Karácsony Budapest zöldterületein spórolna: be akarja szüntetni a 153 éves Főkertet

Januárban még azt mondta, a Főkert kulcsfontosságú, most be akarja szüntetni. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy ne szüntesse meg a fővárosi kertészetet, a budapesti zöldterületek gazdáját.

Fürjes Balázs a főpolgármesterhez címzett levelében – amelyet az MTI-hez is eljuttattak csütörtökön – emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely összevonja a jelentős fővárosi közszolgálati vállalatokat, és létrehoz egy új, központosított budapesti óriáscéget.

A hírek szerint megszűnik a Budapesten sok százezer háztartás és vállalkozás, továbbá közintézmények fűtéséért, gáz- és melegvíz-ellátásáért felelős Főtáv, a budapesti zöldterületek és közparkok létesítéséért és gondozásáéért felelős Főkert, valamint a temetkezési, kéményseprő-, illetve a szemétszállításért és a köztisztaságért felelős közszolgáltató cégek önállósága. E döntése részeként – írta az államtitkár – a főpolgármester »egy tollvonással megszüntette« a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, a 153 éves Főkertet, melynek feladata Budapest zöldítése.”

A Főkert „túlélte Trianont, a háborúkat és a kommunizmust is”, „egyedülálló szakmai műhely. Magyarország legrégibb és legnagyobb kertészete. Gondos, jó gazdája a Gellért-hegynek, a Feneketlen-tónak, a Hajógyári-sziget parkjainak, a Népligetnek, a Margit-szigetnek, a Tabánnak, a Nehru parknak, a Szent István parknak, a Gesztenyéskertnek, a Vérmezőnek és megannyi közparknak. Költségvetési támogatása mindösszesen a fővárosi költségvetés 1 százaléka – áll Fürjes Balázs levelében.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a főpolgármester idén januárban a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában”.

„Tisztelt Főpolgármester Úr! Egyetértek Önnel: az önálló budapesti kertészeti vállalat, azaz a Főkert a zöld Budapest garanciája.

Önálló fővárosi kertészeti közszolgáltató nélkül romlani fog a budapesti közparkok és zöldterületek minősége, és megáll a fővárosi zöldterület gyarapodása, ami az elmúlt tíz évben gyors ütemben megindult” – írta levelében Fürjes Balázs.

Az államtitkár szerint a városvezetés által tervezett mamutvállalatban mindig több figyelem és erőforrás jut majd a fűtésre, a melegvíz-ellátásra, a szemétszállításra és a kéményseprésre, mint a zöldterületek gyarapítására, gondozására és az utcák, terek takarítására. Egy ilyen centralizálás vesztese a kertészet és a köztisztaság lenne. „Demokráciában természetes módon vannak és lesznek vitáink is. De a minőségi zöldterületek fejlesztése, új közparkok létesítése, Budapest zöldítése eddig olyan kérdés volt, amiben a kormány és a városvezetés és személyesen mi is mindig egyetértettünk. (…) Javaslom, tartsuk fenn ezt az egyetértést, és kérem, hogy a zöld Budapest program, a főváros minőségi zöldterületeinek gyarapítása és méltó kezelése érdekében fontolja meg érveimet, és vizsgálja felül a budapesti környezetbarátokat is váratlanul érő döntését a Főkert megszüntetéséről” – áll az államtitkár levelében.

Hozzátette: a döntés szabadsága, joga és felelőssége természetesen kizárólag a főpolgármesteré, azt senki nem vitathatja el. Azt kérte Karácsony Gergelytől, levelét fogadja úgy, mint egy a város építésén dolgozó budapesti polgár felvetéseit és javaslatát az élhető Budapestért.

A főpolgármester november 20-án jelentett be takarékossági intézkedéseket, melyek részeként összevonnak több városüzemeltetési céget, csökkentik a közgyűlési bizottságok számát, és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes lemondása után nem töltik be a posztját.

Forrás: 888

4 hozzászólás “Karácsony Budapest zöldterületein spórolna: be akarja szüntetni a 153 éves Főkertet” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Ezen kívül kíváncsi vagyok, az átláthatóság ígérete mellett, hogy mi a helyzet az autóbuszmutyival?😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Tündér Ilona szerint:

    T Admin!

    Érdeklődnék, hogy itt miért nem hír hogy ,,Csepel” visszaszerezte a sportlétesítményeit?

  3. kormánypárti szerint:

    Karácsony, te utolsó SZ@R, mit képzelsz magadról?????? Levágnád az aranytojást tojó tyúkot? A Főkert eddig csak hasznot hajtott a fővárosnak!!! Na de ilyet…

  4. robi szerint:

    A szombati Közterület- Csepel FC BLSZ I-es mérkőzést még lejátsszák?

Itt lehet hozzászólni !