Patkányirtás: ugyanaz a cég nyert, amelyik Karácsony szerint a patkányokat eresztette Budapestre

Válság ide vagy oda, ők még több pénzt kapnak

Magyar Nemzet

Nem csak a metró klímázása volt kamu, de az egész patkánykampány is

Ugyanazt a céget bízza meg a főváros a patkányirtással, amelyiket 2018-ban még fővárosi közgyűlési képviselőként Karácsony Gergely támogatott, majd a 2019-es önkormányzati választási kampányban főpolgármester-jelöltként már hazugsággal és csalással vádolt meg.

A Bábolna Bio Kft-nek másodszorra is aláígérő RNBH Konzorcium 2022 végéig a korábbihoz képest is több pénzért végezheti el Budapest patkánymentesítését. Karácsonyék szerint szakmailag és jogilag is tiszta szerződést kötöttek.

A fővárosi patkányirtási pályázaton most újrázó RNBH Konzorciumot – a Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleményével ellentétben – 2018-ban nem a városvezetés választotta ki, hanem a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága, amelynek Karácsony Gergely is – még Zugló polgármestereként – tagja volt.

A Párbeszéd politikusa akkor szavazatával támogatta, hogy a fővárossal kialakított több évtizedes szakmai együttműködés után a Bábolna Biót egy alacsonyabb árajánlatot tevő cég váltsa fel. Érdekesség, hogy a közbeszerzési bizottság az előző ciklusban 84 ülésezett, ezek közül Karácsony mindössze 16-on vett részt, köztük éppen a patkányirtási szerződés megkötésével kapcsolatos ülésen.

Bangóné is a fővárosi patkányhelyzetből jutott el odáig, hogy a kormánypárt szavazói patkányok – mit mondana most?

A Városháza mostani közleménye nem említi azt sem, hogy a jelenlegi főpolgármester a kártevők ritkításával kapcsolatos 2019-es panaszok miatt a patkányirtást kampánya egyik fő elemévé tette, azt sulykolva, hogy az ügy kapcsán minden felelősség a fővárosé és Tarlós István főpolgármesteré.

Karácsony a nyilvánvaló ellentmondást azzal próbálta feloldani, hogy az alacsonyabb árajánlattal és az RNBH referenciájával „félrevezették” őt, emiatt pedig feljelentést tett. A rendőrség azonban megszüntette a nyomozást, mert kiderült: a miskolci jegyző hivatalosan, írásban küldött referenciaigazolást, amit a bizottsági anyaghoz csatoltak. Sőt az is kiderült, hogy a patkányirtással kapcsolatos döntést meghozó közbeszerzési bizottság akkori szocialista elnöke, Trippon Norbert nemmel szavazott az ominózus előterjesztésre, ellentétben politikai szövetségesével, a Párbeszéd zuglói polgármesterével.

Karácsonyék közleményükben azt állítják, hogy „a mostani szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli”. Most bruttó 899,2 millió forintot fizetnek az RNBH Konzorciumnak az alapszolgáltatásért a 2021-22-es időszakra, jóval többet, mint amennyiért 2018-ban a cégcsoport szerződött.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint az jelent újdonságot, hogy a főváros egyfajta proaktív irtási szisztémát alakít ki. Az új szerződés szerint a nyertes konzorciumnak Budapest teljes területére ki kell terjeszteni a tevékenységet, húsz kiemelt csomóponton nagyjából hétszáz méregmezőt kell folyamatosan fenntartania. Az is új elem, hogy a patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések ezután nem közvetlenül a mentesítést végző céghez, hanem a fővároshoz futnak be. A Városháza indoklása szerint így minden bejelentésről tudnak majd, és városgondnokok segítségével maguk is ellenőrizni tudják a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját. Megmarad a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonása is az ellenőrzésekbe.

A mostani közbeszerzés előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly június 24-i ülésén arról döntött: indokolt és szükséges a hatályos vállalkozási szerződés felülvizsgálata, miközben a szolgáltatás folyamatosságát a megszüntetés időpontjáig fenn kell tartani. A baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a momentumos Havasi Gábor vezetésével pedig bizottságot alakított az elmúlt évek szerintük korrupciógyanús ügyei, köztük a patkányirtási tender kivizsgálására, konkrét eredmények nélkül.

Telex információi szerint a patkányirtási tenderen határidőig hárman tettek ajánlatot: az RNBH Konzorcium, a Corax-Lakidar Konzorcium, valamint a korábbi szolgáltató, a Bábolna Bio Kft.-Roxin Group Kft. és a Ronix Kft. közösen. Végül az RNBH ismét azzal nyert, hogy olcsóbb ajánlatot tett.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !