Hogy tölti a karácsonyt?

Csepeli Hírmondó

Karácsonyi összeállításunkban megkérdeztünk néhány ismert csepeli személyiséget, hogy tölti az ünnepeket. Sorozatunk második részében Pákozdi József alpolgármester mesélt – írja a Csepeli Hírmondó.

“Az idei karácsony sajnos más lesz, mint az elmúlt évtizedekben. Ha a Covid miatti szigorítások nem változnak, akkor a megszokott családi összejövetel elmarad december 24-én. Vigyáznunk kell egymásra. A családban akad, akinek ebben az időszakban van a születésnapja, névnapja, és szenteste szoktuk köszönteni az ünnepelteket családi körben.

Most ezekről a személyes köszöntésekről lemondunk szenteste. Másnap és harmadnap, két ütemben fogjuk elfogyasztani a családi ebédet és átadni az ajándékokat. Az év folyamán az elfoglaltságok miatt ritkán jön össze az egész család, de karácsonykor mindig tudtunk találkozni és örülni egymásnak. Most is készülünk rá, de számítunk arra, hogy mindannyian nem tudunk együtt lenni, bármennyire is szeretnénk. A vacsoramenü általában: tyúkhúsleves, párolt zöldség, majonézes burgonya, franciasaláta, töltött káposzta, vagdalthús, rántott hal, többféle köret, rántott szelet csirkemellből és sertéshúsból. A család nem rajong a halászléért, ezért az asszonyok azt nem főznek. Desszertnek tiramisu, somlói galuska, kókuszos golyó, valamint különböző töltésű bejglik kerülnek az asztalra.

A fenyőfaállítás és díszítés szokása változó a családban. Van, aki műfenyőt állít és a hagyományos színektől eltérően díszíti a fákat. Én megmaradtam a hagyományos arany, ezüst, piros színeknél. Girlandokat, gömb díszeket és szaloncukrot helyezek a fára. Amióta kertes házban lakunk, az udvaron elültetett fenyőfát szoktam fényfüzérrel és díszekkel ékesíteni, ez alá kerülnek az ajándékok. Az első ilyen karácsonyunk 1997-ben volt, amikor a fiam kilencéves lett. Akkor még az ablakokba és a kerti dísznövényekre is tettünk fényfűzért, mely hagyományt még sokáig megtartottuk, a 2000-ben született lányom is szívesen emlékszik rá. Ez a látvány főleg akkor volt igazán szép, amikor esett a hó. A gyermekeim pedig élvezték az örömet, amelyet a hó és az ajándékok nyújtottak.”

Forrás: Csepeli Hírmondó

Itt lehet hozzászólni !