“Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást”

Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön.

A Lengyelország brüsszeli uniós képviseletén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt követően nyilatkozott, hogy az Európai Tanács csúcsértekezletén megállapodás született az unió hosszútávú költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról.

A kormányfő nyilatkozatában hangsúlyozta, az elért eredményeknek nagyobb horizontja van, mégpedig az Európai Unió egységének megvédése.

A megállapodás jó eredményt jelent Európa jövője szempontjából, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió csak nemzetek közösségként tud működni – emelte ki Orbán Viktor.

Szavai szerint a vita nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt. A megállapodás egyértelművé tette azt is, hogy az Európai Unió a nemzetek és az államok közösségét és szövetségét jelenti.

Elvégeztük a feladatunkat legjobb tudásunk szerint, most a nemzeti parlamentek feladata, hogy megvitassák és elfogadják azt, amit elértünk – fogalmazott.

Aláhúzta, a megállapodás az európai szerződések védelmét jelenti, a mechanizmust nem lehet politika célokra használni. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a csütörtökön elért megállapodást csak a tagállami vezetők egyhangúsága mellett lehet megváltoztatni.

Elmondta, azt is, hogy a vétó nem a politikai törekvések kifejezésének eszköze, hanem az európai szerződésekben rögzített törvényes és jogos eszköz.

Orbán Viktor azt is közölte, Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé viszi annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal.

Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak – fogalmazott.

A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele – tette hozzá Orbán Viktor.

Mateusz Morawiecki az elért eredményről azt mondta, az a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) közös munkáját dicséri, és a lojalitás egyértelmű jelzését küldi a visegrádiak mellett minden európai partner számára.

Kiemelte, a megállapodás erősebb jogi garanciákat biztosít a jogállamisági mechanizmust illetően, mint a javaslat két héttel ezelőtti változata a nehéz és feszültséggel terhelt tárgyalásokat megelőzően.

A lengyel miniszterelnök megerősítette, Lengyelország követi Magyarországot a tekintetben, hogy az uniós bíróság véleményét kéri a mechanizmus európai szerződéssekkel való összeférhetőségét illetően.

Közölte, hogy még nem döntötték el, hogy a keresetet külön, vagy együtt nyújtja-e be a két ország.Jogunk van ehhez, így fogunk tenni – tette hozzá Morawiecki.

A csütörtökön kezdődött, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón megállapodás született az Európai Unió következő többéves költségvetésről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, valamint az uniós kifizetésekhez kötött jogállamisági mechanizmusról.

Információk szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás a rendelethez olyan záradékot csatol, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.ű

Forrás: Magyar Nemzet

 

28 hozzászólás ““Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást”” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    A Handelsblatt nem teljesen így értelmezi a dolgokat. Egyébként az, hogy 2 év múlva élesedik
    ez a passzus azt is jelentheti, hogy amíg hatalomban van, békén hagyják.
    Az utolsó előtti mondat az érdekes!

  2. kismiska szerint:

    “Vera Jourová szerint nincs ok az aggodalomra, hónapok kérdése, és az EU Bíróság elbírálja a jogállamisági mechanizmus jogszerűségét.
    Szerinte inkább hónapok kérdése, és az Európai Unió Bírósága ítélkezni fog a kérdésben, hogy a jogállamisági mechanizmus összeegyeztethető-e az uniós joggal. Mindez pedig azért lényeges, mert a csütörtöki megállapodás szerint a mechanizmus csak akkor léphet majd életbe, ha a bíróság Lengyelország és Magyarország kezdeményezésére megvizsgálta a kérdést és döntést hozott benne.”

    Meglátjuk pár hónap múlva is ilyen nagy lesz-e az arca ha a bíróság nem úgy dönt ahogy szeretné…

  3. ta-dam szerint:

    Ha tudni akarod, ki nyert, nézd meg, ki kapott gutaütést!
    Vö.: Merkel-Faust és Thacher++
    https://wwwDOTnapiDOThu/
    nemzetkozi_gazdasag/eu-csucs-eladta-lelket-ordognek-kulfold-magyar-
    lengyel-ugy-veto-mff-koltsegvetes-helyreallitasi-alap.719390.html

  4. Nagyapó szerint:

    Soros György a Project Syndicate nevű, kvázi saját blogjaként működő online felületen jelentetett meg egy újabb véleménycikket, szinte azonnal a brüsszeli megállapodás után, amelyben elismeri, hogy Orbán Viktor és a lengyel fél óriási diadalt aratott az uniós költségvetés és a helyreállítási alap tekintetében, ő pedig vesztett, ez ellen pedig már semmit sem tehet. 😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. kormánypárti szerint:

    Soros elismerte a vereségét, ami azért szerintem becsülendő. Mondjuk ezzel azt is beismerte, hogy ő áll a dolgok hátterében és nem alaptalan sorosozás zajlik a magyar politikában. És még valami. Gyuri bá fia, Alex, akit az örökösének tart, egy nagydarab feka férfivel alkot egy párt, lehet róluk képeket találni a neten…hát izé, mit ne mondjak…
    Szóval jó lenne, ha Horváth János és más ellenzékiek kicsit magukba néznének és elgondolkodnának azon, hogy a jó oldalon állnak e.

  6. Horváth János szerint:

    Mint mondtam, várjuk meg a végét. Ha meg bassza a csőrödet, hogy Soros fia e gy feketével
    kavar, miért nem hoztad össze a Szájerral?

  7. kormánypárti szerint:

    Ha már Szájer-ügy, mit szólsz Gulyás Marci önfelvállalásához? Néhány éve még pert indított azért, mert a sajtó kiszúrta egy “más jellegű társkereső oldalon” való aktivitását. Na és amikor ugyancsak pár éve Toroczkaival vitázott, fel volt háborodva, amikor szóba került, hogy nincs családja. Akkor az életkorára hivatkozott: egy 29 évestől ilyet nem lehet számon kérni.
    Te János! Tudod, hogy ezek mit művelnek egymással?! Ha nem, javaslom, tájékozódj egy ilyen tartalmú szexoldalon.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Marci nem menekült kábítószerrel és nem írt tákolmányt. Ezt g*ci nehéz kidumálni, te barom. 😁👏👍

  9. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Mint fenti hozzászólásod is bizonyítja, szorgalmasan olvasod az ilyen jellegű oldalakat. Ez
    a te dolgod. Említettem már, nem a mássággal van a gond, de ha már ilyen, akkor ne
    ugasson pont a hozzá hasonlóak ellen. És az is más, ha valaki együtt él egy azonos neművel,
    mint amikor betársul egy 25 fős orgiába. Ott már nem csak a saját nemhez való vonzódás
    működik, az már perverzitás. Aztán gondold tovább, milyen ember az, aki mindezt tudja vagy
    30 éve, és mégis kinn hagyta ezt a fazont a kirakatban?

  10. kormánypárti szerint:

    Ha ez így van, mármint hogy rendszeresen részt vett ilyen jellegű eseményeken, hogyhogy eddig nem bukott le? Hiszen ha valamiről sokan tudnak, előbb-utóbb borul a bili. Nem kellenek hozzá hosszú évek. Ha Szájer nem is mondott igazat önmagáról a belga bulipartnereknek, pl. a tévében felismerhetik, mert a Néppártnak egyik fontos szereplője volt. És erre ő nem gondolt vagy ismert közszereplőként vállalta a kockázatot? Logikátlan. Másrészt tudható, hogy az ellenzék nyomoztat a kormánypárti politikusok után, titkos megfigyelések történnek, hogy terhelő infókat szedjenek össze. Ennyire bénák a megbízott magánnyomozók?

  11. Lennox szerint:

    Azért nem bukott le, mert nem buktatták le. A külhoni vezetők nagy részének tele van a töke a magyar nagyarcú macskajancsikkal akik megírják az erkölcsös alaptörvényt az emberek feje fölé, ők maguk meg lehu.. ozzák. Lehet brüsszelezni…

  12. kormánypárti szerint:

    Horváth János állítása az, hogy évtizedekig sikerült titokban tartani egy ilyen súlyos dolgot úgy, hogy néhány ember tudott róla és Orbán köztük van. Az szerintem életszerűtlen, hogy legalább több tucatnyian ismernek egy ilyen komoly titkot, akik közül senki nem adja tovább másnak, aki kívül esik a körön. Pl. mindenkinek vannak olyan pillanatai az életben, amikor többet iszik a kelleténél és túlságosan beszédessé válik, ezáltal olyat is megoszt másokkal, amit józanul nem mesélne el. Emellett ott van a spontán lebukás veszélye is, vagyis az, hogy felismerik, minél több csoportos összejövetel történik, annál nagyobb a rizikófaktor. Csak akkor tudja valaki ezt a beállítottságát elleplezni, ha nem cserélgeti a partnereit és csak páran ismerik a személyiségének ezt az oldalát.

  13. ta-dam szerint:

    kormánypárti, ne erőlködj. Életszerűtlen.
    (Amúgy: te tartod fönn végnélkül a témát. Szándékos?)

  14. Nagyapó szerint:

    Érdekes, a zellenzék kapott egy méretes pofont Brüsszelben, erre gyorsan másról (Szájer) kezdenek beszélni, osszák az észt olyan “erkölcsi magasságból”, ahol az LBQ… hívők, mint Legény Zsolt az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke trónolt!😀
    Legény cigarettacsempészéssel mutatott példát a baloldali erkölcsiségből.😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Horváth János szerint:

    Nagyapó! Mi az a méretes pofon?

  16. ábelkedvenc szerint:

    “hogy évtizedekig sikerült titokban tartani egy ilyen súlyos dolgot úgy, hogy néhány ember tudott róla és Orbán köztük van”…
    Tudod mi életszerűtlen? Hogy képtelen vagy átgondolni összefűzni, értelmezni tudott tényeket a (gondolom)szándékosan rövidre nyírt eszeddel…
    Ezek a Díszvirágok egy kollégiumban laktak. Ha voltál anno egyetemista, v csak voltál osztálykiránduláson, akkor azt is tudhatod te mi mindent éltél át. Na most ezt szorozd meg százzal, mert ez a néhány ember több mint harminc éve gyakorlatilag együtt van, számtalanszor egy szobában voltak számtalan bulit éltek meg, annak minden tartozékával(!!!). Ezek vezetik a világon példátlan módon Magyarországot.
    Ha te nem tudod elképzelni, mi minden történt, történhetett a Ménesi úton, mi mindent tudtak, tudnak egymásról, akkor forduljál orvosodhoz, v gyógyszerészedhez, esetleg csak egyszerűen egy nem fideszeshez…

  17. ta-dam szerint:

    ábelkedvenc! Gondolod, hogy Brüsszel egy zárda? – Ez a divatos diplomáciai sikk nem tőlünk indult, hanem onnan.

  18. kormánypárti szerint:

    Értem. Szóval törvényszerű, hogy a kollégistatársak mindent tudnak egymásról. Ezek szerint Kéri László is tudott róla, ugye? Sőt, Handó Tünde úgy mondta ki a “boldogító” igent, hogy…khmm…és később is mellette maradt. Hányan tudhattak erről, hogy nem bújt elő a zsákból egy Mayer Aranka aki borított volna? És még mindig nem ismerjük a részleteket a razzián történtekről. Meztelenül menekült a párkányon vagy felöltözve? Begyűrte a cuccait a hátitáskába, amiben a drog is volt és anyaszült meztelenül csúszott le az esőcsatornán miután a rendőrök rátörték az ajtót a társaságra?? Érdekes kérdések ezek.

  19. ábelkedvenc szerint:

    Igen, jól érted… Sokkal többen és sokkal régebb óta kötik, fogják egymást…
    A kinti meneküléséről nem írtam. De igenis drog pia nők férfiak… De felőlem lehet Deutsch is lehet szűz, antialkoholista drogutáló ha te ebben reménykedsz, és nem nyitod ki a szemed. Nem kell nekem vitatkoznom veled, higgyé bammeg… 🙂

  20. ábelkedvenc szerint:

    ta-dam mit írt azt nem is értem…

  21. Betke szerint:

    Kormánypárti, BayerZsóti (5.sz.pártkönyv) is megmondta, hogy 30 éve tudják “Józsi” nemi identitását! Álházasságról pedig sokat hallunk! Tessék nyitott fülekkel járni és tájékozódni! Molnár Gál Péter (szinikritikus, újságíró) kamu házassága Ronyecz Máriával(színésznő, gondolom ismerős a neve). Mindketten meghaltak, azért bátorkodtam a példával.

  22. kormánypárti szerint:

    Nem mondott ilyet.
    Siminek volt pár állítása, de egyik sem bizonyult valósnak. Tehetetlenségében éjjel bepiálva a saját plakátjait fújkálta össze Veszprém belvárosában. Mert nem volt a kezében semmi.

  23. ta-dam szerint:

    kormánypárt!
    De mondott. Egyedül Bayer mondta, és megjelent több lapban is. – Mondtam, hogy ne erőlködj.

    Ábelkedvencnek pedig csak ennyit: ha a szövegemet se érti, akkor mit akar a világ bonyolult ügyein értelmezgetni?

  24. kormánypárti szerint:

    De NEM mondott! A műsorában osztotta meg a közönséggel értékes gondolatait Bogár László véleményére reagálva. Az ellenzéki lapok pedig kiforgatták a szavait. Bayer Zsoltnak nagyon tartalmas műsorai vannak, igen hasznos mondanivalóval, ezért nem hagyok ki egyetlen részt sem. Javaslom, ti is tegyetek így.

  25. ta-dam szerint:

    kormánypárti!

