágányzár, de erről kicsit lejjebb.

A csepeliek az elsők

Borbély Lénárd csepeli polgármester a kedvezőtlen novemberi hír után az itt élők hiteles tájékoztatása érdekében levélben fordult Mager Andreához, az illetékes nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez. A közösségi oldalán közzétett levélben a polgármester kifejtette: egy régóta várt csepeli fejlesztésről van szó, ami az itt élők életminőségét és mindennapjait fogja pozitív irányba befolyásolni. A projekt kapcsán Csepel első embere a kiszámíthatóságot hozta fel: „…hogy tudjuk, pontosan mi történik és milyen ütemezésben”. Borbély Lénárd a levélben arra kérte a miniszter asszonyt, hogy legyen a csepeliek segítségére annak megválaszolásában – és lehetőség szerint a gyors megoldásban is –, hogy mennyi ideig tarthat a jelenlegi helyzet, illetve mikortól utazhatnak a csepeliek a felújított nyomvonalon, az eddig megszokott rendben. A csepelieknek ugyanis joguk van tudni, mi a csúszás pontos oka, és hogy meddig tart a felújítás.

Elhúzódott közbeszerzés

Dr. Fónagy János miniszterhelyettes, Mager Andrea helyettese, válaszlevelében arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás elhúzódása okán van a vágányzár. A miniszterhelyettes szerint törekednek arra, hogy a csepeliek érdekében minél hamarabb helyreállhasson a zavartalan HÉV-közlekedés. Ezt szeretné a polgármester is, aki a HÉV kérdésében korábban már több alkalommal egyeztetett Vitézy Dáviddal, a BFK vezérigazgatójával, valamint Keresztes Péterrel, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával. Borbély Lénárd folyamatosan szeretné tájékoztatni az itt élőket a fejleményekről. Ahogy tette ezt akkor is, amikor a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, munkatársaival, valamint Budapest főépítészével tartott online egyeztetést a csepeli HÉV meghosszabbításáról a Kálvin térig, illetve Csepelen az Erdősor utcáig. Jó hír, hogy ennek a beruházásnak a tervezése már folyamatban van.

TK

csepel.hu

9 hozzászólás “Borbély Lénárd: jogunk van tudni, mi történik a HÉV kapcsán” bejegyzésre

  1. Tóth Ervin szerint:

    Nem lettünk okosabbak. Annyit látunk, hogy bontják a vágányokat. Azért jó lenne tudni, hogy ki a felelős azért, hogy így hülyére vették a csepelieket.

  2. kormánypárti szerint:

    Hát, Karácsony nagyon csendben van. Ennél nagyobb bosszúság, hogy a BKK nem nyújt megfelelő utastájékoztatást, ezért a csepeli polginak kell az infót begyűjtenie. Amikor KariGeri áldását adta a stadionra, tudható volt, hogy a HÉV átépítést igényel. Ugyanakkor úgy tűnik, a főpolgi erről sem tudott…

  3. csak úgy szerint:

    Ez egy kormányzati beruházás, így erről Borbélynak több tudomása lehetett, mint Karácsonynak. Most BL mosakszik, úgy csinál mintha semmiről sem tudott volna.

  4. Tóth kati szerint:

    A főpoogi úgy tudja Csepel észekon van.

  5. csak úgy szerint:

    Persze, hogy északon, a Csepel-sziget északi részén. Vagy tán nem?

  6. csak úgy szerint:

    https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/13177-borbely-lenard-jogunk-van-tudni-mi-tortenik-a-hev-kapcsan

    “Elhúzódott közbeszerzés

    Dr. Fónagy János miniszterhelyettes, Mager Andrea helyettese, válaszlevelében arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás elhúzódása okán van a vágányzár. Örömteli hír, hogy a levél szerint épül egy gyalogos- és kerékpáros híd, valamint infrastrukturális beruházások is lesznek a területen. A miniszterhelyettes szerint törekednek arra, hogy a csepeliek érdekében minél hamarabb helyreállhasson a zavartalan HÉV-közlekedés.

    Ezt szeretné a polgármester is, aki a HÉV kérdésében korábban már több alkalommal egyeztetett Vitézy Dáviddal, a BFK vezérigazgatójával, valamint Keresztes Péterrel, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával. Borbély Lénárd folyamatosan szeretné tájékoztatni az itt élőket a fejleményekről. Ahogy tette ezt akkor is, amikor a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, munkatársaival, valamint Budapest Főépítészével tartott online egyeztetést a csepeli HÉV meghosszabbításáról a Kálvin térig, illetve Csepelen az Erdősor utcáig. Jó hír, hogy ennek a beruházásnak a tervezése már folyamatban van.”

  7. csak úgy szerint:

    Lassan tetellik! Csak most már a régi HÉV sem az igazi!

    Borbély Lénárd csepeli polgármester: Két-három éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet majd utazni

    Kiemelt
    Kategória: Fejlesztések2019. szeptember 26. csütörtök, 14:06

    https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/12395-borbely-lenard-csepeli-polgarmester-ket-harom-even-belul-a-felujitott-csepeli-hev-en-lehet-majd-utazni?fbclid=IwAR3ocOs1qluAqQKSWO6E1ci2pkTIYQFI8fKINS60RhPinN3R0T9upxSBd5s

  8. Hozzászóló szerint:

    Lénárdnak igaza van: itt valami marha nagy szakember-gárda erősen benézett valamit. Normális munkahelyen egy ilyen malőr után kezdetét veszi a leépítés. Csepel az agglomeráció részévé vált.

  9. Horváth János szerint:

    Borbély úr felébredt?
    A szakember azt teszi, amivel megbízzák, ha alagút kell a domb alá akkor azt, ha
    völgyhíd a lankára akkor azt. A pénznek nincs szaga. A döntést nem ők hozzák, hanem
    a politikusok.

Itt lehet hozzászólni !