Kezdődik a budai főgyűjtő építése

2007. szeptember 20. Népszabadság

Csepeli Szennyvíztisztító

Kép: Fotó Budapest Blogter.hu

A napokban megkezdik a budai főgyűjtőcsatorna építését, a létesítmény az Élő-Duna projekt, azaz a csepeli központi szennyvíztisztító beruházásához kapcsolódó, egyik legjelentősebb elem.

 

A kivitelezés szeptember végén, a XI. kerületben indul. A szennyvíztisztító jelenleg Kelet-Közép-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházása. A központi tisztító mellett már elkezdődött további, a tisztítási folyamatban szerepet játszó technológiai egységek, így a szagtalanító gépház és a pasztörizáló iszaprothasztó építése is. A beruházásnak köszönhetően 2010-től a főváros szennyvizének csaknem 95 százaléka már biológiai tisztítással folyik majd a Dunába. A teljes beruházás költsége mintegy 429 millió euró, melynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza, 20 százalékát a magyar állam, a többit pedig a főváros állja.

Az Élő-Duna Projekt keretében a területre mintegy 3200 facsemetét ültetnek. A kivitelezési munkálatok miatt kivágott fákat az eredetinél több őshonos fajtákkal pótolják 2009 nyaráig. Az újratelepítés előkészítési munkálati már elkezdődtek. A Csepel-sziget északi csúcsán az elmúlt fél évben is nagy ütemben folyt az építkezés, ám a munkálatoknak számos nyárfa áldozatul esett. Ezeket az erdészeti hatóság előírásának megfelelően az eredetinél több darabbal pótolják. A tisztítómű két év múlva esedékes próbaüzembe helyezéséig az összes kisfát elültetik, melyek között olyan őshonos fajták is megtalálhatók, mint a barkócaberkenye, ezüstfa, hársfa, korai és mezei juhar, szürke nyárfa, vadkörte és virágos kőris.

Forrás: Népszabadság

 

Itt lehet hozzászólni !