    Hogy filológiailag teljesen pontosak legyünk, itt van a bizonyíték:

    HírTv, Háttérkép c. műsora, 2020.12.04.

    https: //hirtv.hu/ hatterkep/hatterkep -szajer-jozsef-nem-tudta- kikerulni- a-lefele-tarto-spiralt- 2512925

    Szó szerint Bogár fogalmaz így (“ennek a kockázatát 30 éve tudja mindenki” – a videón 20:00 – 20:25 között), De Bayer egyetértését bírva beszél Bayer műsorában.
    De ajánlanám neked, hogy nézd-hallgasd végig figyelmesen az első 21 percet, mert sok megfontolandó bölcsességet hallhatsz, Bayer aranyszájából, szó szerint, egyenesen neked szólót is.

    http://www. ma.hu/belfold/ 355437/ Bayer_Zsolt_a_Szajerugyrol_ Jozsi_kuzdott_ezzel_a_rettenetes_demonaval_nem_tudom_miota

  26. ta-dam szerint:

    És hogy akkor az ide nem vágó témát végképp lezárva arról is essen szó, amiről ez a poszt szól:

    https:// www. portfolio.hu/ unios-forrasok/20201212/ felfedte-orban-viktor-lengyel-szovetsegese-valojaban-a-magyar-kormanyfovel-irtak-a-nemetek-helyett-a-kompromisszumos-javaslatot-461506

    “Amint arra a Portfolio már a csütörtök esti vétóalku megszületésekor világosan célzott: valójában nem a német soros elnökség rakta össze a jogállamisági mechanizmus alkalmazását beszűkítő 4 oldalas magyarázó európai tanácsi szöveget, hanem elsősorban a magyar, másodsorban a lengyel kormány „diktálta” és ezt erősítette meg egy pénteki interjújában maga Jaroslaw Kaczyski lengyel kormányfő-helyettes is. Ez a külvilág számára egészen más megvilágításba helyezi a vétóvita végső kifutását és teljesen alátámasztja a Portfolio által már csütörtök este megfogalmazott véleményt, miszerint „rövid távon Orbán Viktor győzött, hosszabb távon az EU egésze nyert az alkuval”. Ha pedig mindehhez még azt a Portfolio által szintén hallott és a Bruxinfo által is megírt információt is hozzátesszük, hogy valójában az EU legfelső szintjén is voltak jogi aggodalmak a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, akkor az a nagy kép tárul elénk, hogy egyszerre akarták elrendezni a jogi aggályok ügyét és a magyar-lengyel kormány kéréseit is és ezért ment át végül ilyen gyorsan a csomag és ezért hirdetheti magát mindenki győztesnek, de leginkább a magyar és a lengyel kormány. Végül pedig az is nyilvánossá vált, hogy a jogállamisági rendeletet magyarázó, pontosító 4 oldalas tanácsi következtetést a Tanács Jogi Szolgálata teljesen rendben lévőnek találta.”

  27. Zsivány szerint:

    Aki a pénzt osztja, az rendelkezik a valódi hatalommal. A pénz hatalommá konvertálható. Tökéletes demokrácia nem létezhet, mert akinek pénze van, az befolyást vásárol rajta és a lobbiereje által az érdekeinek megfelelően torzítja a “független döntéshozatal” mechanizmusát.

    Mi a fenyő az a jogállamiság? A világon sehol nincsen teljesen demokratikus jogállam, kapitalizmusban ilyen nem létezhet.
    Akinél a pénz van, annál van a gyeplő és tök mindegy mi van törvényekbe iktatva, papírra vetve. Pl. amelyik ország IMF hitelt vesz fel, annak szépen megmondja a szervezet, milyen feltételekkel hajlandó refinanszírozni a lejáró államkötvényeit. Ha nem tetszik az ajánlat és elutasításra kerül, bekövetkezik az államcsőd.

    Nem szabad belemenni ilyen adósrabszolga-féle helyzetbe, mert ha az odaadott pénzükért cserébe mások megmondják mit csináljunk és mit ne csináljunk, döntenek a fejünk felett, akkor nem lehetünk szabadok. Egy ilyen állapot épp a független, demokratikus berendezkedés ellen hat.

    ‘német Soros elnökség’ 😀

  28. ta-dam szerint:

    Zsivány,
    kormányunk láthatóan nem is törte össze magát ezért a pénzért, és azt alighanem a németek is konstatálták… De a lengyelek sokkal többet kapnak,és nekik jobban is hiányzott. Egybként meg add elő a teóriádat annak is, akinek annyi pénze van, hogy épp éhenhalni készül… Vannak bőven ilyen országok, és gyorsan szaporodni fog a számuk.

Itt lehet hozzászólni !